POROSplus.gr - Αρχική


Υγεία

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑ + ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαΐου, 9πμ-3μμ, θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία στο πολυιατρείο Θεραπεία στον Γαλατά, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Τζανείου Νοσοκομείου.

Αναμένουμε όλους τους εθελοντές αιμοδότες με τον σεβασμό που τους αρμόζει, για την προσφορά τους προς την ανθρώπινη ζωή.

Την Κυριακή 6/5, κατά την λήξη της αιμοδοσίας θα πραγματοποιηθεί κλήρωση, με δώρο ένα διήμερο για δύο άτομα στο ξενοδοχείο 5* Aegean Castle Boutique Hotel στην Άνδρο.
Στόχος όλων μας, η επάρκεια αίματος για κάθε ανάγκη, όλες τι εποχές του έτους !


2018 2018

3η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"

Πόρος, 7.11.2017 Δελτίο Τύπου

3η Διημερίδα «Πρόληψη Παθήσεων της Γυναίκας» στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2017

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τον Δήμο Πόρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» και το Κέντρο Υγείας Γαλατά, η επιστημονική διημερίδα «Πρόληψη Παθήσεων της Γυναίκας». Το πρόγραμμα της διημερίδας, στο πλαίσιο της οποίας το 2016 υποβλήθηκαν σε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους 140 γυναίκες, περιλαμβάνει:

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου και ώρα 14:00, ενημερωτική διάλεξη σχετικά με την αντισύλληψη, τις λοιμώξεις και τη βασική υποστήριξη της ζωής σε εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή, σε μαθητές των σχολείων.

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και ώρα 09:00 έως 13:00, δωρεάν προληπτικούς πληθυσμιακούς ελέγχους με Γυναικολογικό Ιατρείο (Τεστ Παπανικολάου), Ιατρείο Μαστού (ψηλάφηση και συμβουλευτική για ετήσιο έλεγχο), Ιατρείο Ακράτειας-Ουρογυναικολογίας (περιπτώσεις ακράτειας στην τρίτη ηλικία) Αγγειολογικό Ιατρείο (Doppler αγγείων κάτω άκρων), Καρδιολογικό Ιατρείο (μέτρηση σακχάρου, καρδιογράφημα και καρδιολογική εξέταση), Δερματολογικό Ιατρείο (δερματολογικός έλεγχος). Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στα Περιφερειακά Ιατρεία Πόρου.

Το Σάββατο το απόγεμα στις 18:20, ανοικτή ενημερωτική ομιλία για τις παθήσεις της γυναίκας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού.

Για πληροφορίες σχετικά με τα ραντεβού για τον προληπτικό έλεγχο, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της πρ. ΔΗ.Κ.Ε.Π. ή να καλούν στο τηλ. 2298029099 από Δευτέρα εως Πέμπτη, ώρες 11:00-15:00.

Χορηγοί: Hellenic Seaways, 7 Αδέλφια, Manessi, Nikis Village, Διόνυσος, Poros Town, Macaroni&More.

Δώρο εθελοντικής αιμοδοσίας του ικ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η Τράπεζα Αίματος του ικ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ανταμείβει τους Εθελοντές Αιμοδότες!

ΔΩΡΟ στον τυχερό Αιμοδότη, της Εθελοντικής Αιμοδοσίας 25 και 26 Νοεμβρίου, μία Διήμερη Διαμονή στο ART ΜΑΙΝΑΛΟΝ στην Βυτίνα !

Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά το πέρας της Αιμοδοσίας θα διεξαχθεί η κλήρωση μεταξύ όσων κατάφεραν να αιμοδοτήσουν.

"Δώσε Αίμα. Δώσε Τώρα. Δίνε Συχνά. "


gift

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΕΡΑΝΩ «ΜΙΚΡΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ 14-08-2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΕΡΑΝΩ «ΜΙΚΡΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ»


Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων ενεργώντας θεσμικά και χωρίς να υπεισέρχεται σε άσκοπες διενέξεις, «τοπικές και πολιτικές αντιπαραθέσεις» που θα αποτελούσαν απύθμενη υποκρισία και ανευθυνότητα, ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες για τα εξής: Στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά και εκτάκτως από τη Δ/νση Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου, στο Τμήμα Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιώς και Νήσων πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για την καταλληλότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο νησί του Πόρου Τροιζηνίας.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της χημικής εξέτασης των δειγμάτων του νερού που ελήφθησαν από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πόρου στις 03-08-2017, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ με τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας ως προς την υποχρεωτική παράμετρο των «ΝΙΤΡΙΚΩΝ» υπερβαίνοντας κατά μεγάλη απόκλιση το όριο (79mg/l με όριο το 50 για τους ενήλικες και το 20 για τα παιδιά). Το πρόβλημα των αυξημένων νιτρικών στο νερό του Πόρου είχε άλλωστε αναδείξει ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Χατζηπέρος, για 1η φορά, το 1994, ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης και είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα κάποια ουσιαστική μέριμνα για την επίλυσή του.

Κατόπιν των ανωτέρω, η Υπηρεσία ως όφειλε και σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ενημέρωσε αρμοδίως το Δήμο Πόρου προτρέποντάς τον να προβεί άμεσα σε ορισμένες ενέργειες ενώ κοινοποίησε το σχετικό έγγραφο στο Υπ. Υγείας, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και σε λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Δεδομένων των άνωθι αποτελεσμάτων και εφόσον «κάθε δημόσια αρχή είναι υποχρεωμένη για επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και του δημόσιου συμφέροντος να ενημερώνει σχετικά τους πολίτες», η Π.Ε. Νήσων εξέδωσε το από 11/08/2017 Δελτίο Τύπου, ως είχε καθήκον και υποχρέωση.

Διάλεξη ρευματολόγου κ. Δημήτριου Γουλέ

Την Τετάρτη 26-7-2017 στις 7.30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου,ο κ. Δημήτριος Γουλές επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ρευματολόγος και συγγραφέας (Τηλ.6976654854), θα μας παρουσιάσει σε μία διάλεξη με PowerPoint τα ακόλουθα:

1) Σχέση ψυχής και σώματος: κατάθλιψη, ψυχογενής ρευματισμός, χρόνια κόπωση.
2) Επείγοντα ιατρικά και μυοσκελετικά προβλήματα.
3) Το χιούμορ στη ζωή μας και στην κρίση.

Κοινωνικό ιατρείο

Την Τρίτη (25-07-2017), Τετάρτη (26-07-2017)και Πέμπτη (27-07-2017) από τις 10.30 έως 13.00 στο ναό, ο γιατρός κ. Γουλές θα εξετάζει δωρεάν, όποιον επιθυμεί, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 22980-26778.

ΚΡΥΠΩΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ : ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Όλα αυτά τα χρόνια, που εργάζομαι ως μικροβιολόγος, έρχομαι σε επαφή με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, πολλές φορές σχετιζόμενα με σοβαρές ασθένειες.

Αυτό που αποκόμισα σε όλη την μέχρι σήμερα διάρκεια της επιστημονικής και επαγγελματικής μου ζωής, ήταν η ανάγκη της συνολικής αντιμετώπισης των ασθενειών αυτών.

Οι ασθενείς που μου εμπιστεύτηκαν την υγεία τους, μοιράστηκαν μαζί μου, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους, που αφορούσαν όχι μόνο την ίδια τη φύση της ασθένειας και της θεραπείας της, αλλά γενικότερα τις μεταβολές που θα μπορούσε να επιφέρει αυτή, στην προσωπική , επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους.

Στόχος μου σε κάθε περίπτωση, είναι η ΔΟΜΗΣΗ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, που εξελίσσεται σε σχέση ζωής, για βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας όλων μας.

Κρυπωτός Νικόλαος

Όλα υπό έλεγχο, με την κάρτα υγείας Club Card του πολυιατρείου ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο επιβεβλημένος ετήσιος έλεγχος της υγείας μας, ο οποίος είχε ατονήσει λόγω των οικονομικών δυσχερειών, ξαναμπήκε στην ζωή μας με την κάρτα υγείας Club Card του πολυιατρείου ΘΕΡΑΠΕΙΑ. Ο κος Κρυπωτός Νικόλαος, ιατρός Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος και ιδιοκτήτης του ικ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, θέλοντας να τονίσει την ανάγκη προστασίας που έχει η καλή υγεία μέσω των προληπτικών ετήσιων διαγνωστικών εξετάσεων και προσπαθώντας να βοηθήσει και τους λιγότερο οικονομικά ισχυρούς συνανθρώπους μας, προχώρησε στην έκδοση της κάρτας υγείας Club Card, σε μία ιδιαίτερα φιλική για όλους τιμή. Η Club Card έχει ετήσια ισχύ και μπορεί να ανανεωθεί κατόπιν επιθυμίας του δικαιούχου.

Η κάρτα υγείας του πολυιατρείου ΘΕΡΑΠΕΙΑ δεν έχει καμία σχέση με τις μέχρι τώρα κάρτες υγείας που κυκλοφορούσαν σε όλη την Ελλάδα. Οι καλύψεις της αφορούν την πρόληψη και όχι την νοσοκομειακή αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας όταν αυτό έχει ήδη παρουσιαστεί και ίσως είναι δύσκολο πλέον να αντιμετωπιστεί. Όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις πρόληψης πραγματοποιούνται στο ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ και όχι σε κάποιο άλλο κέντρο σε μακρινή από εμάς απόσταση.

Ο κάτοχος της κάρτας λαμβάνει τις ακόλουθες ιατρικές υπηρεσίες στο πολυιατρείο ΘΕΡΑΠΕΙΑ :

• Ετήσιο Αιματολογικό τσεκ απ ΔΩΡΕΑΝ
• Ετήσια συνταγογράφηση ΔΩΡΕΑΝ
• Υπέρηχος Μαστού μία φορά το έτος ΔΩΡΕΑΝ
• Ψηφιακή Μαστογραφία με έκπτωση 10ευρω καθ όλη τη διάρκεια του έτους
• Πλήρες Καρδιολογικό τσεκ απ (εξέταση, καρδιογράφημα, υπέρηχος, triplex) μία φορά το χρόνο με έκπτωση 50%
• Έκπτωση 20% σε όλες οι εξετάσεις υπερήχων και τρίπλεξ καθ όλη τη διάρκεια του έτους
• Έκπτωση 20% στη διακομιδή με ιδιωτικό ασθενοφόρο του ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ από τον Πόρο και τον Γαλατά
• Δωρεάν πανελλήνια αεροδιακομιδή με ελικόπτερο και διακομιδή με ασθενοφόρο

Το κόστος για τις 365 ημέρες του έτους , της ατομικής κάρτας υγείας ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επίσης εκδίδεται και η οικογενειακή κάρτα υγείας με 250 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί και με 300 ευρώ για τις οικογένειες με 2 παιδιά και άνω. Ο κάθε κάτοχος δηλαδή κερδίζει τουλάχιστον 155 ευρώ από τις ετήσιες εξετάσεις του, αφού για τις ίδιες εξετάσεις και ιατρικές υπηρεσίες θα πλήρωνε τουλάχιστον 255 ευρώ ετησίως!

Τα προνόμια όμως δεν σταματούν εδώ. Οι κάτοχοι, τόσο της ατομικής όσο και της οικογενειακής κάρτας, γίνονται μέλη του ομαδικού ασφαλιστηρίου που σύναψε το πολυιατρείο ΘΕΡΑΠΕΙΑ με την INTERAMERICAN έτσι, ώστε να τους παρέχεται η κάλυψη της αερομεταφοράς και της διακομιδής με ασθενοφόρο σε οποιοδήποτε μέρος και εάν βρεθούν στην Ελλάδα.

Όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους αλλά και για το πορτοφόλι τους, μπορούν να εκδόσουν την κάρτα με μία επίσκεψη στο ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ, είτε στον Πόρο είτε στον Γαλατά. Η πληρωμή για την έκδοση της Club Card μπορεί να γίνει και με πιστωτική κάρτα σε 1 ή σε 2 άτοκες δόσεις.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου κος Δημήτρης Συξέρης ήταν ο πρώτος που υπέγραψε την αίτηση για την έκδοση της κάρτας υγείας Club Card αντιλαμβανόμενος και συμμεριζόμενος τα οφέλη της κάρτας υγείας του ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ, μετά την ενημερωτική επιστολή που απέστειλε το ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ προς τον Εμπορικό Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας ι.κ. ΘΕΡΑΠΕΙΑ 22980 24222 και 22980 43222.


Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου

Σας επισυνάπτουμε την αφίσα για την Εθελοντική Αιμοδοσία του Δήμου που θα λάβει χώρα στις 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016, 8:30 – 14:30, στο κτήριο Συγγρού, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη προσέλευση και νέους αιμοδότες.

Εκδήλωση Ι.Κ. Θεραπεία

Η συμμετοχή του κόσμου ιατρική ενημερωτική εκδήλωση του ΘΕΡΑΠΕΙΑ ήταν πρωτοφανής. Σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση μαζί με το ευχαριστήριο μήνυμα.

"Το ιατρικό κέντρο ΘΕΡΑΠΕΙΑ ευχαριστεί θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν στην ιατρική ενημερωτική εκδήλωση της 27ης Μαΐου. Η θεαματική συμμετοχή και το έκδηλο ενδιαφέρον για ιατρική ενημέρωση, μας δίνει την δύναμη και διάθεση συνέχισης των ιατρικών ενημερωτικών συναντήσεων. Μόνον η γνώση στηρίζει την πρόληψη και τελικά την καλή υγεία.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Την Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ιατρική ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο 7 Αδέρφια στην παραλία του Πόρου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Καρδιολόγος κος Παπαματθαίου Ευάγγελος με θέμα την "Στεφανιαία Νόσο", ο Γυναικολόγος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Μπάσιος Γεώργιος με θέμα "Πρόληψη και σύγχρονη γυναίκα" και ο Γενικός Ιατρός κος Αναστασάκης Χριστόφορος με θέμα "Πρώτες βοήθειες, η γνώση που σώζει ζωές".

Άρθρο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα 5 Φεβρουαρίου κατά του καρκίνου , καλό θα ήταν να αναφερθούν όλα όσα πρέπει να ξέρει μια γυναίκα για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ - FAQs
Γεώργιος Μπάσιος, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, MSc, PhD
Ιατρικό κέντρο Θεραπεία

Η κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Pap test) είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται για να γίνει προσυμπτωματικός έλεγχος στις γυναίκες για προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το τέστ για ανίχνευση του ιού HPV (HPV test) είναι ένας άλλος τύπος τεστ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών, σε συνδυασμό με το τεστ κατά Παπανικολάου.

Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές βλάβες καθώς και τον καρκίνο σε αρχικά στάδια, όταν μπορεί να αντιμετωπιστεί, και έτσι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

• ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;

1. Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι η μόλυνση με το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV. Ωστόσο, οι περισσότεροι τύποι του HPV δεν προκαλούν καρκίνο. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 80% των γυναικών εκτίθενται στον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Τις περισσότερες φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βοηθά τη γυναίκα να απαλλαγεί από τον ιό πριν προκαλέσει κάποια προκαρκινική βλάβη.
2. Με δεδομένο ότι ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, το να έχεις πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα προφυλακτικά προσφέρουν μόνο μερική προστασία.
3. Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέχρι και 4 φορές, καθώς και η παρουσία μιας πάθησης ή η λήψη ενός φαρμάκου που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα.


• ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΟΥ ΙΟΥ HPV ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ;
Το σύνολο των τύπων HPV κατατάσσονται ως υψηλού ή χαμηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Α. τύποι χαμηλού κινδύνου - Οι τύποι HPV 6 και 11 μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και αποτελούν τύπους χαμηλού κινδύνου, επειδή σπανίως προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Β. τύποι υψηλού κινδύνου - Οι τύποι HPV 16 και 18 θεωρούνται υψηλού κινδύνου τύποι, γιατί μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ορισμένες γυναίκες.• ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ HPV;
Ο HPV μεταδίδεται με την άμεση επαφή δέρμα με δέρμα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επαφής, του στοματικού σεξ, πρωκτικού σεξ, ή οποιασδήποτε άλλης επαφής που αφορά την περιοχή των γεννητικών οργάνων (π.χ., το χέρι σε επαφή με τα γεννητικά όργανα). Δεν είναι δυνατή η μόλυνση από τον ιό HPV αγγίζοντας ένα αντικείμενο, όπως ένα κάθισμα τουαλέτας.


• ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV;
Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV δεν έχουν ορατά σημάδια ή συμπτώματα. Οι περισσότερες λοιμώξεις από HPV είναι παροδικές και υποχωρούν εντός δύο ετών. Όταν ο ιός παραμένει (στο 10 με 20% των περιπτώσεων), υπάρχει μια πιθανότητα για την ανάπτυξη προκαρκινικής βλάβης ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια παραμονής της HPV λοίμωξης για να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.


• ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΜΕ ΤΟΝ HPV;
Ναι! Υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για να βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης με ορισμένους τύπους του ιού HPV (τύποι 6, 11, 16, και 18) και συνιστάται για κορίτσια και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 9 και 26 ετών καθώς και για αγόρια ή άνδρες ηλικίας μεταξύ 9 και 21 χρόνων, αλλά μπορεί να χορηγηθεί και έως 26 ετών.
Η διακοπή του καπνίσματος συνιστάται για εκείνους που καπνίζουν. Το προφυλακτικό θα πρέπει να χρησιμοποποείται από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής, αν και παρέχει μόνο μερική προστασία.


• ΠΟΙΑ ΤΕΣΤ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η παραδοσιακή μέθοδος ονομάζεται τέστ Παπανικολάου.
Α. Τεστ Παπανικολάου - Το τεστ Παπανικολάου είναι μία μέθοδος εξέτασης κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Ο τράχηλος βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας. Ο τρόπος που γίνεται είναι απλός: κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης με τη χρήση μιας μικρής σπάτουλας και μιας μικρής βούρτσας γίνεται συλλογή των κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Τα κύτταρα αλείφοντται σε μια γυάλινη αντικειμενοφόρο πλάκα (παραδοσιακό τεστ Παπανικολάου) ή προστίθενται σε ένα συντηρητικό υγρό (τεστ με κυτταρολογία υγρής φύσης). Οι μελέτες έχουν δείξει ότι και τα 2 είδη τέστ είναι εξίσου ακριβή.
Β. Το HPV τεστ - Ένα τεστ HPV μπορεί να γίνει μαζί με ένα τεστ Παπανικολάου ή ως ξεχωριστή διαδικασία. Σαν ένα τεστ Παπανικολάου, το τεστ HPV γίνεται κατά τη διάρκεια μιας γυναικολογικής εξέτασης, χρησιμοποιώντας ένα μικρό βουρτσάκι για συλλογή δείγματος από τον τράχηλο της μήτρας και ανίχνευση σε αυτό του ιού HPV. Οι γυναίκες που είναι κάτω των 30 ετών συνήθως δεν ελέγχονται για τον HPV, επειδή πολλές γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας έχουν προσωρινή λοίμωξη, η οποία θα εξαφανιστεί χωρίς θεραπεία.
• ΠΟΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΣΤ HPV;
Αν είστε μεγαλύτερη από 30 ετών, μπορείτε να κάνετε το τεστ HPV εκτός από ένα τεστ Παπανικολάου. Αν το αποτέλεσμα του τεστ HPV και του τεστ Παπανικολάου είναι αρνητικό, επανάληψη του τεστ δεν απαιτείται συνήθως για πέντε χρόνια. Το HPV τεστ μπορεί επίσης να γίνει εάν τα αποτελέσματα των τεστ Παπανικολάου είναι ασαφή.• ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΥΝΑΙΚΑ. ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Στις περισσότερες χώρες συνιστάται η έναρξη του τεστ να γίνεται σε ηλικία 21 ετών. Ο καρκίνος του τραχήλου είναι πολύ σπάνιος στις νεώτερες γυναίκες. Το τεστ Παπανικολάου πριν την ηλικία των 21 στα κορίτσια και τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές, δεν συνιστάται λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων (δηλαδή, δεν δείχνουν μια προκαρκινική κατάσταση),γιατί πολλές λοιμώξεις από HPV σε αυτήν την ομάδα είναι προσωρινές. Αν και παραδοσιακά οι ειδικοί συνιστούσαν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει ένα τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο, οι νέες οδηγίες συνιστούν ότι μια γυναίκα άνω των 21 ετών είναι ασφαλής αν υποβάλλεται στο τέστ κάθε 3 έτη. Μια γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται συχνότερα σε έλεγχο εφόσον τα αποτελέσματα των τεστ δεν είναι φυσιολογικά, ή αν πάσχει από νόσο HIV ή άλλες ειδικές παθήσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.• ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΗΛΙΚΩΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι γυναίκες που είναι άνω των 65 ετών μπορούν να σταματήσουν τον έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, εάν:
 Είχαν τεστ Παπανικολάου σε τακτά χρονικά διαστήματα στο παρελθόν.
 Είχαν τουλάχιστον 3 φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου στη σειρά (ή 2 τέστ Παπανικολάου σε συνδυασμό με 1 HPV τεστ) κατά τα τελευταία 10 χρόνια, με το πιο πρόσφατο μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.
• ΕΧΩ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΣΕ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου) δεν χρειάζονται τεστ Παπανικολάου, εκτός εάν:
 η υστερεκτομή δεν έχει απομακρύνει τον τράχηλο (π.χ., υφολική υστερεκτομή)
 η υστερεκτομή έγινε εξαιτίας προκαρκινικής βλάβης ή καρκίνου του τραχήλου
 έχουν εκτεθεί σε διαιθυλοστιλβεστρόλη (DES) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μητέρας τους.• ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Ναι! Ακόμα κι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), θα χρειαστεί να κάνετε στο μέλλον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του τραχήλου με τεστ Παπανικολάου.• ΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ;
Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας. Καλό θα είναι να μην έχει προηγηθεί σεξουαλική επαφή της προηγούμενη ημέρα της λήψης του τεστ.ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ -FAQs

Με αφορμη την ευρωπαικη εβδομαδα για την κυστικη ινωση, σας παραθέτουμε αρθρο του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου κου Γεωργίου Μπάσιου. Ένα θεμα που ενδιαφερει καθε ζευγαρι που σκοπευει να αποκτησει παιδι.

Το fast food μας κάνει κυκλοθυμικούς

Μπορεί να είναι νόστιμο και να σας βάζει σε μεγάλο πειρασμό, πριν καταναλώσετε fast food όμως, λάβετε υπ' όψιν ότι εκτός από τις πολλές παραπάνω θερμίδες που θα σας προσθέσει, επιβαρύνεται και η υγεία σας.

Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ υποστηρίζει, ότι αν μειώσει κανείς την ποσότητα επεξεργασμένων τροφίμων που καταναλώνει, θα διαπιστώσει μια θετική αλλαγή στη διάθεσή του.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τον τρόπο διατροφής 5.000 ανθρώπων και αξιολόγησαν τη συναισθηματική τους κατάσταση με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων ερωτηματολογίων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν παράγοντες, όπως το πόσο συνειδητοποιημένοι ήταν για τις εναλλαγές στη διάθεσή τους και πόσο καλά μπορούσαν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τα περισσότερα τρανς λιπαρά, εμφάνιζαν μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγξουν τη διάθεσή τους.

Αυτός ο τύπος λιπαρών οξέων μπορεί να επηρεάζει τη διάθεση ενός ατόμου, αυξάνοντας τις φλεγμονές στον οργανισμό, οι οποίες έχουν συνδεθεί από προηγούμενες έρευνες με την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα τρανς λιπαρά οδηγούν σε αλλαγές στα μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και της φλεγμονώδους απόκρισης, κάτι που επίσης επηρεάζει τη διάθεση.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Γιατροί: Στο έλεος του Θεού κάτοικοι και τουρίστες των νησιών

Καταρρέουν οι Μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος ζητά την άμεση ανάκληση της «απαράδεκτης απόφασης» για περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία.

Ο ΙΣΑ επικαλείται το παράδειγμα της Τήλου, η οποία δεν έχει κανέναν γιατρό για 500 μόνιμους κατοίκους – και σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Π. Κουρουμπλή, ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης που «τινάζει στον αέρα τις ετοιμόρροπες δομές υγείας των νησιωτικών περιοχών».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τονίζει ότι σ’ αυτές τις περιοχές όπου η αύξηση του πληθυσμού είναι αξιοσημείωτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η λήψη μιας τέτοιας απόφασης μόνο επικίνδυνες συνέπειες μπορεί να επιφέρει στη δημόσια υγεία - και επισημαίνει : «Τα περιστατικά αυξάνονται ραγδαία, η εφημερία των ιατρικών μονάδων καθίσταται πλέον επισφαλής, οι γιατροί δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν στις θέσεις τους, δεδομένης της μείωσης των αποδοχών τους, με επακόλουθο όλων αυτών, την καλλιέργεια κλίματος ανασφάλειας στους ασθενείς».

Ενδεικτικά, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι η Τήλος, ένα νησί με 500 μόνιμους κατοίκους, δεν έχει κανέναν γιατρό. Οι Λειψοί έχουν μόνο μια νοσηλεύτρια. Στη Νίσυρο υπάρχει μόνο ένας μόνιμος γιατρός και εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Η Πάτμος έχει δύο παθολόγους και δεν υπάρχει μικροβιολόγος, αγροτικός, παιδίατρος και ακτινολόγος. Στη Χάλκη ένα νησί με 3.100 κατοίκους υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός. Στην Πάρο για περισσότερα από 2.000 παιδιά δεν υπάρχει παιδίατρος. Χωρίς παιδίατρο είναι και η Σίφνος, στην οποία από τους 2.500 μόνιμους κατοίκους οι 500 είναι παιδιά. Στα Ψαρά, στη Χάλκη και στην Ανάφη, ένας αγροτικός γιατρός καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε φάρμακα και σε υγειονομικό υλικό.

Όπως εξηγεί ο Γ. Πατούλης «ολόκληρα νησιά μένουν στο έλεος του Θεού, γενιές μεγαλώνουν χωρίς παιδίατρο, χιλιάδες τουρίστες είναι ακάλυπτοι στη στοιχειώδη υποστήριξη ζωής σε επείγουσες καταστάσεις. Η στελέχωση όλων αυτών των απομακρυσμένων νησιών με εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό και συστήματα τηλεϊατρικής για τη διάγνωση και τη θεραπεία, πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα».

Ο ΙΣΑ μεταξύ άλλων προτείνει:

•Την άμεση στελέχωση των νησιωτικών ιατρείων με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής με εξειδίκευση στην παροχή πρώτων βοηθειών.

•Την παροχή μισθολογικών και άλλων κινήτρων τους γιατρούς που μετακινούνται στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές, παράλληλα με τη δέσμευση τουλάχιστον τριετούς θητείας.

•Να εφοδιαστούν τα νησιά με συστήματα τηλεματικής, με δεδομένο ότι το κόστος από τις αναίτιες αεροδιακομιδές ετησίως, είναι πολύ υψηλότερο από το ετήσιο μισθολογικό κόστος στελέχωσης ιατρείων σε κάθε νησί.

•Να προγραμματιστούν περιοδικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι της Υγείας των πληθυσμών από τα Νομαρχιακά Νοσοκομεία των μεγαλύτερων Δήμων με παράλληλη χορήγηση της κάρτας Υγείας

Πηγή: zoogla.gr

Ανήλικες το 50% των γυναικών που κάνουν έκτρωση

Παρότι η οικονομική κρίση επέφερε αισθητή μείωση στις εκτρώσεις εντός των συνόρων, η Ελλάδα παραμένει «πρωταθλήτρια» Ευρώπης με 80.000 εκτρώσεις ετησίως (δηλαδή όσες είναι πλέον και οι γεννήσεις) ενώ πιο ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι το 50% των αμβλώσεων γίνεται σε ανήλικα κορίτσια.

Τα στοιχεία αυτά που προέρχονται από νέα βρετανική μελέτη την οποία συντόνισαν οι Πανεπιστημιακές Μαιευτικές-Γυναικολογικές Κλινικές του University of London απεικονίζουν την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των νεαρών κοριτσιών για την αντισύλληψη, με μόλις το 3% των Ελληνίδων να προτιμά το χάπι όταν στη γειτονική (και οπισθοδρομική σε πολλά γυναικεία ζητήματα) Τουρκία το 9% των γυναικών προτιμά την αντισύλληψη με χάπι και στην Ευρώπη μία στις δύο γυναίκες επιλέγουν τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Στέφανος Χανδακάς, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Princess Royal University Hospital του Λονδίνου, τονίζει ότι οι εκτρώσεις έχουν οδυνηρές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες ειδικά στις έφηβες. «Οι κοπέλες στιγματίζονται (σωματικά και ψυχικά), αφού πολλές από τις συνέπειες τις ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Οι σωματικές επιπτώσεις μιας άμβλωσης μπορεί να είναι προσωρινές όπως οι επιμολύνσεις, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια, οι αιμορραγίες, η διάτρηση της μήτρας, ο τραυματισμός του εντέρου, η ρήξη του τραχήλου της μήτρας και ο τραυματισμός του ουρητήρα, ενώ ένα 5% των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε έκτρωση υφίσταται μόνιμη στειρότητα. Επίσης αμερικανικές έρευνες ενοχοποιούν τις εκτρώσεις για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού» λέει ο δρ. Χανδακάς.

Ενδεικτικό της ελλιπούς ενημέρωσης των νεαρών γυναικών στην Ελλάδα είναι και το γεγονός πως το 27% των Ελληνίδων καταφεύγει στο χάπι της επόμενης ημέρας (δηλαδή την επείγουσα αντισύλληψη) προκειμένου να αποφύγει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Πέρσι πουλήθηκαν δύο εκατομμύρια δισκία, ενώ τα «κλασικά» νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια τα χρησιμοποιεί μόλις το 3% των Ελληνίδων. Αυξημένη είναι και η χρήση προφυλακτικού (το χρησιμοποιεί το 75% των ζευγαριών στην Ελλάδα, όταν παλιότερα το επέλεγε μόλις το 30%).

Με τη γλώσσα των αριθμών

-80.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στην Ελλάδα, όσες και οι γεννήσεις

-150.000 εκτρώσεις γίνονταν ετησίως στην Ελλάδα προ κρίσης

-3% των Ελληνίδων παίρνει το χάπι, όταν αντισύλληψη με χάπι προτιμά το 45% των γυναικών στην Ευρώπη και το 9% των γυναικών στην Τουρκία!

-75% των ζευγαριών στην Ελλάδα χρησιμοποιεί προφυλακτικό

-27% των Ελληνίδων χρησιμοποιεί επείγουσα αντισύλληψη (χάπι της επόμενης ημέρας).

-2.000.000 δισκία πουλήθηκαν πέρσι στη χώρα μας

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε πέτρες στη χολή

Με τον όρο «πέτρες στη χολή» περιγράφεται μία ομάδα παθήσεων, που αφορούν στην παρουσία στερεών κρυσταλλικών ιζημάτων (χολόλιθων) στη χοληδόχο κύστη ή και στα άλλα χοληφόρα αγγεία.

Η χολή είναι ένα διάλυμα, που εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος και μεταφέρεται στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), μέσω του δικτύου των χοληφόρων αγγείων. Το διάλυμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσπαση της τροφής (κυρίως του λίπους) κατά την πέψη, καθώς περιέχει διάφορες απαραίτητες χημικές ενώσεις, ιόντα και ειδικά ένζυμα.

Το 90% των περιπτώσεων οξείας χολοκυστίτιδας οφείλονται σε πέτρες στη χολή, που αποφράσσουν τον κυστικό πόρο.

Η αιτία της δημιουργίας χολόλιθων είναι άγνωστη. Οι πέτρες στη χολή μπορεί να έχουν πολύ μικρό μέγεθος όπως οι κόκκοι άμμου ή να φθάσουν το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Στη χοληδόχο κύστη μπορεί να σχηματιστούν μια μεγάλη πέτρα ή εκατοντάδες μικρές ή ακόμη οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός.

Τα συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στη χολή είναι ανάλογα με αυτά που προκαλούν η καρδιακή προσβολή, η σκωληκοειδίτιδα, το έλκος στομάχου ή δωδεκαδάκτυλου, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνει η ακριβής διάγνωση.

Τα κυριότερα συμπτώματα της οξείας χολοκυστίτιδας, είναι τα εξής:

-Έντονος πόνος στο άνω δεξιό μέρος της κοιλιάς.
-Οξύς πόνος για μερικές ώρες μετά από το φαγητό και ειδικά μετά από μεγάλα και λιπαρά γεύματα.
-Πόνος που χειροτερεύει με τις βαθιές αναπνοές.
-Σκληρότητα των κοιλιακών μυών στο δεξί μέρος της κοιλιάς.
-Ναυτία, εμετοί.
-Πυρετός και ρίγος.
-Ίκτερος (κίτρινο χρώμα στο δέρμα και στα μάτια) που δημιουργείται όταν οι πέτρες προκαλέσουν απόφραξη των αγγείων που μεταφέρουν τη χολή στο έντερο.
-Φούσκωμα της κοιλιάς.
Αντιμετώπιση

Το άτομο που θα εκδηλώσει επεισόδιο οξείας χολοκυστίτιδας χρήζει άμεσης εισαγωγής στο νοσοκομείο. Ο ασθενής δεν επιτρέπεται να τρώει ή να πίνει και του χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά. Επιπρόσθετα εάν υπάρχει υποψία μόλυνσης, χορηγούνται αντιβιοτικά.

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται όταν οι πέτρες στη χολή προκαλούν συμπτώματα. Στην περίπτωση που δεν προκαλούν προβλήματα, δεν είναι αναγκαίο να γίνει θεραπεία.

Πηγή: onmed.gr

Κόκκινες ελιές: Είναι επικίνδυνες ή όχι;

Οι κόκκινες ελιές είναι γνωστές ως κερασοειδή αιμαγγειώματα. Είναι μια συχνή δερματική αγγειακή αλλοίωση που εμφανίζεται κυρίως μετά τα 30, ενώ με την πάροδο των χρόνων ο αριθμός τους μπορεί να αυξάνεται. Τα σημάδια που εμφανίζονται στο δέρμα έχουν κοκκινωπό ή ελαφρώς μελανό χρώμα, λόγω της ρήξης των αιμοφόρων αγγείων κάτω από την επιδερμίδα. Η αιτιολογία της εμφάνισής τους παραμένει άγνωστη, συχνά όμως οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες. Αυτό το είδος αιμαγγειώματος είναι συνήθως καλόηθες και αποτελείται από συγκεντρώσεις τριχοειδών αγγείων που έχουν διασταλεί.

Εμφανίζονται σε κάθε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στον κορμό και η διάμετρός τους δεν ξεπερνά συνήθως το μισό εκατοστό. Αρχικά είναι επίπεδα και με τον καιρό μπορεί να αρχίσουν να προεξέχουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Ο δερματολόγος μπορεί να αναγνωρίσει εύκολα το αιμαγγείωμα και σπανίως χρειάζεται να πραγματοποιηθεί βιοψία για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Το κερασοειδές αιμαγγείωμα δεν προκαλεί πόνο και δεν είναι επικίνδυνο, όμως οι ειδικοί συνιστούν να αφαιρείται εάν αιμορραγεί συχνά, καθώς υπάρχει κίνδυνος επαναλαμβανόμενων τραυματισμών και λοιμώξεων.

Μπορεί να αφαιρεθεί με ηλεκτροχειρουργική (επέμβαση με ειδική ηλεκτρική βελόνα), κρυοθεραπεία ή λέιζερ.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Το πιο δύσκολο τεστ αχρωματοψίας! Θα τα καταφέρετε;

Αρκετοί άνθρωποι, κυρίως άνδρες, εκδηλώνουν κάποια μορφή ανεπάρκειας χρωματικής όρασης (colour vision deficiency - CVD), κοινώς αχρωματοψία.

Η δυσκολία διάκρισης των χρωμάτων μπορεί να είναι πολύ ήπια ή και αυξημένη και βάσει αυτού καθορίζεται ο βαθμός ανεπάρκειας της χρωματικής όρασης.

Η εταιρεία X-Rite, η οποία εξειδικεύεται στην επιστήμη και την τεχνολογία των χρωμάτων, δημιούργησε ένα τεστ που αξιολογεί την ικανότητά μας να ξεχωρίζουμε τις διάφορες αποχρώσεις.

Σε καθεμιά από τις τέσσερις σειρές, μετακινήστε τα κουτάκια ώστε να τα βάλετε στη σωστή σειρά. Το πρώτο και το τελευταίο κουτάκι σε κάθε σειρά παραμένει σταθερό. Στο τέλος, πατήστε για να δείτε τη βαθμολογία σας –όσο χαμηλότερη η βαθμολογία τόσο το καλύτερο. Εάν το σκορ είναι 0 σημαίνει ότι δεν κάνατε κανένα λάθος.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Λαμπτήρες LED: Ποιους κινδύνους κρύβουν για την υγεία

Οι παραδοσιακές λάμπες πυρακτώσεως είναι ενεργοβόρες γι' αυτό και έχουν αρχίσει σταδιακά να αποσύρονται από την αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Στη θέση τους χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο οι λαμπτήρες LED, οι οποίοι είναι πιο ακριβοί, έχουν όμως χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως και τους λαμπτήρες φθορισμού.

Πόσο ασφαλείς για την υγεία είναι όμως οι λαμπτήρες LED; Η απάντηση έρχεται από τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, που προειδοποιούν ότι αρκετοί τέτοιου είδους λαμπτήρες είναι επιβλαβείς για την υγεία.

Για το λόγο αυτό συστήνουν την αποφυγή χρήσης των λαμπτήρων LED σε χώρους όπου συχνάζουν παιδιά, όπως είναι οι παιδότοποι.

Η Anses (η εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας), μετά τη σχετική εκτίμηση για τις επιπτώσεις των LED στην υγεία, συνέστησε στους κατασκευαστές να επισημαίνουν στην ετικέτα του προϊόντος τα χαρακτηριστικά του φωτισμού.

Ζήτησε ακόμη από τους κατασκευαστές να περιορίσουν την εμπορία των LED, καθώς είναι πιο επικίνδυνες από τις παραδοσιακές λάμπες.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένες λάμπες, οι οποίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να φωτίσουν όχι μόνο τα σπίτια και τα γραφεία μας αλλά και τις οθόνες του κινητού τηλεφώνου, της τηλεόρασης, της ταμπλέτας και του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας, ίσως προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στην όραση μειώνοντας τη διάρκεια ζωής των φωτοϋποδοχέων, των πολύτιμων φωτοευαίσθητων κυττάρων των ματιών μας.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα από το μελάγχρουν επιθήλιο ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς σε διάφορους τύπους LED (κόκκινου, πράσινου, μπλε και λευκού φωτός) ανά δωδεκάωρους «κύκλους» εναλλαγής φωτός/σκοταδιού. Είδαν ότι ύστερα από τρεις κύκλους φωτός/σκοταδιού το μπλε, το πράσινο και το λευκό φως των LED μείωσαν δραστικά τη βιωσιμότητα των φωτοϋποδοχέων (κατά 99%, 88% και 75% αντίστοιχα), οδηγώντας τους μάλιστα συχνά σε απόπτωση, στον φυσικό δηλαδή θάνατο των κυττάρων.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Στρες τεστ: Ποια είναι τα σημάδια του επικείμενου burnout

Όλοι βιώνουμε κατά καιρούς έντονο στρες, όμως σε μερικές περιπτώσεις οι πιέσεις της καθημερινότητας μας οδηγούν σε μια κρίσιμη καμπή και μας φτάνουν σε σημείο να αντιμετωπίζουμε το καθετί που πρέπει να κάνουμε ως εξαιρετικά δύσκολο και εξουθενωτικό.

Αυτός είναι ο λεγόμενος νευρικός κλονισμός ή αλλιώς burnout, όπως αποκαλείται τελευταία.

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα στρες Σάρλοτ Γουότς, τα συμπτώματα της κατάρρευσης εμφανίζονται συχνά με απροσδόκητους τρόπους. Το χρόνιο στρες επηρεάζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, τη συναισθηματική μας κατάσταση αλλά και τον τρόπο που χειριζόμαστε απλές καθημερινές υποχρεώσεις. Ο ανεπίσημος όρος «νευρικός κλονισμός» χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε το οριακό σημείο πέρα από το οποίο δεν μπορούμε πλέον να χειριστούμε καταστάσεις της ζωής μας, το οποίο συνεπάγεται συχνά από ένα αίσθημα απαισιοδοξίας για τη ζωή. Προσφάτως αναδύθηκε ο όρος burnout και χρησιμοποιείται πλέον συχνότερα για να περιγραφεί αυτή η κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης.

Το έντονο στρες που επικρατεί πριν από την κατάρρευση εκδηλώνεται ως υπερδιέγερση και το άτομο μοιάζει να βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή. Εάν η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται, εξαντλούνται τα ψυχικά και σωματικά αποθέματα του οργανισμού μας.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα του burnout

- γενικευμένοι σωματικοί πόνοι και αργή ανάρρωση από ασθένειες
- γαστρεντερικές διαταραχές, όπως φούσκωμα, κρίσεις διάρροιας ή δυσκοιλιότητας
- λιγούρες για ζάχαρη και ανάγκη για τονωτικά (π.χ. καφές)
- κακή στάση σώματος
- κοφτή αναπνοή
- υπερευαισθησία σε ήχους, φως και απότομες κινήσεις
- απάθεια, κόπωση και έλλειψη κινήτρων
- εσωτερικός μονόλογος όταν το άτομο βρίσκεται υπό πίεση
- έντονος φόβος, δυσκολία να επέλθει η χαλάρωση ακόμη και σε κατάσταση υπερβολικής κούρασης
- τάσεις απομόνωσης
- κακή ποιότητα ύπνου

Πηγή: http://www.onmed.gr

Ο κακός ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Τα προβλήματα ύπνου είναι πιο έντονα σε όσους έχουν ψυχικό στρες (π.χ. λόγω χωρισμού), σε όσους δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία

Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα ρωσική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι τα προβλήματα ύπνου, πρέπει να θεωρούνται παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Βαλέρι Γκαφάροβ της Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Νοβοσιμπίρσκ, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο EuroHeartCare της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Οι επιστήμονες εξέτασαν αντιπροσωπευτικό δείγμα 657 ανδρών ηλικίας 25 έως 64 ετών χωρίς ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού ή διαβήτη. Τα καρδιαγγειακά περιστατικά καταγράφηκαν για χρονικό διάστημα 14 ετών.

Όπως διαπιστώθηκε, μεταξύ όσων έπαθαν έμφαγμα σε αυτή την χρονική περίοδο, σχεδόν τα δύο τρίτα (το 63%) είχαν επίσης διαταραχές ύπνου. Οι άνδρες με πρόβλημα ύπνου είχαν 2 έως 2,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και 1,5 έως 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, σε σχέση με όσους κοιμούνταν κανονικά.

Σύμφωνα με τον Γκαφάροβ, τα προβλήματα ύπνου είναι πιο έντονα σε όσους έχουν ψυχικό στρες (π.χ. λόγω χωρισμού), σε όσους δεν έχουν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε όσους κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία. Ο Ρώσος καρδιολόγος ανέφερε ότι, για τους περισσότερους ανθρώπους, αν και όχι για όλους, επαρκής είναι ένας ύπνος επτά έως οκτώ ωρών.

Πηγή: protothema.gr

Τεστ προσωπικότητας: Αξιολογήστε τις 6 πτυχές του εαυτού σας

Πρόκειται για το μόνο τεστ προσωπικότητας που αξιολογεί τις 6 βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας. Ονομάζεται Hexaco Personality Inventory και δημιουργήθηκε από τους ψυχολόγους Kibeom Lee και Michael C. Ashton. Το τεστ περιλαμβάνει 100 απλές ερωτήσεις-δηλώσεις και θα σας ζητηθεί να απαντήσετε αν συμφωνείτε με αυτές, βάσει μιας κλίμακας από το Διαφωνώ απόλυτα έως το Συμφωνώ απόλυτα.

Το τεστ δεν έχει προσαρμοστεί ακόμη στην ελληνική γλώσσα, όμως οι ερωτήσεις είναι εξαιρετικά απλές ως προς τη διατύπωσή τους. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να ολοκληρώσετε το τεστ.

Τα περισσότερα τεστ προσωπικότητας βασίζονται στις 5 κυριότερες διαστάσεις της προσωπικότητας (Big Five): 1) εξωστρέφεια 2) συμπόνια 3) συνειδητότητα 4) συναισθηματική ισορροπία 5) καινοτομία/εφευρετικότητα. Το Hexaco Personality Inventory εξετάσει μία ακόμη παράμετρο που οι δύο ψυχολόγοι εκτιμούν πως παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο: η ειλικρίνεια και η ταπεινοφροσύνη (honesty/humility). Τα δύο αυτά γνωρίσματα, εκτιμούν οι ειδικοί, ανταποκρίνονται στις τάσεις του ατόμου να φέρεται ηθικά ή ανήθικα και να δρα με βάση το συμφέρον του ή το κοινό καλό.

Τα άτομα που λαμβάνουν υψηλή βαθμολογία στην παράμετρο αυτή θεωρείται πως αποφεύγουν να χειραγωγούν τους άλλους με σκοπό το προσωπικό όφελος, δεν παραβαίνουν τους κανόνες και δεν νοιάζονται για τα πλούτη και την πολυτέλεια. Αντιθέτως, όσοι λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία, δεν θα διστάσουν να κολακέψουν όποιον θεωρούν ότι πρέπει για να πάρουν αυτό που θέλουν, έχουν ως κίνητρο για τις πράξεις τους το υλικό κέρδος και θεωρούν πως είναι ανώτεροι από τους περισσότερους ανθρώπους.

Πατήστε εδώ για να κάνετε το τεστ.

Πηγή: http://www.onmed.gr

Διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για τους καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε καρκινοπαθείς ή οι συγγενείς τους αναζητούν πληροφορίες για τη νόσο μέσω του διαδικτύου

Το ότι ο καρκίνος αποτελεί ένα σημαντικό και αυξανόμενο πρόβλημα υγείας παγκοσμίως δεν είναι δυστυχώς είδηση. Μαζί με την «επέλαση» του καρκίνου αυξάνεται και η ανάγκη για την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους σχετικά με τη νόσο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέσσερις στους πέντε καρκινοπαθείς ή οι συγγενείς τους αναζητούν πληροφορίες για τη νόσο μέσω του διαδικτύου.

Η διαδικτυακή πλατφόρμα CareAcross (www.careacross.com) αναγνωρίζοντας αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη, σε συνεργασία Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους γιατρούς στον τομέα της Ογκολογίας, εστιάζει στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων όσων επηρεάζονται από τον καρκίνο και της κοινωνίας γενικότερα.

Με τη χρήση του διαδικτύου και νέων τεχνολογιών επικοινωνίας, τα μέλη της CareAcross, έχουν συνεχή πρόσβαση σε εκτενείς και αξιόπιστες πληροφορίες για κάθε είδος καρκίνου, καθώς και στις νέες επιστημονικές εξελίξεις από έγκυρες πηγές.

Η πλατφόρμα παρέχει, επίσης, ψυχολογική υποστήριξη και πρακτική καθοδήγηση στους ασθενείς ενώ διαθέτει και διαδραστικά εργαλεία, που επιτρέπουν μεταξύ άλλων εύκολη αναζήτηση κλινικών μελετών και σύντομη και επιστημονική ανάλυση οικογενειακού ιστορικού. Επιπλέον, η πλατφόρμα, μέσω ειδικά διαμορφωμένου κοινωνικού δικτύου που διαφυλάσσει την ταυτότητα και τα προσωπικά δεδομένα όσων την χρησιμοποιούν, παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη της να μοιράζονται προσωπικές τους εμπειρίες και να ανταλλάσσουν συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας που βιώνουν.

Επιστημονικός υπεύθυνος για την πλατφόρμα Care Across είναι ο Παθολόγος-Ογκολόγος κ. Πάρις Κοσμίδης, ενώ 20 περίπου ογκολόγοι παρέχουν πληροφόρηση για κάθε είδος καρκίνου και ένα ευρύ δίκτυο ιατρών υποστηρίζει τα ερωτήματα των μελών. Την επίβλεψη της πλατφόρμας έχει αναλάβει ειδική διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, που παρέχει απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ογκολογίας και αποτελείται από 30 διακεκριμένους ογκολόγους από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται νυν ή πρώην πρόεδροι της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Εταιρείας Παθολόγων-Ογκολόγων, ιδρυτές Εταιρειών Παθολόγων-Ογκολόγων στις χώρες ή ηπείρους τους, καθώς και καθηγητές πανεπιστημίων, όπως το Harvard, Oxford, Karolinska, κ.ά.

Πηγή: protothema.gr

Πώς επηρεάζει την υγεία μας το τοξικό νέφος από τον Ασπρόπυργο

Ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης εξηγεί ποιες είναι οι επιπτώσεις για την δημόσια υγεία από το τοξικό νέφος

Ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης εξηγεί ποιες είναι οι επιπτώσεις για την δημόσια υγεία από το τοξικό νέφος, απόρροια της φωτιάς που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι αυτές που προκύπτουν από κάθε επεισόδιο ατμοσφαιρικής ρύπανσης με σωματιδιακό περιεχόμενο, δηλαδή ερεθισμός της μύτης και των αεροφόρων οδών, υποκειμενικό αίσθημα δυσφορίας και βήχας.

Όσον αφορά σε ασθενείς με χρόνια βρογχική υπεραντιδραστικότητα, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή καρδιακή ανεπάρκεια, μπορεί να εμφανιστεί εντονότερη δυσφορία και δύσπνοια.

Οδηγία για μείωση των παραπάνω φαινομένων είναι η αποφυγή της σωματικής κόπωσης κάτω από τις συνθήκες της ρύπανσης, η παραμονή μέσα στο σπίτι με κλειστά τα παράθυρα ώστε να εμποδίζεται η είσοδος των ρύπων και η κανονική συνέχιση λήψης των φαρμάκων από τους ασθενείς, οι οποίοι όταν εμφανίσουν δυσπνοϊκά ενοχλήματα ή παροξυσμικό βήχα, καλό είναι να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Σχετικές οδηγίες έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας. Πάντως φαίνεται ότι η άμεση σωματιδιακή επίδραση αυτού του νέφους στην δημόσια υγεία δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αντίθεση με τις μακροχρόνιες επιδράσεις που ενέχουν λόγους ανησυχίας. Το νέφος αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες διοξινών, οι οποίες είναι ισχυρά δηλητήρια του περιβάλλοντος διότι έχουν πολύ μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής και κατά συνέπεια υπεισέρχονται στην διατροφική αλυσίδα και αποτελούν έναν μηχανισμό περιβαλλοντικής ρύπανσης των τροφίμων που μπορεί να διαρκέσει επί δεκαετίες.

Οι επιπτώσεις των διοξινών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πάρα πολλές, έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρκινογόνο επίδραση ενώ επηρεάζουν και το ανοσοποιητικό σύστημα, το αναπαραγωγικό σύστημα ιδίως στους άνδρες, το πεπτικό, το αναπνευστικό και άλλα.

Πηγή: protothema.gr

Έως και 15 φορές πιο καρκινογόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο από το κανονικό

Οι ατμοποιητές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά άτμισης (ή υγρά αναπλήρωσης) που περιέχουν νικοτίνη , παράγουν έναν τύπο φορμαλδεΰδης

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigarettes) θεωρούνται ευρέως λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, όμως μία νέα έρευνα ανατρέπει αυτή την άποψη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι ατμοποιητές του ηλεκτρονικού τσιγάρου που χρησιμοποιούνται για να θερμαίνουν τα υγρά άτμισης (ή υγρά αναπλήρωσης) που περιέχουν νικοτίνη , παρήγαγαν έναν τύπο φορμαλδεΰδης, που μέχρι σήμερα δεν είχε ανιχνευθει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθιστώντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από την εν λόγω ουσία πέντε με 15 φορές υψηλότερο σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα.

Πολλοί ερευνητές συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά, τα οποία απελευθερώνουν περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 60 γνωστών καρκινογόνων.

Αλλά οι επιπτώσεις από την μακροχρόνια χρήση τους παραμένουν άγνωστες και η νέα αυτή μελέτη συμφωνεί με δύο άλλες που δημοσιεύτηκαν πέρυσι και εντόπισαν την καρκινογόνο ουσία φορμαλδεΰδη ως υποπροϊόν του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έφθασαν στις ΗΠΑ από την Κίνα περίπου το 2008 κι έχουν εξελιχθεί σε μία επιχείρηση ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.

Η νέα αυτή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διενεργήθηκε από τέσσερις καθηγητές του Portland State University, οι οποίοι πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορους τύπους υγρών άτμισης που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν τα υγρά αυτά θερμαίνονταν σε ατμοποιητές με ανώτατο επίπεδο στην τάση της μπαταρίας τους τα πέντε βολτ, παρήγαγαν ημιακετάλες φορμαλδεΰδης, μία νέα μορφή φορμαλδεΰδης, η οποία δεν είχε εντοπιστεί στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου στο πρελθόν.

Η έρευνα δεν καταλήγει σε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η φορμαλδεΰδη επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα του χρήστη ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο δρ Μάσιετζ Λ. Γκόνιεβιτς, ο οποίος υπογράφει την μελέτη για την φορμαλδεΰδη στο υγρό άτμισης, η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο στην επιθεώρηση Nicotine and Tobacco, δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο κίνδυνος από τον νέο αυτό τύπο της καρκινογόνου ουσίας.

Ο δρ Τζέιμς Πάνκοου, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης της New England Journal, δήλωσε ότι τα e-cigarettes θα μπορούσαν παρ΄όλα αυτά να συνεχίσουν να είναι λιγότερο επικίνδυνα από τα συμβατικά.

"Το μόνο που λέμε είναι: Μην υποθέτετε ότι δεν υπάρχουν τοξίνες στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν είναι ακίνδυνα", εξηγεί ο ίδιος εκτιμώντας ότι χρειάζεται να περάσουν πέντε με δέκα χρόνια μέχρι οι ερευνητές να μπορέσουν να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα για τους κινδύνους από τη μακροχρόνια χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Από την πλευρά της, η ένωση American Vaping Association, η οποία χρηματοδοτείται από την βιομηχανία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, ανακοίνωσε ότι τα συμπεράσματα της νέας έρευνας είναι εσφαλμένα γιατί χρησιμοποίησε ως επίπεδο τάσης τα πέντε βολτ, υψηλότερο δηλαδή από τα 4 ή λιγότερα βολτ που συνήθως χρησιμοποιούν οι χρήστες των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

"Οι ερευνητές είτε δεν γνώριζαν είτε δεν ασχολήθηκαν με το να κατανοήσουν τις επιπτώσεις από την χρήση ακατάλληλης μεθοδολογίας", ανέφερε σε γραπτή του ανακοίνωση ο πρόεδρος της ένωσης Γκρεγκ Κόνλι.

Πηγή: protothema.gr

Πως να κόψετε το τσιγάρο χωρίς να πάρετε κιλά

Να θυμάστε ότι ένας σημαντικός προδιαθεσικός παράγοντας για να πάρετε βάρος εάν κόψετε το κάπνισμα είναι το πόσο πολύ ανησυχείτε για την πιθανότητα αυτή, καθώς και το αν δεν έχετε αυτοπεποίθηση ότι μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας.

Γι’αυτό λοιπόν δείτε τη διακοπή του καπνίσματος, όχι σαν πιθανή αιτία αύξησης βάρους αλλά σαν μια ευκαιρία – δώρο για να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής και τις δραστηριότητές σας. Είναι αρκετά βοηθητικό, μαζί με την διακοπή του τσιγάρου, να απαλλαγείτε και από άλλα πράγματα που έχετε «μπουχτίσει». Όποια κι αν είναι αυτά…

Συμβουλή 2η:

Καλό θα είναι να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά πριν την διακοπή του καπνίσματος. Γεμίστε το σπίτι και τα ντουλάπια με υγιεινές επιλογές. Φροντίστε να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα. Φροντίστε να έχετε σε εμφανή σημεία φρούτα, λαχανικά, καρότα, αγγούρι, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, κτλ. Οι αλλαγές αυτές θα σας βοηθήσουν κα στο να περιοριστούν κάποιες παροδικές γαστρεντερικές διαταραχές (συνήθως φουσκώματα και δυσκοιλιότητα) που πιθανόν να εμφανίσετε με την διακοπή του τσιγάρου, μέχρι να επανέλθει η φυσιολογική κινητικότητα του εντέρου σας (το να λειτουργεί δηλαδή χωρίς να χρειάζεται την βοήθεια της νικοτίνης).

Συμβουλή 3η:

Φροντίστε να μην έχετε στο σπίτι τρόφιμα τα οποία θεωρείτε πειρασμούς και έχετε διαπιστώσει πολλές φορές ότι χάνετε τον έλεγχο. Καλό θα είναι τα τρόφιμα να είναι καλυμμένα σε ντουλάπια ή σε συσκευές και όχι σε κοινή θέα. Καλό θα ήταν επίσης να μην έχετε μεγάλες ποσότητες από τρόφιμα και φαγητά στο σπίτι. Όταν ξέρετε ότι υπάρχουν στο σπίτι είναι πολύ πιο πιθανόν να τα καταναλώσετε. Όταν θελήσετε κάτι πραγματικά, θα πάτε εκείνη την ώρα που θα το θελήσετε να το πάρετε. Έτσι αποφεύγετε τα αναίτια τσιμπολογήματα, που λόγω διακοπής του τσιγάρου ίσως να είναι πιο έντονα.

Συμβουλή 4η:

Επειδή το τσιγάρο είναι συνδυασμένο τις περισσότερες φορές με τον καφέ και τις βραδινές εξόδους, αντικαταστήστε τον πρώτο καιρό τον καφέ και τα οινοπνευματώδη με χυμούς και νερό. Επιπλέον σε μία περίοδο που είστε ήδη σε ένταση, η αποφυγή της καφεΐνης θα είναι ευεργετική. Η αποφυγή του αλκοόλ από την άλλη θα σας προφυλάξει τόσο από την κατανάλωση «κενών» θερμίδων, θερμίδων δηλαδή χωρίς θρεπτική αξία, όσο και από τις υπογλυκαιμίες που ακολουθούν συνήθως την κατανάλωση αλκοόλ. Τέλος το να πίνετε αρκετό νερό, θα σας βοηθήσει επίσης στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Συμβουλή 5η:

Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής της ώρας, του είδους και της ποσότητας της τροφής που καταναλώνετε. Θα σας βοηθήσει πολύ να παρατηρείτε τον εαυτό σας και να περιορίζονται τα ξεσπάσματα. Ακόμα όμως και να χάσετε τον έλεγχο, θα μπορείτε πιο εύκολα να διαπιστώσετε τι σας επηρέασε. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να προσπαθείτε να αποφεύγετε αυτές τις συνθήκες που σας κάνουν να τρώτε χωρίς έλεγχο. Αν για παράδειγμα είχατε σαν συνήθεια να καπνίζετε μετά από τα γεύματα, και βλέπετε ότι μετά το μεσημεριανό θέλετε να φάτε κι άλλο, βρείτε κάτι άλλο να κάνετε, όπως να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να μασήσετε τσίχλα.

Συμβουλή 6η:

Μασήστε κανέλα ή γαρύφαλλο ως εναλλακτική του τσιγάρου! Πέραν από το ότι θα έχετε κάτι να απασχολείτε τα χέρια και το στόμα σας, θα σας προσφέρει και ωραία γεύση και αναπνοή.

Συμβουλή 7η:

Μια αιτία που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι ότι η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώνουν. Όταν το διακόψετε θα χρειαστείτε άλλο τρόπο να αντιμετωπίστε το στρες, αλλά και την ανία. Δοκιμάστε το μασάζ, τη χαλαρωτική μουσική ή να μάθετε γιόγκα ή Τάι Τσι. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή. Κάντε μία λίστα με τα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε όταν σας έρχεται η επιθυμία για τσιγάρο, προκειμένου να αποφύγετε το αντανακλαστικό του τσιμπολογήματος. Καλό θα ήταν να είναι πράγματα που απασχολούν τόσο το μυαλό όσο και τα χέρια σας (παζλ, σταυρόλεξα, κηπουρική, καθαριότητα, μανικιούρ, περιποίηση προσώπου και μαλλιών, κέντημα, πλέξιμο, κατασκευές, περίπατος στη γειτονιά, κτλ). Γενικά βοηθάει εάν φροντίσετε να είστε απασχολημένοι συνέχεια με κάτι, και να έχετε σκεφτεί από πριν τι θα κάνετε μετά.

Συμβουλή 8η:

Ξεκινήστε να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά παραπάνω από ότι κάνατε μέχρι τώρα. Οι λόγοι; Πολλοί! Πρώτον, όταν κάποιος καπνίζει αρκετά, «καίει» κάποιες θερμίδες περισσότερες, σε σχέση με το να μην κάπνιζε (περίπου 200 θερμίδες). Όταν λοιπόν κόψει το τσιγάρο, ακόμα και το ίδιο ακριβώς να τρώει, καίει 200 θερμίδες λιγότερες, όποτε θα ήταν καλό να κινείται παραπάνω μέσα στην ημέρα του προκειμένου να αντισταθμίσει την διαφορά. Πέραν από αυτό όμως, η άσκηση και η ενασχόληση μάλιστα με μια αθλητική δραστηριότητα που απολαμβάνει κάποιος, θα τον βοηθήσει να διαχειρίζεται το άγχος του και την υπερδιέγερση, θα τον απασχολεί και θα τον ευχαριστεί. Καθώς κιόλας θα βλέπει και διαφορά στις αντοχές του και στο σώμα του, αυτό θα ενισχύει την ευεξία του και το κίνητρό του.

Συμβουλή 9η:

Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, ένα πλεονέκτημα της διακοπής του τσιγάρου είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. Ανταμείψτε τον εαυτό σας ξοδεύοντας μέρος των χρημάτων σε κάτι διασκεδαστικό. Προγραμματίστε κάθε μέρα να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί!

Συμβουλή 10η:

Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να διατηρήσετε απόλυτα σταθερό το βάρος σας, επιτρέψτε στον εαυτό σας την πρόσληψη 2-3 κιλών για το πρώτο εξάμηνο μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα οφέλη που θα απολαύσετε από τη διακοπή είναι πολλαπλάσια μίας μικρής αύξησης βάρους. Πέραν όμως αυτού, σύμφωνα με μελέτες αυτά τα λίγα κιλά θα χαθούν μετά τους 6 μήνες!

Πηγή: diatrofi.gr

ΤΕΣΤ ψυχολογίας που θα σας αφήσουν άφωνους !!!

TEST 1

Test του δεξιού ποδιού Δοκιμάστε το, δεν θα το πιστεύετε.. Θα προσπαθείτε συνέχεια να το πετύχετε αλλά δεν θα τα καταφέρετε. 1.-Λοιπόν όπως κάθεστε στο γραφείο σας, σηκώστε το δεξί πόδι από το πάτωμα Και κάντε κύκλους δεξιούς όπως τους δείχτες ενός ρολογιού. 2.-Ενώ κάνετε τους κύκλους με το δεξί πόδι (στην φορά των δειχτών ενός ρολογιού), γράψτε τον αριθμό 6 στον αέρα με το δεξί χέρι σας. Το πόδι σας τότε θα αλλάξει κατεύθυνση. 3.-Πάθατε πλάκα ε; Δεν μπορείτε να το κουμαντάρετε!

TEST 2

Πάρτε το πολύ 10 δευτερόλεπτα για να το κάνετε, διαφορετικά δεν θα πετύχει. Δείτε μετά την απάντηση πιο κάτω Μετρήστε πόσα ‘F’ έχει στο παρακάτω κείμενο : +++++++++++++++++++++++++++ FINISHED FILES ARE THE RE- SULT OF YEARS OF SCIENTIF- IC STUDY COMBINED WITH THE EXPERIENCE OF YEARS +++++++++++++++++++++++++++ Μην πάτε παρακάτω εάν δεν έχετε τελειώσει το μέτρημα ΟΚ?

Απάντηση : Πόσα? Τρία? Λάθος, έξι υπάρχουν – Χωρίς πλάκα! Δείτε πιο πάνω και μετρήστε τα! Η απάντηση είναι πιο κάτω… Το μυαλό δεν μπορεί να επεξεργαστεί το ‘OF’. Φοβερό ε; Όποιος μέτρησε έξι με την μία είναι ιδιοφυία, τέσσερα η πέντε είναι σπάνιο, τρία είναι φυσιολογικός.. Λιγότερο από τρία αλλάζουμε γυαλιά!

TEST 3

Το παρακάτω τεστ είναι εντυπωσιακό. Παρακαλώ δώστε του σημασία, δεν θέλει χρόνο. Αναρωτηθήκατε πότε εάν το μυαλό σας είναι φυσιολογικό η εάν είναι διαφορετικό; Λοιπόν κάντε σοβαρά την άσκηση συλλογισμού και βρείτε την απάντηση. Ακολουθήστε τις οδηγίες και απαντήστε στις ερωτήσεις μία, μία, όσο πιο γρήγορα μπορείτε και χωρίς να πάτε στην επόμενη εάν δεν έχετε απαντήσει πρώτα στην προηγούμενη. Δεν είναι απαραίτητο να γράφετε τις απαντήσεις σας. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα, είναι σίγουρο. Πόσο κάνουν; 15+6 3+56 89+2 12+53 75+26 25+52 63+32 ε ναι , είναι πιο δύσκολοι οι υπολογισμοί αλλά είναι πραγματική άσκηση! Κουράγιο λοιπόν 123+5 ΓΡΗΓΟΡΑ!!! ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΩΜΑ! Κατεβείτε πιο κάτω. Σκεφτήκατε ένα «σφυρί κόκκινο» έτσι δεν είναι? Εάν όχι ανήκετε στο 2% του πληθυσμού που το μυαλό είναι αρκετά διαφορετικό και σκέφτεται κάτι άλλο. 98% του πληθυσμού απαντούν ‘σφυρί κόκκινο’ σε αυτή την άσκηση, φοβερό ε?

TEST 4

Test του γουρουνιού Έχει πλάκα! Πάρε ένα λευκό χαρτί και ζωγράφισε ένα γουρούνι. Μην κατεβαίνεις πιο κάτω πριν το ζωγραφίσεις! Μην κλέβεις! Ζωγράφισε! Εντάξει; Τέλειωσες; Το γουρούνι χρησιμοποιείτε για τεστ προσωπικότητας Εάν το έχεις ζωγραφίσει: * Στο πάνω μέρος της σελίδας: είσαι θετικός και αισιόδοξος. * Προς το κέντρο: είσαι ρεαλιστής. * Προς το κάτω μέρος της σελίδας: είσαι απαισιόδοξος και λίγο αρνητικός. * Εάν κοιτάζει προς τα ‘αριστερά : πιστεύεις στην παράδοση, είσαι φιλικός και θυμάσαι εύκολα ημερομηνίες: Εορτές, επετείους,… * Εάν κοιτάζει προς τα δεξιά: είσαι καινοτόμος, δραστήριος αλλά δεν έχεις την αίσθηση τις οικογένειας και δεν δίνεις σημασία στις ημερομηνίες. * Εάν κοιτάζει προς εσένα: είσαι ευθύς, χαίρεσαι να κάνεις τον δικηγόρο του διαβόλου και δεν έχεις πρόβλημα να αντιμετωπίσεις καταστάσεις. * Εάν έχεις προσθέσει λεπτομέρειες : είσαι αναλυτικός, υπομονετικός και δύσπιστος. * Εάν δεν έχει πολλές λεπτομέρειες: είσαι συναισθηματικός , αφελής, δεν είσαι μεθοδικός και παίρνεις ρίσκα. * Εάν ζωγράφισες λιγότερα από 4 πόδια: είσαι διστακτικός η, ζεις μία περίοδο μεγάλων αλλαγών στην ζωή σου. * Εάν ζωγράφισες 4 πόδια: είσαι σίγουρος, επίμονος και στέκεσαι στις ιδέες σου. * Εάν ζωγράφισες περισσότερα από 4 πόδια: είσαι ηλίθιος. *Το μέγεθος των αυτιών δείχνει την ικανότητα να ακούς τους άλλους: Όσο μεγαλύτερα τόσο το καλύτερο. *Το μάκρος της ουράς: δείχνει την ποιότητα των σεξουαλικών σχέσεων. Γι ‘άλλη μια φορά όσο είναι πιο μακριά τόσο το καλύτερο !!!!!! OK , Ποιος ξέχασε να ζωγραφίσει την ουρά?????. Όχι, όχι δεν μπορείτε να ξανά κάνετε το τεστ…

TEST 5

Είναι η ιστορία μίας νέας κοπέλας. Στην κηδεία της μητέρας της, βλέπει έναν νεαρό που δεν γνώριζε. Ήταν γοητευτικότατος, ο άντρας των ονείρων της.

Τον ερωτεύτηκε τρελά. Μερικές μέρες αργότερα η νεαρή κοπέλα σκότωσε την ίδια της την αδελφή. Ερώτηση: Πιο κίνητρο είχε να σκοτώσει την αδελφή της ? ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΑ. Απάντηση : Ήλπιζε, ο νεαρός να ξανά εμφανιστεί στην κηδεία. Info: Εάν απαντήσατε σωστά στην ερώτηση, τότε σκέφτεστε σαν ψυχοπαθή. Το τεστ αυτό χρησιμοποιεί ένας διάσημος αμερικανός ψυχολόγος για να εξακριβώσει εάν ένας άνθρωπος έχει δολοφονική νοοτροπία. Αρκετοί εγκληματίες που έκαναν το τεστ απάντησαν σωστά στην ερώτηση. Εάν δεν βρήκατε την σωστή απάντηση.good for you! Εάν οι φίλοι σας την βρήκαν. κρατήστε τις αποστάσεις σας!

Ομάδα αίματος: Τι δείχνει για την υγεία μας

Θα μπορούσε η ομάδα αίματος να καθορίσει τη γονιμότητά μας, το πόσο συχνά αρρωσταίνουμε ή το πόσο ευάλωτοι είμαστε να εκδηλώσουμε έλκος; H ομάδα αίματος δεν παίζει ρόλο μόνο στην εγκυμοσύνη ή σε περιπτώσεις μεταγγίσεων, όπως πιστεύουμε οι περισσότεροι. Ένας περιορισμένος αριθμός κλινικών δοκιμών έχει δείξει ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στις ομάδες αίματος και την αντίσταση του οργανισμού μας σε λοιμώξεις, καθώς επίσης και τη γενετική προδιάθεσή μας σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Zουμ στις ομάδες

Οι ομάδες αίματος είναι βασικά τέσσερις, οι Α, Β, ΑΒ και 0, ωστόσο, σύμφωνα με το σύστημα Ρέζους (Rh), διπλασιάζονται, αφού κάποιος μπορεί να είναι, για παράδειγμα, Α+ ή Α-. Η ομάδα αίματος κάθε ανθρώπου εξαρτάται από τα γονίδια που κληρονομεί από τους γονείς του και καθορίζεται από τα αντιγόνα (τα ανοσοποιητικά συστήματα άμυνας Α, Β, ΑΒ και 0) που φέρουν στην επιφάνειά τους τα ερυθρά αιμοσφαίρια του οργανισμού. Τα αντιγόνα είναι αυτά που, σύμφωνα με την επικρατέστερη ερμηνεία, κάνουν κάποιες ομάδες αίματος να είναι περισσότερο ευάλωτες συγκριτικά με άλλες σε ορισμένες ασθένειες. Αν, για παράδειγμα, ανήκουμε στην ομάδα αίματος Α και το σώμα μας «πολιορκείται» από ένα μικρόβιο ή ιό, η δομή του οποίου μοιάζει με το αντιγόνο Α, ο οργανισμός θα ξεγελαστεί και θα το αντιμετωπίσει -αρχικά τουλάχιστον- ως φιλική ουσία. Αντίθετα, αν ανήκουμε στην ομάδα Β, ο οργανισμός θα καταλάβει ότι ο εισβολέας είναι εχθρικός και θα αρχίσει αμέσως να του αντιστέκεται.

Ομάδα αίματος 0

Τα ισχυρά σημεία

* Δυνατή καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος 0, ακόμη και αν φέρουν το γονίδιο Adamts7, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, είναι λιγότερο επιρρεπή στις καρδιοπάθειες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι έχουν χαμηλή χοληστερίνη.

* Χαμηλό ποσοστό θρομβώσεων: Το αίμα τους στατιστικά δεν έχει σε μεγάλη ποσότητα τον θρομβωτικό παράγοντα που κάνει το αίμα να πήζει ευκολότερα.

* Μικρό ποσοστό εκδήλωσης καρκίνου και κυρίως καρκίνου του μαστού και των πνευμόνων.

* Μικρότερος κίνδυνος θανάτου από ελονοσία συγκριτικά με τις άλλες ομάδες αίματος.

* Γερά δόντια.

Οι αδυναμίες

* Πεπτικό έλκος: Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 είναι πιο ευάλωτοι στη μόλυνση με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το οποίο ενοχοποιείται για πεπτικά έλκη. Παραδόξως, όμως, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου.

* Υπογονιμότητα: Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια σε σχέση με όσες ανήκουν στις άλλες ομάδες, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

* Παχυσαρκία: Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Bispebjerg της Κοπεγχάγης, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στην αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα αν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ρύπανση προκαλεί χρόνιες φλεγμονές στο σώμα τους, οι οποίες οδηγούν στη συσσώρευση λίπους.

* Κατάθλιψη: Παρουσιάζουν συχνότερα συμπτώματα κατάθλιψης και αυτό πιθανολογείται ότι οφείλεται στην αυξημένη έκκριση ουσιών που παίζουν αρνητικό ρόλο στη διάθεση, όπως π.χ. η κορτιζόλη.

* Συχνότερες διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.

* Αυξημένο ποσοστό αρθρίτιδων σε σχέση με άλλες ομάδες αίματος.

* Μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσης αλλεργιών και ειδικότερα άσθματος.

* Περισσότερα περιστατικά μελανώματος και καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Ομάδα αίματος Α

Τα ισχυρά σημεία

* Καλύτερη γονιμότητα: Στατιστικά οι γυναίκες γεννιούνται με περισσότερα και καλύτερης ποιότητας ωάρια και επομένως έχουν αυξημένες πιθανότητες σύλληψης. Επιπλέον, ο αριθμός των ωαρίων τους μειώνεται με βραδύτερο ρυθμό με το πέρασμα του χρόνου.

* Χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και μελανώματος.

Οι αδυναμίες

* Ευαίσθητο στομάχι: Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας, τα άτομα με ομάδα αίματος Α διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του στομάχου. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό ίσως να οφείλεται είτε στην έκκριση λιγότερων γαστρικών υγρών είτε στην υιοθέτηση κακών συνηθειών (π.χ. κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ). * Εύθραυστη καρδιά: Καταγράφονται περισσότερα περιστατικά καρδιοπαθειών. Η εξήγηση πιθανότατα κρύβεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α στατιστικά έχουν υψηλότερη χοληστερίνη και ομοκυστεΐνη (δύο δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας) και το αίμα τους θρομβώνει ευκολότερα σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος.

* Αυξημένο στρες: Τα άτομα με ομάδα αίματος τύπου Α φαίνεται πως εκκρίνουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα τους.

* Συχνότερες διαταραχές ήπατος και χοληδόχου κύστης.

* Αυξημένη προδιάθεση σε γυναικολογικούς καρκίνους (μαστού, ενδομητρίου, ωοθηκών) και χειρότερη πρόγνωση.

* Αυξημένη προδιάθεση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μάλιστα, όσοι έχουν ομάδα αίματος Α+ κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν με μεταστατική νόσο.

* Περισσότερα περιστατικά φυματίωσης και ελονοσίας.

Ομάδα αίματος Β

Τα ισχυρά σημεία

* Υγιές έντερο: Τα άτομα με τύπο αίματος Β έχουν μεγαλύτερο αριθμό φιλικών βακτηρίων στον πεπτικό τους σωλήνα συγκριτικά με όσους έχουν ομάδα αίματος Α ή 0.

* Μικρότερος κίνδυνος για την εμφάνιση ποδάγρας, μιας επώδυνης μορφής αρθρίτιδας, που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

* Λιγότερα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Αυτό, όμως, φαίνεται να μην ισχύει στην περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Οι αδυναμίες

* Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

* Μεγαλύτερη προδιάθεση σε ουρολοιμώξεις, όταν όμως οφείλονται στο μικρόβιο E.coli.

* Περισσότερα περιστατικά καρκίνου των ωοθηκών.

* Αυξημένη τάση εμφάνισης αναιμίας.

Ομάδα αίματος ΑΒc

Τα ισχυρά σημεία

* Χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης.

* Σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης έχουν καλύτερη αντιμετώπιση, δεδομένου ότι μπορούν να πάρουν αίμα από όλους.

Οι αδυναμίες

* Μεγαλύτερη προδιάθεση σε κακοήθειες στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών.

* Υψηλός κίνδυνος άνοιας: Σύμφωνα με έρευνα του Harvard Medical School, που έγινε σε 30.000 ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology», οι άνθρωποι με τον τύπο αίματος ΑΒ είναι 82% πιο πιθανό να παρουσιάσουν μειωμένη ικανότητα σκέψης συγκριτικά με όσους ανήκουν σε άλλες ομάδες αίματος.

* Αυξημένα περιστατικά καρδιοπαθειών: Μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνθρωποι με τον τύπο αίματος ΑΒ έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση συγκριτικά με τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος 0.

* Προεκλαμψία: Οι έγκυοι αντιμετωπίζουν διπλάσιες ή τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν προεκλαμψία (επικίνδυνη αύξηση στην αρτηριακή πίεση) κατά τη διάρκεια της κύησης.

* Ευαίσθητο στομάχι: Πιθανολογείται ότι οφείλεται στη μειωμένη έκκριση γαστρικών υγρών.

* Μεγαλύτερη συχνότητα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά κατά την παιδική ηλικία.

Τα... πάρε δώσε του αίματος

Οι ομάδες αίματος δεν είναι όλες συμβατές μεταξύ τους.

* Όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 δέχονται αίμα μόνο από τη δική τους ομάδα, αλλά μπορούν να δώσουν αίμα σε όλους (θεωρούνται καθολικοί αιμοδότες).

* Αντίθετα, εκείνοι που έχουν ομάδα αίματος ΑΒ μπορούν να πάρουν αίμα από όλες τις ομάδες, όμως δίνουν αίμα μόνο στη δική τους ομάδα.

* Όσοι ανήκουν στην ομάδα Rh+ λαμβάνουν αίμα είτε Rh+ είτε Rh-.

* Όσοι ανήκουν στην ομάδα Rh- λαμβάνουν αίμα μόνο Rh-.

Η υγεία περνάει από το χέρι μας

Τα στοιχεία που συνδέουν τις ομάδες αίματος με την υγεία και τα γονίδιά μας προκύπτουν από στατιστικές ή επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες δεν τεκμηριώνουν το αποτέλεσμα, αλλά απλώς δείχνουν στατιστική συσχέτιση. Επομένως, όσα παραθέτουμε παραπάνω δεν πρέπει να θεωρηθούν απόλυτα και δεδομένα. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υγεία μας εξαρτάται ως έναν μεγάλο βαθμό από την ισορροπημένη διατροφή, τη συστηματική άσκηση και την πρόληψη γενικότερη και επομένως είναι στο χέρι μας να την εξασφαλίσουμε.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ τον κ. ΣΤΕΛΙΟ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ, ειδικό παθολόγο

Πηγή: vita.gr

Γιατί στα χειρουργεία οι γιατροί φοράνε πράσινες φόρμες;

Μέχρι και πριν από 80 περίπου χρόνια, οι γιατροί φορούσαν άσπρα και στα χειρουργεία με αποτέλεσμα να δείχνουν σαν... χασάπηδες καταρρακώνοντας την ψυχολογία των ασθενών. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι το αίμα πάνω σε πράσινες μπλούζες αποκτά λιγότερο τρομακτική απόχρωση και θυμίζει περισσότερο λεκέ από καφέ ή ιδρώτα.

Πηγή: http://newsone.gr

Έξι πόνοι που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε

Συχνά αγνοούμε ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, όπως μια ξαφνική ζαλάδα, τη δύσπνοια ή έναν έντονο πόνο, ελπίζοντας πως είναι κάτι παροδικό και ακίνδυνο.

Όμως τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές εμφανίζονται για να μας «προειδοποιήσουν» και σημαίνουν ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις ώστε να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα ένα πρόβλημα υγείας. Πότε ο πόνος επιβάλλει την επίσκεψη στο γιατρό και τι μπορεί να δείχνει;

1. Αιφνίδιος πόνος στη βουβωνική χώρα

Συχνά ο πόνος συνοδεύεται από πρήξιμο στην περιοχή. Ίσως πρόκειται για συστροφή όρχεως, όταν δηλαδή δεν διοχετεύεται αίμα σε έναν από τους δύο όρχεις λόγω συγγενούς ανωμαλίας που συνεπάγεται στρέβλωση του σπερματικού τόνου. Μπορεί επίσης να πρόκειται για επιδιδυμίτιδα, δηλαδή λοίμωξη της επιδιδυμίδας όπου αποθηκεύεται το σπέρμα. 2. Έντονος πόνος στη μέση

Εάν ο πόνος στη μέση δεν οφείλεται στη σωματική άσκηση και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα, μπορεί να υποδεικνύει ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Εάν το ανεύρυσμα υποστεί ρήξη, αποτελεί επείγουσα κατάσταση και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο. Ο έντονος πόνος στη μέση δεν αποτελεί πάντα κίνδυνο για τη ζωή, καθώς μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα πέτρας στα νεφρά.

3. Επίμονος πόνος στο καλάμι ή το πέλμα

Ίσως πρόκειται για κάταγμα κόπωσης. Στην περίπτωση αυτή, συνήθως ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική άσκηση, επιμένει όμως ακόμη και τις ώρες χαλάρωσης και δεν υποχωρεί με τα κοινά παυσίπονα. Συμβαίνει όταν η υπερβολική επαναλαμβανόμενη φόρτιση δεν επιτρέπει στο οστό να επουλωθεί επαρκώς από μόνο του.

4. Οξύς πόνος στην κοιλιά

Ο πόνος στην κοιλιά είναι αρκετά γενικό σύμπτωμα, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς εσωτερικά βρίσκονται αρκετά ζωτικά όργανα. Ο πόνος αυτός μπορεί λοιπόν να υποδεικνύει σκωληκοειδίτιδα, παγκρεατίτιδα ή φλεγμονή στη χοληδόχο κύστη.

5. Παροδικός πόνος στο στήθος

Ένα αίσθημα βάρους στο στήθος που εμφανίζεται ξαφνικά και υποχωρεί μετά από λίγο είναι συνήθως ένδειξη δυσπεψίας. Άλλοτε πάλι υποδεικνύει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ακόμη κι αν ο πόνος είναι πρόσκαιρος, πρέπει να αξιολογείται από γιατρό.

6. Πόνος στο πόδι που συνοδεύεται από πρήξιμο

Ο πόνος εστιάζεται συνήθως στη γάμπα, συνοδευόμενος από ευαισθησία και πρήξιμο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και άνοδος της θερμοκρασίας τοπικά. Ίσως πρόκειται για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πάθηση στην οποία συσσωρεύεται αίμα στα κάτω άκρα και σχηματίζεται θρόμβος. Εάν ο θρόμβος μεγαλώσει αρκετά ώστε να εμποδίζει τη ροή αίματος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, εκδηλώνεται πρήξιμο στο πόδι.

Πηγή: http://www.onmed.gr

1 2 3 4 5 6 -->