POROSplus.gr - Αρχική


Τουρισμός

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Διημερίδας ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ - ΠΟΡΟΥ. Για να το παρακολουθήσετε πρέπει να εγγραφείτε Δωρεάν στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.eventora.com/el/ Events/sxoleio-toyrismoy- ontour-argos-2

poster_2018

programa_2018_inside

H Τουριστική επιτροπή και ο Δ. Συξέρης

Στο Porosnews γράφτηκε εχθές πως ο Δήμαρχος κατηγόρησε την Αντιπολίτευση πως δεν πρότεινε τον Πρόεδρο του ΕΕΣΠ κ. Δημήτρη Συξέρη για εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης στην Τουριστική Επιτροπή (ΕΤΑΠ). Εμείς τηλεφωνήσαμε στον κ. Συξέρη για το θέμα και για το αν αρνήθηκε την συμμετοχή του στην Επιτροπή στην οποία υπήρξε πρόεδρος επί Στρατηγού και μας είπε τα εξής:

«Πριν από λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε η κυρία Ματούλα Μητσοπούλου της Αντιπολίτευσης και με ρώτησε αν έχω αντίρρηση να με προτείνουν για μέλος της Επιτροπής Τουρισμού. Η πρόταση ήταν ιδιαίτερα τιμητική μιας και είχα την χαρά να ήμουν Πρόεδρος της ΕΤΑΠ την προηγούμενη τετραετία. Όμως της απάντησα πως για τον Τουρισμό υπάρχουν πιο ειδικοί από εμένα στον Πόρο και μάλιστα υπάρχουν πολλοί που μπορούν να εκπροσωπήσουν φορείς ή επαγγελματικούς κλάδους του τουρισμού (Ξενοδόχους, Τουριστικούς Πράκτορες ΚΛΠ). Αν η πρόσκληση είχε γίνει στον Εμπορικό Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου, θα είχαμε προτείνει τον Ξενοδόχο κ. Τάκη Αλεξόπουλο».

Θυμίζουμε πως ο κ. Συξέρης όταν ήταν Δημοτικός Σύμβουλος και είχε ψηφιστεί ως Πρόεδρος της ΕΤΑΠ, είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου να συμμετάσχουν στην επιτροπή ανεξαρτήτως παρατάξεων, μόνο εκπρόσωποι Συλλόγων και κλάδων του τουρισμού. Κατά την δεύτερη διετή θητεία όμως ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Δημητριάδης, ζήτησε να συμμετάσχουν στην επιτροπή και δικοί του σύμβουλοι όπως προβλέπεται και μάλιστα συμμετείχε ο ίδιος και ο κ. Αλιφέρης. Ο κ. Συξέρης συνέχισε πως ο ίδιος είναι περισσότερο «διοικητικός» με σχετική εμπειρία περισσότερων από δύο δεκαετιών σε μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας και του Εξωτερικού και γι αυτό είχε αναλάβει την τότε ΕΤΑΠ ως Πρόεδρος για να συντονίσει το έργο των πιο ειδικών από αυτόν. Επίσης ο κ. Συξέρης μας θύμισε πως ο Δήμος Πόρου πάντα ελάμβανε έγκριση του Υπουργείου Τουρισμού στα προγράμματα προβολής της ΕΤΑΠ ακόμα και για επιμέρους διαφημιστικές δράσεις. Σημειώνουμε πως ο κ. Δημητριάδης για μια ακόμα φορά είπε ψευδώς πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου επι των ημερών του εγκρίθηκαν από τον ΕΟΤ και υλοποιήθηκαν τα προγράμματα τουριστικής προβολής.

Όπως μας ανέφερε σχετικά ο κ. Συξέρης, από το 2012 υπήρξαν δεκάδες δράσεις της ΕΤΑΠ και του Δήμου πόρου για την διαφημιστική προβολή οι οποίες είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Τουρισμού. Βέβαια μας θύμισε πως και ο ίδιος είχε έρθει κάποια στιγμή σε ρήξη με τον πρώην Δήμαρχο κ. Στρατηγό γιατί δεν υπήρξε διαθέσιμος μεγάλος προϋπολογισμός για την τουριστική προβολή, αλλά έγιναν πολλά πράγματα από τον ενθουσιασμό και την αγάπη των μελών της ΕΤΑΠ και των επαγγελματιών του νησιού.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι στην προηγούμενη επιτροπή του κ. Γ. Καϊκα, έγιναν ελάχιστες συνεδριάσεις, οι κυρίες Ανούκ Κουβαρά και Natascha Konieczny παραιτήθηκαν, ενώ έκπληξη αποτελεί το όνομα του Τάσου Φιάκα, που ούτε Ποριώτης είναι, ούτε επιχείρηση έχει στο νησί, αλλά είναι ο ιδιοκτήτης της εφαρμογής Poros Island my Guide, που είναι η επίσημη εφαρμογή του Δήμου (αλλά και του ΕΕΣΠ), όπου όσες επιχειρήσεις θέλουν να προβληθούν, πρέπει να πληρώσουν σε αυτόν. Ερώτημα είναι αν υπάρχει ηθικό τουλάχιστον κόλλημα πως θα συμμετάσχει σε αποφάσεις από τις οποίες θα έχει έμμεσα ή άμεσα οικονομικό όφελος ?

Τέλος να ενημερώσουμε ότι πράγματι πρώτη φορά ενέκρινε ο ΕΟΤ το 2015-2016 δράσεις, καθότι πριν υπεύθυνο ήταν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και όχι ο ΕΟΤ. Αυτό άλλαξε με τον νόμο 4276/2014 της 30/7/2014. Η τοποθέτηση του κ. Δημητριάδη είναι μια κουτοπόνηρη ντρίμπλα, που προσπαθεί ως συνήθως να δείξει ότι πριν από αυτόν υπήρχε μόνο χάος. Γι αυτό επισυνάπτουμε τις αποφάσεις εγκρίσεως του προγράμματος τουριστικής προβολής του 2012 και 2013 …


Ερώτηση Κατσαφάδου για τα προβλήματα των Τουριστικών Επιχειρήσεων στα Νησιά

Τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνει σε ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, την οποία συνυπογράφουν και οι Βουλευτές ΝΔ Δωδεκανήσων και Μαγνησίας Μάνος Κόνσολας και Χρήστος Μπουκώρος αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές, τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση αναμένεται να επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στις τουριστικές επιχειρήσεις και κυρίως στα μικρότερα νησιά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που έχουν καταστεί κέντρα υποδοχής προσφύγων.

«Η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει την κατανάλωση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης στα νησιά, το τέλος διανυκτέρευσης, οι αυξήσεις στην εστίαση, στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς και ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, ανάγοντάς το όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι Βουλευτές ερωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς, ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση, καθώς κι εάν έχουν υπολογισθεί οι πιθανές απώλειες εσόδων από την μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της αύξησης του κόστους του τουριστικού προϊόντος. Η ερώτηση των Βουλευτών έχει ως εξής:

«Την ώρα που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να επιβάλλει νέα μέτρα στους Έλληνες, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους, καμπανάκι κινδύνου χτυπά στον τουρισμό, καθώς τέσσερις στις δέκα τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, καθιστώντας αμφίβολο το αν θα καταφέρουν να βγάλουν τη σεζόν, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου.

Η αύξηση του ΦΠΑ, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει την κατανάλωση, η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών φορολόγησης στα νησιά, το τέλος διανυκτέρευσης, οι αυξήσεις στην εστίαση, στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των μουσείων, καθώς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό στους επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς και ακριβαίνουν το τουριστικό πακέτο, ανάγοντάς το όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Και μπορεί δημοφιλείς προορισμοί όπως, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη να παραμένουν ακόμα υψηλά στις κρατήσεις, δε συμβαίνει το ίδιο όμως με τα μικρότερα νησιά ή τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που επιπλέον πλήττονται από τις προσφυγικές ροές.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, εκτιμάται πως το κράτος χάνει τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ από φορολογικά έσοδα από τις ανεξέλεγκτες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων σε επισκέπτες, χωρίς ακόμα να έχει διασφαλίσει τα απαραίτητο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα. Επειδή ο τουρισμός παραμένει ακόμα ένας παραγωγικός τομέας της χώρας, ο οποίος δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε,

Επειδή ο τουρισμός αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν εξαγωγικό τομέα, με το 90% των εσόδων του να προέρχεται από το εξωτερικό, καλύπτοντας τουλάχιστον το 90% του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών της χώρας,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να μην πληγεί ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος είναι από τους λίγους που παραμένουν βιώσιμοι και προσφέρουν θέσεις εργασίας και έσοδα για τη χώρα;

2. Ποια είναι τα προσδοκώμενα έσοδα που αναμένεται να προκύψουν από τα νέα μέτρα που πρόκειται να επιβάλλει η Κυβέρνηση; Έχουν υπολογισθεί οι πιθανές απώλειες εσόδων από την μείωση της τουριστικής κίνησης, λόγω της αύξησης του κόστους του τουριστικού προϊόντος;

3. Τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να επιβάλλουν κανόνες λειτουργίας στις μισθώσεις ακινήτων προς τουριστική διαμονή;

Πηγή: limani24.gr

Τουριστική Προβολή στην Περιφέρεια Αττικής: 10 παρεμβάσεις στη διάρκεια του 2015 και οι στόχοι για τα επόμενα 5 χρόνια

Η τουριστική προβολή της Αττικής αποτελεί κρίσιμο στοίχημα ανάπτυξης της Περιφέρειας καθώς και της εθνικής οικονομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή τη χρονιά που πέρασε η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών ενώ παράλληλα έβαλε τις βάσεις για το στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας.

Συγκεκριμένα:

-Διαπιστώσαμε και ελέγξαμε τα κενά και τις αστοχίες του Προγράμματος της Τουριστικής Προβολής
-Θέσαμε επιστημονικές προδιαγραφές εμπιστευόμενοι το δημόσιο πανεπιστήμιο ,
-Συστήσαμε τη Διεύθυνση Τουρισμού και την στελεχώνουμε με κατάλληλο ανθρώπινο και τεχνικό κεφάλαιο
-Εκπαιδεύουμε συνεχώς το στελεχιακό δυναμικό
-Αποκτήσαμε τα βασικά επιστημονικά εργαλεία για τον σύγχρονο και ορθολογικό σχεδιασμό της τουριστικής προβολής
-Σχεδιάσαμε και αρχίζουμε να υλοποιούμε την Στρατηγική της Προβολής της Περιφέρειας Αττικής με δημοκρατικό και ισότιμο τρόπο, με συνεργάτες μας τους Δημόσιους Φορείς Τουρισμού και συμμάχους μας τους Δήμους της Αττικής και όλους τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς Τουρισμού.

Αναλυτικά προχωρήσαμε σε:

-Ορισμό Εντεταλμένων Τουρισμού στο τέλος του 2014 του Θ. Αγγελόπουλου, εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου για την Τουριστική Ανάπτυξη και της Ελ. Δημοπούλου εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Αττικής, με έκδοση απόφασης Περιφερειάρχη, οπότε και τυπικά ενεργοποιείται η Διεύθυνση Τουρισμού που δεν ήταν στελεχωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καταγράφεται η τότε υπάρχουσα κατάσταση στην Τουριστική Προβολή, που εκφραζόταν μέσω της υλοποίησης ενός έργου μαμούθ, εγκεκριμένου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2012-2015 με σύμβαση 8.5 εκ. ευρώ και ανάδοχο εταιρεία McCann που θα τελείωνε στο τέλος τους Σεπτεμβρίου 2015. Το έργο αναπροσαρμόστηκε μερικώς με ορθολογικά κριτήρια, ενώ με επέκταση 2 μηνών φροντίζουμε να αποδώσει στην Περιφέρεια Αττικής τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και παραδοτέα.

-Στελέχωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Τουρισμού καθώς και του τμήματος Τουριστικής Προβολής που έγινε σταδιακά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα προσπαθώντας να εξασφαλιστεί με τους ελάχιστους δυνατούς ανθρώπινους πόρους το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Σήμερα απαρτίζεται από την Διευθύντρια, Τμηματάρχη και 3 υπαλλήλους υψηλών επιστημονικών προσόντων, ελάχιστη και ανεπαρκή διάταξη για την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

-Διοργάνωση διήμερου σεμιναρίου Μάρκετινγκ και Προβολής τον Φεβρουάριο του 2015, χωρίς κανένα κόστος για τους συμμετέχοντες, που το παρακολούθησαν αιρετοί και υπάλληλοι που εμπλέκονται στον Τουρισμό, δημιουργώντας έτσι ένα πρώτο δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ αιρετών και υπαλλήλων όλων των Δήμων της Αττικής που θα υλοποιήσουν τις δράσεις Προβολής την επόμενη πενταετία. Δημιουργήθηκαν έτσι οι βάσεις των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στο τουριστικό ρεπορτάζ, καθώς και των εντεταλμένων και υπηρεσιακών στελεχών στον Τουρισμό όλων των Δήμων της Αττικής.

-Ανάθεση Μελέτης και σχεδιασμού της Στρατηγικής της Προβολής για την Περιφέρεια Αττικής με το ποσό των 19.680 ευρώ στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και στον επίκουρο καθηγητή Δ. Κούτουλα, που με ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου και υπευθυνότητα μαζί με τα στελέχη της διοίκησης και την πολιτική καθοδήγηση, δημιούργησε μέσα σε 5 μήνες μια πολύ σημαντική εργαλειοθήκη στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού. Η μελέτη καθώς και οι ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν ήδη αφορούν:

*την αξιολόγηση του ΟΠΕΕΣ (του προηγούμενου Επικοινωνιακού Προγράμματος)
*τη σύνταξη προδιαγραφών για την δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού (DMO)
*τη σύνταξη αναλυτικού στρατηγικού σχεδίου δράσης για τη τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής με κοστολογημένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για την πενταετία 2016-2020
*την εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δ/σης Τουρισμού στις σύγχρονες τεχνικές του τουριστικού μάρκετινγκ, στην υλοποίηση του σχεδίου δράσης καθώς και σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης της τουριστικής προβολής.

-Δημιουργία πλαισίου συνεργασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, ΟΤΑ και άλλους φορείς τουρισμού:

*Με Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Ναυτιλίας, ΕΟΤ, ΟΛΠ, Δήμο Αθηναίων, Δήμο Πειραιώς, Δήμους των Νησιών του Σαρωνικού, Μαραθώνα, Ελευσίνας κ.λ.π, το Γραφείο της Unesco στην Ελλάδα, ΕΞΑΑ, ΗΑΤΤΑ, ΣΕΤΕ , ΕΠΕΣΤ, ΓΕΠΟΕΤ.
*Με Αεροπορικές εταιρείες, (Aegean airlines, Turkish airlines), επιχειρήσεις συμβούλων τουρισμού, Ελληνικούς και διεθνείς οίκους τουριστικής προβολής και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
*Με Δημοσιογράφους ελληνικών ΜΜΕ, καθώς και με διεθνή ΜΜΕ,Travel chanell, BBC, D.W, κ.λ.π.
*Με όλες τις Περιφέρειες της χώρας σε συνάντηση εργασίας για θέματα Τουρισμού και εξέταση ζητημάτων, όπως κοινές δράσεις προβολής, κοινά θεσμικά και διοικητικά προβλήματα

-Συμμετοχή σε εκθέσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό –συνεντεύξεις και αρθρογραφία. Στο πλαίσιο του έργου Τουριστικής Προβολής και με προσεκτικές διορθωτικές ενέργειες προβήκαμε στην διοργάνωση και συμμετοχή στις εκθέσεις Filoxenia 2014 και 2015, στην Εκθεση Greek Expo Tourism 2014 στην ΙΤΒ 2015 στο Βερολίνο, στην WTM στο Λονδίνο 2015 στα Ποσειδώνεια 2015, στο Ναυτικό Σαλόνι Πόρου 2015.Σε όλες υπήρξε πολιτική και διοικητική εκπροσώπηση και άρχισε να τοποθετείται με πολύ επιστημονικό τρόπο η ουσιαστική απαίτηση μας για Β Τ Β με διεθνείς φορείς του Τουρισμού .

*Συνεντεύξεις και παρεμβάσεις σε εκπομπές στα μεγάλα τουριστικά διεθνή και ελληνικά μέσα (travel channel το DW κ.λ.π.), ώστε να γίνει γνωστό το τουριστικό μας προϊόν στην Αττική
*Άρθρο της Ελ. Δημοπούλου στην Αυγή προεκλογικά (16-1-15) για την στρατηγική του Τουρισμού στην Περιφέρεια Αττικής (http://www.avgi.gr/article/5222238/pos-sxediazoume-ton-tourismo-stin-perifereia-attikis)

-Δημιουργία Διατομεακών Επιτροπών Τουρισμού. Ήδη από τον Μάιο 2015 συστήθηκαν για πρώτη φορά και λειτουργούν με μέλη τους Δημάρχους όλων των Περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και τους εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους του Τουρισμού, παραθέτοντας συγκεκριμένα ζητήματα και προβλήματα ανάπτυξης και προβολής με δημοκρατικό, διαφανή και ισότιμο τρόπο, δίνοντας σημαντική ενημέρωση και συνεργασία για την υλοποίηση του έργου μας.

-Διοργάνωση στις 30-11-2015 ημερίδας ανοιχτής στο ειδικό και ευρύ κοινό, κατά την οποία παρουσιάσαμε επισήμως την Στρατηγική μας για τις δράσεις Τουριστικής Προβολής για τα επόμενα 5 χρόνια. Έχουμε σήμερα στα χέρια μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, το Στρατηγικό Σχέδιο Τουριστικής Προβολής της Αττικής που παρουσιάστηκε στις 30-11-2015, ημέρα που έληξε το προηγούμενο έργο της Περιφερειακής Αρχής, ώστε να μην υπάρχει ούτε μια μέρα χαμένη!

-Διενέργεια διαβούλευσης με όλους τους Δήμους, που ολοκληρώθηκε στις 16-1-15, ώστε να είμαστε πλέον έτοιμοι να υλοποιήσουμε με επιστημονικό και σοβαρό τρόπο την προβολή της Περιφέρειας Αττικής στο διεθνές περιβάλλον σε σημαντική διάρκεια ετών 2016-2020. Ήδη οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται σε επαφή μαζί μας, ώστε να αποφέρουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα, οφέλη που δεν οδηγούν μόνο στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον τουριστικό θησαυρό της Αττικής αλλά και σε ένα ολοκληρωμένο ήπιο και διαχρονικό τρόπο τουριστικής – πολιτιστικής παρέμβασης που τα οφέλη του θα διαχέονται ισόρροπα και ανάλογα σε όλον τον κοινωνικό ιστό της Αττικής. Υλοποίηση του παραπάνω Σχεδίου σε φάσεις, ώστε να μην χαθεί χρόνος και βρεθούμε χωρίς επικοινωνιακή προβολή της Περιφέρειας Αττικής στο κρίσιμο πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα προβούμε σε Προκηρύξεις έργων Προβολής για το Α’ εξάμηνο του 2016 ενώ στη συνέχεια, μέσω της Προκήρυξης του ολοκληρωμένου σχεδίου Προβολής 2016-2020, η υλοποίηση θα ανατεθεί σε πολλαπλούς αναδόχους ανάλογα με το είδος και τις προδιαγραφές των επιμέρους έργων της προβολής .

Επιγραμματικά οι στόχοι μας για την τουριστική Προβολή της Αττικής στην επόμενη 5ετία συγκλίνουν στα εξής:

-Προβολή όλων των δυνατοτήτων της Αττικής σε μεγάλο χρονικό και γεωγραφικό εύρος (είναι γνωστό επιστημονικά ότι η Αττική δεν έχει εποχικότητα)
-Προβολή της Αθήνας – Αττικής ως short break προορισμό (εκτός από city break) με ανάλογες προτάσεις για επιμέρους νέα τουριστικά προϊόντα που θα συμβάλλουν σταδιακά σε αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και του μέσου όρου παραμονής τους
-Προβολή της «άγνωστης» και «αυθεντικής» Αττικής. Οι δυνατότητες προβολής των επιμέρους προορισμών π.χ. του Πειραιά, των νησιών του Σαρωνικού, των Ανατολικών και Δυτικών περιοχών που έχουν να προσθέσουν σημαντικά καινούργια στοιχεία για τον πολιτιστικό περιβάλλον της
-Προβολή με έξυπνο και σύγχρονο τρόπο καθώς και με ανταποδοτική αξία, επενδύοντας σε αποτελεσματικές δράσεις και όχι σε αμφίβολης και αναχρονιστικής αποδοτικότητας διαφημιστικές ενέργειες χωρίς άμεσα και σχετικά μετρήσιμα οφέλη.
-Προβολή της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αλλά και με τους Δήμους και τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, μεγιστοποιώντας τα οφέλη και εξοικονομώντας πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, αποφεύγοντας αλληλοεπικαλύψεις δράσεων.
-Άμεση με έμμεση συνεργασία για την από κοινού προβολή με εθνικούς ή και διεθνείς key players του τουρισμού (π.χ. Κοινωνικούς εταίρους, Αεροπορικές εταιρείες, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, κλπ).

Πηγή: http://www.saronicmagazine.com

«Ελλάδα σ' ευχαριστώ!» - Το βίντεο-μήνυμα της Κέιτ Χάντσον σε όλο τον κόσμο

Η σούπερ σταρ και καλλονή ηθοποιός Κέιτ Χάντσον στέλνει σε όλο τον κόσμο την ομορφιά της Ελλάδας μέσω των social media και προωθεί τη χώρα μας.

Υπέροχες μέρες στη Σκιάθο πέρασε η Κέιτ Χάντσον , υμνώντας σε κάθε ευκαιρία την Ελλάδα, τις ομορφιές και τους ανθρώπους της. Με τους παπαράτσι να ακολουθούν εκείνη και τη μητέρα της στις βουτιές στις παραλίες και χιλιάδες ανθρώπους να εκφράζουν τον εντυπωσιασμό τους από τις εικόνες που οι δυο τους διοχετεύουν σε όλο τον κόσμο.

Η κόρη της Γκόλντι Χόουν, που πόζαρε στα πεζούλια της Σκιάθου με τα σέξι μαγιό της, πέταξε πάνω από το νησί, γύρισε το δικό της βίντεο, το ανάρτησε στο Instagram και έγραψε: «Ελλάδα, σ' ευχαριστώ»!, με hashtag το #UpupAndAway, δηλαδή «Ψηλά, πιο ψηλά και μακριά». Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σχολίασαν το βίντεο, γράφοντας υπέροχα λόγια την ομορφιά του νησιού από τον αέρα και αρκετοί από αυτούς δήλωσαν ότι μέσα από τον λογαριασμό της πρωτοείδαν την Ελλάδα και θα την κάνουν προορισμό τους.

Πηγή: thetoc.gr

Η Aegean, καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη

Η αεροπορική εταιρεία, «διατήρησε την κυριαρχία της στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή θέση και στην παγκόσμια κατάταξη»

Ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη για το 2015» αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η Aegean, μέλος της Star Alliance, κατά την παρουσίαση των βραβείων Skytrax World Airline Awards 2015. Παράλληλα, εξασφάλισε και τη δεύτερη ισχυρή θέση στην κατηγορία «Παγκόσμια Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία».

Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Paris International Airshow, και όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους τους διοργανωτές της απονομής, η AEGEAN, «διατήρησε την κυριαρχία της στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια ισχυρή θέση και στην παγκόσμια κατάταξη».

Στην ψηφοφορία, που πραγματοποιήθηκε μέσα στο πλαίσιο των Skytrax World Airline Awards, γνωστών ως βραβείων επιλογής επιβατών, την περίοδο Σεπτεμβρίου 2014 - Μαΐου 2015, περισσότεροι από 18,89 εκατομμύρια επιβάτες και περισσότερες από 105 εθνικότητες, επιβράβευσαν την AEGEAN για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχει στους επιβάτες της. Το βραβείο αυτό απονέμεται στην AEGEAN για 5η συνεχόμενη χρονιά και για 6η φορά από το 2009 έως σήμερα.

Τα World Airline Awards είναι τα κορυφαία βραβεία κύρους και αριστείας στην αεροπορική βιομηχανία παγκοσμίως και αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία για μία αεροπορική εταιρεία, αφού στηρίζονται αποκλειστικά στην ψήφο των επιβατών.

Πηγή: protothema.gr

Εφαρμογή για κινητά γίνεται ο σύμμαχος κάθε ταξιδιώτη

Το Travel app ενημερώνει τους καταναλωτές για τα δικαιώματα τους όταν ταξιδεύουν, παρέχοντας νομικές πληροφορίες σε 25 γλώσσες

Μια νέα δωρεάν εφαρμογή για κινητά, που βοηθά τους Ευρωπαίους καταναλωτές όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εγκαινιάζει το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή. Με το δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές δύσκολες καταστάσεις, που κάθε ταξιδιώτης καλείται να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο εξωτερικό, το Δίκτυο διέθεσε την εφαρμογή (Travel app), με στόχο να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα, που ανακύπτουν.

Το Travel App παρέχει νομικές πληροφορίες σε 25 ευρωπαϊκές γλώσσες. Οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα τους για καταναλωτικά προβλήματα, που μπορεί να αντιμετωπίσουν όπως, για παράδειγμα, θέματα που αφορούν την αγορά ελαττωματικών προϊόντων, ματαίωσης ή καθυστέρησης μιας πτήσης ή προβλήματα με την ενοικίαση αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν τις εξής επιμέρους κατηγορίες ενημέρωσης από το Travel App: λιανικές αγορές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, διαμονή σε ξενοδοχείο, ιατρική περίθαλψη, αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, ταξίδια με λεωφορεία και πλοία. Υπάρχουν, επίσης, κάποιες συμβουλές σχετικά με το διαδίκτυο και τη χρήση κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.

Επιπλέον, στην εφαρμογή, ο καταναλωτής μπορεί να βρει τηλεφωνικούς αριθμούς και στοιχεία επικοινωνίας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας των Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή και των πρεσβειών.

Πηγή: sepe.gr

Ταξιδιωτική οδηγία από την Αυστραλία: Αν πάτε στην Ελλάδα, να έχετε και μετρητά και κάρτες μαζί σας

Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης γίνεται λόγος για «πιθανότητα» μεγάλου περιορισμού των τραπεζικών υπηρεσιών με «πολύ μικρή προειδοποίηση» - Καλεί τους Αυστραλούς να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα βίας

«Πιθανότητα» μεγάλου περιορισμού των τραπεζικών υπηρεσιών με «πολύ μικρή προειδοποίηση», στέλνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας στους Αυστραλούς, που προτίθενται να επισκεφτούν την Ελλάδα, με ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνεται πως κατά την παραμονή τους στη χώρα μας οι Αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο μέσα πληρωμής, όπως μετρητά, χρεωστικές και πιστωτές κάρτες. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα ώστε να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες ή απροσδόκητες καθυστερήσεις.

Σε άλλα σημεία, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως στις ελληνικές πόλεις υπάρχει ενδεχόμενο διαδηλώσεων ή πορειών «με μικρή προειδοποίηση», και τονίζει πως οι Αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα βίας.

Ως σημεία πιθανών ταραχών αναφέρονται συγκεκριμένα οι περιοχές του Συντάγματος, του Μοναστηρακίου, της Ομόνοιας και των Εξαρχείων. Επιπλέον, στην οδηγία αναφέρεται πως απεργίες που επηρεάζουν τα μέσα μεταφοράς είναι «τακτικό» φαινόμενο στην Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

Κρήτη: Στην Ιεράπετρα η πρώτη παραλία του νησιού για ΑΜΕΑ

Σε μια σημαντική παρέμβαση με στόχο την υποστήριξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής συνανθρώπων μας με αναπηρίες προχώρησε ο Δήμος Ιεράπετρας, εγκαθιστώντας σε κεντρική παραλία της πόλης τον ειδικό μηχανισμό seatrack, που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα στα άτομα με αναπηρίες.

Πρόκειται για ένα μηχανισμό που αποτελεί εφεύρεση ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών που μάλιστα το 2013 κέρδισε το Α βραβείο καινοτομίας. Το σύστημα είναι ενεργειακά αυτόνομο, αφού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη του να το χειρίζεται μέσω του αδιάβροχου τηλεχειριστηρίου που διαθέτει και επιτρέπει σε άτομα ΑΜΕΑ να εισέλθουν από την παραλία στη θάλασσα και κατόπιν να επιστρέψουν πάλι στην παραλία χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών.

Είναι γεγονός ότι είναι το πρώτο που τοποθετείται σε παραλία της Κρήτης και απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα να μπορούν με ευκολία να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Πηγή: star.gr

Ο ΕΟΤ διέθεσε κονδύλι 470.000 ευρώ για διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού

Στην έγκριση υλοποίησης διαφημιστικών ενεργειών προχώρησε ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσω του διεθνούς δικτύου Yahoo στη Μέση Ανατολή και στις αραβικές χώρες, μέσω του MSN στις αγορές της Βρετανίας και της Ολλανδίας και μέσω της Samsung Smart TV στις αγορές της Βρετανίας και της Βραζιλίας.

Ο ΕΟΤ για την υλοποίηση και των τριών διαφημιστικών προγραμμάτων αποφάσισε να διαθέσει κονδύλι που ξεπερνά τις 470.000 ευρώ. Η διαφημιστική πρόταση της Yahoo που απεδέχθη ο ΕΟΤ περιλαμβάνει την προβολή της χώρας σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ομάν και Μπαχρέιν. Σύμφωνα με τον ΕΟΤ το εν λόγω διαδικτυακό δίκτυο που είναι πρώτο σε επισκεψιμότητα στις παραπάνω αγορές θα διασφαλίσει τη διαδικτυακή διεθνή προβολή του Οργανισμού με περίπου 62 εκατ. διαφημιστικές εμφανίσεις. Στόχος των δράσεων είναι η ενίσχυση της Ελλάδας ως μοναδικού πολυτελούς «ονειρικού» προορισμού στη Μέση Ανατολή και στις αραβικές χώρες με στόχο την άμεση προσέλκυση ενός ικανοποιητικού μεριδίου αφίξεων. Επίσης, επιδιώκεται η ενίσχυση της θετικής και ολοκληρωμένης ψηφιακής εμπειρίας για την Ελλάδα ως θεματικού ταξιδιωτικού προορισμού και η αποτελεσματική επιρροή στη λήψη απόφασης με στόχευση στους μεμονωμένους και τελευταίας στιγμής ταξιδιώτες που περιλαμβάνονται στο κοινό των χωρών αυτών.

Η διαφημιστική ενέργεια του ΕΟΤ μέσω του MSN συνίσταται στη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού microsite που θα βρίσκεται στην κατηγορία «Ταξίδι» με συγκεκριμένη δομή περιεχομένου και θα περιλαμβάνει άρθρα, εικόνες, βίντεο, κουίζ, σε Βρετανία και Ολλανδία. Επιπλέον, στο microsite θα περιλαμβάνεται και facebook feed ή twitter feed του www.visitgreece.gr, ενώ στο κέντρο του θα υπάρχει διαφημιστικός χώρος που θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον ΕΟΤ για διαφήμιση του διαδικτυακού του τόπου. Επιπροσθέτως θα υπάρχει προώθηση με μπάνερ στην κατηγορία «Καιρός» και στις δύο αγορές. Στόχος είναι η προσέλκυση 40.000 μοναδικών χρηστών από τη Βρετανία και 50.000 από την Ολλανδία.

Κατά τον ΕΟΤ η διαφημιστική ενέργεια που θα γίνει μέσω της Samsung Smart TV έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας διαδραστικής εμπειρίας σε ένα κοινό υψηλού μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου σε Βρετανία και Βραζιλία. Το κοινό αυτό αριθμεί 4 εκατ. μηνιαίως δραστήριους χρήστες με συνδεδεμένες συσκευές εκ των οποίων 2,5 εκατ. βρίσκονται στη Βρετανία και 1,5 εκατ. στη Βραζιλία. Η ενέργεια προβλέπει με την είσοδο του χρήστη στο Smart Hub, εκεί δηλαδή που βρίσκονται όλες οι εφαρμογές του και απ’ όπου μπορεί να συνδεθεί στα κοινωνικά δίκτυα, να έρχεται σε επαφή με τη διαφήμιση του ΕΟΤ. Βάσει στοιχείων από εξειδικευμένες έρευνες που επικαλείται ο ΕΟΤ, το 80% των χρηστών Smart TVs είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, το 84% έχουν έσοδα πάνω από το μέσο εισόδημα των κατοίκων και το 51% έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Επίσης, ο ΕΟΤ σημειώνει ότι πρόκειται για ένα κοινό που είναι προδιατεθειμένο θετικά απέναντι στις διαφημίσεις.

Πηγή: kathimerini.gr

Το ΣτΕ ενέκρινε επένδυση 418 εκ. ευρώ στην «Kilada Hills»

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων «Mind Compass Overseas LTD», η οποία είναι θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και θεωρείται η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου

Το Ε’ Τμήμα του Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την στρατηγική τουριστική επένδυση ύψους 418 εκατ. ευρώ στην «Kilada Hills» του Δήμου Ερμιονίδας Αργολίδας σε έκταση 2.079 περίπου στρεμμάτων.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων «Mind Compass Overseas LTD» (συμφερόντων του Mίλτου Kαμπουρίδη), η οποία είναι θυγατρική της χρηματιστηριακής εταιρείας «Dolphin Capital Investors Ltd» και θεωρείται η μεγαλύτερη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ειδικότερα, η «Mind Compass Overseas LTD ανώνυμη εταιρεία αγοράς, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων» κατά την περίοδο 2006-2007, με 79 συμβολαιογραφικές πράξεις, αγόρασε τμηματικά 103 γεωτεμάχια συνολικής έκτασης περίπου 2.079 στρεμμάτων στην επίμαχη περιοχή, ενώ σύναψε συμφωνία συνεργασίας με άλλη εταιρεία («Mindcompass Overseas Two SA»), η οποία έχει στην ίδια περιοχή 8 στρέμματα.

Τον Νοέμβριο του 2013, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέταξε την αξιοποίηση της εν λόγω έκτασης στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 3894/2010, ενώ παράλληλα επέτρεψε στον κ. Καμπουρίδη να προχωρήσει στη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Στη συνέχεια το ΕΣΧΑΣΕ υπό την μορφή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική επένδυση θα κατασκευαστούν 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες σχεδόν μέσα στη θάλασσα και γήπεδο γκολφ των 768 στρεμμάτων.

Η επίμαχη επένδυση αποσκοπεί στην προσέλκυση διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστών με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη (high spenders) σε «παραθεριστικό τουριστικό χωριό», ενώ παράλληλα θα προσεγγίσει τη λογική και τη ψυχολογία των high spenders, οι οποίοι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και στατιστικές, στην καθημερινότητα τους «καταναλώνουν με αλόγιστο τρόπο» και «αναζητούν άλλοθι» τις ημέρες των διακοπών τους.

Η έκταση της «Kilada Hills» είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή και έχει κυρία πρόσβαση από το δρόμο Κρανιδίου-Κοιλάδας Αργολίδος και από τον επαρχιακό δρόμο Κρανιδίου-Δορουφίου.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η περιοχή χωρίζεται στις εξής τέσσερις ενότητες:

Α) 1η ενότητα (530 στρ.), στο νοτιοανατολικό τμήμα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.). Και οικιστική ζώνη με 60 επαύλεις των 600 τ.μ. και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. (500 κλίνες). Ακόμη, προβλέπεται η ανέγερση πύργου ύψους 15 μέτρων, ενώ η συνολική δόμηση στην ενότητα αυτή είναι 66.600 τ.μ..

Β) 2η ενότητα (1.425 στρ.) στο βόρειο τμήμα, περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. (συνολική δόμηση 114.400 τ.μ.) και γήπεδο γκολφ 768 στρεμμάτων με βοηθητικά κτίρια 5.000 τ.μ.

Γ) 3η ενότητα (116 στρ.) στο νοτιοδυτικό άκρο, περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. (συνολική δόμηση 20.000 τ.μ.).

Δ) 4η ενότητα (8 στρ.) είναι στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες (συνολική δόμηση 1.578 τ.μ).

Στο «Kilada Hill» συνολικά θα κτιστούν 178.428 τ.μ. κατοικιών (επαύλεις, κ.λπ.) και 29.150 τ.μ. ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων (207.578 τ.μ.), ενώ στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν ακόμα 38 στρέμματα που ανήκουν σε τρίτους, ανεξάρτητους, ιδιοκτήτες.

Το «Kilada Hills» αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ αναμένεται: α) να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, β) να δημιουργήσει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και γ) να αποφέρει εισροή συναλλάγματος.

Το Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 36/2015 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ της «Kilada Hill», ενώ επισημαίνεται ότι η επίμαχη έκταση βρίσκεται μεν εκτός των ορίων του κηρυγμένου από το 1980 αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι, αλλά στον χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το γκολφ υπάρχουν αρχαία ευρήματα (νεολιθικής και πρωτοελλαδικής περιόδου, κ.λπ.), τα οποία η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο πρέπει να τα αναδείξει χωρίς να τους προξενήσει άμεση βλάβη.

Πηγή: protothema.gr

Οι Περιφερειάρχες Αιγαίου λένε «όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται στο στόχαστρο τουλάχιστον μια πενταετία, πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι «δανειστές», αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση

Ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά τάσσονται οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου τοποθετούνται ενάντια στην «επικείμενη» όπως τη χαρακτηρίζουν, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ του Αιγαίου.

«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται στο στόχαστρο τουλάχιστον μια πενταετία, πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι «δανειστές». Πρωτίστως, η χώρα μας πρέπει να πιστεύει στα θέματα που υποτίθεται ότι καλείται να υπερασπισθεί. Και σήμερα, το πολιτικό προσωπικό που μας υπηρετεί, καλείται για μια ακόμη φορά να αποδείξει αν πιστεύει στη νησιωτικότητα ή θεωρεί τα νησιά μας "βάρος"», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πηγή: protothema.gr

5 πεντακάθαρες οικογενειακές παραλίες της Αττικής με αμμουδιά

Το Σαββατοκύριακο ο καιρός αναμένεται καλοκαιρινός κι αυτό μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία εξόρμησης για τις πρώτες βουτιές. Συγκεντρώσαμε πέντε πεντακάθαρες παραλίες της Αττικής με άμμο, για να φτιάξουν τα παιδιά τα απαραίτητα καστράκια. Σπεύσατε όσο ακόμη δεν είναι ασφυκτικά γεμάτες και... καλές βουτιές!

Πόρτο Γερμενό -Προσήλι

Το Πόρτο Γερμενό βρίσκεται λίγο μετά το Αλεποχώρι και την Ψάθα. Θα χρειαστεί να οδηγήσετε λίγο παραπάνω, αλλά τόσο το τοπίο, όσο και οι πέντε παραλίες σε παράταξη θα σας αποζημιώσουν για τον χρόνο σας. Τα πεντακάθαρα νερά σχεδόν βρέχουν τα αρμυρίκια που θα σας προσφέρουν γενναιόδωρα τη σκιά τους. Προσπερνώντας την βοτσαλωτή, και πιο πολυσύχναστη από τις πέντε παραλίες, αλλά και αυτήν του Αγίου Νικολάου, θα βρείτε τη μικρή καταπράσινη αμμουδερή παραλία δίπλα στο λιμανάκι, που είναι ιδανική για οικογένειες -όπως και το Σκάλωμα, στο Προσήλι.

Θα βρείτε παραλιακές ψαροταβέρνες που θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν την μετά το μπάνιο πείνα σας.

Aπόσταση: Βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα μακρυά από το κέντρο της Αθήνας. Υποθέτοντας ότι ξεκινάτε από το Σύνταγμα, θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο από μία ώρα για να φτάσετε στις παραλίες του Πόρτο Γερμενό.

Κόκκινο λιμανάκι

Αν θέλετε να κατευθυνθείτε προς Ανατολάς, το Κόκκινο Λιμανάκι, 1,5 χιλιόμετρο από το λιμάνι της Ραφήνας, είναι μια εξαιρετική επιλογή. Το όνομά της οφείλεται στα κόκκινα βράχια που την περιβάλλουν, χαρίζοντάς της την απαραίτητη προστασία απ’ τους καλοκαιρινούς βοριάδες. Η παραλία είναι κατάλληλη για παιδιά, αφού διαθέτει άμμο, φυσική σκιά και είναι, συνήθως, ήσυχη.

Ακριβώς πάνω από τα σκαλάκια της το «Μπαλκόνι», με την υπέροχη θέα, σερβίρει θαλασσινές νοστιμιές αλλά και ωραία κρεατικά.

Απόσταση: Ξεκινώντας από το κέντρο, μπορείτε να είστε εκεί σε λιγότερο από 40 λεπτά. Θα την βρείτε εύκολα μετά τη Ραφήνα, ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν (σωστά μαντέψατε) «Κόκκινο Λιμανάκι».

Καβούρι

Το Καβούρι βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της Αθήνας (λίγο πριν τη Βουλιαγμένη), έχει κρυστάλλινα, γαλάζια νερά και πολλά σημεία με τέλεια, αψεγάδιαστη αμμουδιά. Οι μικρές παραλίες είναι ελεύθερες -χωρίς είσοδο, δηλαδή- και σε κάποια σημεία υπάρχουν ξαπλώστρες/ομπρέλες και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστεί μια οικογένεια. Προλάβετε όσο είναι ακόμη νωρίς, γιατί μετά τα μέσα Ιουνίου δεν θα χωράτε!

Απόσταση: Σε μισή ώρα, χωρίς κίνηση, μπορείτε να βρίσκεστε στο Καβούρι.

Δασκαλειό

Mια ακόμη πεντακάθαρη, αμμουδερή και ήσυχη παραλία βρίσκεται κοντά στην Κερατέα. Το Δασκαλειό, ο κόλπος μετά την πολυσύχναστη Κακιά Θάλασσα, χωρίζεται σε μικρότερους κολπίσκους. Το Δεύτερο Λιμανάκι, είναι απ’ τους γραφικότερους κολπίσκους στο Δασκαλειό. Το 1/3 της παραλίας καταλαμβάνει το beach bar –για όσους προτιμούν ξαπλώστρα και σκιά. Αν θέλετε περισσότερη ησυχία -και λιγότερη επαφή με τον πολιτισμό- κατά τις βουτιές σας, μπορείτε να πάτε σε κάποιο απ’ τους επόμενους μικρούς κόλπους.

Απόσταση: Σε 50 περίπου λεπτα, θα βρίσκεστε στους γαλάζιους κολπίσκους.

Χάρακας

Στα όρια των Δήμων Λαυρίου και Κερατέας, βρίσκεται η γαλάζια παραλία Χάρακας. Θα την αναγνωρίσετε από την ταμπέλα στα αριστερά του δρόμου που λέει «Παραδοσιακός Οικισμός Χάρακα». Πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά για αμμό-κατασκευές και αρκετή άπλα για τις ψάθες και τις ομπρέλες, σας περιμένουν προκειμένου για τις πρώτες ήσυχες βουτιές. Τα τελευταία χρόνια, στο Χάρακα υπάρχει και beach bar, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε νερό, σνακς, καφεδάκια και, σε μεγάλα γλέντια, γρανίτες για τα παιδιά.

Απόσταση: Σε απόσταση 65 σχεδόν χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας, ο Χάρακας απαιτεί μία τουλάχιστον ώρα από το χρόνο σας.

Πηγή: newsone.gr

Υποδομές για τα κρουαζιερόπλοια σε λιμένες Κυκλάδων, Δωδεκανήσου και Κρήτης

Επίσκεψη στα λιμάνια Μυκόνου, Πάτμου, Ρόδου, Ηρακλείου και Σαντορίνης για να συζητηθούν τα αναγκαία έργα, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), μαζί με τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη και την Δρ. Βασιλική Τσουκαλά. Εκεί είχε συναντήσεις με τον κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τους κυρίους Δημάρχους, φορείς Διοίκησης και διαχείρισης των λιμένων, καθώς και τους τοπικούς Ναυτικούς και Τουριστικούς Πράκτορες όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τους λιμένες, καθώς και άλλες αναγκαίες υποδομές, προκειμένου για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των μεταφερομένων επιβατών – τουριστών που επισκέπτονται τα ενδιαφέροντα στην ευρύτερη περιοχή των λιμένων μέρη, συμπεριλαμβανομένων και των αεροδρομίων.

Ειδικότερα:

I. Στη Μύκονο.

1. Η λειτουργία του κτιρίου – αίθουσα επιβατών – terminal στην περιοχή του Τούρλου.

2. Η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης καταλλήλου μετώπου, με σύγχρονα νέα κρηπιδώματα, στην ως άνω περιοχή, με σκοπό την εξυπηρέτηση περισσοτέρων κρουαζιεροπλοίων.

3. Βελτιώσεις σε υφιστάμενα προς ανατολάς άλλα κρηπιδώματα, καθώς και στα σημεία που αποβιβάζονται οι επισκέπτες – τουρίστες που μεταφέρονται με τα σκάφη των Λεμβούχων, από τα αγκυροβολούντα στον όρμο κρουαζιερόπλοια. Επίσης για τα σημεία αυτά επισημάνθηκε, από την πλευρά της Ενώσεως Κρουαζιεροπλοίων, η ανάγκη ρυθμίσεων στην προσόρμιση των σκαφών των Λεμβούχων, προκειμένου για την άνετη και ασφαλή αποβίβαση των επιβατών – τουριστών.

4. Εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα ISPS για το Maritime Security.

II. Στην Πάτμο.

1. Η ανάγκη προώθησης προς έγκριση νέου master plan, το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία έργα υποδομών στον λιμένα, καθώς και στα αγκυροβόλια, ώστε να ακολουθήσουν αμέσως οι σχεδιασμοί – μελέτες των έργων στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα, προκειμένου να εξασφαλιστούν όλες οι ευκολίες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν περισσότερα κρουαζιερόπλοια με σύγχρονους τρόπους και μέσα όπως:

· Η κατασκευή νέου ικανού μήκους κρηπιδώματος, καταλλήλως σχεδιασμένου, για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων.

· Η κατασκευή επιβατηγού σταθμού passengers terminals, εξοπλισμένου με τα σύγχρονα και απαραίτητα μέσα, ώστε να διευκολύνεται και η εφαρμογή των προβλεπομένων κανονισμών, σε ότι αφορά τον ΔΚ – ISPS για το Maritime Security.

· Η κατασκευή και τοποθέτηση ναυδέτων σε παρακείμενο όρμο, προκειμένου για την εξυπηρέτηση 2 τουλάχιστον κρουαζιεροπλοίων με ασφαλή πρόσδεση αυτών.

· Οι αναγκαίες βελτιώσεις, όσον αφορά τα σημεία που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά των επιβατών με τα σκάφη των λεμβούχων από τα αγκυροβολημένα κρουαζιερόπλοια.

· Επισκευή υπάρχοντος κρηπιδώματος και συντήρηση των χώρων εν γένει.

III. Στη Ρόδο.

Υπήρξαν συναντήσεις σε δύο επίπεδα:

1. Με τον κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, όπου έγινε αναφορά:

· Στη δομή οργάνωσης και λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων της Επικράτειας.

· Στη σημασία της κρουαζιέρας και στην ανάγκη συνδρομής της περιφέρειας, προκειμένου για την εξασφάλιση αναγκαίων πιστώσεων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν έργα υποδομής στους λιμένες όλου του νησιωτικού πλέγματος και στην έκταση της μεγάλης γεωγραφικής αρμοδιότητας που έχει η Περιφέρεια.

2. Σύσκεψη στο Δημαρχείο με τον κ. Δήμαρχο και όλους τους άλλους φορείς Διοίκησης και διαχείρισης του λιμένος παρουσία και του κ. Περιφερειάρχη, όπου συζητήθησαν θέματα όπως:

· υπάρξει μέχρι και διπλασιασμός του σημερινού αριθμού πλοίου που παραβάλλουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

· Τοποθέτηση δύο μεγάλων ναυδέτων ανατολικά της μαρίνας Μανδρακίου, με κατάλληλο τρόπο σύνδεσης των σημείων πρόσδεσης με την ακτή, ώστε να υπάρχει επικοινωνία με το μεγάλο προστατευτικό μέτωπο της λιμενολεκάνης της μαρίνας που εκτείνεται προς βορρά.

· Εκβαθύνσεις στις λιμενολεκάνες.

· Κατασκευή πρόσθετου passenger terminal, προκειμένου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών – τουριστών.

· Το ενδιαφέρον για ανάπτυξη υποδομής σε μικρά νησιά του συμπλέγματος Κεντρικής Διοίκησης, με στόχο την ένταξη αυτών στα προγράμματα προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων.

IV. Στο Ηράκλειο.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος, ο οποίος ενημέρωση το κλιμάκιο της Ενώσεως Κρουαζιεροπλοίων, σχετικά με τους νέους σχεδιασμούς που προωθούνται για θέματα κυρίως λειτουργικά και τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του home port, το οποίο έχει σχέση και με την υποδομή του αεροδρομίου, όπου με τις ενέργειές του έχουν συντομευθεί οι διαδικασίες που έχουν σχέση με την ταχεία μεταφορά επιβατών από το αεροδρόμιο κατ' ευθείαν στον λιμένα.

Έγινε περιήγηση του χώρου του passenger terminal και γενικά των λιμενικών εγκαταστάσεων, όπου διαπιστώθηκαν βελτιώσεις των υποδομών.

V. Στη Σαντορίνη.

Εξετάσθηκαν θέματα σχετικά με:

1. Την επισκευή – συντήρηση των 4 ναυδέτων που υπάρχουν έμπροσθεν της περιοχής Σκάλα Φηρών – Γυαλός, προκειμένου για την εξυπηρέτηση αριθμού κρουαζιεροπλοίων.

2. Την κατασκευή σύγχρονης μονάδας τελεφερίκ, με μεγάλη μεταφορική ικανότητα, προκειμένου για την εξυπηρέτηση εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που καταφτάνουν στο νησί και αποβιβάζονται με τα σκάφη των Λεμβούχων στον Γυαλό, ώστε να μπορούν να οδηγούνται στην πόλη και στα αξιοθέατα της περιοχής χωρίς ταλαιπωρία. Με τον τρόπο αυτό θα διευκολυνθεί και η κατασκευή του αναγκαίου σταθμού επιβατών – terminal, όπου θα αποτελέσει την υποδομή, προκειμένου για την καλύτερη εφαρμογή των απαιτήσεων που έχουν σχέση με τα μέτρα του Δ.Κ. – ISPS για το Maritime Security.

3. Την πρόοδο των εργασιών εγκατάστασης προστατευτικών διχτύων στην Καλντέρα, για τη συγκράτηση των πρανών στη διαδρομή του υπάρχοντος τελεφερίκ, καθώς και στην περιοχή του λιμένος Αθηνιού.

4. Τους σχεδιασμούς εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται από τον Διεθνή Κώδικα για το Maritime Security.

5. Το Berth Allocation.

6. Το ενδιαφέρον επέκτασης της τουριστικής περιόδου με στόχο το full year operation.

Πηγή: newmoney.gr

H Ποδηλατοπαρέα του Δήμου Μονεμβασιάς

Από το καλοκαίρι του 2011 δραστηριοποιείται στον οικισμό Πλύτρα, της δημοτικής ενότητας Ασωπού, του δήμου Μονεμβασίας, Δανειστική Ποδηλατολέσχη.

Για τη δράση αυτή που αποτελεί σύγχρονο παράδειγμα προς μίμηση, ο Βαγγέλης Βλαχάκης από τη Δανειστική Ποδηλατολέσχη διηγείται την ιστορία γέννησης της Ποδηλατοπαρέας:

"H "Ποδηλατοπαρέα" ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μερικά ποδήλατα στην αυλή της πολυκατοικίας όπου διέμενα, σε ένα προάστιο της Αθήνας και για τρία περίπου χρόνια δεν τα αναζήτησε κανένας. Έτσι αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία να τα επισκευάσω και να τα διαθέτω στους ενοίκους της πολυκατοικίας για τη βόλτα τους". Πολύ σύντομα κι άλλα ποδήλατα που αράχνιαζαν σε αποθήκες ενώθηκαν με τα πρώτα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είχαν αγοράσει ήδη νέα μοντέλα και έτσι η «Ποδηλατοπαρέα» είχε γεννηθεί.

Ο χαρακτήρας της λέσχης είναι καθαρά δανειστικός και περιλαμβάνει ποδήλατα για μικρούς και ηλικιωμένους (τρίκυκλα). Στόχος της λέσχης είναι να διαδοθεί η χρήση του ποδηλάτου σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και ως τρόπος μετακίνησης. Η επιλογή για δωρεάν προσφορά των ποδηλάτων συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία της οικονομίας της δωρεάς (|Freeconomy) που αποτελεί ένα πολύ απλό σύστημα αλληλέγγυας οικονομίας.

Σκοπός της λέσχης είναι να συνεχίσει τις ποδηλατοβόλτες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ως αντιστάθμισμα στο κρύο αλλά και ως μια καλή αφορμή για να βρισκονται τα μέλη της λέσχης . Ειδικά στην επαρχία όπου εδρεύει η λέσχη, οι αφορμές για κοινωνική συνεύρεση είναι σπάνιες, οπότε έτσι δημιουργούνται. Δεν υπάρχουν ακόμα προγραμματισμένες συναντήσεις αν και αυτό φαίνεται σα μια καλή ιδέα για υποστήριξη στη διάδοση των δράσεων της λέσχης σε ευρύτερο κύκλο.

Η λέσχη της ποδηλατοπαρέας έχει επίσης αναπτύξει τη δραστηριότητα με τίτλο «Ποδηλατοδύσσεια». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα κάνει πράξη τη βιωματική μάθηση, μέσω παιχνιδιών όπως το κυνήγι του θησαυρού σε συνδυασμό με τον αθλητισμό (ποδηλασία) και την εξερεύνηση ενός τόπου από γεωγραφικής, λαογραφικής και ιστορικής σκοπιάς. Έχει εφαρμοστεί πειραματικά σε μικρό δείγμα παιδιών με πολύ επιτυχία. Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς και σχολεία που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση μιας τέτοιας δραστηριότητας. Ο Διονύσης, ένας εντεκάχρονος φίλος της «Ποδηλατοπαρέας», εκμυστηρεύτηκε στη λέσχη "πως το ποδήλατο είναι ότι καλύτερο συμβαίνει στη ζωή του και αυτό τα λέει όλα.."

Πηγή: http://podilatoparea.blogspot.com/

Τι αλλάζει στη νέα ΚΥΑ για την παραχώρηση των παραλιών από τους δήμους – “Παράθυρο” για τα τραπεζοκαθίσματα

Το “παράθυρο” για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες που είχε κλείσει με την προηγούμενη ΚΥΑ, ανοίγει η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των δήμων. Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παραχωρούν τις παραλίες τους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση ελαστικοποιοείται το περιθώριο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες.

Στην τροπολογία δεν ορίζεται ρητά ότι η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επισύρει κυρώσεις, καθώς αυτή ακριβώς η φράση απαλείφεται. Σημειώνεται, όπως και πριν, ότι η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά για την άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (όπως εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, σετ ομπρελών με ξαπλώστρες ή καθίσματα με ή χωρίς τραπεζάκι, λειτουργία τροχήλατου −αυτοκινούμενου ή μη− αναψυκτηρίου). Όμως, στη συνέχεια οριζόταν ότι «η άσκηση άλλης δραστηριότητας όπως η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιφέρει τις κυρώσεις του άρθρου 13 της παρούσας και της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τον αιγιαλό και την παραλία, την όχθη και την παρόχθια ζώνη μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών».

Ευνοϊκότερη ως προς το οικονομικό όφελος για δημοτικές επιχειρήσεις είναι η ρύθμιση για το ποσοστό των εσόδων που κατευθύνεται στο Δημόσιο, σε περίπτωση που το δικαίωμα έχει μεταβιβαστεί από τον OTA α’ βαθμού, σε υφιστάμενη δημοτική ανώνυμη εταιρεία του άρθρου 266 του Ν. 3463/2006. Σε αυτήν την περίπτωση το υπέρ του Δημοσίου αντάλλαγμα ορίζεται σε ποσοστό 10% επί των ακαθάριστων εσόδων που πραγματοποιεί η ίδια η δημοτική ανώνυμη εταιρεία από την άσκηση των δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι ίδιοι οι OTA α’ βαθμού χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους, το υπέρ του Δημοσίου αντάλλαγμα ορίζεται σε ποσοστό 30% επί των ακαθάριστων εσόδων που πραγματοποιεί o δήμος από την άσκηση των δραστηριοτήτων στους κοινόχρηστους χώρους.

Τέλος, υπάρχουν αλλαγές ως κάποια χρονικά όρια που τίθενται. Μειώνεται στον ένα χρόνο αντί στα δύο που οριζόταν η ισχύς της παραχώρησης. Αντί να ισχύει μέχρι τις 31.3.2017, επήλθε τροποποίηση και τώρα η ισχύς της ορίζεται μέχρι τις 30.4.2016.

Πηγή: KYA

Πως και για ποιο λόγο θα ταξιδεύουμε μέχρι το 2030

Μέχρι το 2030 περισσότεροι από 1,8 δισ. άνθρωποι θα ταξιδεύουν διεθνώς κάθε χρόνο, και το τι θα τους κινητοποιεί και πως θα συμπεριφέρονται θα είναι ριζικά διαφορετικό από σήμερα.

Μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, κάποιοι ταξιδιώτες θα αγοράζουν και θα καταναλώνουν ταξιδιωτικές εμπειρίες σχεδόν αποκλειστικά βάσει της ικανότητας να μπορούν να μοιράζονται αυτές τις εμπειρίες ή από το πόσο “κεφάλαιο” θα μπορούν να παράγουν στα κοινωνικά δίκτυα. Άλλη ομάδα ταξιδιωτών θα αναζητά την απόλυτη απλότητα και την ελευθερία από το να σχεδιάζουν οι ίδιοι τα ταξίδια τους μέχρι το 2030, θέλοντας όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα να γίνονται από απόσταση, από τρίτους. Ταυτόχρονα, μια εξειδικευμένη ομάδα θα κάνει την εμφάνισή της επιθυμώντας να δοκιμάσει μόνο τις πιο ηδονιστικές, θελκτικές και απόλυτες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις προβλέψεις που έγιναν στην έρευνα Future Traveller Tribes 2030: Κατανοώντας τους ταξιδιώτες του αύριο, μια μεγάλη νέα έρευνα η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ταξιδιωτικές προσωπικότητες και τις κατηγορίες που αναμένεται να προκύψουν στην ταξιδιωτική βιομηχανία και θα κυριαρχήσουν τα επόμενα 15 χρόνια.

Η έρευνα, στη διαδικασία της οποίας χρησιμοποιήθηκε ψυχογραφική και όχι δημογραφική προσέγγιση, άντλησε τις προβλέψεις από τις καταναλωτικές έρευνες της Future Forecast και προέβη σε ταυτοποίηση των παρακάτω έξι διαφορετικών προσωπικοτήτων ταξιδιωτών:

Οι Social Capital Seekers θα σχεδιάσουν τις διακοπές τους έχοντας στο μυαλό τους σχεδόν αποκλειστικά τα online κοινά, βασιζόμενοι σημαντικά σε κριτικές και προτάσεις από άλλους για να προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση. Μια ολόκληρη νέα αγορά μπορεί να ανοιχτεί βάσει “Klout-boosting breaks”, γεμάτη από feed-friendly στιγμές.

Οι Cultural Purists θα αντιμετωπίσουν τον σχεδιασμό των διακοπών τους σαν μια ευκαιρία να εμβαθύνουν σε μια ξένη, ακόμη και ‘‘άβολη’’, κουλτούρα, όπου η απόλαυση των διακοπών εξαρτάται από την αυθεντικότητα της εμπειρίας.

Οι Ethical Travellers θα σχεδιάσουν το ταξίδι τους βάσει ηθικών κριτηρίων, όπως για παράδειγμα τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος ή τη βελτίωση της ζωής των άλλων. Συχνά θα αυτοσχεδιάσουν και θα προσθέσουν κάποια στοιχεία εθελοντισμού και ανάπτυξης των κοινοτήτων ή δραστηριότητες οικολογικής βιωσιμότητας στις διακοπές τους.

Οι Simplicity Searchers θα προτιμήσουν συλλογικές προσφορές, θέλοντας να αποφύγουν να διαχειριστούν πολλές λεπτομέρειες του ταξιδιού οι ίδιοι. Οι διακοπές για αυτή τη φυλή αντιμετωπίζονται σαν μια σπάνια στιγμή, κατά την οποία πρέπει να κακομάθουν τον εαυτό τους με την απόλαυση και την ασφάλεια του ταξιδιού.

Οι Obligation Meeters καθοδηγούνται από ένα συγκεκριμένο σκοπό για το ταξίδι τους, είτε αυτός είναι επαγγελματικός, είτε αναψυχής και κατά συνέπεια έχουν περιορισμούς σε χρόνο και χρήματα. Θα αναζητήσουν πρωτίστως έξυπνες τεχνολογίες αλγορίθμων που θα είναι σε θέση να απομακρύνουν την ταλαιπωρία των ταξιδιών.

Οι Reward Hunters ενδιαφέρονται μόνο για ταξίδια ανταμοιβής. Οι ταξιδιώτες σε αυτή τη “φυλή” λαχταρούν κάτι που αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ανταμοιβή ή μια ανώτερης ποιότητας ταξιδιωτική εμπειρία, σαν αποτέλεσμα της σκληρής επένδυσης χρόνου και ενέργειας στην εργασιακή τους ζωή.

Η κα Julia Sattel, ανώτατη αντιπρόεδρος του Τμήματος Airline IT, δήλωσε σχετικά: “Κάνοντας αναδρομή στα τελευταία 15 χρόνια είναι δύσκολο να υποτιμήσεις το πόσο έχει προχωρήσει η ταξιδιωτική βιομηχανία από πλευράς καινοτομίας, κόστους και επιλογών για τους ταξιδιώτες. Παρόλα αυτά, κοιτάζοντας άλλα 15 χρόνια μπροστά, στο 2030, είναι ξεκάθαρο ότι η αλλαγή απλά έρχεται με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η κατανόηση των αναδυόμενων ‘ταξιδιωτικών φυλών’ θα είναι ζωτική για όλους τους παρόχους, αγοραστές και πωλητές ταξιδιών τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να εξασφαλιστούν οι σωστές επενδυτικές αποφάσεις και να διευκολυνθεί και εξυπηρετηθεί η τάση στη βιομηχανία που ζητάει πολύ μεγαλύτερη προσωποποίηση στο σύνολο της ταξιδιωτικής αλυσίδας από ποτέ”.

Ο κ. Nick Chiarelli, διευθυντής της Future Foundation σχολίασε: “Η έρευνά μας δεν δείχνει μόνο ότι τα είδη εμπειρίας που θα απαιτούν οι ταξιδιώτες το 2030 θα είναι διαφορετική από αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά και ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ταξιδιώτες αγοράζουν και αλληλεπιδρούν πρόκειται να αλλάξει. Στα επόμενα 15 χρόνια η επιθυμία να μοιραζόμαστε τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες θα είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η επίδραση που προκαλείται στις αγοραστικές τάσεις όταν μοιραζόμαστε στιγμιότυπα από τις διακοπές μας. Καθώς οι καταναλωτές στις αναπτυσσόμενες αγορές προσεγγίζουν μια μετά-υλιστική εποχή αναμένουμε να υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη εστίαση, πρωταρχικά στην εμπειρία, και έπειτα στην ηθική, τόσο σε περιβαλλοντικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, που θα επηρεάσει σημαντικά τις ταξιδιωτικές επιλογές και τις συμπεριφορές των ατόμων”.

- Δείτε περισσότερα:ΕΔΩ

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Aνάγκη προστασίας του τουριστικού κλάδου από νέους φόρους

Την ανάγκη να προστατευθεί ο ελληνικός τουρισμός, ιδιαίτερα εν μέσω της πιο κρίσιμης περιόδου, από υπέρμετρους και χωρίς καμία οικονομική λογική νέους φόρους και τέλη, επισημαίνει σε ψήφισμά του το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), ζητώντας από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη εφαρμογής όλων όσων διαρρέουν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ειδική φορολόγηση του τουριστικού κλάδου.

Εν μέσω της τουριστικής περιόδου είναι βέβαιη, σημειώνει, η βλάβη που θα επιφέρει στον ελληνικό τουρισμό η επιβολή νέων φόρων και τελών, όπως αυτοί που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στα ξενοδοχεία και τα καταστήματα του Αιγαίου, οι οποίοι το μόνο που θα πετύχουν είναι τη μείωση των κρατήσεων και τη συρρίκνωση του μοναδικού κλάδου που μπορεί σήμερα να δώσει οξυγόνο στην ελληνική οικονομία.

Οι προτάσεις αυτές εάν υιοθετηθούν θα οδηγήσουν τις επιχειρήσεις και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες σε υποβάθμιση και καταστροφή, επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΕΝΠΕ και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει από τη διαβούλευση τέτοιες προτάσεις.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Καμπάνια ΕΟΤ σε ΗΠΑ - Ευρώπη μέσω Google

Πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού για τη διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ μέσω του διεθνούς δικτύου της Google. Ειδικότερα, ο ΕΟΤ αποδέχθηκε δύο προτάσεις συνεργασίας του διεθνούς δικτύου. Η πρώτη πρόταση ύψους 355.000 ευρώ περιλαμβάνει διαφημιστικό πλάνο για τις ευρωπαϊκές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Ελβετίας.

Οι χώρες επελέγησαν καθώς παρουσιάζουν μεγάλο όγκο αναζητήσεων στην κατηγορία ταξιδιών/διακοπών για την Ελλάδα. Για την τουριστική προώθηση της Ελλάδας και της ιστοσελίδας www.visitgreece.gr η Google θα αξιοποιήσει τα διαφημιστικά της εργαλεία Google Search, Google Display Network και You Tube. Για τη διαφήμιση στη Βρετανία θα δαπανηθούν 91.000 ευρώ, στη Γερμανία 87.500 ευρώ, στην Ιταλία 59.500 ευρώ, στη Γαλλία 35.000 ευρώ, στην Ολλανδία 35.000, στην Ελβετία 24.500 ευρώ και στην Πολωνία 17.500 ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση της Google με προϋπολογισμό ύψους 160.000 ευρώ περιλαμβάνει διαφημιστικό πλάνο μέσω των τριών προαναφερθέντων εργαλείων του διεθνούς δικτύου για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε 6 αμερικανικές πόλεις. Οι εν λόγω πόλεις παρουσιάζουν, επίσης, μεγάλο όγκο αναζητήσεων στην κατηγορία ταξιδιών/διακοπών για την Ελλάδα.

Για την τουριστική προώθηση της χώρας μέσω Google στην Καλιφόρνια θα διατεθούν 45.000 ευρώ, στη Νέα Υόρκη 45.000 ευρώ, στο Τέξας 19.500 ευρώ και στη Φλόριντα, στο Ιλινόι και στη Βιρτζίνια από 13.500 ευρώ.

Πηγή: Στάθης Κουσούνης - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Μαύρη λίστα» για αγενείς Κινέζους τουρίστες από την Εθνική Διοίκηση Τουρισμού Κίνας

Oι κινεζικές αρχές θα καταρτίσουν μια «μαύρη λίστα» των τουριστών που συμπεριφέρονται με αγένεια στο εξωτερικό, έπειτα από πολυάριθμα περιστατικά απολίτιστης συμπεριφοράς Κινέζων τουριστών.

Η εθνική διοίκηση τουρισμού (ANT) θα δημιουργήσει μια βάση δεδομένων των τουριστών που είναι επιρρεπείς στο να προκαλούν προβλήματα, τα ονόματα των οποίων θα διαβιβαστούν στην αστυνομία, στα τελωνεία και ακόμα και στις τράπεζες.

Οι παραβάτες θα παραμένουν εγγεγραμμένοι σε αυτήν τη «μαύρη λίστα» για ένα διάστημα δύο χρόνων.

Oι κινεζικές αρχές βρέθηκαν σε δυσμενή θέση εξαιτίας των κρουσμάτων αγενούς συμπεριφοράς ορισμένων Κινέζων τουριστών. Για παράδειγμα, Κινέζοι προκάλεσαν σκάνδαλο πρόσφατα στην Ταϊλάνδη καθώς στέγνωναν τα ρούχα τους εντός του αεροδρομίου ή αφόδευαν δημοσίως.

Καταγράφηκαν επίσης περιστατικά όπου προκάλεσαν φασαρίες κατά τη διάρκεια των αεροπορικών πτήσεων, περιλαμβανομένων εκείνων όπου επιβάτες είχαν ανοίξει τις εξόδους κινδύνου ή είχαν πετάξει βρασμένα νουντλ εναντίον του πληρώματος. Το 2013, ένας Κινέζος υπήκοος είχαν προκαλέσει σάλο στο διαδίκτυο, καθώς είχε γράψει το όνομά του σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό άγαλμα.

Το 2013 η εθνική διοίκηση τουρισμού είχε εκδώσει έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς για τους Κινέζους τουρίστες, ζητώντας τους (μεταξύ άλλων) να αποφεύγουν να «ξύνουν» τη μύτη τους δημόσια, να ουρούν μέσα στις πισίνες και να κλέβουν τα ατομικά σωσίβια από τα αεροπλάνα.

Πηγές: www.kathimerini.gr, www.tanea.gr

Διήμερο σεμινάριο βέλτιστης τουριστικής προβολής από την Περιφέρεια Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής διοργανώνει στις 26 και 27 Μαρτίου 2015 διήμερο εντατικό σεμινάριο, με τίτλο «Σχεδιασμός της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικού Τομέα της Περιφέρειας Αττικής (Λεωφ. Μεσογείων 156) και απευθύνεται αποκλειστικά στους αιρετούς και στα εξειδικευμένα στελέχη των Διευθύνσεων Τουρισμού όλων των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και σε εκπροσώπους συλλογικών φορέων, ενώσεων, οργανισμών, αναπτυξιακών εταιριών και επιμελητηρίων, που ασχολούνται με θέματα τουρισμού.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η παροχή εξειδικευμένης τεχνογνωσίας σε θέματα σχεδιασμού και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, προτείνοντας ταυτόχρονα με επιστημονικό αλλά και πρακτικό τρόπο αποτελεσματικές και σύγχρονες εξειδικευμένες μεθόδους τουριστικής προβολής και σχεδιασμού.

Με τη γνώση που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο, θα είναι σε θέση να χειριστούν πολύ πιο αποτελεσματικό τα ζητήματα της τουριστικής προβολής και εν γένει της τουριστικής ανάπτυξης για την περιοχή τους, μαθαίνοντας τα επιμέρους βήματα για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μάρκετινγκ, καθώς και τις πρακτικές πτυχές για την υλοποίησή τους.

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, που αποσκοπεί στην ενδυνάμωση του αναπτυξιακού χαρακτήρα της τουριστικής προβολής, που ούτως ή άλλως αποτελεί πρωταρχικό στόχο της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Την ευθύνη της διοργάνωσης του σεμιναρίου έχει η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής (email επικοινωνίας: tourismos@patt.gov.gr).

Κύριος εισηγητής του σεμιναρίου, θα είναι ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και πολύπειρος επαγγελματίας του τουριστικού μάρκετινγκ με δράση σε 27 Χώρες.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι δωρεάν, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Δύο χρυσά Tourism Awards για την Airfasttickets

Δύο χρυσά βραβεία απέσπασε η Airfasttickets στα φετινά Tourism Awards 2015, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία πολλών λαμπρών προσωπικοτήτων του ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.

Τα βραβεία έχουν ως στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν ποιοτικές και καινοτόμες πρακτικές επιχειρήσεων και φορέων του ελληνικού τουρισμού, από εξατομικευμένες πολυτελείς υπηρεσίες, μέχρι «ψαγμένες» πολιτιστικές διαδρομές και αθλητικές διοργανώσεις που προσελκύουν ποιοτικό τουρισμό εκτός της περιόδου αιχμής.

Η Airfasttickets έλαβε δύο χρυσά βραβεία με τις υποψηφιότητές της σε δύο σημαντικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα:

• Gold Tourism Award στην κατηγορία «Branding, Public Relations & People Strategy», υποκατηγορία: «Ολοκληρωμένη Επικοινωνιακή Καμπάνια» με την 360ο καμπάνια «Ομορφαίνεις τη ζωή μου», την οποία υλοποίησε η εταιρία Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας Weber Shandwick Athens

• Gold Tourism Award στην κατηγορία «Digital & Social Marketing Καινοτόμος Υπηρεσία», υποκατηγορία: «Αξιοποίηση Μηχανών & Τεχνικών Αναζήτησης» με την καμπάνια «Ταξίδι με την AirFastTickets στη μηχανή… του θρόνου!», την οποία υλοποίησε η digital εταιρία GlobeOne Digital

Ο Personal Assistant and Executive Project Manager of the CEO and Chairman της Airfasttickets, κ. Γιώργος Καραβατάκης, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που διακριθήκαμε, για μια ακόμα φορά, σε ένα καταξιωμένο θεσμό στον κλάδο του Τουρισμού. Η διπλή αυτή βράβευση, ως αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, επαληθεύει το όραμα του ιδρυτή της Airfasttickets, κ. Νικόλαου Κοκλώνη».

Eνα «πλωτό παλάτι» αλλάζει… χέρια

Ένα «πλωτό παλάτι» αλλάζει… χέρια, σε μια ενδοομιλική συναλλαγή του «γίγαντα» της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, της Royal Caribbean.

Πρόκειται για το κατασκευής 1996 κρουαζιερόπλοιο «Splendour Of The Seas», που διαθέτει 904 καμπίνες, το οποίο- σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny- πωλήθηκε σε μη ανακοινώσιμη τιμή σε Γερμανικών συμφερόντων εταιρεία.

Το μήκους 264 μέτρων πλοίο και θα παραδοθεί, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016, στην εδρεύουσα στην Γερμανία TUI Cruises, η οποία είναι μια κοινοπραξία της γερμανικής τουριστικής εταιρείας TUI AG και της Royal Caribbean., ώστε να αρχίσει να το λειτουργεί η Thomson Cruises.

«Η πώληση του πλοίου είναι σύμφωνη με τον στρατηγικό μας στόχο της εσωτερικής εκχώρησης των παλαιότερων πλοίων και μας κρατάει σταθερά στην πορεία προς το Double-Double», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Μαϊάμι εταιρείας, Royal Caribbean Cruises, Richard D. Fain (σ.σ. ως πρόγραμμα «Double-Double» έχει ονομαστεί μια πρωτοβουλία της εταιρείας, που έχει θέσει στόχο τον διπλασιασμό των κερδών ανά μετοχή της R.C. από το 2017 σε σχέση με τα επίπεδα του 2014 καθώς και να αυξήσει την απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων με διψήφια ποσοστά).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα προγράμματα και τα δρομολόγια του πλοίου δεν θα τροποποιηθούν ή θα διακοπούν λόγω της πώλησης.

«Το «Splendour Of The Seas» υπήρξε προσφιλές μέλος της οικογένειας της Royal Caribbean International από τότε που μπήκε σε υπηρεσία», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Royal Caribbean International Michael Bayley, προσθέτοντας ακόμα ότι «έχει προσφέρει σε αμέτρητους επισκέπτες αξέχαστες εμπειρίες διακοπών και ανυπομονούμε να συνεχίσει να παρέχει την ίδια ποιότητα υπηρεσιών μέχρι και το τελευταίο ταξίδι του».

Το τελευταίο ταξίδι του θα ξεκινήσει, στις 4 Απριλίου 2016, και όλοι οι αξιωματικοί και το πλήρωμα θα μεταφερθούν σε άλλα σκάφη της εταιρείας μετά την αναχώρηση του πλοίου από τον στόλο της Royal Caribbean International.

Το «Splendour of the Seas» εντάχθηκε στην Royal Caribbean International το 1996. Κατασκευάστηκε στο Γαλλικό ναυπηγείο Chantier de lAtlantique, τώρα STX Γαλλία, στο Saint Nazaire, όπου κατασκευάστηκαν και τα γνωστά σε εμάς «Αίολος Κεντέρης» της ΝΕΛ.

Το κρουαζιερόπλοιο έχει δυνατότητα φιλοξενίας 1.830 επιβατών σε δίκλινα δωμάτια και 760 μελών του πληρώματος.

Λίγα λόγια για τις δύο εταιρείες

Η Royal Caribbean Cruises Ltd είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της κρουαζιέρας. Είναι ιδιοκτήτρια των εταιρειών Royal Caribbean International, Celebrity Cruises, Pullmantur, Azamara Club Cruises and CDF Croisieres de France ενώ στη TUI Cruises συμμετέχει με ποσοστό 50%. Συνολικά, τα 6 ονόματα διαχειρίζονται ένα στόλο από 42 κρουαζιερόπλοια ενώ 7 βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η TUI Cruises δημιουργήθηκε το 2009 με στόχο τη γερμανοφώνη αγορά από την γερμανική τουριστική εταιρεία TUI AG και την Royal Caribbean Cruises Ltd. Όλο το επί του πλοίου προϊόν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο για τις γερμανικές γεύσεις και περιλαμβάνει φαγητό, διασκέδαση και ανέσεις. Τα γερμανικά είναι η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται στα πλοία της. Η εταιρεία διαθέτει τρία πλοία ενώ υλοποιεί και ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα άλλων πέντε πλοίων, όλα σε ναυπηγεία της Φινλανδίας.

Η Celestyal Cruises αναδείχθηκε νικήτρια με 3 βραβεία στα Tourism Awards 2015

Στην πιο σημαντική τελετή για τον κλάδο του τουρισμού, η Celestyal Cruises απέσπασε συνολικά 3 βραβεία.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, η Celestyal Cruises «έλαμψε» στην απονομή των βραβείων Tourism Awards 2015, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μέγαρο Μουσικής και διοργάνωσε η έκδοση Hotel & Restaurant της Boussias Communications, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, καθώς και του ΕΟΤ. Η Celestyal Cruises απέσπασε ένα χρυσό βραβείο στην κατηγορία «Κρουαζιέρα - Θεματικές Εκδηλώσεις» για τις πάνω από 80 θεματικές εκδηλώσεις ετησίως, που προάγουν την ιστορία, τη μουσική, τη γαστρονομία, το κρασί και την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Απέσπασε επιπλέον και δύο αργυρά βραβεία στις κατηγορίες «Συνεισφορά στην εθνική οικονομία» και «Υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων – Νέοι προορισμοί». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Celestyal Cruises είναι η μοναδική εταιρεία που έλαβε βραβείο στις δύο τελευταίες συγκεκριμένες κατηγορίες.

Πρόκειται για πολύ σημαντικές διακρίσεις, καθώς η Celestyal Cruises, παραμένει η μοναδική ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας που επιλέγει ως αφετηρία τα ελληνικά λιμάνια, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τον τουρισμό αλλά και την εθνική οικονομία. Τα συγκεκριμένα βραβεία αποτελούν μία επιβράβευση για τις πρωτοβουλίες της εταιρείας να συμβάλει με τα νέα δρομολόγια της στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που επισκέπτεται.

Ο κ. Κυριάκος Αναστασιάδης Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal Cruises ανέφερε σχετικά: «Προτεραιότητα μας, είναι να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις ομορφιές του τόπου μας προβάλλοντας τη φιλοξενία, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας στους ξένους επισκέπτες. Τα βραβεία που κερδίσαμε αποτελούν επιβράβευση των προσπαθειών μας αλλά και μια δέσμευση για ακόμα περισσότερες εποικοδομητικές πρωτοβουλίες, με άξονα να προάγουμε περαιτέρω τον κλάδο της κρουαζιέρας στη χώρα μας».

Τα Tourism Awards αποτελούν διοργάνωση-γιορτή για τον τουρισμό, κατά την οποία επιβραβεύονται οι πρακτικές των εταιρειών για την χρονιά που πέρασε σε επιμέρους τομείς, όπως Travel, Hospitality & Leisure, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών κορυφαίων εταιρειών και φορέων του τουρισμού της χώρας μας. Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογούνται από ανεξάρτητη δεκαεξαμελή κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου του τουρισμού με άποψη και εμπειρία στον τομέα της φιλοξενίας όπως οι: Νίκος Σκουλάς, Γιάννης Μπουτάρης, Peter Economides, Γιάννης Τσεκλένης και Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Η Celestyal Cruises η μοναδική ελληνική εταιρεία κρουαζιέρας με αφετηρία ελληνικά λιμάνια (home porting) επιβεβαιώνει με τις διακρίσεις της, για ακόμη μια φορά τις άριστες και καινοτόμες πρακτικές της στο χώρο και προχωρά τη δυναμική πορεία ανάπτυξης και αυτή τη χρονιά.

Με νέο λογότυπο θα διαφημίζεται στις αγορές η Σαντορίνη

Με το μήνυμα «Santorini. The one» και νέο λογότυπο θα διαφημίζεται τουριστικά στις ξένες αγορές, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, το δημοφιλές νησί των Κυκλάδων.

Το νέο μήνυμα και λογότυπο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού σχεδίου που σκοπεύει να εφαρμόσει ο Δήμος Θήρας για την τουριστική προβολή του νησιού στο εξωτερικό. Το κόστος για τη δημιουργία του επικοινωνιακού υλικού ανέλαβε η ΔΕΗ ως μέρος των αντισταθμισμάτων που προσέφερε η Επιχείρηση στον Δήμο από τις ζημίες τις οποίες υπέστη το νησί εξαιτίας του μπλακ άουτ του Αυγούστου του 2013. Το υλικό που περιλαμβάνει 5 διαφημιστικά σποτ (ένα γενικό και τέσσερα θεματικά) παρουσιάστηκε σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ιδρυμα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, το επικοινωνιακό υλικό, πέραν της διαχείρισής του από τον Δήμο, θα σταλεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Σαντορίνης προκειμένου να διαχυθεί και μέσω των καναλιών προβολής των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Επίσης, προσθέτει ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου και ΔΕΗ να προβληθούν τα σποτ σε διεθνή Μέσα. Ο κ. Ζώρζος θεωρεί ότι το ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής με το νέο επικοινωνιακό υλικό που διαθέτει πλέον η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για την τουριστική προώθηση και άλλων νησιών της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα, τονίζει ότι το μήνυμα και το λογότυπο θα παραμείνουν ίδια τουλάχιστον για μία πενταετία, κατά το πρότυπο που ακολουθούν και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό οι οποίοι αποφεύγουν να αλλάζουν τα «σήματα» της τουριστικής τους ταυτότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να καταστούν αναγνωρίσιμα στις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Μανώλης Καραμολέγκος σημειώνει ότι με τη συντονισμένη προβολή του νέου υλικού τόσο από τον Δήμο όσο και από τους επιχειρηματίες του νησιού σε εκθέσεις, παραδοσιακά Μέσα και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης θα ωφεληθεί τουριστικά η Σαντορίνη στις ξένες αγορές.

Ανάγκη προσέλκυσης εύπορων τουριστών

Τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το διάστημα 2008 – 2013 κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις απ΄ όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο, παρά τη μεγάλη άνοδο στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Είναι φανερό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερους εύπορους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν άλλους πιο ελκυστικούς για αυτούς προορισμούς για να περάσουν τις διακοπές τους.

Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, είχαν λιγοστή ρευστότητα και μέχρι και πρόπερσι «έγραφαν» ζημιές στους ισολογισμούς τους, παρά την ανάκαμψη των πωλήσεών τους μετά το 2012.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστέρων κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία άνοδο του τουρισμού και βελτίωσαν αισθητά την εικόνα των ισολογισμών τους. Μάλιστα, το 2013 πέτυχαν συνολικά να επιστρέψουν στα κέρδη από ζημιές και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Τα περισσότερα προβλήματα είχαν οι πολυτελείς μονάδες της Αθήνας, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας το 2011. Ένα πλήγμα που όπως λένε άνθρωποι της αγοράς χρειάστηκε αρκετό χρόνο και μεγάλη προσπάθεια από τους ξενοδόχους για να «επουλωθεί» και να ανακτήσουν τα παλαιότερα επίπεδα πληρότητας.

Από το 2013 πάντως φαίνεται πως αρχίζει να εξομαλύνεται η κατάσταση, με τις ζημιές να υποχωρούν σημαντικά, αν και τα περιθώρια κέρδους εξακολουθούν να είναι πιεσμένα, εξαιτίας των προσφορών που χρειάστηκε να κάνουν για να αυξήσουν την πελατεία τους.

Αισθητά καλύτερη είναι η κατάσταση των «πεντάστερων» σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, αν και λειτουργούν λιγότερους μήνες το χρόνο, συνήθως από έξι έως οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερα έξοδα λειτουργίας και λιγότερες ανάγκες να καλύψουν σε σχέση με τις μονάδες των αστικών κέντρων που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, τα δύο μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός είναι η επιμήκυνση της σεζόν και η προσέλκυση εύπορων τουριστών, «εάν θέλουμε πραγματικά να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη του τουρισμού και να τονώσουμε τις τοπικές οικονομίες. Το all inclusive δεν είναι η λύση, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους». Η αρχή σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να γίνει με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και των ξενοδοχειακών υποδομών.

Παρότι από το 2004 και έπειτα μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων ανακαινίσθηκε και νέες μονάδες υψηλού επιπέδου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, υπάρχει ακόμη δρόμος έως ότου φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: www.imerisia.gr

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο, 2-6 Μαΐου 2015

Με εκατοντάδες πολυτελή σκάφη θα γεμίσει και πάλι το λιμάνι του Ναυπλίου τον προσεχή Μάιο, κερδίζοντας μεγάλα οφέλη μακροχρόνια, αφού σταδιακά χτίζει το προφίλ ενός προορισμού για Yachting στην πρώτη πρωτεύουσα.

Το Mediterranean Yacht Show ανακοινώθηκε ότι θα γίνει από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2015.

Ήδη οι διοργανωτές ξεκίνησαν προβάλλοντας την διοργάνωσή τους, να προβάλουν παράλληλα και το Ναύπλιο. Τονίζουν στην ιστοσελίδα τους προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες:

«Το Ναύπλιο είναι μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδα, ένα αυθεντικό μέρος, πλούσιο σε πολιτισμό και με όμορφα τοπία που διατηρεί τη γοητεία του μέσα στους αιώνες. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, από το 1823 έως 1834. Η μαγική ατμόσφαιρα και το μαγευτικό τοπίο, η ιστορική σημασία της πόλης του Ναυπλίου, το έχει μετατρέψει σε ένα υπέροχο μέρος για μόνιμη κατοικία και σε ένα μέρος που προσελκύει πολιτιστικά ταξιδιώτες όλο το χρόνο».

Το 1ο Mediterranean Yacht Show πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο τον Μάη του 2014, και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Προσέλκυσε περισσότερους από 200 συμμετέχοντες, μεσίτες και εκπροσώπους του Τύπου. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της GYA (Greek Yachting Association) είναι τώρα ακόμα πιο αποφασισμένα να διαμορφώνουν μια επίδειξη της άριστης ποιότητας και της επαυξημένου εμπορικού ενδιαφέροντος.

Η πτώση του ευρώ βοηθά στην προσέλκυση τουριστών

Σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου κινούνται οι φορείς και οι εταιρείες του τουριστικού κλάδου προκειμένου αφενός να πετύχουν το στόχο της διατήρησης ή ακόμη και αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Eλλάδα και αφετέρου να προσελκύσουν επισκέπτες από νέες αγορές.

H πιο χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Iράν, καθώς την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Tεχεράνη το 1ο Greek Tourism Workshop με τη συμμετοχή 109 τουριστικών πρακτόρων και tour operators από τη συγκεκριμένη χώρα. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, ήταν η δυναμική διείσδυση της Eλλάδας στη διαρκώς αυξανόμενη τουριστική αγορά του Iράν.

Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες για δεύτερη χρονιά, το Grekland Panorama, οι επισκέπτες του οποίου έφθασαν τα 10.890 άτομα, αριθμός αυξημένος κατά 55% σε σχέση με την πρώτη διοργάνωση. Tο πιο σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι ότι σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των υψηλόβαθμων στελεχών των tour operators οι μέχρι τώρα κρατήσεις δείχνουν μία ιδιαίτερα θετική πορεία και εκτιμάται ότι η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας θα έχει μία αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 10% (τα ποσοστά ποικίλουν ανά αγορά προέλευσης, tour operator και προορισμό). Eνθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την αγορά του Bελγίου, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών από τη συγκεκριμένη χώρα για τη Xαλκιδική αναμένεται αυξημένος σε ποσοστό πάνω από 10%.

Ένα σημείο που αναμένεται να βοηθήσει στην προσέλκυση τουριστών τη φετινή χρονιά, ιδίως από χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ, είναι η πτώση που παρατηρείται στην ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, αλλά και τη βρετανική στερλίνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κρατήσεις από τη Bρετανία παρουσιάζουν διψήφια άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα που υπάρχουν και από άλλες μεγάλες χώρες, όπως είναι οι HΠΑ. Yπενθυμίζεται ότι οι τουρίστες από τις HΠA στην Ελλάδα ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, σε σχέση με τους τουρίστες από άλλες χώρες, στοιχείο εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Παράλληλα, όμως, η πτώση του ευρώ βοηθά στην προσέλκυση τουριστών, ιδίως από χώρες εκτός Eυρώπης, οι οποίες και αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι, για παράδειγμα, η Kίνα και η Iνδία.

Πηγή: www.imerisia.gr

Εκτη χρονιά για το Sympossio Greek gourmet touring

Για έκτη συνεχή χρονιά ξεκινά το 2015 το Sympossio. Η Aldemar Resorts διοργανώνει και εφέτος το γαστρονομικό ταξίδι, με σύμμαχο τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και υπό την αιγίδα της Enterprise Greece και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, συμπράττοντας με έλληνες παραγωγούς, τουριστικούς επιχειρηματίες και θεσμικά όργανα. Η διαδραστική εκδήλωση μαγειρικής τέχνης, Sympossio 2015, ταξιδεύει ξανά στην Ευρώπη (Δυτική και Ανατολική) απευθυνόμενη σε ειδικό κοινό της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, με στόχο να προάγει την γαστρονομική Ελλάδα μέσα από τα προϊόντα και την κουζίνα της.

Η ιδέα για τη μαγειρική και γευστική εμπειρία στο Sympossio 2015 διατρέχει τις τέσσερις εποχές του χρόνου (4 Seasons Greece), αναδεικνύοντας την εποχικότητα και την τοπικότητα της ελληνικής κουζίνας και τις διατροφικές συνήθειες που συναντώνται ανά εποχή και συνδέονται με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της χώρας. Το ταξίδι (www.sympossio.gr) εφέτος ξεκινά από την Ιταλία, στις 16 Φεβρουαρίου, 16/02 Μιλάνο, 17/02 Μπολόνια, 18/02 Πέζαρο, 24/02 Ρώμη, 25/02 Φλωρεντία, 26/02 Τορίνο, συνεχίζει στη Γερμανία 10-12/3, Γαλλία 17/03 Νανσύ, 18/03 Μπορντό, 19/02 Λυών, 24-26/3 Σλοβακία, Βρετανία, Λονδίνο, Ρωσία και 15/4 Ουκρανία.

Η φιλοσοφία: Μαζί μπορούμε καλύτερα Η φιλοσοφία, στην οποία βασίζεται η γαστρονομική διοργάνωση, συνίσταται στο ότι μέσα από μία τέτοιου είδους βιωματική εμπειρία και μέσα από συνέργειες, προωθώντας την Ελλάδα, τα προϊόντα της και τον γαστρονομικό πολιτισμό της, δημιουργείται θετική εικόνα για τη χώρα και βιώσιμες ευκαιρίες στον τουρισμό, αλλά και σε όλο το πλέγμα δραστηριοτήτων, το οποίο τον περιβάλλει (παραγωγή, υπηρεσίες, εξαγωγές).

Παράλληλα, καλλιεργείται η ιδέα στην εσωτερική αγορά και στην επιχειρηματική συμπεριφορά, ότι «μαζί μπορούμε καλύτερα» στην προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Ενώ, ταυτόχρονα δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη, με όχημα το φαγητό, το γαστρονομικό πολιτισμό, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

Η Ευρώπη προσελκύει τουρίστες από Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ

Τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε μακρινές χώρες παρουσιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα του «Long-Haul Travel Sentiment Survey», μιας νέας κοινής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Τουρισμού (ETOA) και του Eurail Group.

Η έρευνα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα έγκαιρες ενδείξεις για την εξέλιξη της ζήτησης για ταξίδια από βασικές μη ευρωπαϊκές αγορές (Βραζιλία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία και ΗΠΑ). Κύρια ευρήματα της έρευνας για το 2015 είναι:

1. Δύο στους τρεις ερωτηθέντες από τη Βραζιλία και την Κίνα είναι θετικοί στο γεγονός ότι θα κάνουν τουλάχιστον ένα ταξίδι εκτός Λατινικής Αμερικής και Ανατολικής Ασίας το 2015.
2. Ένας στους δύο ερωτηθέντες από τις ΗΠΑ σχεδιάζει να ταξιδέψει εκτός Βόρειας Αμερικής φέτος.
3. Οι οικονομικές δυσκολίες συνεχίζουν να επηρεάζουν την Ιαπωνία, καθώς μόνο τρεις ερωτηθέντες από δέκα σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκτός της Ανατολικής Ασίας.
4. Η Ευρώπη έχει ισχυρή θέση στο μυαλό των ερωτηθέντων: Τέσσερις από τους πέντε ερωτηθέντες (Βραζιλιάνοι, Κινέζοι, Ιάπωνες και Αμερικανοί), οι οποίοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν σε έναν προορισμό μεγάλων αποστάσεων το 2015, πρόκειται να επισκεφθούν έναν προορισμό στην Ευρώπη. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι κορυφαίοι προορισμοί σε όλες τις αγορές. Η Πορτογαλία ξεχωρίζει ως προορισμός για τους Βραζιλιάνους, ενώ η Βρετανία επιλέγεται από τους Αμερικανούς.
5. Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων από τη Ρωσία σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2015, από τους οποίους τέσσερις από τους πέντε σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Ευρώπη.
Πηγή: www.tovima.gr

Ολόκληρο το άρθρο της Χριστίνας Πουτέτση: ΕΔΩ

1 2 3 4 -->