Πολιτισμός Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σουλιώτη: 'Anna Akmatova, Η 'Πασών των Ρωσιών'

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σουλιώτη: 'Anna Akmatova, Η 'Πασών των Ρωσιών'

Posted by porosplus.gr on 2017-02-24 18:23:55


Ο αγαπητός συμπατριώτης μας συγγραφέας και μεταφραστής Γιάννης Σουλιώτης συνεχίζει την ανεξάντλητη εκδοτική δουλειά του με την παρουσίαση στο Ελληνικό κοινό 8 κορυφαίων της Ρωσικής ποίησης του 20ου αιώνα, που «τραγουδούν Ελληνικά» μέσα από τη γλαφυρή μεταφραστική πένα του. Έχει ήδη κυκλοφορήσει βιβλία, όπου ανθολογεί 5 από αυτούς: τον Σαγκάλ, τον Μάντελσταμ, τον Γιεσένιν, την Τσβετάγιεβα, και τη Λοχβίτσκαγια. Μόλις κυκλοφόρησε την Άννα Αχμάτοβα και ακολουθούν, όπως είπε, εκδόσεις για τον Μαγιακόφσκι και την Γκίπιους.

Η Άννα Αχμάτοβα (1889-1966) είναι μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της «Αργυρής Εποχής» στην ποίηση της Ρωσίας. Έζησε και αυτή σε μία πολύ δύσκολη για το λαό της εποχή και τα τραγικά βιώματά της αναδεικνύονται ολοζώντανα μέσα από τα υπέροχα έργα της, κυρίως της πρώτης ποιητικής περιόδου, που είναι σύντομες λυρικές εξομολογήσεις από την προσωπική της ζωή. Η χαρισματική προσωπικότητά της, ο μυστικιστικός ερωτισμός και η θυελλώδης συναισθηματική ζωή της επηρέασαν, όχι μόνο λογοτέχνες, αλλά και ζωγράφους, γλύπτες και φωτογράφους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη μυστηριακά ακαταμάχητη γοητεία της.

O προσωπικός χαρακτήρας της ποίησής της και η αντιμπολσεβικική χροιά της, αν και όχι πάντοτε εμφανής, είχαν αποκλείσει την πρόσβασή της στις πόρτες των εκδοτικών οίκων μετά την επικράτηση αυτού του καθεστώτος. Μολονότι το έργο της είχε χαρακτηριστεί από το σοβιετικό καθεστώς ως «παρακμιακό», εξέπεμπε τεράστια γοητεία, υπογραμμίζοντας μια αίσθηση πεπρωμένου, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της και άσκησε ιδιαίτερη έλξη, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Δικαιολογημένα είχε αποκληθεί από τους συγχρόνους της λογοτέχνες: «Η Άννα Πασών των Ρωσιών». Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις «ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ», ενώ η εισαγωγή, η επιλογή των έργων και η μετάφραση στα ελληνικά είναι του Γιάννη Σουλιώτη.


Comment Form is loading comments...