Πόρος Εκθέτει τον Δημητριάδη ο Χατζηπέρος για το εργοστάσιο του ΒΙΟΚΑ.

Εκθέτει τον Δημητριάδη ο Χατζηπέρος για το εργοστάσιο του ΒΙΟΚΑ.

Posted by porosplus.gr on 2018-10-16 12:26:19


Λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα μας για την εγκατάλειψη του εργοστασίου Κατεργασίας Λυμάτων του ΒΙΟΚΑ Πόρου, ο Αντιπεριφεριάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, εκθέτει διπλά τον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη.

Με την αναγγελία για την αναβάθμιση του εργοστασίου του ΒΙΟΚΑ για 3ο βάθμια επεξεργασία των Ε.Ε.Λ. (λύματα), ακόμα και σε πολύ αρχικό στάδιο, δηλαδή προέγκριση μια μελέτης που αφού εγκριθεί, δημοπρατηθεί, συνταχθεί, ψηφισθεί, περάσει από τις υπηρεσίες, τότε θα προκηρυχθεί το έργο (ορίζοντας 5ετίας τουλάχιστον), μπαίνει τέλος την γραμμή Δημητριάδη ότι το εργοστάσιο είναι ετοιμόρροπο και πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναφτιαχτεί.

Αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο πως ο επικεφαλής οργάνωσης για την «προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος» δεν έχει ασχοληθεί καθόλου για το πως θα προστατέψει το περιβάλλον από την λειτουργία του δήμου που προΐσταται εδώ και 4 χρόνια.

Στην σχετικά σελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (πατήστε εδώ για να δείτε την σχετική σελίδα) μπορεί να δει κανείς πως λειτουργούσε κανονικά το εργοστάσιο του ΒΙΟΚΑ με την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, και σταμάτησε το 2014 με τον ερχομό της Αλλαγής Πορείας στην διοίκηση του Δήμου.

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Αντιπεριφεριάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ

15-10-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ
ΒΙΟΚΑ…ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΟΡΟ

Είναι γεγονός ότι η ορθή διαχείριση των υγρών αποβλήτων αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους τους Δήμους και ιδιαίτερα δε για τα νησιά μας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων είχε δεσμευτεί προεκλογικά για την επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Νομοθεσίας (ΚΥΑ 170766, ΦΕΚ Β΄/69/22-01-2016), με υποχρέωση εφαρμογής από 1/1/2020.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σαν πρώτο βήμα εξασφαλίστηκε η προέγκριση της χρηματοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία της τριτοβάθμιας επεξεργασίας της Ε.Ε.Λ. Πόρου-Γαλατά. Παρόμοιες δράσεις προγραμματίζονται να γίνουν και για τα υπόλοιπα νησιά.
Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται η απαίτηση για την αντιμετώπιση των 78 ρύπων προτεραιότητας, ιδίως των υπολειμμάτων αντιβιοτικών, αντισυλληπτικών, αναλγητικών φαρμάκων, κλπ.
Η τεχνολογία τριτοβάθμιας επεξεργασίας επιτρέπει χρήση χωρίς περιορισμούς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ενώ θα πρέπει να συνδυάζεται και με τις υπάρχουσες λειτουργικές δομές.
Πάγια πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου είναι η επαναχρησιμοποίηση του υδάτινου προϊόντος της τριτοβάθμιας επεξεργασίας για την κάλυψη οικιακών και αρδευτικών αναγκών ως ανταποδοτικού αγαθού στους κατοίκους και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

  Συμπερασματικά, η προτεινόμενη λύση:
  • - Έχει συγκριτικά μικρότερο κόστος εφόσον μειώνονται οι ανάγκες μεταφοράς νερού σε σχέση με τις υπάρχουσες.
  • - Εξασφαλίζεται εξοικονόμηση ενέργειας (λιγότερες kWh/m3 ).
  • - Μειώνεται η απόρριψη λυμάτων στον θαλάσσιο αποδέκτη (μηδενική απορροή).
  • - Διασφαλίζεται εξοικονόμηση υδατικών πόρων και συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, βάσει των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

  Το σημαντικότερο, όμως, όλων των πλεονεκτημάτων είναι ότι:
  • - Εξασφαλίζεται ένας υδάτινος πόρος σταθερός και ανεξάρτητος από τις κλιματικές συνθήκες, ο οποίος μέχρι τώρα χανόταν. Το θέμα είναι κορυφαίο, ιδιαίτερα για τα νησιά μας, την περίοδο της κλιματικής αλλαγής που διανύουμε.


Comment Form is loading comments...