Περιβάλλον Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

Posted by porosplus.gr on 2017-12-28 14:07:29


Σας παραθέτουμε την ενημέρωση του ΕΕΣΠ αναφορικά με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ 1/1/2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Ε.Ε.Σ.Π. σε συνεργασία με την Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Σ.Ε., ενημερώνει τα μέλη του που διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις για την επιβολή Περιβαλλλοντικού Τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες. Συγκεκριμένα από την 1-1-2018, δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Τέτοιες Πινακίδες προσφέρει δωρεάν στα μέλη του ο Ε.Ε.Σ.Π. Το ύψος του τέλους καθορίζεται ως εξής:

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.
β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Επομένως κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται –ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους λογιστές σας και με το Δ.Σ στα τηλέφωνα 6970801255 (Δ.Συξέρης) & 6974366525 (Γ.Μαστροπέτρος)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.image 2812


Comment Form is loading comments...