Τουρισμός H Ποδηλατοπαρέα του Δήμου Μονεμβασιάς

H Ποδηλατοπαρέα του Δήμου Μονεμβασιάς

Posted by porosplus.gr on 2015-05-16 14:51:09


Από το καλοκαίρι του 2011 δραστηριοποιείται στον οικισμό Πλύτρα, της δημοτικής ενότητας Ασωπού, του δήμου Μονεμβασίας, Δανειστική Ποδηλατολέσχη.

Για τη δράση αυτή που αποτελεί σύγχρονο παράδειγμα προς μίμηση, ο Βαγγέλης Βλαχάκης από τη Δανειστική Ποδηλατολέσχη διηγείται την ιστορία γέννησης της Ποδηλατοπαρέας:

"H "Ποδηλατοπαρέα" ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μερικά ποδήλατα στην αυλή της πολυκατοικίας όπου διέμενα, σε ένα προάστιο της Αθήνας και για τρία περίπου χρόνια δεν τα αναζήτησε κανένας. Έτσι αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία να τα επισκευάσω και να τα διαθέτω στους ενοίκους της πολυκατοικίας για τη βόλτα τους". Πολύ σύντομα κι άλλα ποδήλατα που αράχνιαζαν σε αποθήκες ενώθηκαν με τα πρώτα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είχαν αγοράσει ήδη νέα μοντέλα και έτσι η «Ποδηλατοπαρέα» είχε γεννηθεί.

Ο χαρακτήρας της λέσχης είναι καθαρά δανειστικός και περιλαμβάνει ποδήλατα για μικρούς και ηλικιωμένους (τρίκυκλα). Στόχος της λέσχης είναι να διαδοθεί η χρήση του ποδηλάτου σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για ψυχαγωγία αλλά και ως τρόπος μετακίνησης. Η επιλογή για δωρεάν προσφορά των ποδηλάτων συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία της οικονομίας της δωρεάς (|Freeconomy) που αποτελεί ένα πολύ απλό σύστημα αλληλέγγυας οικονομίας.

Σκοπός της λέσχης είναι να συνεχίσει τις ποδηλατοβόλτες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ως αντιστάθμισμα στο κρύο αλλά και ως μια καλή αφορμή για να βρισκονται τα μέλη της λέσχης . Ειδικά στην επαρχία όπου εδρεύει η λέσχη, οι αφορμές για κοινωνική συνεύρεση είναι σπάνιες, οπότε έτσι δημιουργούνται. Δεν υπάρχουν ακόμα προγραμματισμένες συναντήσεις αν και αυτό φαίνεται σα μια καλή ιδέα για υποστήριξη στη διάδοση των δράσεων της λέσχης σε ευρύτερο κύκλο.

Η λέσχη της ποδηλατοπαρέας έχει επίσης αναπτύξει τη δραστηριότητα με τίτλο «Ποδηλατοδύσσεια». Η συγκεκριμένη δραστηριότητα κάνει πράξη τη βιωματική μάθηση, μέσω παιχνιδιών όπως το κυνήγι του θησαυρού σε συνδυασμό με τον αθλητισμό (ποδηλασία) και την εξερεύνηση ενός τόπου από γεωγραφικής, λαογραφικής και ιστορικής σκοπιάς. Έχει εφαρμοστεί πειραματικά σε μικρό δείγμα παιδιών με πολύ επιτυχία. Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από εκπαιδευτικούς και σχολεία που θα επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη διοργάνωση μιας τέτοιας δραστηριότητας. Ο Διονύσης, ένας εντεκάχρονος φίλος της «Ποδηλατοπαρέας», εκμυστηρεύτηκε στη λέσχη "πως το ποδήλατο είναι ότι καλύτερο συμβαίνει στη ζωή του και αυτό τα λέει όλα.."

Πηγή: http://podilatoparea.blogspot.com/


Comment Form is loading comments...