Περιβάλλον Σκωτία: Η παραγωγή αιολικής ενέργειας άγγιξε το 97% των αναγκών ηλεκτρισμού για το 2015

Σκωτία: Η παραγωγή αιολικής ενέργειας άγγιξε το 97% των αναγκών ηλεκτρισμού για το 2015

Posted by porosplus.gr on 2016-01-25 16:53:28


Στην Ελλάδα έχουμε δυνατότερους ανέμους (7.2 έναντι 6.8), καθώς και υψηλότερο μέσο όρο ημερών με αρκετό αέρα (145 έναντι 99), το οποίο μεταφράζεται ότι χρειαζόμαστε λιγότερες ανεμογεννήτριες από εκείνους. Τα νούμερα στα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα ποιο συντριπτικά υπέρ μας, καθότι στην Ελλάδα έχουν σχεδόν διπλάσια απόδοση

Παρόλα αυτά είμαστε αρκετά πίσω, ούτε το 20% δεν καλύπτουμε ακόμα, ενώ οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες (όπως και η δική μας), δεν τις θέλουν ως αντιαισθητικές, κλείνοντας τα μάτια όμως στον καρκίνο που σκορπούν δίπλα στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, και στην υπερθέρμανση του πλανήτη..

Οι ανεμογεννήτριες στη Σκωτία παρήγαγαν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια το 2015 ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του 97% των νοικοκυριών της χώρας, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο μεταξύ, η ηλιακή ενέργεια σημείωσε επίσης αύξηση, παρέχοντας το 50% ή περισσότερο της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας ή ζεστού νερού κατά τη διάρκεια συνολικά επτά μηνών του έτους.

Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα αποτελεί καλό οιωνό για την επίτευξη του στόχου της πλήρης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει θέσει η Σκωτία για το 2020, όσον αφορά την οικιακή ηλεκτρική ενέργεια. Συνολικά, σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούν στο 15% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και μεταφορές.

«Χωρίς αμφιβολία, το 2015 ήταν ένα τεράστιο έτος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες και τους ηλιακούς συλλέκτες να εξασφαλίζουν την αποφυγή απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που βλάπτουν το κλίμα», δήλωσε ο Λανγκ Μπανκς, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Σκωτίας.

«Για το 2015 ως σύνολο, χάρις στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 20%», πρόσθεσε ο Μπανκς.

Κατά μέσο όρο, σε ολόκληρο το 2015, η αιολική ενέργεια που παράχθηκε επαρκούσε για να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του 97% των νοικοκυριών της Σκωτίας, με έξι μήνες μάλιστα να έχουν παραγωγή μεγαλύτερη από 100%, αναφέρουν τα στοιχεία της WWF.

Παράλληλα, στα νοικοκυριά με ηλιακούς συλλέκτες, το μισό ή περισσότερο του ηλεκτρισμού τους και της θέρμανσης νερού καλύφθηκε από την ηλιακή ενέργεια για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μειώνοντας την εξάρτηση των σπιτιών από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/


Comment Form is loading comments...