Πόρος Ολοκληρώθηκε το 5o Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών

Ολοκληρώθηκε το 5o Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών

Posted by porosplus.gr on 2017-10-18 17:20:33


Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφων που πραγματοποιήθηκε για 2η φορά στον Πόρο

Τα πανέμορφα σκαριά τράβηξαν το μάτι ντόπιων και (δυστυχώς λίγων) επισκεπτών, ομόρφυναν το λιμάνι μας για λίγες μέρες, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο.

Τα σκάφη άρχισαν να έρχονται κυρίως την Παρασκευή (παρότι η έκθεση ξεκίναγε τυπικά την Πέμπτη), και συνολικά περίπου 10 καΐκια επισκέφθηκαν το νησί μας (8 αναφέρονται ονομαστικά στο Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών σκαφών). Μαζί με αυτά εκτέθηκαν και αρκετές μικρές βάρκες ντόπιων ερασιτεχνών ψαράδων.

Η έκθεση ολοκληρώθηκε νωρίς την Κυριακή το μεσημέρι, όπου τα σκάφη κυριολεκτικά παρέλασαν στον δίαυλο.

Δυστυχώς όμως η ομορφιά των σκαφών δεν έφτασε για να κρύψει την γύμνια της διοργάνωσης που ήταν σαφώς πιο υποβαθμισμένη σε σχέση με πέρσι.

-Υπήρξαν Λιγότερα σκαφη
-Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα και διαμάχες μεταξύ διοργανωτών, επαγγελματιών, Λιμενικού Ταμείου και Λιμεναρχείου.
-Φέτος δεν τιμήθηκε κάποιος Ποριώτης Καραβομαραγκός, αλλά ούτε μοιράστηκε κάποιο έντυπο όπως πέρσι.
-Υπήρξε μηδενική προβολή και διαφήμιση εκτός Πόρου
-Δυστυχώς υπήρξε και ελάχιστη προσέλευση κόσμου

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο ακόμα και στον πιο μεγάλο λάτρη των παραδοσιακών σκαριών, είναι το ότι αυτή το Σαλόνι, ειδικά με τον τρόπο που γίνεται, δεν μπορεί να αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση το άδοξα χαμένο Ναυτικό Σαλόνι που γινόταν για πολλά χρόνια στον Πόρο.

Το Ναυτικό Σαλόνι ήταν μια ιδιαίτερα εξωστρεφής διοργάνωση, που έφερνε πολύ κόσμο στο νησί, και αν και δεν απευθυνόταν στους κατοίκους του, προέβαλε το νησί και έφερνε έσοδα στις επιχειρήσεις. Τα πρώτα χρόνια μάλιστα γεμίζαμε τηλεοπτικά κανάλια και υπήρχε μια έντονη αίσθηση λαμπρότητας.

Αντίθετα το σαλόνι Παραδοσιακών σκαφών είναι μια συμπαθητική αλλά ιδιαίτερα εσωστρεφής διοργάνωση. Απευθύνεται στους μόνιμους κατοίκους, εξού και η ελάχιστη προβολή εκτός Πόρου, αλλά και η μηδενική προσέλευση κοινού καθότι δεν υπήρχαν Οκτώβρη μήνα πολλοί επισκέπτες στο νησί.

Ο Δήμος Πόρου έβγαλε ανακοίνωση για την έκθεση μόλις μια βδομάδα πριν την διοργάνωση της, και πέραν από κάποια εξειδικευμένα site δεν υπήρχε καμία άλλη αναφορά. Είτε πρόκειται περί αδυναμίας του Δήμου να χειριστεί την προβολή ενός γεγονότος, είτε απλά δεν τον ενδιαφέρει καθότι είναι γεγονός για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τον Δήμο Σπετσών, που σε συνεργασία με ιδιώτες και επαγγελματικούς φορείς, έχει πετύχει τη διοργάνωση των πιο επιτυχημένων και πολυπληθών διοργανώσεν στο νησί (Spetses Mini Marathon, Classic Regatta, Spetsathlon, Αρμάτα κλπ)

Ακόμα και η αναφορά στην Καθημερινή της Κυριακής, έρχεται μετά την διοργάνωση, και δεν προσελκύει κόσμο.

Εκεί που όμως η αδυναμία χειρισμού και σχεδιασμού είναι έκδηλη, είναι στο Λιμενικό Ταμείο. Συνεδρίασε ΑΦΟΥ είχε ξεκινήσει η έκθεση, για να αποφασίσει δωρεάν ελλιμενισμό των σκαφών και παροχή νερου/ρεύματος. ΑΦΟΥ δημιουργήθηκε επεισόδιο με τραυματισμό ενός εκ των διοργανωτών την επόμενη μέρα, ήρθε και πάλι σε ρήξη με το Λιμεναρχείο (το porosnews που εκφράζει τον Δήμο επιτέθηκε εναντίον του ως συνήθως. Έπειτα από όλα αυτά το Δ.Σ απαίτησε να εφαρμοστούν αυστηρά οι κανονισμοί, αλλά στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε για την εφαρμογή των Κανονισμών (!!!), με αποτέλεσμα να ξανασυνεδριάσει παίρνοντας μια απόφαση που έτσι κι αλλιώς ήταν στον αέρα. Συγκεκριμένα στο γκρεμισμένο τμήμα του λιμανιού, έχει απαγορευτεί η πρόσδεση σκαφών κάθε είδους, λόγω επικίνδυνότητας. Η απαγόρευση δεν έχει αστερίσκους ούτε μπορεί να γίνεται επιλεκτικά. Μπορεί πέρσι το Λιμεναρχείο να είχε κάνει τα "στραβά μάτια", αλλά όταν κουνάς το δάχτυλο σε μια Ελεγκτική Αρχή (και με δημοσιεύματα), είναι επόμενο αυτή να εφαρμόζει τους νόμους προς όλους χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό είναι ένα χιλιοπαιγμένο επεισόδιο, ο Δήμαρχος ή/και το Λιμενικό Ταμείο να ζητούν αυστηρή εφαρμογή των νόμων, αλλά μετά δεν τους αρέσει που οι νόμοι εφαρμόζονται και για αυτούς...

Ραντεβού δόθηκε για του χρόνου, Ελπίζουμε να τηρηθεί, αλλά και ο Δήμος να αντιμετωπίσει το γεγονός με εξωστρέφεια, ώστε να διαφημίσει την εκδήλωση, και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα το θέμα, και όχι να τσακώνεται με το Λιμεναρχείο για τις δικές του παραλήψεις...

Τέλος αρνητική εντύπωση προκαλεί και φέτος η οικογενειοκρατία που παρατηρείτε, όπως και πέρσι στο φυλλάδιο που μοιράστηκε, έτσι και φέτος στο Δελτίο Τύπου του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών που ακολουθεί, δεν υπάρχει πουθενά το όνομα του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου, αλλά αντίθετα υπάρχει το όνομα του Αντιπροέδρου, δηλαδή του Αλέξανδρου Δημητριάδη, αδερφού του Δημάρχου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΟ2

Με μοναδικά και πανέμορφα καΐκια ολοκληρώθηκε το 5° Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 5ο Ναυτικό Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Παραδοσιακών Σκαφών σε συνεργασία με τον Δήμο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, Πόρου. Στο Σαλόνι πήραν μέρος παραδοσιακά σκάφη από 6 έως 45 μέτρα που έφτασαν στον Πόρο από νησιά του Σαρωνικού και των Κυκλάδων. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία σκαφών από την Μύκονο και την Πάρο. Η τελευταία έδωσε δυναμικό παρόν με τα σκάφη και τους Παριανούς φίλους και καλλιτέχνες που μας έστειλε. Όσοι επισκέφτηκαν τον Πόρο το Σαββατοκύριακο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, πολύ όμορφα συντηρημένα και διατηρημένα παραδοσιακά σκάφη, διαφόρων τύπων όπως, Τρεχαντήρια, Καραβόσκαρα, Λίμπερτυ και Περάματα. Ξεχώρισαν τα παλαιότερα: το Φανερωμένη, κατασκευασμένο το 1945 στην Σκιάθο από τον Μυτιληναίο, το Παναγιά Τήνου του 1953, το Αγία Σοφία του 1967, το Ελευθερία κατασκευασμένο το 1971 στην Σύρο από τον Μαυρίκο, καθώς και το Αφροδίτη κατασκευασμένο το 1970 από τον Ψαρρό στο Πέραμα. Φυσικά όσοι πέρασαν από το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών είχαν την χαρά να δουν και μεγαλύτερα και νεότερα σκαριά όπως το Άρκτος, το Ηρακλής και το Λιάνα χτισμένα τα τελευταία 15 χρόνια στην Κοιλάδα Αττικής, αλλά και πολύ μικρότερα κακία όπως οι πανέμορφοι βαρκαλάδες του Πόρου, μικρά σκαριά φτιαγμένα από το 1940 ως σήμερα.

Τις δύο ημέρες του Σαλονιού έγιναν ταυτόχρονες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φυσικά δεν μπορούσε να μην υπάρχει νησιώτική παραδοσιακή μουσική . Το γεύμα των εγκαίνιών (που ήταν μια προσφορά του Δήμου Πόρου) πλαισιώθηκε μουσικά από τους Νίκο Οικονομίδη και Κυριακή Σπανού, ενώ το επόμενο βράδυ τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική από την Μεσόγειο ο Σπύρος Μπάλιος και το συγκρότημά του, που είχαν έρθει από την Πάρο. Στις εκδηλώσεις για το 5ο Σαλόνι Παραδοσιακών Σκαφών παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο Αλέξανδρος Δημητριάδης Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πόρου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Νίκος Καβαλλιέρος καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μέλη του Συνδέσμου. Τέλος ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών Γιώργος Ανωμερίτης, ο Νίκος Βερνίκος, ο Γιώργος Βερνίκος και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραδοσιακών Σκαφών θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.traditionalboats.gr

Τηλέφωνο Επικοινωνίας 210 4282148
Email:info@traditionalboats.gr

Ευχαριστούμε θερμά για την προσοχη σας
Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών


Comment Form is loading comments...