Πόρος Γ. Κονταξής : Θέματα Ηθικής Τάξεως στον Πόρο

Γ. Κονταξής : Θέματα Ηθικής Τάξεως στον Πόρο

Posted by porosplus.gr on 2019-04-08 13:53:51


Θέματα ηθικής τάξεως στον Πόρο.

Κυκλοφόρησε το προεκλογικό πρόγραμμα του Συνδυασμού του κου Δημητριάδη, Δημάρχου Πόρου. Η δημοσίευση φιλοξενήθηκε μέσα στις σελίδες της Εφημερίδας «Τα Νέα Του Πόρου», Mάρτιος 2019, τεύχος 21. Στον υπότιτλο της εφημερίδας γράφει: Ενημερωτικό έντυπο της Δημοτικής Αρχής Πόρου. Αυτό σημαίνει ότι, η σύνταξη των κειμένων και η τυχόν παράνομη δημοσίευση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη όλων όσων συμμετέχουν στη «Δημοτική Αρχή», δηλαδή όλων όσων ασκούν εκτελεστική εξουσία στο Δήμο. Άσχετα αν διευκρινίζεται ότι υπεύθυνος ως προς το περιεχόμενο είναι ο χορηγός-Δήμαρχος. Το ερώτημα είναι απλό: Είναι νόμιμο και ηθικό να δημοσιεύεται το πρόγραμμα ενός συνδυασμού από έντυπο του Δήμου; Όσο αφορά στη διευκρίνιση ότι το «κόστος της εφημερίδας καλύπτεται προσωπικά από το Δήμαρχο Πόρου», τον απαλλάσσει από την νόμιμη διαδικασία που ακολουθούν οι δωρεές προς τον Δήμο; Εάν λοιπόν ο ανθυποψήφιος του καλύψει τα έξοδα του επόμενου τεύχους της εφημερίδας, μπορεί να δημοσιεύσει και αυτός το πρόγραμμα του κάτω από τους ίδιους τίτλους;

Τελικά τα χρήματα που δωρίζει ο κ. Δήμαρχος, όπως βλέπω στην ίδια εφημερίδα του Δήμου (τεύχος 16), αναλώνονται σε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων και στην χρηματοδότηση της εφημερίδας που εκδίδεται ως παραταξιακό φυλλάδιο που δεν προσφέρει βήμα και στην μειοψηφία αλλά χρησιμοποιείται για να επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του. Είναι μια μίζερη τακτική που αντί ο τοπικός άρχοντας να είναι o μεγαλόθυμος ηγέτης που αγαπά και φροντίζει για τους δημότες του, αντίθετα αυτός είναι μικρόψυχος και εριστικός, που διαφημίζει σε κάθε φύλλο τι δωρίζει και πόσα δαπανά σε αγαθοεργίες. Οι τελευταίες όταν γίνονται, πρέπει γίνονται διακριτικά, μυστικά θα έλεγα και να μη διατυμπανίζονται.

Το αντίθετο έγινε στον Πόρο, στα εγκαίνια του κοινωνικού παντοπωλείου για παράδειγμα. Αντί να αποτελέσει σεμνή είδηση, γίνεται δισέλιδο αφιέρωμα στην εφημερίδα και γιορτή για να φωτογραφηθούν οι περί τον Δήμαρχο περιχαρείς και πλάτη για να μη φαίνονται οι εκατό δικαιούχοι που πήραν από μια τσάντα ειδών διατροφής που εξασφαλίστηκε έτσι κι’ αλλιώς, από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ-μάρκετς!!! σε πάγια βάση. Το καθεστώς που εφαρμόζεται στον Πόρο είναι σαφώς φεουδαρχικό -αριστοκρατικό, δεν εντάσσεται στο Δημοκρατικό τόξο και είναι προσβλητικό για την εποχή μας και για όλους μας. Ίσως γι’ αυτό συχνά ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στον Πόρο του Μεσαίωνα και στους πολίτες πρόβατα.

Η «προσωπική στην ουσία, αλλά δημοτική στον τίτλο και στις ευθύνες εφημερίδα», μας ενημερώνει και για το εξής κατ’ αυτήν σπουδαίο: Ένας δημότης πήγε στο Δημαρχείο και ζήτησε από τον υπηρέτη του λαού, τον κ. Δήμαρχο, φιλικά, να τον ενημερώσει για το τι ισχύει για τους παραχωρούμενους κ/χ χώρους. Η συνάντηση διάρκεσε κάτω από πέντε λεπτά. Σε λιγότερο από μια ώρα από τη συνάντηση είχαν ενημερώσει τον κ. Δήμαρχο αρκετά άτομα, ότι ο γιός του συγκεκριμένου πολίτη θα κατέβει ως υποψήφιος Δημ.Σύμβουλος απέναντι του. Προσέξτε πολύ γιατί όπως φαίνεται μέσα και γύρω από το Δημαρχείο λειτουργεί πλέγμα εντεταλμένων, σε ξεψαχνίζει και πληροφορεί τον Δήμαρχο για τις πραγματικές διαθέσεις του καθενός, ενόψει των Δημ. Εκλογών. Τα παραπάνω τα ισχυρίζεται ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος σε ανοικτή επιστολή που απευθύνει προς τον εν λόγω Δημότη μέσω της εφημερίδας του (Του). «Δεν υπάρχει», που λέει και η νεολαία, είναι ανήκουστο και δεν νομιμοποιείται ο Δήμαρχος και οποιαδήποτε άλλη Αρχή να απευθύνει Ανοικτή Επιστολή προς τους δημότες και να καταγγέλλει δημότη. Ανοικτή επιστολή προς τους πολίτες μπορεί να στέλνει ο πολίτης καταγγέλλοντας τον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος για την Περιφέρεια. Η Περιφέρεια για την Κυβέρνηση. Στις Δημοκρατίες δε νοείται να καταγγέλλει η Δημ. Αρχή τον δημότη στους πολίτες (στις χούντες ναι). Ο δημότης πληρώνει φόρους και υποχρεούται να σέβεται τους νόμους . Κάθε άλλη υποχρέωση που του επιβάλλεται αποτελεί μείωση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Κοιτάξτε τι γίνεται στον Πόρο: Ο Δημότης που σέβεται τους Νόμους και καταβάλλει τους Δημ. Φόρους, για να πληρώνεται και ο κ. Δήμαρχος βλέπει τον τελευταίο να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να τον διασύρει δια του τύπου και να τον στολίζει με τα κοσμητικά επίθετα που θα δούμε πιο κάτω βρισκόμενος καθαρά σε καθεστώς μπούλινγκ.

Ακούστε σε τι αδικήματα κατά την άποψη του κ. Δήμαρχου, περιέπεσε ο πολίτης σε αυτά τα πέντε λεπτά που συνομίλησαν όπως τα περιγράφει στην ανοικτή επιστολή:

  1. Ζήτησε παράνομη παραχώρηση Δημοτικού κ/χ χώρου παρόμοια με του διπλανού μαγαζιού που είχε επιτραπεί λόγω …ευαισθησίας !
  2. Παρακίνησε τον κ. Δήμαρχο σε αθέμιτο ανταγωνισμό προς όφελος συγγενούς, διαπράττοντας το αδίκημα της οικογενειακής διαπλοκής που είναι το να γιγαντώνονται τα μαγαζιά των συγγενών!
  3. Απείλησε την ισορροπία της τοπικής αγοράς που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των μισών καταστημάτων και στην ανακατανομή της αγοράς ακινήτων !
  4. Ανάγκασε την Δημοτική Αρχή να αρνηθεί παζάρια και εξυπηρετήσεις και να μην υποκύπτει σε εκβιασμούς και δελεαστικές προτάσεις!
  5. Δέχτηκε την συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Πόρου που αποτελεί «αντιπολιτευτική συνιστώσα», καθώς και ενός Βουλευτή της Ν.Δ που προφανώς δεν είναι της αρεσκείας του κ. Δήμαρχου !
  6. Παρακάτω ο κος Δήμαρχος αναφέρεται σε εκείνους που διαχρονικά λυμαίνονται (;) το λιμάνι και στους αλιείς που αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί του ! Αναφέρεται σε μαγκιές και νταηλίκια ! Πώς να δικαιολογήσει ότι τον έχουν εγκαταλείψει οι επαγγελματίες και οι αλιείς που αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος του Πόρου; Κατηγορεί έναν Δημ. Σύμβουλο ο οποίος παραιτήθηκε από την πλειοψηφία ότι προσπάθησε να καταργήσει την ισονομία ! Δεν φτάνουν αυτά τα δεινά για τον κ. Δήμαρχο. Μέσα στις υπόλοιπες αρνητικές συγκυρίες έρχεται και το γεγονός της παρακμής της πολιτικής παράταξης που τον στήριξε στις προηγούμενες Δημ. Εκλογές. Άσε που δεν είναι και της τάξης του. Μύλος ! Προφανώς αισθάνεται και αδικημένος γιατί ο ίδιος πρέπει να τα κάνει όλα μόνος του, αναλαμβάνει τις ευθύνες, το κόστος, δέχεται τις επιθέσεις, ακόμα και για τυχαία γεγονότα που τον ξεπερνούν, βλέπει τα λάθη βουνό γύρω του και ασφυκτιά. Γι’ αυτό και η ανοικτή επιστολή που εκπέμπει στους αιθέρες.

Από όλα τα παραπάνω θα σχολιάσω μόνο τα δύο πρώτα:

  • Δεν αποτελεί καμία παρανομία η παραχώρηση του συγκεκριμένου κ/χ χώρου και το πιστοποιεί αυτό το γεγονός ότι συζητήθηκε στο Δ/Σ του ΔΛΤ στις 8.3.19. Στο Δ/Σ, ως γνωστό απαγορεύεται να εισάγονται παράνομα θέματα για συζήτηση. Τέλος ας αναρωτηθούμε αν η παραχώρηση κ/χ χώρων για ομπρέλες στην παραλία δεν θα έπρεπε να αποτελεί ομοίως κατά την Δημ. Αρχή αθέμιτο ανταγωνισμό; και δεν «δημιουργεί» νέους παραχωρούμενους χώρους εκεί που δεν υπήρχαν; Κανέναν πατερναλιστικό προστατευτισμό δεν χρειάζεται η ελεύθερη οικονομία που αυτορυθμίζεται. Φτάνει μόνο να μην εμποδίζεται η λειτουργικότητα του χώρου και να μη προσβάλλονται οι ιστορικές μνήμες.
  • Η ελληνική οικογένεια είναι η βάση της ελληνικής κοινωνίας. Ο οικογενειακός προστατευτισμός πατέρα σε υιό είναι κατοχυρωμένη νομική και ηθική υποχρέωση και όχι οικογενειακή διαπλοκή. Στην τουρκοκρατία οι μεγάλες και μονιασμένες οικογένειες είχαν την μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική δύναμη. Μπορούσαν να διαθέτουν οπλισμένες φρουρές και στην ουσία γύρω από αυτές τις οικογένειες συσπειρώθηκε η χώρα μας στον αγώνα για την ελευθερία της. Αποτελεί ασέβεια και πραγματική ύβρη η αναφορά που κάνει η Δημ. Αρχή σε οικογενειακή διαπλοκή. Τις οικογένειες όλες, χωρίς εξαίρεση στην Ελλάδα τις τιμούμε και τις σεβόμαστε Αναρωτιέμαι, αν ένας Δήμαρχος που μπήκε στην πολιτική πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του ώστε να βιοπορίζεται από αυτές και που μετά την εκλογή του σκορπάει την δημαρχιακή αποζημίωση, τότε ποιος πληρώνει για την ζωή του αν όχι η οικογένειά του; Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι αυτή η πρακτική της επιλεκτικής δωρεάς και της αναγκαστικής αποδοχής είναι προσβλητική για τους πολίτες; Ποιος τους ρώτησε και πότε το αποδέχτηκαν: Εν τέλει σε τι είδος Δημοτικές εκλογές οδηγούμαστε στον Πόρο;

Γιώργος Κονταξής
Αρχιτέκτων


Comment Form is loading comments...