Τουρισμός Ανάγκη προσέλκυσης εύπορων τουριστών

Ανάγκη προσέλκυσης εύπορων τουριστών

Posted by porosplus.gr on 2015-03-08 15:59:09


Τα αποτελέσματα των ξενοδοχείων πέντε αστέρων, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, το διάστημα 2008 – 2013 κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις απ΄ όλο τον ξενοδοχειακό κλάδο, παρά τη μεγάλη άνοδο στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό.

Είναι φανερό ότι η χώρα μας δεν μπορεί να προσελκύσει περισσότερους εύπορους τουρίστες, οι οποίοι επιλέγουν άλλους πιο ελκυστικούς για αυτούς προορισμούς για να περάσουν τις διακοπές τους.

Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους, είχαν λιγοστή ρευστότητα και μέχρι και πρόπερσι «έγραφαν» ζημιές στους ισολογισμούς τους, παρά την ανάκαμψη των πωλήσεών τους μετά το 2012.

Αντίθετα, τα ξενοδοχεία τεσσάρων και τριών αστέρων κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη ραγδαία άνοδο του τουρισμού και βελτίωσαν αισθητά την εικόνα των ισολογισμών τους. Μάλιστα, το 2013 πέτυχαν συνολικά να επιστρέψουν στα κέρδη από ζημιές και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Τα περισσότερα προβλήματα είχαν οι πολυτελείς μονάδες της Αθήνας, οι οποίες δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τα σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας το 2011. Ένα πλήγμα που όπως λένε άνθρωποι της αγοράς χρειάστηκε αρκετό χρόνο και μεγάλη προσπάθεια από τους ξενοδόχους για να «επουλωθεί» και να ανακτήσουν τα παλαιότερα επίπεδα πληρότητας.

Από το 2013 πάντως φαίνεται πως αρχίζει να εξομαλύνεται η κατάσταση, με τις ζημιές να υποχωρούν σημαντικά, αν και τα περιθώρια κέρδους εξακολουθούν να είναι πιεσμένα, εξαιτίας των προσφορών που χρειάστηκε να κάνουν για να αυξήσουν την πελατεία τους.

Αισθητά καλύτερη είναι η κατάσταση των «πεντάστερων» σε δημοφιλή νησιά του Αιγαίου, αν και λειτουργούν λιγότερους μήνες το χρόνο, συνήθως από έξι έως οκτώ μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερα έξοδα λειτουργίας και λιγότερες ανάγκες να καλύψουν σε σχέση με τις μονάδες των αστικών κέντρων που είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι του χώρου, τα δύο μεγάλα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο ελληνικός τουρισμός είναι η επιμήκυνση της σεζόν και η προσέλκυση εύπορων τουριστών, «εάν θέλουμε πραγματικά να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη του τουρισμού και να τονώσουμε τις τοπικές οικονομίες. Το all inclusive δεν είναι η λύση, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους». Η αρχή σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να γίνει με την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και των ξενοδοχειακών υποδομών.

Παρότι από το 2004 και έπειτα μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων ανακαινίσθηκε και νέες μονάδες υψηλού επιπέδου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, υπάρχει ακόμη δρόμος έως ότου φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: www.imerisia.gr


Comment Form is loading comments...