Πόρος Δελτία Τύπου αναφορικά με τις παραχωρήσεις κοινόχρηστων δημοτικών χώρων

Δελτία Τύπου αναφορικά με τις παραχωρήσεις κοινόχρηστων δημοτικών χώρων

Posted by porosplus.gr on 2018-05-18 18:05:37


Ακολουθούν χρονολογικά τα Δελτία Τύπου του Δήμου και την παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ αναφορικά με τους κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πόρου


18-5-2018

Δελτίο Τύπου ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Απάντηση από την αντιπολίτευση στο από 17.05.18 δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής

Σχετικά με την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ απάντηση της πλειοψηφίας (www.poros.gr) στο δελτίο τύπου που εκδώσαμε προκειμένου να πληροφορηθούν οι συμπολίτες μας για τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν τους προς παραχώρηση Κοινόχρηστους Χώρους (Κ/Χ) του Δήμου μας, δηλώνουμε:

Ο τρόπος που εκφράζεται και μάλιστα δημόσια ένας Θεσμικός εκπρόσωπος, φανερώνει την ποιότητά του και φυσικά κρίνεται από τους πολίτες.

Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε κανέναν στον κατήφορο που επέλεξε να πάρει, ευτελίζοντας δυστυχώς και θεσμούς που αποτελούν θεμέλια της κοινωνίας μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ:

Ουδέποτε η Αποκεντρωμένη διοίκηση υπέδειξε να κατακερματιστεί σε 13 αποφάσεις η διαδικασία σύμφωνα με την οποία ορίζονται οι Κ/Χ.

Ως απόδειξη παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου, το σχετικό με το παραπάνω τμήμα της απορριπτικής απάντησης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από όπου φαίνεται ότι πρέπει να κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Αποτελεί επίσης προσβολή για τους Ποριώτες η έκφραση του ΔΤ της πλειοψηφίας, ότι οι Δήμαρχοι που προηγήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Στέλιου Σολομωνίδη, καθώς και οι δεκάδες Ποριώτες Δημοτικοί Σύμβουλοι, παραβίαζαν τη νομοθεσία και έκαναν εξυπηρετήσεις σε συγγενείς, επειδή φρόντιζαν χωρίς ιδιαίτερες τριβές και με ισονομία να παραχωρούν τους Κ/Χ στα καταστήματα.

Να τους υπενθυμίσουμε δε, ότι αυτή η πολιτικά διαστροφική άποψη προσβάλλει ευθέως και τους σημερινούς Δημοτικούς Συμβούλους της συμπολίτευσης που είχαν υπηρετήσει τα κοινά στο παρελθόν.

Το αποκορύφωμα βέβαια είναι ότι όλα αυτά λέγονται από μια Δημοτική Αρχή που ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ εξασφάλισε πρώτα ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ τα καταστήματα που τέσσερις Δ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας έχουν σχέση έως δεύτερου βαθμού συγγενείας και ήλθε ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ να ασχοληθεί με τους υπόλοιπους Ποριώτες επαγγελματίες και πολύ φοβόμαστε με τον χειρότερο τρόπο.

Αγαπητοί συμπολίτες λυπόμαστε πραγματικά που αναγκαζόμαστε να κάνουμε τέτοιου είδους δελτία τύπου, αλλά αν πραγματικά πιστεύουμε στην Δημοκρατία και θέλουμε το καλό του Τόπου μας, της Πατρίδας και της Κοινωνίας, πρέπει να παρέχουμε στον πολίτη τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να έχει τη δυνατότητα να κρίνει και να διακρίνει τα ψεύδη και την αλήθεια όσων ακούει και διαβάζει.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ

Τα σημεία στα οποία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρει πού πάσχει η Κανονιστική Απόφαση του δήμου Πόρου για τους Κ/Χ του


«Επειδή, σύμφωνα με τις αρχές του διοικητικού δικαίου οι κανονιστικές πράξεις αποτελούν πράξεις της διοίκησης με τις οποίες τίθενται αφηρημένοι και απρόσωποι κανόνες. Κατά τη νομολογία, η άσκηση κανονιστικής αρμοδιότητας συνίσταται στη θέσπιση απρόσωπου και γενικού κανόνα δικαίου, που μπορεί να τύχει εφαρμογής σε μη εκ των προτέρων προσδιορίσιμο και ως εκ τούτου άδηλο και αόριστο αριθμό προσώπων και περιπτώσεων, δηλαδή δεν εξαντλείται σε μία και μόνη εφαρμογή, ενώ η θεσπιζόμενη με την ατομική πράξη ρύθμιση αφορά μία ατομική περίπτωση ή συγκεκριμένες ατομικές περιπτώσεις είτε με τη σώρευση ατομικών ρυθμίσεων είτε με την έκδοση των «διοικητικών πράξεων γενικής εφαρμογής» ή «γενικών ατομικών πράξεων» .

- Επειδή, δυνάμει της με αριθμ. 234/2017 απόφασης, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πόρου καθόρισε τους προς παραχώρηση κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Πόρου για το έτος 2018, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αφορούν κοινόχρηστους χώρους στην προβολή καταστημάτων

- Επειδή, από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει ότι η επίμαχη απόφαση δεν φέρει τα χαρακτηριστικά αμιγούς κανονιστικής πράξης. Εν προκειμένω, η εν λόγω απόφαση στηρίζεται στην έκδοση αποφάσεων της Επιτροπής παρακολούθησης κοινόχρηστων χώρων του δήμου Πόρου περί παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων συγκεκριμένης έκτασης έμπροσθεν καταστημάτων κατόπιν αίτησης των ιδιοκτητών ή εκμεταλλευτών καταστημάτων. Ως εκ τούτου με την υπ αριθμ. 234/2017 απόφαση θεσπίζεται μεν γενικός κανόνας, ο οποίος όμως τυγχάνει εφαρμογής σε συγκεκριμένο αριθμό ατόμων και περιπτώσεων.»


ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ 18/05/2018
--------------------------------------------------------------------17-5-2018

Ακολουθεί το δελτίο τύπου – απάντηση του Δήμου Πόρου στην παράταξη μειοψηφίας και τον Εμπορικό-Επαγγελματικό Σύλλογο Πόρου για το θέμα των κοινόχρηστων χώρων

Δελτίο Τύπου Πόρος, 17.5.2018

Ντροπή στην παράταξη μειοψηφίας και στον Εμπορικό Σύλλογο για τα ψέματά τους για τους κοινόχρηστους χώρους

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της μειοψηφίας και του ΕΕΣΠ για το ζήτημα των κ/χ χώρων, δείχνουν ότι το βαρέλι του ψέματος και της έλλειψης αυτοσεβασμού τους δεν έχει πάτο. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους για την αλλοπρόσαλλη στάση τους, έχουν το θράσος να εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες χωρίς καμία τεκμηρίωση κατηγορούν το Δήμο για «διαστρέβλωση της αλήθειας, έλλειψη ισονομίας, πολιτικό μίσος κτλ». Οι δημότες όμως γνωρίζουν ότι οι χαρακτηρισμοί αυτοί -καθώς πλέον και εκείνοι της βλακείας και της θρασύτητας- χαρακτηρίζουν τη στάση εκείνων που τις εκτοξεύουν.

Όπως έχει εξηγήσει υπεύθυνα ο Δήμος, οι νέες Αποφάσεις που αναγκάστηκε να ψηφίσει τον Μάιο το ΔΣ, μετά την προσφυγή που άσκησε η μειοψηφία κατά της Απόφασης του Δεκεμβρίου, έπρεπε να είναι κατακερματισμένες, επειδή έτσι επέβαλε το σκεπτικό της ακυρωτικής Απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Κατά την ψήφιση των νέων Αποφάσεων, η μειοψηφία φυσικά και είχε κάθε δικαίωμα να θέσει όποια διαφορετική πρόταση ήθελε, αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε ο ΕΕΣΠ, υπέβαλαν διαφορετικές προτάσεις, ενώ ούτε σήμερα εξηγούν πού διαφωνούν με τις Αποφάσεις και τελικά πού στηρίζουν τις ανεπίτρεπτες κατηγορίες τους. Σε ένα μόνο σημείο έχουν δίκιο: ότι μέχρι το 2014 το θέμα των κ/χ χώρων «δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα» τον Δήμο. Πράγματι, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, χωρίς ποτέ η αντιπολίτευση να ασκεί προσφυγές εναντίον τους, διαχειρίζονταν τους κ/χ χώρους με αδιαφάνεια, παραβιάζοντας τη νομοθεσία και κάνοντας εξυπηρετήσεις στους συγγενείς τους.

Συνεχίζοντας την υπεύθυνη στάση του και επειδή η αλήθεια έχει μία μόνο όψη, ο Δήμος Πόρου, δημοσιοποιεί όλα τα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση:
Απόφαση ΔΣ για καθορισμό παραχωρούμενων Κ/Χ 2018 και εφ' εξής
Προσφυγή παράταξης μειοψηφίας
Προσφυγή ΕΕΣΠ
Προσφυγή καταστηματαρχών οδού Μητροπόλεως
Ακύρωση Απόφασης ΔΣ από Αποκ. Διοίκηση
Πρακτικό ΕΠΧΚΧ


--------------------------------------------------------------------16-5-2018

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της παράταξης 'ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ' σε απάντηση του Δελτίου Τύπου του Δήμου

Μετά από το απαράδεκτο, εμπαθές και όπως πάντα διχαστικό για τον Τόπο μας δελτίο τύπου του Δήμου που διαστρεβλώνει την αλήθεια, οφείλουμε με υπευθυνότητα να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τα θέματα που αφορούν την παραχώρηση κοινόχρηστων χωρών στα καταστήματα για το 2018 και μετά.

Στις 13-12-17 η παράταξη της πλειοψηφίας έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για το θέμα αυτό η οποία δεν τηρούσε το γράμμα αλλά ούτε και το πνεύμα του νόμου.
Ένας από τους στόχος τους, όπως αποδείχθηκε, ήταν μέσα απ αυτήν να εκπληρώσουν προεκλογικές τους υποσχέσεις απέναντι σε πολιτικούς φίλους, ευτελίζοντας το θεσμό της Δημοτικής Αρχής που πάνω απ όλα πρέπει να τον χαρακτηρίζει η ισονομία και η αντικειμενικότητα.

Η απόφαση αυτή, 234/2017, μετά από τον έλεγχο νομιμότητας που ζήτησαν να γίνει 9 πολίτες, ο Επαγγελματικός Σύλλογος και Δημοτικοί Σύμβουλοι , κρίθηκε παράνομη για αρκετούς και ουσιαστικούς λόγους, από την αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητος υπηρεσία και επεστράφη στον Δήμο προκειμένου να εκδοθεί καινούργια.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΟΜΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ;

Κάτι που δεν έχει γίνει στο ποτέ στο Πανελλήνιο!!!

Στις 3-4-2018 ΜεγάληΤρίτη, έφεραν ξεχωριστά!!! να ψηφιστούν οι παραχωρήσεις για τα καταστήματα που έχουν σχέση (μέχρι δευτέρου βαθμού συγγενείας) με τέσσερους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής τους!!! Δηλώνοντας παράλληλα ότι για όλα τα άλλα καταστήματα θα προσέφευγαν στην δευτεροβάθμια επιτροπή με την βεβαιότητα ότι δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Στην πορεία όμως άλλαξαν ΠΟΡΕΙΑ!
Και αντί να προσφύγουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή όπως μας είπαν, στις 2-5-2018, ένα μήνα μετά (τυχαίο;) έφεραν προς ψήφιση κατακερματισμένα σε 12 θέματα τους Κ/Χ που αφορούσαν τα υπόλοιπα καταστήματα, όπου βέβαια η μεροληψία και το πολιτικό μίσος περίσσευαν.
Γεγονός που ακόμη και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης τους κ. Δόσκαρης αναγνώρισε και διαφοροποιήθηκε.

ΕΔΩ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Η παράταξη μας, επειδή η ρύθμιση αυτή χαρακτηρίστηκε ως «κανονιστική πράξη» δηλαδή τοπικός νόμος, στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε σύμφωνα με τον νόμο δυο μόνο επιλογές: Ή να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει συνολικά.
Δηλαδή δεν μπορούσε να κάνει σύμφωνα με τον νόμο δική της πρόταση.

Σε περίπτωση δε που διαφωνούσε και αυτό υπερψηφίζονταν, τα καταστήματα για αυτό το καλοκαίρι πρακτικά δεν επρόκειτο λόγω του χρόνου που απαιτείται να έπαιρναν άδεια, με ότι αυτό μπορούσε να σημάνει για τους επαγγελματίες.

Έτσι λοιπόν με γνώμονα τις ανάγκες του τόπου και των επαγγελματιών που αγωνίζονται να διατηρήσουν τα καταστήματα τους ανοιχτά, ψηφίσαμε την πρόταση της πλειοψηφίας, εξηγώντας εγγράφως την θέση και τις επιφυλάξεις μας και καθιστώντας τον Δήμαρχο αποκλειστικά υπεύθυνο, κάτι που απεδέχθει, για την ορθότητα των απαράδεκτων χειρισμών ενός θέματος που από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα δεν είχε απασχολήσει ιδιαίτερα καμία Δημοτική Αρχή και ακόμη περισσότερο τους πολίτες.

Το δελτίο τύπου του Δήμου όμως, που εκδόθηκε 12 μέρες μετά την απόφαση!, δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει:

Ή πανικό μπροστά στην κατακραυγή των επαγγελματιών, οι οποίοι γνωρίζουν τα όσα έγιναν και γιατί έγιναν, αφού γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον μικρό μας Τόπο,

Ή να φοβούνται ότι με τον απαράδεκτο, ανεύθυνο και με σκοπό χειρισμό τους, θα υπάρξει πρόβλημα στις αδειοδοτήσεις και κατ επέκταση στους επαγγελματίες του Νησιού μας.

Ευχόμαστε να είναι μόνο το πρώτο γιατί αλλιώς οι ευθύνες που θα έχουν είναι βαριές και το πρόβλημα που θα δημιουργήσουν, πολύ μεγάλο.--------------------------------------------------------------------14-5-2018

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου Δήμου Πόρου σχετικά με την διαδικασία παραχώρησης κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για το 2018 και εφ’ εξής.

Ανακοίνωση Πόρος, 14.5.2018
Ενημέρωση για τις παραχωρήσεις κ/χ δημοτικών χώρων
Ο Δήμος Πόρου καλεί τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων για το 2018, να προσέλθουν στο Δημαρχείο προκειμένου να υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία φέτος καθυστέρησε ιδιαίτερα, επειδή η κανονιστική Απόφαση του ΔΣ Πόρου, με την οποία καθορίστηκαν έγκαιρα -στις 13.12.2017- οι προς παραχώρηση κ/χ χώροι για το 2018 και εφεξής, ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, μετά από προσφυγή που άσκησε η μειοψηφία (πλην της κ. Ε. Κουτουζή). Την ακύρωση της Απόφασης είχαν ζητήσει επίσης με προσφυγές τους ο Εμπορικός & Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου και -από κοινού- 9 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην οδό Μητροπόλεως (μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του ΕΕΣΠ), με επιχείρημα ότι στον εν λόγω πεζόδρομο πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερες διελεύσεις για την κίνηση των πεζών και των οχημάτων έκτακτης ανάγκης, καθώς και για τη βελτίωση της αισθητικής. Η ακύρωση της Απόφασης γνωστοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου και αμέσως ο Δήμος ξεκίνησε τη λήψη νέων Αποφάσεων για το νομότυπο καθορισμό των παραχωρούμενων κ/χ χώρων.
Έτσι, μετά από την απαιτούμενη διαδικασία διάρκειας 1,5 μήνα, στις 2.5.2018 ψηφίστηκαν τελικά οι Αποφάσεις με τις οποίες καθορίστηκαν ξανά οι παραχωρούμενοι κ/χ χώροι του Δήμου μας (οι οποίοι είναι όλοι όσοι είχαν παραχωρηθεί ή είχε γίνει αίτηση για την παραχώρησή τους το 2017). Μάλιστα, με τις νέες Αποφάσεις, οι παραχωρούμενοι χώροι στον πεζόδρομο της Μητροπόλεως και στον μόλις έναν ακόμη πεζόδρομο του Δήμου στον οποίο γίνονται παραχωρήσεις, περιορίστηκαν, όπως ακριβώς ζητούσαν οι προσφεύγοντες και όπως διαπιστώθηκε ότι προβλέπει η νομοθεσία (Υ.Α. 52907/2009, ά. 2), ώστε να διατηρούνται ακάλυπτοι διάδρομοι πλάτους 3,5μ. στον άξονά τους (αντί 2,58μ. που ήταν προηγουμένως στην οδό Μητροπόλεως). Ωστόσο, με την πρόβλεψη αυτή διαφώνησε και πάλι η μειοψηφία, οι εκπρόσωποι της οποίας στην Οικονομική Επιτροπή (Στ. Μητσοπούλου, Β. Ζεντέλης) καταψήφισαν τη σχετική εισήγηση προς το ΔΣ, ενώ λευκό ψήφισε και το μέλος της πλειοψηφίας, Κ. Δόσκαρης. Ακολούθως, στο ΔΣ η μειοψηφία υπερψήφισε τελικά τις Αποφάσεις, σημειώνοντας όμως ότι διαφωνεί με αυτές… ενώ λευκό ψήφισε και πάλι ο κ. Δόσκαρης.
Από την μεριά του, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο οποίος λίγο πριν το Πάσχα είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία εγκάλεσε το Δήμο επειδή αργεί να ολοκληρώσει τις παραχωρήσεις (!), εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία συνεχάρη τον κ. Δόσκαρη, «επειδή πήρε θαρραλέα το μέρος των επαγγελματιών και των θέσεων του ΕΕΣΠ». Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι Αποφάσεις που ψηφίστηκαν ενσωμάτωσαν ακριβώς τις θέσεις του ΕΕΣΠ και ότι όταν έγινε αυτό αποκαλύφθηκε ότι οι πραγματικοί σκοποί του Συλλόγου ήταν διαφορετικοί. Για μια ακόμα φορά, τόσο ο ΕΕΣΠ, όσο και η εντός ΔΣ αντιπολίτευση, λειτούργησαν αλλοπρόσαλλα με μοναδικό κριτήριο να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες καταστάσεις και να κάνουν ζημιά στον Δήμο, αδιαφορώντας πλήρως για το συμφέρον της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και των πολιτών.


Comment Form is loading comments...