Πολιτισμός ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙ ΑΝΤΑΝΗ: ΝΑΝΣΗ ΧΟΡΤΟΝ 'ΕΝΑΛΛΑΞ' - ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙ ΑΝΤΑΝΗ: ΝΑΝΣΗ ΧΟΡΤΟΝ 'ΕΝΑΛΛΑΞ' - ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Posted by porosplus.gr on 2017-11-02 17:35:50


Είναι ένα αφιέρωμα που έγραψε ο Άρις Αντάνης στη μνήμη της φιλελληνίδας ποιήτριας Νάνσυ Χόρτον (1912-2016), που έφυγε πλήρης ημερών πριν από δύο σχεδόν χρόνια, αφήνοντάς μας μία ζωντανή ανάμνηση από την πολυκύμαντη και γεμάτη Ελλάδα παρουσία της. Ήταν κόρη του γνωστού Αμερικανού διπλωμάτη, συγγραφέα και ένθερμου φιλέλληνα Τζωρτζ Χόρτον (1859-1942), που ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922, βοήθησε ίσως και πέρα από όσο του επέτρεπαν οι διπλωματικές του δικαιοδοσίες τον άγρια διωκόμενο και σφαγιαζόμενο Μικρασιατικό Ελληνισμό από τις προαιώνιες εστίες του.

Το αφιέρωμα δεν είναι βιογραφικό αφήγημα της μεγάλης ποιήτριας. Κατά βάση περιέχει την επίπονη προσπάθεια του Άρι, βοηθούμενος και από την Αγγλίδα φιλόλογο σύζυγό του Μάριλυν, να αποδώσει από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και να σχολιάσει κατάλληλα δέκα πανέμορφα στοχαστικά ποιήματα της Νάνση. Το πρώτο μάλιστα ποίημα είναι για το μυρωμένο Λεμονοδάσος του Πόρου, όπου αναδεικνύεται και η ζεστή σχέση της Νάνση και του πατέρα της με το νησί μας και την ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας και Αργολίδας. Σχέση που αποτυπώνεται έντονα και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Τζώρτζ Χόρτον για αυτή την περιοχή.

Η έμπνευση της έρευνας, της απόδοσης των ποιημάτων της Νάνση και της έκδοσης του βιβλίου ήταν μία πρόκληση για τον Άρι, για την από μέρους του ανάδειξη του σπουδαίου λογοτεχνικού της έργου. Και ομολογεί στο οπισθόφυλλό του πως την απόδοση στην Ελληνική γλώσσα την εμπνεύστηκε κυρίως από τη φράση που έλεγε ο Χόρτον, ως νέος Κικέρων, στην κόρη του όταν ήταν μικρό κορίτσι και της διάβαζε την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά: ‘’Αυτή είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός’’. Αντίτυπο του βιβλίου δωρήθηκε από τον συγγραφέα στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου. Σχετική ανάρτηση έγινε και στη σελίδα Facebook "Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση".


Comment Form is loading comments...