Πόρος Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο από τον Γιώργο Αθανασίου

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο από τον Γιώργο Αθανασίου

Posted by porosplus.gr on 2018-03-29 18:20:44


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Πόρος 28/3/2018

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου.

Με την επιστολή αυτή θέλω να αναφερθώ δημόσια σε δύο θέματα τα οποία αφορούν στοιχεία πολιτισμού για τον Τόπο μας και δεν είναι της κατηγορίας άρτου και θεάματος.

Κύριε Δήμαρχε, το Πάσχα έρχεται σε λίγες μέρες και σε λίγο θα έλθει και το καλοκαίρι.

Το νησί θα γεμίσει όπως πάντα από τουρισμό, Ελληνικό και ξένο.

Θα είναι λυπηρό όμως, για μία ακόμη φορά, να αντικρύσουμε το θέαμα που δυστυχώς «συνηθίσαμε» τα τελευταία χρόνια, τα χάλια δηλαδή στα οποία έχει περιέλθει η «Γοργόνα» η οποία μάλιστα έχει κατασκευαστεί από τον Ποριώτη καλλιτέχνη Γιώργο Ξενούλη.

Επανειλημμένως σας έχουνε κάνει επισημάνσεις ότι πρέπει να συντηρηθεί το σύνολο του μνημείου που έχει καταντήσει σκουπιδότοπος και μάλιστα επικίνδυνος για μικρά παιδιά.

Δεν γνωρίζω τους λόγους που σας οδηγούν να μην το επισκευάζεται.

Δεν θα είναι πάντως αποδεκτή αιτιολογία ότι ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα. Γιατί όπως διαπιστώνεται ο Δήμος έχει αρκετά χρήματα να ξοδεύει σε άρτο και θεάματα, που είναι αποδεκτά και αυτά, αλλά όχι αφήνοντας στην εγκατάλειψη έργα τέχνης όπως είναι εκείνο της γοργόνας του Πόρου.

Κύριε Δήμαρχε, θέλω να πιστεύω ότι το έχετε βάλει στο πρόγραμμα και λίαν συντόμως θα αποκατασταθεί.

thumbnail

Φωτογρ. του χθες

thumbnail_1Φωτ. Του σήμερα
Το δεύτερο θέμα αφορά τις 2 ιστορικές και αξιόλογες προτομές.

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες κ´ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Εδώ και 10 χρόνια προσπαθώ να πείσω τον Δήμο να ασχοληθεί ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τοποθέτηση, επανατοποθέτηση, των προτομών των Βασιλέων Γεωργίου και Όλγας που βρίσκονται στην αποθήκη του Δήμου.

Οι προσπάθειές μου αυτές ξεκίνησαν από την προηγούμενη Δημοτική αρχή του κ.Στρατηγού με τελευταία φορά στις 25-8-2014, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Επίσης και στην σημερινή δημοτική περίοδο απευθύνθηκα εκ νέου προς τον Δήμο,

ως πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πόρου» ενώ σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, είχα θέσει πάλι τη πρότασή μου για την επανατοποθέτηση των δύο προτομών που ευρίσκονται στην αποθήκη του Δήμου και είχε γίνει ομόφωνα αποδεκτή.

Στις 16- 2-2007, στην Γεν Συνέλευση του Σωματείου μας επαναφέραμε εν νέου το θέμα και αποφασίστηκε ομόφωνα όπως ξαναζητηθεί από τον Δήμο επισήμως η επανατοποθέτησή τους.

Μάλιστα σε αυτή την Γεν. Συνέλευση άνθρωποι του άμεσου περιβάλλοντος του κ. Δημάρχου είχανε αποδεκτή την πρότασή μου και είχανε προτείνει να υποστηρίξουν το θέμα προς εσάς. Επίσης στις 29-5-2017 είχαμε αποστείλει έγγραφο στον κ. Δήμαρχο στο οποίο αναφερόμασταν στο ιστορικό των προτομών.

Ομοίως και στις 29-12-1917 απέστειλα προσωπική επιστολή ζητώντας την τοποθέτηση των προτομών, χωρίς να λάβουμε ποτέ καμία απάντηση..

Αξίζει να υπενθυμίσω ότι οι δύο προτομές είχανε δωριθεί από τον Δήμαρχο Πόρου, Σπυρίδωνα Καραμάνο το 1885 και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποδεχτεί την δωρεά στην συνεδρίαση της 6-9-1885.

Οι προτομές απεικονίζουν τους τότε Βασιλείς Γεώργιο και Όλγα και ήτανε τοποθετημένες στο Δημαρχείο το οποίο στεγαζότανε, την εποχή αυτή, στον χώρο του Γυμνασίου.

Στη συνέχεια με την απομάκρυνση του Δημαρχείου οι προτομές παρέμειναν να στολίζουν το Γυμνάσιο. Μετά την κατεδάφιση του παραδοσιακού Γυμνασίου το 1962 οι προτομές μεταφέρθηκαν στην αποθήκη του Δήμου.

Οι προτομές είναι έργα του επιφανούς γλύπτου του 19ου αιώνα Ιωάννου Κόσσου ο οποίος εργαζότανε στα νεανικά του χρόνια και κατασκεύαζε ακρόπρωρα στον αρσανά του πατέρα του (που κατήγετο από την Τρίπολη) στον Πόρο.

Ίδιο ζεύγος προτομών του ιδίου γλύπτου υπάρχει και στην Βουλή (π.Ανάκτορα), όπως και το άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως και πολλές άλλες προτομές. Για τον λόγο αυτό είχε χαρακτηρισθεί ως εθνικός γλύπτης.

Επειδή η νέα αρχιτεκτονική του Γυμνασίου Πόρου δεν ενδείκνυται για την επανατοποθέτησή τους στο ίδιο κτίριο, για τον λόγο αυτό, πρότεινα να τοποθετηθούν σε νέα θέση, στην είσοδο του Λαογραφικού Μουσείου.

κ. Δήμαρχε κ. Σύμβουλοι

Με την επιστολή μου αυτή θεωρώ ότι έχουν εκλείψει πλέον λόγοι άλλης αναβολής και ζητώ από το Δήμο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την επανατοποθέτησή τους. Το κόστος της τοποθέτησης δεν νομίζω ότι είναι υπερβολικό για τον Δήμο Πόρου.

Με εκτίμηση
Γιώργος Αθανασίου


Comment Form is loading comments...