Πόρος "Αστειότητες της τελευταίας στιγμής"

"Αστειότητες της τελευταίας στιγμής"

Posted by porosplus.gr on 2018-03-31 15:23:47


Ο κ. Γιώργος Αθανασίου, έστειλε ανοιχτή επιστολή στα μέσα ενημέρωσης για δύο θέματα. Την απίστευτα παραμελημένη και παρατημένη "Γοργόνα" που ουδείς μπορεί να καταλάβει γιατί εγκαταλείφθηκε σε τέτοιο βαθμό από την διοίκηση Δημητριάδη-Αλιφέρη (η Γοργόνα ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο), αλλά και για την τοποθέτηση δυο παλαιών προτομών γνωστού γλύπτη.

Ο κ. Αθανασίου έστειλε την επιστολή για την επισκευή της Γοργόνας την Τετάρτη 28 Μαρτίου, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Λίγα λεπτά αργότερα, στην Συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, εκτός ημερησίας διατάξεως, ο κ. Αλιφέρης έφερε εκτάκτως θέμα την .... επισκευή της Γοργόνας !

Το συντριβάνι με το γλυπτό της Γοργόνας είναι έργο του γνωστού Ποριώτη γλύπτη Γιώργου Ξενούλη, που έχει φτιάξει και άλλα παρόμοια γλυπτά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. το έργο φτιάχτηκε επί Δημαρχίας Σπυρίδωνα, και οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτή είναι και η αιτία εγκατάλειψης του από την Διοίκηση Δημητριάδη. Στο Λιμενικό Ταμείο είχε έρθει και παλαιότερα το θέμα, ύστερα από επίμονες προσπάθειες της αντιπολίτευσης (Δημήτρη Γρίβα), είχε παρθεί και παλαιότερα απόφαση για την επισκευή της, αλλά χωρίς να έχει γίνει πράξη.

Βέβαια αναρωτιέται κανείς, πως μπορεί και λειτουργεί το Λιμενικό Ταμείο μπορεί και λειτουργεί τόσο γρήγορα όταν "θέλει" αφού την ημέρα που έστειλε την επιστολή ο κ. Γιώργος Αθανασίου, το Λιμενικό Ταμείο πήρε απόφαση, αλλά και την επομένη ο Δήμαρχος είχε ήδη αναθέσει τις εργασίες ....

Τόσα χρόνια άραγε γιατί δεν προχωρούσαν σε επισκευή της ? Έπρεπε να στείλει σε όλα τα Μεσα Ενημέρωσης επιστολή ο κ. Γιώργος Αθανασίου για να επισκευαστεί ? Και θα επισκευαστεί, και μάλιστα μέσα στην επόμενη βδοαμάδα, ή είναι απλά μια ανακοίνωση για να καλυφθεί το θέμα ?

Και ερχόμαστε στο δεύτερο θέμα των προτομών.

Εκεί ο Δήμαρχος αρνήθηκε να γίνει η όποια προσπάθεια, με απίστευτες δικαιολογίες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

"μέτωπο" και "αντιπαράθεση" αναφέρει ο Δήμαρχος. Δεν συμφέρει να ανοίξει και άλλο θέμα, γράφει.

Αν είναι δυνατόν, να πρέπει να τελειώσει ένα έργο (διαμόρφωση χώρου Ρολογιού) για να γίνουν οι μελέτες και μετά να υποβληθούν για άλλα έργα !!!

Η διαδικασία είναι όντως δύσκολη, αποτέλεσμα της απόφασης του ίδιου του Δημάρχου που αντί να αποχαρακτηρίσει όλη την Σφαιρία, προτίμησε την αλλαγή από τον παλαιό λανθασμένο χαρακτηρισμό ως "Ιστορικό Μνημείο", στον αυστηρό χαρακτηρισμό "Ιστορικός Τόπος", με αποτέλεσμα τα πάντα να μπλέκονται στα γρανάζια των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Δυστυχώς μόνο κατάντια μπορεί να χαρακτηριστεί η απαντητική επιστολή του Δημάρχου. Χαρακτηριστική για το πως αντιμετωπίζει τα θέματα, βλέποντας συγκρούσεις με τις υπηρεσίες χωρίς λόγο, για το πως δεν μπορεί να τρέξει πολλά θέματα μαζί, αλλά και για την αντιμετώπιση των τρεχόντων θεμάτων που λιμνάζουν αναίτια.

H απαντητική επιστολή του Δημάρχου την επόμενη μέρα (29/3/2018) :
Αγαπητέ κ. Αθανασίου καλημέρα σας,

Αναφορικά με την Γοργόνα, θέλω να σάς ενημερώσω ότι έχουν ανατεθεί εργασίες που ελπίζουμε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το Πάσχα.

Το θέμα της τοποθέτησης των προτομών (δεν είναι μόνο οι δύο στις οποίες αναφέρεστε, αλλά και η προτομή του Συγγρού) είναι πιο περίπλοκο. Το πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν και πώς είναι κάτι το οποίο οπωσδήποτε απαιτεί αρχιτεκτονική Μελέτη και έγκριση από το Υπ. Πολιτισμού. Δεδομένου ότι από τις αρχές του 2015 παλεύουμε να λάβουμε έγκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου για να βάψουμε το Ρολόι και να κάνουμε εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του, αυτή την στιγμή δεν έχουμε την πολυτέλεια να ανοίξουμε και άλλο ένα «μέτωπο» πίεσης και «αντιπαράθεσης» με το Υπουργείο. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με δύο συναρμόδιες Υπηρεσίες του για το θέμα του Ρολογιού και παρ’ όλα αυτά η καθυστέρηση είναι τεράστια και απαράδεκτη και ακόμα δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Δεν θα είναι προς το συμφέρον της υπόθεσης του Ρολογιού αν είχαμε να πιέζουμε και για ένα ακόμα θέμα, το οποίο αντικειμενικά είναι μικρότερης προτεραιότητας. Επίσης, στο Υπουργείο θα έπρεπε να υποβάλουμε κάποια μικρή αρχιτεκτονική Μελέτη που θα έδειχνε πού και πώς θα τοποθετηθούν οι προτομές. Και ως προς αυτό, προς το παρόν υπάρχουν άλλες προτεραιότητες (Δημοτική Αγορά, κτήρια Δημαρχείου και Άλσους, Πούντα, πλ. Χριστού, Πέρλια), με τις οποίες ασχολούνται η Τ. Υπηρεσία και οι αρχιτέκτονες που μάς βοηθούν εθελοντικά. Από την άλλη, το να προχωρούσαμε στην τοποθέτηση των προτομών χωρίς εγκρίσεις του Υπουργείου είναι κάτι που δεν συζητείται καν για λόγους μπορείτε να φανταστείτε (εδώ υπάρχει και πολιτική προέκταση, αλλά δεν θα την αναπτύξω).

Επί της ουσίας συμφωνώ απόλυτα ότι οι προτομές πρέπει να αναδειχθούν, αλλά για τους παραπάνω λόγους αυτό δεν μπορεί να γίνει ακόμα.

Με εκτίμηση

Γιάννης Δημητριάδης


Comment Form is loading comments...