Τροιζηνία Μέθανα: Εκεί όπου ο αγροτουρισμός ευδοκιμεί αλλά η φορολογία καταστρέφει

Μέθανα: Εκεί όπου ο αγροτουρισμός ευδοκιμεί αλλά η φορολογία καταστρέφει

Posted by porosplus.gr on 2017-06-02 17:04:12


www.KellyFanarioti.gr

Από την Κέλλυ Φαναριώτη


(Διαγωνισμός στο τέλος της δημοσίευσης)

Στη δημιουργία ενός πρότυπου αγροτουριστικού χώρου που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να έρθουν κοντά στη φύση και να γνωρίσουν τα μυστικά της αγροτικής ζωής συμμετέχοντας σ’ένα σύνολο δραστηριοτήτων, προχώρησε η Ιωάννα Θεοδώρου.

Αφού εργάστηκε για αρκετό καιρό στη «Μέκκα» του τριτογενούς τομέα της παραγωγής, το χρηματιστήριο, ασχολούμενη με τις διακυμάνσεις των μετοχών και τους δείκτες των διαφόρων αγορών, συνειδητοποίησε τα τελευταία χρόνια της αξία μιας διαφορετικής ζωής κι έκανε στροφή 180 μοιρών στην καριέρα της.

Διέκοψε λοιπόν την ενασχόλησή της με τα χρηματοοικονομικά κι αποφάσισε να αξιοποιήσει την οικογενειακή της περιουσία στα Μέθανα προσελκύοντας κάθε χρόνο δεκάδες τουρίστες απ’όλο τον κόσμο.

«Εργαζόμουν σ’έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο που είχε αρκετά χρήματα αλλά καθόλου ζωή. Ήμουν όλη την ώρα μ’ένα τηλέφωνο στο χέρι και μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή. Όταν τελείωνα τη δουλειά, τα μάτια μου ήταν κατακόκκινα και ήμουν πολύ κουρασμένη», μου λέει εξηγώντας πώς πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω της μια για πάντα τον συγκεκριμένο τομέα. «Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισα να τα παρατήσω διότι δεν ήμουν εγώ αυτό. Έτσι, από το 2006 να ασχολούμαι με το κομμάτι του αγροτουρισμού».


Τα προϊόντα

Έχοντας λοιπόν μελετήσει αρκετά καλά την παραγωγή βιολογικών καλλυντικών στη χώρα μας, εκμεταλλεύτηκε τα κτήματα που είχε στην κατοχή της για να φτιάξει προϊόντα βασισμένα σε καθαρά ελληνικές πρώτες ύλες.
«Θέλαμε η ελιά και η αλόη να είναι δικά μας. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε και το ένα έφερε το άλλο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Ωστόσο όπως εκμυστηρεύεται στην αρχή υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα από το εξωτερικό- στο οποίο και απευθύνθηκε- για τις δραστηριότητες των Ελλήνων παραγωγών και εν γένει επιχειρηματιών του πρωτογενούς τομέα.
Κάποια από τα προϊόντα που παράγει η κα. Θεοδώρου με την επωνυμία Best Olive. Aυτή ακριβώς η δυσπιστία «έσπρωξε» ουσιαστικά την κ. Θεοδώρου προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ξενώνα προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει από κοντά και να ζει την καλλιέργεια της αλόης και των υπόλοιπων προϊόντων.

Ο ξενώνας βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα.

Ανταπόκριση

Η ενασχόλησή της αυτή βρήκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια φανατικούς θαυμαστές από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι αφού δοκίμαζαν τα καλλυντικά της σε διάφορα ξενοδοχεία και spa του εξωτερικού με τα οποία συνεργάζεται, έμεναν εντυπωσιασμένοι και αποφάσιζαν να βιώσουν από κοντά την διαδικασία της παραγωγής και μεταποίησής τους.

Έτσι, τουρίστες από Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι στα Μέθανα και, όπως μου λέει, είναι κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι με την περιοχή.

«Οι ξένοι μένουν πραγματικά με το στόμα ανοιχτό κάθε φορά που έρχονται εδώ. Υποκλίνονται στον πολιτισμό, την ιστορία μας, στη γευσιγνωσία, στα πάντα. Εμείς έχουμε υποτιμήσει αυτό που έχουμε, εκείνοι το εκτιμούν», επισημαίνει με νόημα.


Αγροτουρισμός και Δραστηριότητες

Η καθημερινότητα των επισκεπτών του ξενώνα της κας. Θεοδώρου περιλαμβάνει εκτός από τη συμμετοχή στην καλλιέργεια, τη φύτευση, τη λίπανση και τη συγκομιδή, πολλές φυσικές δραστηριότητες όπως είναι το κολύμπι στα καταγάλανα νερά της περιοχής, ξενάγηση σε ηφαίστειο, πεζοπορία στον έναν από τους 39 κρατήρες, βόλτα σε φυσικές σπηλιές όπου οι επισκέπτες μπορούν αν θέλουν να κάνουν μπάνιο και επωφεληθούν από τα οφέλη του ιαματικού νερού και πολλά άλλα.

«Εκτός των άλλων, υπάρχουν και πολλά μονοπάτια όπου μπορούμε να περπατήσουμε και να κάνουμε συλλογή βοτάνων. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη εμπειρία για τους λάτρεις των εναλλακτικών διακοπών», υπογραμμίζει.

Οι επισκέπτες του ξενώνα απολαμβάνουν εκτός των άλλων κι ένα πλούσιο πρωινό με βιολογικά προϊόντα.


Ξένοι vs Ελλήνων τουριστών

Την ίδια ώρα, εκτός από τους ξένους τουρίστες, πολλοί είναι και οι Έλληνες που επιλέγουν αυτό το ιδιαίτερο είδος διακοπών. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδώρου, η συνείδηση των ντόπιων έχει αρχίζει να αλλάζει και ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού στρέφει το ενδιαφέρον του προς τον εναλλακτικό τουρισμό. Ωστόσο, όπως παραδέχεται, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ως προς τους ξένους και τους έλληνες επισκέπτες.

«Οι άνθρωποι που μας επισκέπτονται από άλλες χώρες, δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι έρχονται ξανά και ξανά ενώ διατηρούμε όλο το χειμώνα αλληλογραφία προκειμένου να τους στέλνουμε να προϊόντα μας ή να τους κατατοπίσουμε ως προς το πού μπορούν να τα βρουν. Οι έλληνες από την άλλη, μπορεί να ενθουσιαστούν με κάτι αλλά μέχρι εκεί, δεν υπάρχει δηλαδή συνέχεια».


Το πρόβλημα της φορολογίας και η επένδυση στη ποιότητα

Στο ερώτημα εάν σκέφτεται να μεγαλώσει την επιχείρησή της, η κα. Θεοδώρου είναι ξεκάθαρη: «Σε μια τέτοια Ελλάδα, με αυτό το φορολογικό καθεστώς, δεν υπάρχει περίπτωση. Αν αλλάξει αυτό, είμαστε ανοιχτοί στις αλλαγές. Το κράτος όχι απλά δε μας βοηθά αλλά είναι σα να μας λέει “μην αγγίζεις την ελληνική γη”. Aν ήμασταν κάποια άλλη χώρα, θα ήμασταν χρυσωρυχείο».
Αναγκασμένη λοιπόν να διατηρεί την επιχείρησή της κάτω από αυτές τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες, μοναδικός στόχος είναι η επένδυση στην ποιότητα και η αξιοποίηση των όσων προσφέρει η ελληνική φύση.
Το κτήμα της κας. Θεοδώρου στα Μέθανα όπου καλλιεργεί αλόη


-ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ-

Ένας τυχερός αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο διανυκτερεύσεις για δύο άτομα στον ξενώνα Cavo Petra, στα Μέθανα και να μυηθεί σ’ένα διαφορετικό είδος τουρισμού που εκτός από το κολύμπι θα περιλαμβάνει ξενάγηση σε ηφαίστειο, πεζοπορίες στον έναν από τους 39 κρατήρες, βόλτα σε φυσικές σπηλιές και πολλά άλλα.

Όροι του διαγωνισμού:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γράψετε κάτω από την ανάρτηση στο facebook ποιες ημερομηνίες επιθυμείτε να πάτε (μπορείτε να επιλέξετε από τις 6 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου)
Να κάνετε Like στη σελίδα Cavo Petra και στη σελίδα Best olive.
Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από το facebook το βράδυ της Κυριακής. Καλή επιτυχία σε όλους.
Posted in Συνεντεύξεις and tagged αγροτουρισμός, Ελλάδα, Ιωάννα Θεοδώρου, Μέθανα.

Πηγή: mymethana.gr


Comment Form is loading comments...