Απόψεις Ανάλυση Αποτελέσματος Δημοτικών Εκλογών 2019 στον Πόρο

Ανάλυση Αποτελέσματος Δημοτικών Εκλογών 2019 στον Πόρο

Posted by porosplus.gr on 2019-06-27 20:51:09


ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2019 ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Γράφει ο Γιώργος Π.Κονταξής
Αρχιτέκτων
kontaxisg@hotmail.com

Πόρος, 23.06.2019

Στην πολιτική συνηθίζεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να ακολουθεί ένας απολογισμός των όσων συνέβησαν, ιδίως κατά την προεκλογική περίοδο, τα οποία οδήγησαν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. θεωρείται απαραίτητο να γίνει προσεκτική ανάλυση και κριτική αιτιολόγηση του αποτελέσματος και των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν ώστε ένας υποψήφιος να στεφθεί νικητής και ο άλλος να βγει νικημένος.

Τελικά, από όλα όσα διαδραματίστηκαν, κάποια πρέπει να πεταχτούν, κάποια να απαντηθούν έστω και μετεκλογικά και κάποια να μας απασχολήσουν - και σοβαρά μάλιστα - για στο μέλλον. Η διαδικασία των εκλογών είναι η λυδία λίθος που αποκαλύπτει και αξιολογεί τις προθέσεις, τις αντοχές και την πολιτική αξιοπρέπεια των «μονομάχων» αρχηγών, μιας και ό,τι γίνεται έχει την έγκρισή τους.

Όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε σοβαρά έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Αυτά όμως εξαρτώνται από τις πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μας, από την ενημέρωση και τις εκτιμήσεις μας για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, από συζητήσεις με τους γνωστούς μας, από την προϊστορία των άμεσα συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία.

Θα επιχειρήσω μια ανάλυση του αποτελέσματος των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών της 26.05.2019 στον Πόρο, για να ανταλλάξουμε απόψεις και να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα, κυρίως μέσα από τις αντικρουόμενες απόψεις μας.

Κατ’ αρχάς όμως, τώρα που οι Δημοτικές Εκλογές τελείωσαν, θα ήθελα να εκφράσω τα οφειλόμενα συγχαρητήριά και τις ευχές μου για καλή και παραγωγική τετραετία, με υγεία, στον κ. Δήμαρχο και στους νεοεκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους και των δύο παρατάξεων.

Στη συνέχεια, ας δούμε τι λένε τα στοιχεία:
Στις πρόσφατες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές ψήφισαν έξι νέες κλάσεις ψηφοφόρων που απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2014. Ανανεώθηκε περίπου το 7/100 του εκλογικού σώματος. Αυτό διαφοροποιεί τα μηνύματα, τον τρόπο διάδοσής τους και το επιθυμητό αφήγημα στο οποίο προσβλέπει το νέο εκλογικό σώμα. Σε αυτούς αφιερώνεται το παρακάτω σημείωμα.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στον Πόρο είναι:

Α. Στις Περιφερειακές Εκλογές, την 2η Κυριακή, συγκέντρωσαν:
Πατούλης : 66,80/ 100 = 38 Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Δούρου : 33,20/ 100 = 20 Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Β. Στις Δημοτικές Εκλογές, από την 1η Κυριακή, συγκέντρωσαν:
Στρατηγός : 41,67/ 100 = 7 Δημοτικοί Σύμβουλοι
Δημητριάδης : 58,33/100 = 10 Δημοτικοί Σύμβουλοι

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο διεκδικητής του Δήμου κ. Δ. Στρατηγός έχει χρηματίσει Δήμαρχος Πόρου με αναγνωρισμένο έργο, η διακύβευση (= πράξη με αβέβαιο αποτέλεσμα/ ριψοκίνδυνη!) της έκβασης των εκλογών στον Πόρο δεν ήταν, ούτε η γνώση των προβλημάτων ούτε η ικανότητα για παραγωγή έργου. Η νίκη του κ. Ι. Δημητριάδη, επομένως, οφείλεται κατά την άποψή μου στους παρακάτω συγκεκριμένους λόγους:


1ος λόγος: Η Νέα Δημοκρατία.

Τα κόμματα εξουσίας παρέχουν κεντρική καθοδήγηση όσον αφορά στα Δημοτικά και τα Περιφερειακά πράγματα. Γνωρίζουν άτομα και συσχετισμούς που παρουσιάζονται σε κάθε μεμονωμένο τόπο. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, που σηματοδοτούν μια προοπτική ανατροπής για τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, θα υπέθετε κάποιος ότι οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι δεν περισσεύει ούτε μια ψήφος για να πάει χαμένη. Θα περίμενε, επίσης, κάποιος ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εάν ένας ψηφοφόρος ψηφίσει μια φορά άλλο κόμμα, τότε εύκολα μπορεί να το ξανακάνει και σε δεύτερη ευκαιρία. Πόσο μάλιστα όταν έχει συγχαρεί με χειραψία τον ελέω Ν.Δ., αντίπαλο, ως νικητή. Κύριο μέλημα, αυτονόητο είναι, ότι θα έπρεπε να αποτελεί η μεγέθυνση του σκληρού πυρήνα του κόμματος και όχι το ξεφύλλισμα του.

Κατά την άποψή μου, η αποτυχία του συνδυασμού του κ. Στρατηγού στις Δημοτικές Εκλογές, σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό του «παλαιοκομματικού» και «διαπλεκόμενου», που αποδόθηκε συνολικά στους νεοδημοκράτες υποστηρικτές του χωρίς να αντικρουστεί αποτελεσματικά, στοίχισε ήδη τον αποκλεισμό από την λίστα των υποψηφίων της Ν.Δ. ενός επιφανούς Ποριώτη πολιτικού. Συνεπώς, στον Πόρο πραγματοποιήθηκε κομματική ζημιά την οποία πρέπει οι νεοδημοκράτες να φροντίσουν να ανατρέψουν πριν από την 7η Ιουλίου, γιατί μπορεί να γίνει μεγαλύτερη.

Εν πάση περιπτώσει, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της τοπικής επιτροπής κατεβαίνει ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, το κόμμα είτε πρέπει να τον αποσύρει, είτε πρέπει να «πέσει επάνω του» και να τον στηρίξει.

Η Νέα Δημοκρατία, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, αποδείχτηκε ότι δεν είναι γνώστης των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί. Σε μια συγκυρία όπως η φετινή, ο νεοδημοκράτης Δ. Στρατηγός έπρεπε να ακολουθεί το ποσοστό του Πατούλη και ο Δημητριάδης το ποσοστό της ομοϊδεάτισσάς του κας Δούρου. Σε πείσμα των παραπάνω σε μια Ελλάδα βαμμένη στα γαλάζια ο ο διαχρονικά συντηρητικός Πόρος βάφτηκε ροζ!

Στην ευχαριστήρια δήλωση του ο Ι. Δημητριάδης, αμέσως μετά από την νίκη του αναγνωρίζει: «…είναι σημαντικό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ) δεν ενεπλάκησαν στην εκλογική αναμέτρηση του Πόρου…».

Έχει κανείς την εντύπωση ότι σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα χρησιμοποιούσε ο κ Δημητριάδης αυτό το πλεονέκτημα; Κοιτάξτε τι έγινε: αφού ο κ. Δημητριάδης εξασφάλισε με κομματική πειθαρχεία το 33/100 - ποσοστό όμοιο με αυτό που συγκέντρωσε η Δούρου (γιατί κανείς συριζαίος δεν ψήφισε Στρατηγό), προσήλθε στην μοιρασιά του υπολοίπου 67/100 από την οποία εξασφάλισε το 25/100 έναντι του 33/100 του Στρατηγού. Έτσι κερδήθηκε η Δημαρχία. Υπήρξε αναμφίβολα αποτυχία και ευθύνη της Ν.Δ. σε κομματικό επίπεδο.


2ος λόγος: Ο δήθεν ανεξάρτητος Συνδυασμός του κ. Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης γνώριζε ότι αν γινόταν αναφορά στην κομματική ταυτότητα των υποψηφίων μέσα στη συγκεκριμένη δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ συγκυρία, θα κατακτούσε τα ποσοστά της κας Δούρου και μόνον!! Έτσι, αρχικά απέφυγε να παρουσιαστεί ως υποστηριζόμενος από κομματικό μηχανισμό και στη συνέχεια, όταν είδε ότι ο ανθυποψήφιος του κ. Δ. Στρατηγός - πιστεύοντας ίσως πράγματι στην ακομμάτιστη και ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση - δεν χρησιμοποίησε αυτό το πλεονέκτημα που είχε, τότε, με περισσή θρασύτητα αποφάσισε να τους πιάσει στον ύπνο και να το ενσωματώσει στο οπλοστάσιό του, προς όφελός του. Με τους συριζαίους, συριζαίος και με τους υπόλοιπους υπερκομματικός και «ανιδιοτελής»!

Στην εκδήλωση του κ. Δημητριάδη στο ΣΕΦ, προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν τέσσερις Συριζαίοι βουλευτές Πειραιά και άλλοι πολιτικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ελάχιστοι Νεοδημοκράτες (δύο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του Πατούλη – εκ των οποίων ο ένας, ο κ. Παπασάββας, είδε φως και μπήκε, όπως λέγεται, και στην εκδήλωση του Δημητριάδη και στην εκδήλωση του Στρατηγού !!! - , ένας πολιτευτής της Ν.Δ. και μια υποψήφια δημοτική σύμβουλος Πειραιά με τον κ. Βλαχάκο). Οι νεοδημοκράτες αυτοί δεν ήταν ενημερωμένοι από τον κ. Στρατηγό ή από το κόμμα της Ν.Δ. και με την προσέλευσή τους έδωσαν ένα «κλίμα» υπερκομματικού μαϊντανού. Η Συριζαία βουλευτής κα Γεννιά υπερθεματίζει και εύχεται στον υποτιθέμενο υπερκομματικό υποψήφιο τα εξής : «Αν αγαπάτε το νησί πρέπει να δώσετε συντριπτική νίκη στον Δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη». Από την άλλη, ο κ. Δημητριάδης επιτίθεται, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, εναντίον του κ. Κ. Κατσαφάδου, βουλευτή της Ν.Δ., διότι επέλεξε να λάβει ξεκάθαρη θέση στην εκλογική μάχη υπέρ του Δ. Στρατηγού, στην εκδήλωση του οποίου παρευρέθηκε, στον Πειραιά. Προφανώς. ήταν ο μόνος από την Ν.Δ. που αντιλήφθηκε «τι παίζει» στον Πόρο. Εκεί που έπρεπε να έχουν αρχίσει και να έχουν τελειώσει όλα με ξαφνικό θάνατο, από την Ν.Δ., περιέργως, δεν κινείται φύλλο!

Παρακολουθούμε τον κ. Δημητριάδη - θιασώτη της εξόδου από το Ευρώ και οπαδό της ανταλλακτικής οικονομίας στις συναλλαγές, με πλήρη υποστήριξη ΣΥΡΙΖΑ, να μιλάει στο CNN (ανταλλαγή γάλακτος και αυγών δίπλα στα κότερα!!!). Η πτυχή αυτή της ιδεολογίας του διαδόθηκε τελικά μόνον στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους και εξασφάλισε, αφήνοντας του, ωστόσο, το περιθώριο να απευθύνεται σε υπερκομματικούς και ανιδιοτελείς ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα να κερδίσει, όπως είπα παραπάνω, το 25/100 του εκλογικού σώματος χάρις σε αυτήν την αιτία. Μάλιστα, υποψιασμένος ο Δημητριάδης για τελικό χτύπημα του αντιπάλου με στόχο, ακριβώς την ιδεολογική και κομματική ταυτότητα του καθενός και για να θολώσει το μήνυμα επαναφέρει και διατυμπανίζει την διαφωνία που έχει με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Χατζηπέρο, τον ευεργέτη του!

Φαίνεται ότι ο Δημητριάδης θεωρεί σίγουρο ότι ο αντίπαλος θα ρίξει την τελευταία στιγμή στο τραπέζι την κομματική στήριξη και την μόνη απάντηση που βρίσκει να αρθρώσει είναι ότι δεν διστάζει να συγκρουστεί και με τον αντιπεριφερειάρχη για το κοινό καλό (;). Γι’ αυτό και μόνο το λόγο έχει χτίσει μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης του κ. Χατζηπέρου (θα αναφερθώ παρακάτω). Ο ίδιος θεωρεί προφανώς ότι η παραταξιακή του ιδεολογία, είναι ίσως το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσε να του στοιχίσει τις εκλογές.

Έτσι παρακολουθούμε μια σφοδρή, αήθη και αγενή επίθεση, με ανυπόστατες κατηγορίες, χωρίς αποδείξεις, ως απάντηση σε έναν ελιγμό που …δεν έγινε από τον αντίπαλο. Κανένας δισταγμός για τη λάσπη που εκτοξεύεται, χωρίς να χρειάζεται καν. Όταν είμασταν παιδιά τον … «μπούλη» που βάραγε καλαμιές ή κλώτσαγε στο κεφάλι δεν τον παίζαμε,… ακόμα κι αν έπαιρνε φεύγοντας και την μπάλα του. Μανάδες μαζέψτε τα παιδιά σας… οι Ντάλτονς κέρδισαν τις εκλογές και κυκλοφορούν ελεύθεροι στον Πόρο!!!


Συνεχίζεται σε τρία ακόμη κομμάτια.
Γ.Π.Κ


Comment Form is loading comments...