POROSplus.gr - Αρχική


Πολιτισμός

21 Μαρτίου2018 -Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Από Άρι Αντάνη


Με την εαρινή ισημερία και την παγκόσμια ημέρα ποίησης, σκέφτηκα να κάνω μια επίκληση στο χρόνο, που «ριμάρει» σχεδόν ασύστολα με τον πόνο και να ευχηθώ σε όλους Καλή Άνοιξη, με το Πάσχα να είναι προ των πυλών, και με την ελπίδα πάντα να μας… κλείνει το μάτι, αγκαζέ με την αισιοδοξία.

Τα στιχάκια μου αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια κλεφτή ματιά στο καθρεφτάκι του ΙΧ της ζωής μας, και μετά το βλέμμα πάλι μπροστά στο δρόμο για νέα μέρη, νέες περιπέτειες, νέες εξερευνήσεις, ώσπου να φτάσουμε εκεί που ξεκινήσαμε και γνωρίσουμε τον τόπο για πρώτη μας φορά.

Ίσως πολλοί από τους παραλήπτες ξενιστούν με αυτό το μήνυμα, ίσως και να ενοχληθούν. Με ένα απλό «delete», όπως το λέμε στην καθομιλούμενη, εξαφανίστηκε και το μήνυμα και ο αποστολέας.

Εύχομαι υγεία και ποίηση στη ζωή μας. Και ας μη ξεχνάμε ότι ανάμεσά μας υπάρχουν ποιητές που δεν έχουν γράψει τίποτα, όπως και άλλοι που έχουν γράψει τόμους και δεν είναι… τίποτα. ( Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Είμαστε και κάποιοι που ανήκουμε και στις δύο κατηγορίες. Ένας που ξέρω με βεβαιότητα είναι ο υποφαινόμενος).

Έρρωσθε

Άρις Αντάνης

ΥΓ Το πνευστό οργανάκι που ακούγεται, μαζί με την κιθάρα, δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Πρόκειται για το, γνωστό σ’ εμάς τους ερασιτέχνες, «cazoo», που το βρίσκει κανείς και σε alto (όπως στην εισαγωγή) αλλά και σε tenor (βλ φωτο συνημμ. 3)Επίκληση
(Αφιερωμένο στην Ελλάδα)

Χρόνε μια χάρη σου ζητώ, γύρνα με πίσω,
Πόνε, χωρίς τις τύψεις μου θέλω να ζήσω,
Χρόνε, τον Πόνο μου για λίγο κόψε,
Πόνε, το χρόνο μη μου σπαταλάς, μόνο γι απόψε.

Σήμερα, Χρόνε, σε καλώ να μη κυλήσεις
κι εσένα, Πόνε, απαιτώ να σταματήσεις,
τα λάθη συγχωρέστε μου μόνο για τώρα
κι άδολο, κάντε με, μικρό παιδί, γι αυτή την ώρα.

Χρόνε μου, άπονε θεέ, διώξε τον Πόνο,
Πόνε σκληρέ και Άχρονε, δώσε μου Χρόνο,v εξήντα, πάρε, χρόνια μου και πνίχτα,
και δέκα μόνο άσε μου, γι’ αυτήν εδώ τη νύχτα.

Χρόνε πόσο ανάλγητα μ’ έχεις σημαδέψει!
Πόνε φρικτά κι αφόρητα μ’ έχεις παιδέψει!
Χαρές και χάρες μου, ευθύς, σας παραδίνω,
μόνο για τούτη τη βραδιά, παιδί να ξαναγίνω.

Χρόνε και Πόνε, φύγετε μια στάλα μακριά μου
και μια σταγόνα βάλσαμο απλώστε στην καρδιά μου
κι αυτή τη μαγική πέστε μου τη λέξη,
«πάλι παιδάκι γίνεσαι, μέχρι να ξαναφέξει».

Μα ούτε ο Πόνος δεν μπορεί ούτε ο Χρόνος,
ούτε ο Χρόνος σταματάει ούτε ο Πόνος!
Κι εσύ, που χρόνια μου πονάς τις σκέψεις,
τις παιδικές μου θύμησες, απόψε, μη μου κλέψεις. []
Άρις Αντάνης
CAZOO

3. INSTR.SUMMER TIME. GUITAR CAZOO

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ «ΝΑΝΣΗ»

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου. και ώρα 7:00
Στο Α' ΚΑΠΗ Μελισσίων
(Αγίων Σαράντα 2 & 28ης Οκτωβρίου)

ΕΤΣΙ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Nancy Horton – Εναλλάξ- απ΄τη Σμύρνη ως τον Πόρο», ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΙΑΚΡΑΣΙΑΤΩΝ, ΠΟΝΤΙΩΝ, ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΩΝ ΠΑΤΡΙΔΩΝ, ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ.

ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΟΠΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΙΑ ΛΕΞΗ : «ΝΑΝΣΗ»

ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΟΙΚΕΙΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ MONΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΝΑΝΣΗ ΧΟΡΤΟΝ.

ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ, ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΩΣΤΕ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΧΕΙ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΟ, ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ AYTH ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΕΙΚΕΙΑ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ, ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ, ΤΟΥ ΤΖΟΥΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑΣ. ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, ΑΛΛΑ 100 % ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ.

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΡΘΕΙΤΕ.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣΣΥΝΗΜΜΕΝΗ: ΜΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΣΕ mp4

Η παρουσίαση του βιβλίου "Οι τελευταίοι Ραγιάδες" του Σωτήρη Μπουλντούμη

Πριν από λίγες ημέρες έγινε στον Πειραιά η παρουσία του βιβλίου του Σωτήρη Μπουλντούμη με τίτλο "Οι τελευταίοι Ραγιάδες" από την Φιλολογική Στέγη Πειραιά και τον εκδοτικό οίκο Σαβάλλα.

Πριν ένα χρόνο είχα διαβάσει το δοκίμιό του και είχα γράψει την κριτική μου, σήμερα την επαναλαμβάνω γιατί πιστεύω ότι αξίζει.

Όταν έπιασα στα χέρια μου τις «Μαγικές στιγμές» του Σωτήρη Μπουλντούμη πίστευα πως θα διάβαζα μια ακόμα γνωστή ιστορία για την ελληνική επανάσταση. Όταν τέλειωσα το διάβασμα, είχα την αίσθηση πως είχα μόλις γυρίσει από ένα συναρπαστικό ταξίδι με δυο σκέλη. Εκείνο που έκανα ακολουθώντας τον Άγγλο περιηγητή λόρδο Χόλμπουργκ - έναν εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας- και το άλλο που έκανα παρέα με τη νεαρή καπετάνισσα Βασιλική.

Μέσα από τα μάτια του Άγγλου περιηγητή, είδα να αναδύεται η εικόνα των Νεοελλήνων, όπως τους φαντάζονταν οι Ευρωπαίοι, και έχοντας την εμπειρία της μακρόχρονης έρευνάς μου σχετικά με τους περιηγητές για την έκδοση του βιβλίου μου “Πόρος Τροιζηνία Μέθανα με το βλέμμα των περιηγητών” μου έφερε στη μνήμη μου τα δικά μου στοιχεία ως προς την αντίληψη και την συμπεριφορά των ξένων για τους συμπατριώτες μας.

Μέσα από τη δράση τής Βασιλικής, ξανάδα τη νοοτροπία των ραγιάδων, όπως την αντιμετώπισα και εγώ, στην δική μου έρευνα για τους Αγωνιστές του 21, όπως είχε διαμορφωθεί κάτω από το αβάσταχτο φορτίο της σκλαβιάς τους, μέσα από τις έριδές τους, που μας ακολουθούν ακόμα, τους δισταγμούς τους και τα οικονομικά συμφέροντα των βολεμένων με τον Τούρκο, που εμπόδιζαν το λουλούδι της ελευθερίας να ανθίσει, αν και εδώ το όλο θέμα θέλει μεγάλη ανάλυση που δεν είναι του παρόντος.

Μου άρεσε ιδιαίτερα και η πλοκή της ιστορίας έτσι όπως χτίζεται, ανάμεσα στους ληστές των βουνών, τους πειρατές της θάλασσας και τους Φιλικούς συνωμότες. Μου άρεσε και ο τρόπος που η μοίρα ένωσε τους δρόμους του νεαρού Άγγλου περιηγητή με την καπετάνισσα Βασιλική. Ο έρωτάς τους άνθισε μέσα στον πυρετό της εκκολαπτόμενης επανάστασης, αλλά ο συγγραφέας αποφεύγει εδώ τις τολμηρές περιγραφές που είχαμε συναντήσει στα άλλα του βιβλία. Τον έρωτα τον παρουσιάζει τώρα στα τρία στάδια της πλατωνικής του μορφής, έτσι όπως πιστεύει πως θα τον φανταζόταν ο νεαρός περιηγητής, όταν έπαιρνε την αρχαιοελληνική του παιδεία στο Καίμπριτζ.

Ένα στοιχείο που το αναγάγει στα πραγματικά Ιστορικά Μυθιστορήματα είναι η βιβλιογραφία στην αρχή του βιβλίου που μας υποχρεώνει να το θεωρήσουμε σαν ένα ερευνητικό Ιστορικό Μυθιστόρημα.

Θα τελειώσω με μια ακόμα φράση: οι «Μαγικές στιγμές» είναι ένα βιβλίο που το απόλαυσα. Σας το συνιστώ».

Γ. Αθανασίου


thumbnail_1 thumbnail_2 thumbnail

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 'ΤΑ ΝΕΑ' ΤΗΣ 29-12-17 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΛΙΑΝΑ ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΡΟ

Ένα εντυπωσιακό άρθρο της εφημερίδας 'ΤΑ ΝΕΑ' της 29 Δεκ 2017 εκθειάζει το συγγραφικό έργο της Ποριώτισσας καθηγήτριας ΕΚΠΑ Λιάνας Σακελλίου και την πατρίδα της, τον Πόρο.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γιώργος Βέης στο εβδομαδιαίο ένθετο "Πρόσωπα" της εφημερίδας σχολιάζει το συγγραφικό και ποιητικό έργο της Λιάνας Σακελλίου τονίζοντας ότι: "... Η αξιοποίηση του εννοιολογικά δήθεν ασήμαντου συνιστά μία από τις κύριες μέριμνες της ποιήτριας που αναζητά την ενότητα βίου και οδηγεί και τον αναγνώστη σε αίσθημα πληρότητας ....".

Ο Γιώργος Βέης δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πατρίδα της καθηγήτριας που την εμπνέει στο έργο της, γράφοντας :

'... Πόρος, ένα από τα ελάχιστα άρρενα νησιά μας, γεννά τα ικανά και αναγκαία ερεθίσματα των συναφών αποτυπώσεων ...'.

Τέλος, ο αρθρογράφος αξιολογεί και το τελευταίο βιβλίο της "Όπου φυσά γλυκά η αύρα", εντυπωσιασμένος από την εμφανή εικαστική προοπτική και εικαστική επίγνωση που είναι κατάδηλες στα κείμενα-στίχους του, αποδίδοντας τις στην ευρύτερη παιδεία της ποιήτριας και πανεπιστημιακής δασκάλας Λιάνας Σακελλίου.

Δείτε και το άρθρο στα συνημμένα αρχεία.


1 2

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΡΙ ΑΝΤΑΝΗ: ΝΑΝΣΗ ΧΟΡΤΟΝ 'ΕΝΑΛΛΑΞ' - ΑΠΟ ΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Είναι ένα αφιέρωμα που έγραψε ο Άρις Αντάνης στη μνήμη της φιλελληνίδας ποιήτριας Νάνσυ Χόρτον (1912-2016), που έφυγε πλήρης ημερών πριν από δύο σχεδόν χρόνια, αφήνοντάς μας μία ζωντανή ανάμνηση από την πολυκύμαντη και γεμάτη Ελλάδα παρουσία της. Ήταν κόρη του γνωστού Αμερικανού διπλωμάτη, συγγραφέα και ένθερμου φιλέλληνα Τζωρτζ Χόρτον (1859-1942), που ως γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη το 1922, βοήθησε ίσως και πέρα από όσο του επέτρεπαν οι διπλωματικές του δικαιοδοσίες τον άγρια διωκόμενο και σφαγιαζόμενο Μικρασιατικό Ελληνισμό από τις προαιώνιες εστίες του.

Το αφιέρωμα δεν είναι βιογραφικό αφήγημα της μεγάλης ποιήτριας. Κατά βάση περιέχει την επίπονη προσπάθεια του Άρι, βοηθούμενος και από την Αγγλίδα φιλόλογο σύζυγό του Μάριλυν, να αποδώσει από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και να σχολιάσει κατάλληλα δέκα πανέμορφα στοχαστικά ποιήματα της Νάνση. Το πρώτο μάλιστα ποίημα είναι για το μυρωμένο Λεμονοδάσος του Πόρου, όπου αναδεικνύεται και η ζεστή σχέση της Νάνση και του πατέρα της με το νησί μας και την ευρύτερη περιοχή Τροιζηνίας και Αργολίδας. Σχέση που αποτυπώνεται έντονα και στο πλούσιο συγγραφικό έργο του Τζώρτζ Χόρτον για αυτή την περιοχή.

Η έμπνευση της έρευνας, της απόδοσης των ποιημάτων της Νάνση και της έκδοσης του βιβλίου ήταν μία πρόκληση για τον Άρι, για την από μέρους του ανάδειξη του σπουδαίου λογοτεχνικού της έργου. Και ομολογεί στο οπισθόφυλλό του πως την απόδοση στην Ελληνική γλώσσα την εμπνεύστηκε κυρίως από τη φράση που έλεγε ο Χόρτον, ως νέος Κικέρων, στην κόρη του όταν ήταν μικρό κορίτσι και της διάβαζε την Καινή Διαθήκη στα Ελληνικά: ‘’Αυτή είναι η γλώσσα που μιλάει ο Θεός’’. Αντίτυπο του βιβλίου δωρήθηκε από τον συγγραφέα στη Χατζοπούλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου. Σχετική ανάρτηση έγινε και στη σελίδα Facebook "Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση".

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΗΝΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑ-ΣΤΕΙΑΚΑΚΗ: 'ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"

ΠΑΡΗΝΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑ-ΣΤΕΙΑΚΑΚΗ: «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ» - ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ 2017.


Η Παρήνα Νικ. Δουζίνα-Στειακάκη έγραψε ένα βιβλίο που εξιστορεί τη ραγδαία άνοδο του Σταύρου Νιάρχου, όχι μόνο ως εφοπλιστή και επιχειρηματία, αλλά και ως εξέχουσας προσωπικότητας του παγκόσμιου τζετ σετ.
Για αυτή την πρωτοβουλία της η συγγραφέας αξιοποίησε το αρχείο, τις αφηγήσεις και τις σημειώσεις του πατέρα της, του Ποριώτη απόστρατου αξιωματικού μηχ. ΠΝ Νίκου Βασ. Δουζίνα (1910-1992), αλλά και αρχιμηχανικού και στενού συνεργάτη του Σταύρου Νιάρχου από την αρχή σχεδόν της εφοπλιστικών του δραστηριοτήτων μέχρι τη γιγάντωση των επιχειρήσεών του. Και μας διηγείται την ιστορία της πληθωρικής εκείνης προσωπικότητας κυριολεκτικά «μέσα από τα μάτια» του πατέρα της.
Όπως πληροφορούμαστε από το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ που εξέδωσε το βιβλίο, πρόκειται για μία εκ του σύνεγγυς βιωματική βιογραφική μαρτυρία, τόσο για τις επιχειρηματικές εξελίξεις όσο και για τις προσωπικές σχέσεις, δυναμικές και φουρτούνες. Δεν παραλείπει την ιστορική διαμάχη μεταξύ Νιάρχου και Ωνάση και πώς ξεκίνησε: «... Αν το μελετήσουμε καλά το ζήτημα, θα δούμε ότι το κακό (και το τρανό βέβαια) από πού μπορούσε να ξεκινήσει; Από τις γυναίκες (cherchez la femme)...».
Να θυμήσουμε ότι ο Νικόλαος Δουζίνας ήταν ένας ακόμη Ποριώτης που συνδέθηκε στενά με τον μεγάλο εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, μετά τον αείμνηστο ναύαρχο Δημήτριο Κιοσσέ. Στην κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ με κυβερνήτη τον Δ. Κιοσσέ επέβαινε και ο έφεδρος σημαιοφόρος τότε Σ. Νιάρχος εθελοντικά καταταγείς για να υπηρετήσει στο ΠΝ, και συμμετείχε και στην ιστορική απόβαση στην Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944.
Από τότε Κιοσσές και Νιάρχος είχαν συνδεθεί με μεγάλη φιλία.

ΠΟΡΙΩΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 24 ΙΟΥΛ. 2017, ΩΡΑ 9 μ.μ.

Θα παρουσιαστεί ποριώτικη παραδοσιακή μουσική, ψαράδικη, αποκριάτικη, καντάδες, συνθέσεις ντόπιων επωνύμων, μουσικά αφιερώματα για τον Πόρο, και εκκλησιαστική μουσική γραμμένη για θρησκευτικές γιορτές και γεγονότα του τόπου μας. Θα παρευρεθούν και θα εκτελέσουν έργα τους ο Βαγγέλης Τζίτζης και ο Κυριάκος ΠασχάληςΘΕΑΤΡΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ

Θεατρική παράσταση με τίτλο ‘’OUR LEONARDO’’ θα δοθεί το υπαίθριο αμφιθέατρο Συγγρού το Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017, ώρα 18:00 – 22:00. Συμμετέχουν Καναδοί φοιτητές και ψυχολόγοι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ράιερσον (Τορόντο) του Καναδά (Ryerson University, School of Performance).

Σκηνοθέτρια: Peggy Shannon, Χορογράφος: Alisa Martin. Την εκδήλωση επιμελείται η καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λιάνα Σακελλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Να σημειώσουμε πως τα τελευταία χρόνια δίνονται την ίδια περίοδο στον Πόρο ανάλογης ποιοτικής αρτιότητας παραστάσεις από φοιτητές του ίδιου θεατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου του Ryerson.

Δείτε και συνημμένη αφίσα της εκδήλωσης.

Γκαλερί CΙΤΡΟΝΝΕ: Σάββατο 15/7/2017 - Εγκαίνια Έκθεσης Γιάννη Αδαμάκου

Η γκαλερί CITRONNE, συνεχίζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017 με την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου. Ο Γιάννης Αδαμάκος επιχειρεί να συνθέσει, να γεφυρώσει, αλλά και να εξαντλήσει τα όρια ανάμεσα στον αισθητό κόσμο και την υποκειμενική-υποσυνείδητη πρόσληψη της πραγματικότητας.
Ανασύρει και εξηγεί τα ίχνη της μνήμης.
Θα χαρούμε να σας δούμε στον Πόρο.

Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη

Γκαλερί CΙΤΡΟΝΝΕ: Σάββατο 20/5/2017 - Εγκαίνια Έκθεσης Γιώργου Λάππα

Η γκαλερί CITRONNE, ανοίγει την φετινή της καλοκαιρινή περίοδο στον Πόρο με την ατομική post mortem έκθεση του Γιώργου Λάππα. Παρουσιάζονται 31 έργα, γλυπτά, μελέτες και σχέδια, τα οποία καλύπτουν την περίοδο 1978 – 2015.
Η έκθεση επιχειρεί να δώσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα από την σύνθετη προσωπικότητα και την εικαστική αναζήτηση του καλλιτέχνη.

Θα χαρούμε να σας δούμε στον Πόρο Φιλικά, Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη'KALAUREIA 1894' ένα νέο βιβλίο

Σας παραθέτουμε απόσπασμα από το νέο βιβλίο της Σουηδής αρχαιολόγου Ίγκριντ Μπέργκ που αφορά στο ιστορικό των πρώτων αρχαιολογικών ανασκαφών στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρία του Πόρου.


‘‘Kalaureia 1894’’ της Ingried Berg
Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης

Μία ιστορία πολιτισμού της πρώτης Σουηδικής αρχαιολογικής ανασκαφής στην Ελλάδα.

Διδακτορική διατριβή για την Αρχαιολογία από το Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης. Έκδοση του τμήματος Αρχαιολογίας και Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης, Μαλμό Σουηδίας 2016. (Έκδοση στα αγγλικά)


"Χριστόδουλος Μέξης" Ομιλία του Γ. Αθανασίου στις εκδηλώσεις της Βέργας

Από καιρό συμπατριώτες μας, από αυτούς που είχανε παραβρεθεί στη Βέργα Καλαμάτας, μου είχανε ζητήσει να δημοσιεύσω την ομιλία μου, που έγινε για τις εκδηλώσεις «ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ» όπου ήμουνα καλεσμένος να μιλήσω και που ο φίλος Γιάννης Μανιάτης έχει κάνει τις σχετικές δημοσιεύσεις και έχει αναρτήσει τα σχετικά βίντεο. Επειδή η αλήθεια είναι ότι η ακουστική δεν ήτανε τόσο καλή στο χώρο, κυρίως από τον κόσμο που παρευρίσκετο, έρχομαι σήμερα να την δημοσιεύσω.

Βεβαίως πολλά περισσότερα στοιχεία για τον Μέξη μας είχε δώσει ο Αντώνης Βιρβίλης στην εκδήλωση που έγινε πέρση στον Πόρο. Εγώ απλός προσπάθησα μέσα στον χρόνο που είχα, να κάνω μία μικρή αναφορά, και να σκιαγραφήσω τον μεγάλο Ποριώτη αγωνιστή, για τους φίλους από την Βέργα και την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Στην ομιλία μου αυτή έκανα μία πρόταση για την αδελφοποίηση της Βέργας με τον Πόρο και η αλήθεια είναι ότι έγινε ευρέως αποδεκτή. Αυτό με υποχρεώνει σύντομα να απευθήνω την σχετική πρόταση στους Δήμους Καλαμάτας και Πόρου για τα περαιτέρω.

Επίσης είχαμε της ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά την προσωπογραφία του Χρ. Μέξη. Οι πληροφορίες που μας έδωσαν ήτανε ότι βρέθηκε σε σκίτσο στα Γαλλικά αρχεία στους φακέλους του εκστρατευτικού σώματος του Μαιζόν που είχε έλθει στη Πελοπόννησο για να στηρίξει τον Καποδίστρια και να εκκαθαρίσει την Πελοπόννησο από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ, αλλά και για να κάνει αρχαιολογικές, γεωγραφικές, γεωλογικές και άλλες έρευνες. Αναμένω περισσότερες πληροφορίες και αν μπορέσουμε και το επιβεβαιώσουμε τότε θα είναι μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις γιατί θα είναι η μοναδική προσωπογραφία Ποριώτη αγωνιστεί του 1821 και μάλιστα του Μέξη.


Αγαπητή φίλοι και μέλη της οργανωτικής Επιτροπής
Χαίρομαι πραγματικά που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία, να απευθύνω έναν χαιρετισμό με την παρουσία μας εδώ για να τιμήσουμε τις εκδηλώσεις σας, με τον ευρηματικό τίτλο ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ, τιμώντας παράλληλα και τον Ποριώτη αγωνιστή Χριστόδουλο Μερτίκα Μέξη ή Ποριώτη. Την επωνυμία «Ποριώτης» που αναφέρεται στα διάφορα έγγραφα του την έδωσαν οι συμπατριώτες του σε ένδειξη τιμής από την αρχή του Αγώνα.
Θα αναφερθώ σε έναν συμπατριώτη μας του οποίου εάν η μοίρα δεν είχε αποφασίσει διαφορετικά, σήμερα θα συμπεριλαμβανόταν στους γνωστούς μεγάλους Αγωνιστές του 21.

Εδώ θα μου επιτρέψετε να περιαυτολογήσω, αλλά πριν από 35 περίπου χρόνια, η θεία τύχη με έφερε στο τμήμα Χειρογράφων της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αθηνών και εκεί ω του θαύματος ανακάλυψα το Αρχείο των Αγωνιστών του Πόρου στην περίοδο του Απελευθερωτικού πολέμου. Και από την στιγμή αυτή αρχίσανε τα πράγματα να παίρνουν το δρόμο τους και έτσι ο Πόρος να παίρνει την θέση του στην ιστορία του Έθνους.

Ο Πόρος υπήρξε το πρώτο νησί, όπως αναφέρεται στα διάφορα έγγραφα, που πήρε τα όπλα εναντίον του εχθρού του Γένους. Προύχοντες, καραβοκυραίοι αλλά και απλός λαός είτε ως αξιωματικοί, είτε ως μπουλουξήδες ή ως ναύτες και στρατιώτες από τη πρώτη στιγμή βρέθηκαν στα μετερίζια του Αγώνα. Έτσι και ο Χριστόδουλος,

υπήρξε ένας αγωνιστής που από τα πρώτα βήματα της προσπάθειας για τον ξεσηκωμό του Γένους, έδειξε την αξία του. Υπήρξε μέλος της Φιλικής Εταιρείας από το 1819 με το όνομα «ΕΥΑΓΟΡΑΣ». Η σημερινή τελετή το αποδεικνύει μια και πριν από την κήρυξη του ιερού Αγώνα έκανε κάθε προσπάθεια, μαζί με το Παπαφλέσσα, ώστε να ξεσηκώσει, όσους ακόμα δίσταζαν για τον μεγάλο ξεσηκωμό του γένους.

Αυτός ήτανε και ο σκοπός του όταν με το μαρτίγο (την σκούνα) «Δήμητρα» που διέθεσε δωρεάν ο συμπατριώτης του Ποριώτης Χατζηαναστάσης Μάνεσης, μέλος και αυτός της Φιλικής Εταιρείας, και με κυβερνήτη τον γιό του καπετάν Γιώργο Μάνεση ξεκίνησαν από την Δακία, περάσανε από την Κωνσταντινούπολη, το Αϊβαλή, μετά από την Σμύρνη και γεμάτη πολεμοφόδια έφτασαν στον Αλμυρό. Η οικογένεια Μάνεση υπήρξε και αυτή μία από τις πρώτες οικογένειες του Πόρου με πλούσια προσφορά στον Αγώνα. Με την παράδοση των πολεμοφοδίων ( 270 βαρέλια των 12 οκάδων με μπαρούτη και 41 καντάρια μολύβι), ο ίδιος φεύγει για να συναντήσει τον Παπαφλέσσα και μαζί κυρήσουν την επανάσταση στην Πελοπόννησο. Στην συνέχεια έρχεται στις Σπέτσες τον Πόρο και την Αίγινα και ξεσηκώνει με τον ενθουσιασμό του τους κατοίκους.

Ο Παπαφλέσσας με το κατωτέρω έγγραφο, που εκδόθηκε στην Καλαμάτα στις 25-3-1821 τον ονομάζει στρατηγό. (για να έχει το κύρος που χρειάζεται ένας αρχηγός για να εμπνέει το λαό).

Περιπόθητοι αδελφοί των νήσων Πόρου , Αίγινας, Αθηνών και κάτω Ναχαχαιάς χαίρετε
Τον πατριώτην σας Χριστόδουλον Μ.Μέξα, ως νέον με γενναία φρονήματα, διωρήσαμεν στρατηγόν, επιτάξαντες άμα όπου φθάση εις τας νήσους σας, να συναθροισθήτε πρώτον οι φρόνιμοι και να συσκεφθήτε ζητούντες τους αξιωτέρους εις το να αναδεχθούν αξιώματα. Όθεν ως γνωστικοί πατριώτες θέλετε δώσειν υπακοήν εις τους λόγους του και διορίσαντες τους αξιωματικούς, εκστρατεύσατε καθώς ο ίδιος θέλει σας παραστήσει την γνώμην μας. Τα της Πελοποννήσου θέλει μαθείν από τον ίδιον. Μην αμελήσετε αδελφοί, μην κυττάξετε ακαίρους φιλοτιμίας, η πατρίς θέλει σας τιμήσει εις τρόπον όπου όλοι θέλετε μείνειν ευχάριστοι. Έρρωσθε


<>u Τη 25 Μαρτίου 1821, Καλαμάτα Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δικαίος.

Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους αγωνιστές του Έθνους, και λαβαίνει μέρος ως αρχηγός εκστρατευτικού σώματος αποτελούμενο κυρίως από Ποριώτες σε πλύστες μάχες, στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα μισθοσυντηρώντας τους εξ ιδίων εξόδων. Στη μάχη της Τριπολιτσάς σκοτώνεται ο αδελφός του Δημήτριος, ενώ ο άλλος αδελφός του έχε σκοτωθεί στα στην Ακροκόρινθο. Το όλο ιστορικό της

πορείας του, σε όλη την διάρκεια του 8 ετούς πολέμου, μα και πριν από αυτόν, και αυτό το γεγονός τιμάμε σήμερα, όπως προανέφερα, είναι γνωστό και μας επιβεβαιώνει την αξία του νεαρού ακόμα αγωνιστή. Πιστώς στην εξουσία βρίσκεται όπου το καθήκον και οι εντολές των διατάζουν.

Το 1823 συμμετέχει στην Εθνοσυνέλευση του Άστρους ως παρατηρητής και πληρεξούσιος του Πόρου. Ομοίως και στην Δ΄Εθνοσυνέλευση στο Άργος ως πληρεξούσιος.

Στον διχασμό του 1824 βρίσκεται στο πλευρό του Παπαφλέσσα.
Για τα στρατιωτικά του προτερήματα στα πεδία των μαχών όπου αποδείχθηκαν τα στρατιωτικά του προσόντα και για την όλη του προσφορά, το 1824, η Βουλή των Ελλήνων του απονέμει τον βαθμό του Χιλιαρχίας. Ενώ το ίδιο έτος την εποχή του 2ου διχασμού του απονέμεται ο βαθμός του αντιστρατήγου και το 1826 ο βαθμός του στρατηγού. Ενώ ο ίδιος αγωνίζεται και στο πλευρό της εξουσίας αλλά και εναντίον του έχθρού. Με τον Μίτζα Κοντογιάνη παίρνει μέρος στις μάχες στην Ανατολική Στερεά, ενώ στη συνέχεια κατεβαίνει στον Μεσσηνιακό κόλπο με τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Ο Χριστόδουλος αναδείχθηκε σε μία εκ των πλέων ηρωικών φυσιογνωμιών του Αγώνα της Παλιγγενεσίας λόγω του θάρρους, της τόλμης, της ανδρείας και της εγκαρτέρησής του. Σε ηλικία 20 ετών γίνεται μέλος της Φ.Ε. και αμέσως συμμετέχει στην προετοιμασία του Αγώνα.

Ο Χριστόδουλος είναι στενά συνδεδεμένος με τους Υδραίους και κυρίως με την οικογένεια Κουντουριώτη.
Δυστυχώς όμως η αιώνια κατάρα της φυλής μας με τους επαναλαμβανόμενους Διχασμούς δεν άφησε απέξω και τον νεαρό Χριστόδουλο. Στην ποιο κρίσιμη στιγμή της αναγέννησης του Έθνους παρασυρόμενος από τον, στιγμιαίο, άκρατο φανατισμό και κυρίως των μεγάλων αγωνιστών για την απελευθέρωση Υδραίων, έσυρε ένα μέρος των Ποριωτών σε έναν καταστρεπτικό διχασμό, με ολέθρια αποτελέσματα και για το νησί αλλά και για τον ίδιο, να χάση γρήγορα και αυτή τη ζωή του, από βολή συναγωνιστών του, ήτανε μόνον 33 ετών. Δυστυχώς με τον άδοξο θάνατο του Χριστόδουλου Μέξη στις 28 Ιουλίου 1831 ο Μιαούλης δεν χάνει μόνο έναν στενό συνεργάτη αλλά και τον αυτοέλεγχό του. Και έτσι την !η Αυγούστου 1831 στις 10.30 το πρωί παραδίδει στις φλόγες την κορβέτα «Ύδρα» και τη φρεγάτα «Ελλάς».
Ο Φωτάκος υπασπιστής και γραμματέας του Κολοκοτρώνη ο οποίος βρισκόταν πάντοτε στο αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο από τον Μέξη γράφει μεταξύ άλλων: «Ο καπετάνιος αυτός ανεδείχθη είς τον διακεκριμένων οπλαρχηγών, υπηρέτησε παντού και διεκρίθη η παληκαριά του».
Αλλά και ο Κασομούλης και αυτός πολιτικός αντίπαλος αναφέρει « Όλοι έκλαυσαν τον άνδρα και εκείνοι και ημείς δια τας αρετάς του».
Στην έκδοση των Ενθυμημάτων του Κασομούλη ο Γιάννης Βλαχογιάννης περιγράφει τον Μέξη ως εξής. «Ο Χριστόδουλος ωραίος άνδρας κατά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του σώματος, ευλύγιστος, είχε πολλάς ιδιωτικάς αρετάς και ήτον ένας εκ των διαπρεψάντων οπλαρχηγών της ξηράς, συμμεθέξας εις πολλούς πολέμους του Αγώνος, επομένως και ο αξιώτερος και καλύτερος των Ποριωτών».
Οι αναφορές που υπάρχουν σε ιστοριογράφους της εποχής, δύο άνδρες επαίνεσαν για την φυσική τους ομορφιά και το παράστημά τους, τον Γιάννη Νοταρά και τον Χριστόδουλο Μέξη.
Η πολιτική και φιλολογική Εφημερίδα της Ύδρας, "Ο ΑΠΟΛΛΩΝ" στην νεκρολογία αρχίζει ως εξής: «Θρηνεί απαρηγόρητος ο Πόρος, κλαίει και πάσα αληθώς ελληνική καρδία πικρότατα τον θάνατον του νέου στρατηγού Χριστοδούλου Μέξη, του οποίου ο ανδρείος βραχίων, αφού πολλάκις εις τον υπέρ πατρίδος αγώνα έφερε τον τρόμον εις τας φάλαγγας των εχθρών, δεν έμεινεν αργός ουδ΄εφάνη ολιγώτερον καταπληκτικός και εις την παρούσαν κατά του ομογενούς τυράννου πάλην». Ο δε Σουρής σφόδρα αντικαποδιστριακός του αφιέρωσε ένα Ελεγείο το οποίο ξεκινάει ως εξής:

Στα ερείπια του Πόρου/ στον Ναό του Ποσειδώνος/ ο Χριστόδουλος ο Μέξης/
Ψάλλει κατηφής και μόνος/ Στα ερείπιά σου ταύτα/ ω ναέ του Ποσειδώνος/
Κάθησεν ο Δημοσθένης / προ αμνημονεύτων χρόνων/ κι εδώ ήπιε το φαρμάκι /αφού έσεισε τον θρόνο του τυράννου Μακεδόνος./
Διατί του Δημοσθένους/ το χρυσούν δεν έχω στόμα,/ και δεν δύναμαι το έθνος/ απ’τον ύπνο ν’ αποστάσω,/ και τον τύραννον να ρίψω/ της Κερκύρας, πριν σκεπάσω/ τα οστά μου με το χώμα; ......


Δυστυχώς το κακό είναι ότι δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας και συνέχεια τα επαναλαμβάνουμε χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να επωφελούμεθα από τις ευκαιρίες που συνέχεια και επαναλαμβανόμενα παρουσιάζονται μπροστά μας. Παρ’ όλη την μακρόχρονη ενασχόλησή μου με την ιστορία του Πόρου, ποτέ δεν μπόρεσα να αντιληφθώ, όπως και όλοι μας πιστεύω, τι είναι αυτό το στοιχείο στο DNA μας, που μας οδηγεί συνέχεια στην αυτοκαταστροφή μας.
Θέλω να ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει η ευκαιρία να διδασκόμαστε από τα λάθη μας και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όχι με ανταγωνισμούς και διχασμούς αλλά με σύμπνοια.

Πριν κλείσω θα ήθελα να κάνω μία πρόταση στον Δήμο Καλαμάτας για την αδελφοποίηση του Δημοτικού Διαμερίσματος της Βέργας με τον Δήμο του Πόρου, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις σας. Και τώρα θα ήθελα να σας δώσω ένα προσωπικό δώρο για τον Σύλλογό σας με παλιές φωτογραφίες του Πόρου που έχω εκδώσει.

Γιώργος Αθανασίου

21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα ποίησης

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ
21ης ΜΑΡΤΙΟΥ, ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Κείμενο: Άρις ΑντάνηςΚάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο η 21 Μαρτίου εορτάζεται ως ημέρα ποίησης.
Ας δούμε με λίγες γραμμές από πού, πότε και πώς προέκυψε αυτός ο θεσμός:

>Η έμπνευση ήταν του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα
>Η έγκριση για την Ελλάδα δόθηκε από τον Κώστα Στεργιόπουλο, τότε Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων.
>Η πρόταση για την επιλογή της 21 Μαρτίου κάθε χρόνου έγινε από την ποιήτρια Λύντια Στεφάνου, για να συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.
>Πρώτος εορτασμός της Ελληνικής Ημέρας ποίησης έγινε το 1998 στο κτήριο Μελά του παλιού ταχυδρομείου (πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα) που έχει αναστηλώσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.
>Την επόμενη χρονιά 1999 ο Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στην UNESCO, όπου ήταν πρέσβης, να ανακηρυχθεί η Ελληνική γιορτή της ποίησης ως παγκόσμια ημέρα ποίησης, και η 21 Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα μουσικής.
>Τον Οκτώβριο του 1999 στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, στο Παρίσι, πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξη της 21ης Μαρτίου, κάθε έτους, ως παγκόσμια ημέρα ποίησης.

<<<>>> «Ποίησις εστί τέχνη μιμητική πράξεών τε και λόγων, έχουσα το μεθ’ αρμονίας και ρυθμού εις αρετήν διατιθέναι τας των ακουόντων ψυχάς.» (Αριστοτέλης)

Δηλαδή:

Η ποίηση είναι τέχνη που μιμείται πράξεις και λόγια και αποβλέπει, με την αρμονία και το ρυθμό, να οδηγήσει τις ανθρώπινες ψυχές, που ακούνε τα έργα της, στην αρετή.


Ποίηση είναι να απλώνεις το χέρι σε μια φανταστική τριανταφυλλιά και να κόβεις ένα αληθινό τριαντάφυλλο. (Τάσος Λειβαδίτης)

ΣΤΟ ΛΕΜΟΝΟΔΑΣΟΣ

Στέκεται κάτω από κάποια λεμονιά,
φοράει τη γαλάζια σχολική ποδιά της
και στη μέση μια φαρδιά ζώνη λευκή.
Εχει τα ξανθά μαλλιά πλεξούδες,
οι λεμονανθοί ευωδιάζουν γύρω
και ο μπάτης α ν ε μ ί ζ ε ι υποσχέσεις.

Ο κάτασπρος ανθός, που της καρφώνεις
στα μαλλιά, μοιάζει ο ίδιος ο έρωτας,
αντίλαλος στον αέναο όρκο της:
«Παντοτινά δική σου», σου ορκίζεται
και σε ανεβάζει σε άλλους ουρανούς
και σε βυθίζει μέσα σε άλλες θάλασσες.

Το πράσινο, το γαλανό, το κίτρινο,
ρυάκια γάργαρα , καθρέφτες στα μεγάλα
μάτια της κι όλη η ομορφιά μαζί, πάει
και κρύβεται, ασπρόμαυρη, μες τη φτηνή
την κάμερα, και σ’ εκείνο το πρωτόγνωρο φιλί,
που στάζει δέος , αρμύρα και ανθόμελο.

«Παντοτινά δική σου», μιαν άλλη μέρα
σου έγραψε, στην άλλη όψη της φωτογραφίας
και στην παρέδωσε, σαν την αλήθεια
τού ά π ε ι ρ ο υ και τού α π ε ί ρ ο υ,
του πρώτου-πρώτου «απαγορεύεται»,
και σαν το νάμα της αιώνιας στιγμής.


...>>><<<…


Στέκεσαι μόνος κάτω απ΄την ίδια λεμονιά.
Σήμερα οι λεμονανθοί ευωδιάζουν πάλι,
και ο μπάτης α ν ε μ ί ζ ε ι αναμνήσεις.
Στη μία όψη, την καλή, η πρώτη αγάπη.
Στην πίσω όψη, η τ ή ρ η σ η του όρκου:
Η… φωτογραφία είναι παντοτινά δική σου![]

(Άρις Άντάνης)«Λεμονοδάσος» Πόρος - φωτο είναι Δημήτρη Ζαχαρόπουλου

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Σουλιώτη: 'Anna Akmatova, Η 'Πασών των Ρωσιών'

Ο αγαπητός συμπατριώτης μας συγγραφέας και μεταφραστής Γιάννης Σουλιώτης συνεχίζει την ανεξάντλητη εκδοτική δουλειά του με την παρουσίαση στο Ελληνικό κοινό 8 κορυφαίων της Ρωσικής ποίησης του 20ου αιώνα, που «τραγουδούν Ελληνικά» μέσα από τη γλαφυρή μεταφραστική πένα του. Έχει ήδη κυκλοφορήσει βιβλία, όπου ανθολογεί 5 από αυτούς: τον Σαγκάλ, τον Μάντελσταμ, τον Γιεσένιν, την Τσβετάγιεβα, και τη Λοχβίτσκαγια. Μόλις κυκλοφόρησε την Άννα Αχμάτοβα και ακολουθούν, όπως είπε, εκδόσεις για τον Μαγιακόφσκι και την Γκίπιους.

Η Άννα Αχμάτοβα (1889-1966) είναι μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της «Αργυρής Εποχής» στην ποίηση της Ρωσίας. Έζησε και αυτή σε μία πολύ δύσκολη για το λαό της εποχή και τα τραγικά βιώματά της αναδεικνύονται ολοζώντανα μέσα από τα υπέροχα έργα της, κυρίως της πρώτης ποιητικής περιόδου, που είναι σύντομες λυρικές εξομολογήσεις από την προσωπική της ζωή. Η χαρισματική προσωπικότητά της, ο μυστικιστικός ερωτισμός και η θυελλώδης συναισθηματική ζωή της επηρέασαν, όχι μόνο λογοτέχνες, αλλά και ζωγράφους, γλύπτες και φωτογράφους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη μυστηριακά ακαταμάχητη γοητεία της.

O προσωπικός χαρακτήρας της ποίησής της και η αντιμπολσεβικική χροιά της, αν και όχι πάντοτε εμφανής, είχαν αποκλείσει την πρόσβασή της στις πόρτες των εκδοτικών οίκων μετά την επικράτηση αυτού του καθεστώτος. Μολονότι το έργο της είχε χαρακτηριστεί από το σοβιετικό καθεστώς ως «παρακμιακό», εξέπεμπε τεράστια γοητεία, υπογραμμίζοντας μια αίσθηση πεπρωμένου, που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας της και άσκησε ιδιαίτερη έλξη, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Δικαιολογημένα είχε αποκληθεί από τους συγχρόνους της λογοτέχνες: «Η Άννα Πασών των Ρωσιών». Η επιμέλεια της έκδοσης έγινε από τις εκδόσεις «ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ», ενώ η εισαγωγή, η επιλογή των έργων και η μετάφραση στα ελληνικά είναι του Γιάννη Σουλιώτη.

Βιβλιοπαρουσίαση : "Ερωτική Ενδελέχεια" της Θάλειας Καραμητσοπούλου

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ (Οι Ποριώτες γράφουν)

«Ερωτική ενδελέχεια»
Θάλεια Καραμητσοπούλου
«Ολάνθη»


Παρουσιάζει ο: Αρισ. Παν. Αντάνης

Η πρώτη φορά


Είχαμε μεγαλώσει!
Είμαστε κι οι δυό εικοσιτρία,
κι ήταν η ντροπή μας τόση
που ο έρωτας μάς φάνηκε
βουνό, να μας πλακώσει…[]Είναι το δεύτερο βιβλίο της Ποριώτισσας Θάλειας Καραμητσοπούλου. Και είναι το πρώτο μέρος από μια τριλογία με τον ίδιο τίτλο: Ερωτική Ενδελέχεια.
Ενδελέχεια είναι μια πολύ όμορφη αρχαιοπρεπής λέξη. Η έννοιά της εμπεριέχει αμφίρροπες τάσεις. Από τη μια αναδεικνύει συνεχή και ακατάπαυστη φροντίδα για κάτι που οφείλει ο άνθρωπος να κάνει. Κι απ΄ την άλλη κόπωση από αυτή την προσπάθεια.
Από τη μια εμπεριέχει υπευθυνότητα, επαγρύπνηση, κι απ’ την άλλη ανησυχία.
Από τη μια νοιάξιμο και αφοσίωση κι από την άλλη απογοήτευση και μπελά.
Τι μας λένε όλα αυτά; Μας θυμίζουν κάτι από τη ζωή μας; Μήπως μας θυμίζουν έρωτα;
Και βέβαια! Εκατό τοις εκατό. Κι επειδή η ενδελέχεια αναδεικνύεται και σε άλλους τομείς- λέμε πχ ότι «ο τάδε μουσικός είναι δοσμένος με ενδελέχεια στην κιθάρα του»- ο τίτλος «Ερωτική ενδελέχεια» σκεπάζει 51 ποιήματα της Θάλειας Καραμητσοπούλου «Ολάνθης», με αφοσίωση στο αιώνιο θέμα που απασχολεί τον άνθρωπο, τον έρωτα.

Κι όταν μιλάμε για έρωτα εννοούμε κάθε μορφής έρωτα. Έρωτα για τη ζωή την ίδια, τη ζωή που είναι τόσο ανεκτίμητη, ώστε η μόνη αξία με την οποία μπορεί κανείς να την εκτιμήσει
είναι το μυστήριο της ύπαρξης σε απόλυτη - τη μόνη απόλυτη- συνάφεια με την αναπόφευκτη παύση της ύπαρξης.

Η Θάλεια στο πρώτο της βιβλίο είχε γράψει, σε ύφος επεξηγηματικό, ίσως και απολογητικό, που εμένα μου είχε αρέσει, γιατί έδειχνε ένα σεβασμό προς τον πιθανό αναγνώστη της:
«Η ποίηση είναι για μένα ό,τι το νερό στα φυτά. Είναι ο κόσμος που βλέπει ο τυφλός. Είναι αυτό που σε πάει και σε φέρνει, από το μηδέν στο άπειρο. Η ποίηση είναι γεννημένη στην ψυχή μου. Παραδομένη στο αίμα μου. Γι αυτό είναι η υπόστασή μου.
Είμαι, γιατί γράφω ποίηση, υπάρχω γιατί υπακούω σε αυτήν. Ζω γιατί με αφήνει να ζω με όνειρα. Έμμετροι ή ελεύθεροι οι στίχοι μου περιγράφουν, ιστορούν, αφηγούνται εν συντομία, γεγονότα, καταστάσεις, αισθήματα, με τη γοητεία των λέξεων και των συναισθημάτων. Κι αν ο καθένας σε αυτή τη ζωή ψάχνει ένα φως στην ψυχή του, εγώ διάλεξα την ποίηση, σαν εντολή Θεού. Και νιώθω όμορφα. Και είμαι καλά. Θάλεια»
Τι άλλο μπορεί, άραγε, να αντισταθμίσει τις αντιξοότητες του βίου; Τι θα μπορούσε να αμβλύνει τον πολυετή ζόφο που διέρχεται η χώρα μας και οι συνάνθρωποί μας;
«Πολλά», ίσως θα απαντούσε κάποιος, που τα βλέπει από τη δική του σκοπιά όπως όλοι μας. «Η ποίηση», απαντάει η Θάλεια. Και δεν μιλάει για την ποίηση γενικά γιατί και αυτή, η ποίηση, ποικίλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μιλάει για τη δική της ποίηση. Αυτή που την κάνει να μιλάει με τον εαυτό της, με την ψυχή της, με τις θύμησές της, με τα όνειρα και τα οράματά της, με τις χαρές και τις λύπες της, με τους φόβους και τις ελπίδες της, με τις αμφιβολίες της , με τα διλήμματά της και τα θάρρητά της, τις συστολές και τα ξεσπάσματά της, τα συμπλέγματα και την τελική αυτοπεποίθησή της .
Όλες αυτές τις έννοιες τις έκανε κύκλους και τους στρίμωξε μέσα σε ένα μεγάλο κύκλο και κει τις άφησε να κινούνται πότε από δω πότε από κει, όπως τα σφαιρίδια του λόττο, που ψάχνουν να βρουν τη διέξοδο για να πεταχτούν έξω. Και τελικά βγαίνει μόνο ένα κάθε φορά. Στην Ερωτική ενδελέχεια της Θάλειας βγήκε το μπαλάκι, που γράφει «Αυτοπεποίθηση».
Εγώ που διάβασα το βιβλίο 4 φορές πριν γράψω τούτο εδώ το κειμενάκι, χωρίς να μου το ζητήσει κανείς -ούτε βέβαια και η Θάλεια- αυτή τη λέξη είδα να γράφει το μπαλάκι που ξεπήδησε μέσα από τον Ερωτικό Κύκλο των στίχων της Θάλειας Καραμητσοπούλου: Αυτοπεποίθηση.
Γι αυτό και μόνο αξίζει κανείς να ασχοληθεί και να διαβάσει όλα τα ποιήματα, στο κοκκινωπό βιβλίο της Θάλειας με τις κυκλικές γραμμές τού κατά τα άλλα λιτού και ελκυστικού εξωφύλλου, που εμπνεύστηκε ο καλός γραφίστας κ. Γιώργος Πολίτης. Αυτοπεποίθηση. Όλοι οι στίχοι, που μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνονται «αυτόνομοι», αν προσέξεις στην ανάγνωσή τους, ενυπάρχουν σε μια λανθάνουσα φροϋδική αλληλουχία και συνταιριάζουν την συνύπαρξή τους, σαν να προσφέρουν εθελούσια ένα τμήμα της εξουσίας τους, στο βιβλίο που θα τα στεγάσει. Αυτό το διακρίνει κανείς, με τη συνέχεια και τη συνέπειά τους με μια αλληλεξάρτηση, από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου.
Νομίζω ότι όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο, εκτός των άλλων, ίσως θα αποκομίσει και ένα συμπέρασμα ότι πρέπει να τολμάμε στη ζωή. Κάθε βιβλίο είναι μια έκθεση του εαυτού μας. Και το δίδαγμα είναι ότι πρέπει να «τολμάμε», ακόμα και αν χρειαστεί να σταθούμε απέναντι στο κοινό, με παρρησία, με την ετυμολογική έννοια της λέξης, εάν φυσικά αυτή η παρρησία μας, δεν ενοχλεί τους συνανθρώπους μας.
Με αυτές τις σκέψεις, που με την ευκαιρία αυτού του βιβλίου της Θάλειας Καραμητσοπούλου, τις επιστρέφω και προς τον εαυτό μου, θα ήθελα να θυμίσω την εκπληκτική, κατά τη γνώμη μου, ρήση του Ζίγκμουντ Φρόιντ (1856-1939):

«Όπου κι αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής είχε ήδη πάει εκεί!»
ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ

Ποιές πολιτιστικές εκδηλώσεις θα επιχορηγήσει η Περιφέρεια σε Πόρο, Τροιζηνία, Μέθανα

Σύμφωνα με την Υπ. Αριθμ. 3/2-02-2017 της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Αττικής, στους δήμους του Πόρου και Τροιζηνίας – Μεθάνων, θα συνδιοργανώσει και θα υποστηρίξει οικονομικά, τις ακόλουθες πολιτιστικές εκδηλώσεις:

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον ∆ήµο Πόρου:


Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων διάρκειας (Poros Art Festival)
Αυτό το πολιτιστικό γεγονός δύναται να συµβάλλει ως κίνητρο για την ενίσχυση της επισκεψιµότητας του νησιού, µέσω της ποικιλίας δρώµενων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιό του.
Στόχος αυτής σειράς εκδηλώσεων είναι η δηµιουργία του πολιτιστικού στίγµατος του νησιού µέσα στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη των τουριστικών προορισµών. Τα οφέλη που αναµένεται να προκύψουν από την υλοποίηση του φεστιβάλ είναι σηµαντικά και αφορούν κυρίως το χώρο της πνευµατικής ανάπτυξης του ντόπιου πληθυσµού και την τουριστική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής (κλάδος φεστιβαλικού τουρισµού).
Το φεστιβάλ πρόκειται να πραγµατοποιηθεί τον Ιούλιο 2017 και το προτεινόµενο ποσό συµµετοχής της Περιφέρειας στην εν λόγω εκδήλωση: έως 15.000,00€ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.


«Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας»
Στα τέλη Αυγούστου 2017 θα πραγµατοποιηθούν στο νησί, τα «Συνοριακά της Νεότερης Ελλάδας», στο πλαίσιο των οποίων θα αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα του 1828 –189 χρόνια µετά τις ιστορικές διαπραγµατεύσεις που έλαβαν χώρα στο λιµάνι του νησιού το Φθινόπωρο του 1828, µεταξύ του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και των διπλωµατικών αποστολών Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίες οδήγησαν στον καθορισµό των πρώτων συνόρων του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους– σε συνδυασµό µε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραµµα µε εκδηλώσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατοίκων, αλλά και επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Με την καθιέρωση της ετήσιας διοργάνωσης των «Συνοριακών», αποκαθίσταται η θέση του τόπου µας στη νεότερη ιστορία της χώρας και φέρνει τον Πόρο στο επίκεντρο των προορισµών του Αργοσαρωνικού το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου κάθε έτους. Το προτεινόµενο ποσό συµµετοχής της Περιφέρειας στην εν λόγω διοργάνωση: έως 5.000,00€ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.


Θεατρική Παράσταση «ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ – Η Μάνα της Αντίστασης»
Η Λέλα Καραγιάννη θεωρείται κορυφαία κατοχική ηρωίδα. ∆ηµιούργησε µια αντιστασιακή οργάνωση, µε το όνοµα «ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ», λόγω του ότι η ηρωίδα του ’21 ήταν πρόγονός της. Η οργάνωση αυτή πέτυχε πολυάριθµες δολιοφθορές εναντίον των κατακτητών. Εκτελέστηκε µαζί µε άλλους συναγωνιστές της, στις 08/09/1944 στο Χαϊδάρι.
Με πρωταγωνίστρια την κ. Μαίρη Βιδάλη, στον οµώνυµο ρόλο, η παράσταση θα ανέβει τον Αύγουστο στο Υπαίθριο αµφιθέατρο κτιρίου Συγγρού. Το προτεινόµενο ποσό συµµετοχής της Περιφέρειας στην εν λόγω παράσταση: 2.000,00€ +ΦΠΑ.


Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον ∆ήµο Τροιζηνίας – Μεθάνων:

Πολιτιστικός Αύγουστος ∆.∆. Μεθάνων
Τον Αύγουστο στην Λουτρόπολη των Μεθάνων και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της χερσονήσου των Μεθάνων διεξάγεται Πολιτιστικός Αύγουστος µε Μουσικές εκδηλώσεις, Θεατρικές παραστάσεις και Χορευτικά συγκροτήµατα.
Η εν λόγω διοργάνωση πρόκειται να πραγµατοποιηθεί τον 10-15 Αυγούστου 2017 και το προτεινόµενο ποσό συµµετοχής της Περιφέρειας: έως 5.000,00€ συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ. «Σαρώνεια»
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά, οι «Φίλοι της Παράδοσης», διοργανώνει και φέτος από τις 7 µέχρι τις 16 Ιουλίου, τα «Σαρώνεια 2017», στη δυτική πλατεία του Γαλατά (πλησίον της παιδικής χαράς). Οι φετινές εκδηλώσεις, περιλαµβάνουν εκθέσεις Λαογραφίας, χειροποίητων ειδών διακόσµησης από ξύλο, χαλκό και κεραµίδι, bazaar βιβλίου, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από επαγγελµατίες, φωτογραφίας & πολλά άλλα. Επίσης, θα πραγµατοποιηθούν εκδηλώσεις όπως, παραδοσιακοί χοροί, µοντέρνοι χοροί, αθλητικοί αγώνες, χορωδίες και µουσικές βραδιές. Το προτεινόµενο ποσό συµµετοχής της Περιφέρειας στις παραπάνω εκδηλώσεις: έως 6.000 € συµπεριλαµβανοµένου ΦΠΑ.

Πηγή: mymethana.gr

Λαογραφία -- από Γ. Αθανασίου

Το βιβλίο του Κώστα Ρωμαίου της σειράς Ελληνική Λαογραφία και ειδικά ο πρώτος τόμος με τίτλο «Το αθάνατο νερό», Αθήνα 1973, σε γραφή της εποχής, μας δίνει την δυνατότητα να μπούμε στο πνεύμα της πραγματικής λαογραφίας και να φέρουμε στη μνήμη μας διάφορους θρύλους του ελληνικού λαού.
Ο πρώτος που ασχολήθηκε με τους θρύλους ήτανε ο Ν.Πολίτης το 1904, ενώ τα βιβλία του Κ.Ρωμανού είναι μία συνέχεα που μπορεί να πει κανείς ότι συμπληρώνουν την έκδοση του Ν. Πολίτη.
Τους θρύλους αυτούς οι περισσότερη τους γνωρίζουμε, αλλά αποσπασματικά, λίγοι τους γνωρίζουμε στην πληρότητά τους. Έτσι λοιπών αποφάσισα να φέρω ενώπιών σας μέσα από το βιβλίο του Κ.Ρωμανού μία σειρά λαογραφικών θρύλων, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή μας, μαζί με τα σχετικά σχόλια του συγγραφέα. Ο ποιητής Γ. Δροσίνης απευθύνεται στον Ν. Πολίτη με ένα σονέτο. Τμήμα αυτού του σονέτου μας λέει:

Μας έσυρες στ’ άγνωστα μονοπάτια,
που ανέβαινες, θωρώντας στην κορφή
με πόθο των Νεράιδων τα παλάτια.
Σε σμίξαμε σα νιώτεροι αδελφοί…


Τιμή και δόξα πως ο πρώτος ήσουν!
Ακολουθώντας ά λ λ ο ι θα πατήσουν
όπου δε φτάσαμε μαζί σου εμείς.


1. Το «Πετροκάραβο του Πόρου»

Αντίκρυ στον κάβο Μπίστη του Πόρου και στον Καβαλλάρη των Μεθάνων είναι ένα ξερονήσι μοναχικό και έρημο, το Πετροκάραβο. Αυτό έναν καιρό ήταν μια από τις μεγαλύτερες μπρατσέρες του κόσμου. Ήταν γρήγορη, και πέρναγε όλα τ’άλλα καράβια. Καπετάνιο του είχε μία Νεράιδα, που την έχασε η μεγάλη της περηφάνεια, γιατί δεν της έφτανε που ήτανε η πρώτη στη θάλασσα, μόνο θέλησε να γίνη και η πρώτη του ουρανού. Και γι’ αυτό βάλθηκε να περάση και το φεγγάρι, και ορκίστκε, ή το φεγγάρι να περάσω, ή να χαθώ.

Και μια βραδιά η Νεράιδα, αφού ετοίμασε το καράβι της, λέει στο φεγγάρι: «-Έλα, να ιδούμε σήμερα ποιος θα γίνη ο αφέντης της θάλασσας και του ουρανού». Ο φεγγάρι τραβούσε ήσυχα το δρόμο του, και η Νεράιδα πάσχιζε να το φτάση. Τρεις μέρες και τρεις νύχτες επάλευε, όσο που είδε τ ’άσπρα της πανιά να γίνουνε κουρέλια. Από το θυμό και τη ντροπή της άρχισε να βρίζη και να καταριέται τη μάννα της. Τότε σηκώνεται μεγάλη θαλασσοταραχή, κι’ ένα αστροπελέκι πέτρωσε το καράβι.

Αν τύχει και ζυγώσει κανείς εκεί και βάλει τ’ αυτί του σε μια τρύπα που είναι στη μέση στο Πετροκάραβο, ακούει κάτι σαν φωνές, σαν μοιρολόγια. Εκεί λένε πως ήταν η καμάρα της Νεράιδας. Και πολλά καράβια, όταν περάσουν από κει νύχτα και κάνει μεγάλη φουρτούνα, βλέπουν μπροστά στην πλώρη ένα μεγάλο κόκκινο φως τρεμουλιαστό. Μερικοί μάλιστα αλαφροΐσκιωτοι βλέπουν και μια γυναίκα, στα κάτασπρα ντυμένη, να κρατή αυτό το φως στο δεξί της χέρι».

Ανέσως διαπιστώνει κανείς ότι με την παράδοση αυτή,..έχουμε ένα γνώριμ, έναν ιδιαίτερα προσφιλή στην αρχαιότητα ψυχολογικό τομέα… Πρόκειται για το «μέτρο», που χρειάζεται για όλες τις ανθρώπινες πράξεις. «Μέτρον άριστον». Πρόκειται για τα ολέθρια αποτελέσματα που φέρνει κάθε τι, που ξεπερνάει το κανονικό και καταντά «ύβρις». Έχομε ρυθμιστικό πρόσταγμα στην περίπτωση αυτή το «μηδέν άγαν» των αρχαίων, το τίποτε το πάρα πολύ υπερβολικό. Αυτή την αρχή, αυτό το αξίωμα του βίου, το περιφρόνησε η περήφανη Νεράιδα, που ήτανε κυβερνήτρα της πιο όμορφης και τη πιο σπουδαίας μπρατσέρας του κόσμου. Ήταν αφέντρα της θάλασσας. Αλλά ήθελε να γίνη και αφέντρα του ουρανού. Τα έβαλε με το φεγγάρι, με ένα υπερφυσικό ον, με ένα θεό…

Αυτή την ίδια αρχή, αλλά μέσα στα νεοελληνικά δημοτικά τραγούδια, την περιφρόνησε, και ένα άλλο καράβι, ένα σπουδαίο και ολοκαίνουργο, «του κυρ’ Αντριά το κάτεργο», που δεν θέλησε να υπακούση στη συνετή προειδοποίηση του κυρ Βοριά. Είναι οι στιγμές, που εκείνος ειδοποιεί ότι θα φυσήξη δυνατά, και όσα καράβια βρίσκονται μεσοπέλαγα, ας πιάσουν στο πρώτο λιμάνι. Ένα πνεύμα ιπποτικής ζωής διακρίνει εδώ τις σχέσεις καραβιών και κυρ Βοριά. Ένα πνεύμα ιπποσύνης, που ταιριάζει μόνο στους δυνατούς και στους γενναίους. Νοοτροπία ύπουλη ταιριάζει στους μικρούς και στους μικρόψυχους. Ιδού οι σχετικοί στίχοι:

Κι’ όσα καράβια τ ’άκουσαν, όλα λιμάνι πιάνουν,
του κυρ’ Αντριά το κάτεργο μέσα βαθειά αρμενίζει,
-Δε σε φοβούμαι, κυρ Βοριά, φυσήξεις δε φυσήξεις,
τι έχω καράβι από καρυά και τα κουπιά πυξάρι,
τι έχω και καραβόσκοινα από ξανθής μαλλάκια.
Εγωιστική η απόκριση του καραβιού. «Ύβρις» η πράξη. Και το αποτέλεσμα; Αυτό ήταν να διαλυθή σε συντρίμμια το περήφανο καράβι και να καταστραφούν τα πάντα, ακόμη και η τρυφερή εκείνη «ελπίδα» της μαυροντυμένης χήρας, που καρτεράει στ’ ακρογιάλι της πατρίδας το χαμένο ναυτόπουλό της:
Γιόμισε η θάλασσα πανιά, το κύμα παλληκάρια,
και το μικρό ναυτόπουλο σαράντα μίλια πάγει.
«Ύβρις» λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις των δύο καραβιών. Στο καράβι του κυρ Αντριά έχομε την εκμηδένιση. Στο Πετροκάραβο του Πόρου έχομε την απολίθωση. Και η συνέχεια, στην ανόητη αλαζονεία του Πετροκάραβου; Η συνέχεια είναι κλάματα και αγώνας μάταιος. Τις μέρες, όποιος ζυγώσει σε μια τρύπα που βρίσκεται στη μέση του Πετροκάραβου, ακούει τα κλάματα και τα βογγητά της περήφανης Νεράιδας. Κλαίει και δέρνεται. Όσο για τις νύχτες, τότε που ξαναβγαίνει ψηλά το φεγγάρι και τα κύματα βογγούν πιο δυνατά, η ίδια Νεράιδα φαίνεται ασπροντυμένη στην πλώρη του πέτρινου καραβιού της, κρατώντας στο δεξί της χέρι ένα μεγάλο κόκκινο φως. Γιατί; Φανερό γίνεται ότι η ανόητη κυβερνήτρα ζη ξανά τις τελευταίες έντονες στιγμές της ιστορίας του καραβιού της, τότε που καταράστηκε τη μάνα της και έγινε αιτία να σηκωθή ολόρθη και εκδικήτρια η ίδια η Φύση. Αμέσως τότε, μην αντέχοντας την προσβολή κατά του αθώου γονιού, η ίδια η θάλασσα ξεσηκώθηκε φουρτουνιασμένη και ένα αστροπελέκι έπεσε ίσια πάνω στο καράβι.

Απόμεινε λοιπόν η αλαζονική Νεράιδα, αθάνατη αλλά και αμετανόητη. Και ενώ τις μέρες θρηνεί γεμάτη πείσμα και ακούονται μέσα στο βράχο «κάτι σαν φωνές, σαν μοιρολόγια», τις νύχτες ζη με την αιώνια παραίσθηση ότι εξακολουθεί ακόμη να γίνεται ο στερνός δραματικός ανταγωνισμός, ο μοιραίος εκείνος, που τόλμησε να τον κάμη με το άλλο «καράβι του ουρανού», με το γρήγορο φεγγάρι. Αληθινά, σαν καράβι μοιάζει και το φεγγάρι. Σαν ένα καράβι, που πότε ταξιδεύει ήσυχο στα ακύμαντα γαλάζια νερά του ουρανού, και πότε μοιάζει να σχίζη τα άσπρα κύματα, τα σύννεφα, συνεχίζοντας το δρόμο του με αισιόδοξη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Το φεγγάρι τις νύχτες ταξιδεύει ψηλά. Το Πετροκάραβο όμως παραμένει ακίνητο ανάμεσα στον Πόρο και στα Μέθανα. Και εκείνη, που δεν προσαρμόσθηκε ακόμη στην οδυνηρή πραγματικότητα, είναι η Νεράιδα, περήφανη άλλοτε κυβερνήτρα ενός γρήγορου καραβιού και αιώνιο έπειτα θύμα των ανοησιών της. Ανάμεσα όμως απ’ όλα αυτά, και πάνω απ’ όλα αυτά, προβάλλει η αρχαία «ύβρις» που παρακολουθεί, καταγραφεί και δεν ξεχνά. Κάποτε μάλιστα γίνεται κυριολεκτικό αστροπελέκι, όπως έγινε στην προκειμένη παράδοση: «Από το θυμό και τη ντροπή της άρχισε να βρίζη και να καταριέται τη μάνα της. Τότε σηκώνεται μεγάλη θαλασσοταραχή, κι’ ένα αστροπελέκι πέτρωσε το καράβι».
Γιώργος Αθανασίου

Περιοδικό "Εθνοτραπεζική"

Έχουμε τη χαρά να σας γνωστοποιήσουμε ότι μόλις βγήκε στον «αέρα» το νέο περιοδικό του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΕΠΕΤΕ), «ΕΘΝΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ».
Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο ηλεκτρονικό περιοδικό, με ποικίλη ύλη. Περιλαμβάνει εκτός από τα υπηρεσιακά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά, εργασιακά –άρθρα εξαιρετικά επιμελημένα και καλογραμμένα από μέλη του ΣΕΠΕΤΕ– και διάφορα άλλα κείμενα, οδοιπορικά, γενικά, για τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την κοινωνιολογία. Επίσης περιλαμβάνει έρευνες και αναλύσεις, χωρίς να λείπει και το χιούμορ, οι συμβολικές γελοιογραφίες καθώς πολύ ωραίες φωτογραφίες και εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα και κοσμούν τις σελίδες του.
Πρέπει να τονίσουμε και την εξαίρετη μοντέρνα και εμπνευσμένη γραφιστική και καλλιτεχνική επιμέλεια που, όπως θα διαπιστώσετε, το καθιστά ευχάριστο, ελκυστικό, χρήσιμο και λειτουργικό και το ξεχωρίζει από άλλα περιοδικά και ιστοσελίδες. (Γραφίστας Γιώργος Πολίτης, ατελιέ Public Graphics, 2106130035).
Είμαστε βέβαιοι ότι θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον και θα ασχοληθείτε με την ανάγνωσή του.
Επίσης θα περιμένουμε τα τυχόν σχόλιά σας, μέσα από την ιστοσελίδα του www.sepete.gr, ή όπως αλλιώς το προτιμάτε (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, sepete@windowslive.com, ή/και κανονικό ταχυδρομείο).
Στις δύσκολες μέρες που περνάει ο τόπος, με την έλλειψη σταθερότητας και τις συνεχείς αμφιβολίες για το αύριο, επηρεάζεται αρνητικά και ο οικογενειακός προγραμματισμός. Γι αυτό πιστεύουμε πως η μεταξύ μας επικοινωνία αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα. Σε αυτό βοηθάει τα μέγιστα η τεχνολογία και φυσικά το περιοδικό μας «ΕΘΝΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ».
Τέλος, θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε μια θερμή παράκληση: Σας παρακαλούμε να προωθήσετε το νέο περιοδικό μας σε όσο περισσότερους γνωστούς και φίλους σας, ώστε να διαβαστεί και συντελέσει στην αμφίδρομη επικοινωνιακή χρησιμότητα, για την οποία εκδίδεται και κυκλοφορεί, σε ηλεκτρονική μορφή.


Καλά Χριστούγεννα
Ευτυχές το Νέον Έτος 2017ΑΡΙΣ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ (arimari@otenet.gr)
ΥΓ. Αγαπητοί φίλοι, στη σελίδα 34, μπορείτε να διαβάσετε και το πανέμορφο ποίημα του Συγγραφέα Τάκη Χατζηαναγνώστου «Η βροχή». Το έγραψε στην κατοχή, 17 χρονών παλληκαράκι. Πολύ αργότερα στην εποχή του Νέου Κύματος το μελοποίησε ο Συνθέτης Γιάννης Σπανός και το πρωτοτραγούδησε η Πόπη Αστεριάδου. Αν μπείτε στο Google music youtube, θα το ακούσετε. Σήμερα, επειδή είναι πολύ επίκαιρο, σαν να είναι κατοχή, το ξαναλέμε κι εμείς για να ξορκίσουμε το κακό και αν ευχηθούμε όλοι μαζί το 2017 θα βγει καλό. Ίσως και πολύ καλό… Πάντως προτιμήστε την Αστεριάδου, για να μη το… μετανιώσετε ακούγοντας τη δική μου συνημμένη εκδοχή.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.


Η ΒΡΟΧΗ (ΑΛΛΑΓΜΕΝΗ).WMA

Ποιητική Εκδήλωση Γιάννη Σουλιώτη στην Αθήνα

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016, στις 8 μμ, στο μουσικό χώρο Gazarte, στο Γκάζι, (στάση Κεραμεικός) ο Γιάννης Σουλιώτης διοργανώνει με ομάδα καλλιτεχνών ένα μουσικό αφιέρωμα στη Ρωσική ποίηση με τίτλο: ''8 ΡΩΣΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ «ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ» ΕΛΛΗΝΙΚΑ''.

Θα ανθολογηθούν οι παρακάτω Ρώσοι ποιητές και ποιήτριες:

- Άννα Αχμάτοβα (1889-1966) μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της «Αργυρής Εποχής» στην ποίηση της Ρωσίας.

- Σεργκέι Γιεσένιν (1895-1925), ένας από τους τελευταίους και κατατρεγμένους της περιόδου της Επανάστασης, ο Γεσένιν είναι από πλέον προικισμένους νεώτερους Ρώσους ποιητές.

- Μαρίνα Τσβετάγιεβα (1892-1941) μία από τις σημαντικότερες ρωσίδες ποιήτριες του 20ου αιώνα,

- Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι (1893-1930) Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, έζησε μία ζωή διωκόμενος από το καθεστώς, αλλά αναδείχθηκε ως ένας από τους κατ' εξοχήν εκπροσώπους του Ρωσικού Φουτουρισμού στις αρχές του 20ού αιώνα.

- Μίρρα Λοχβίτσκαγια (1869-1905) βραβευμένη Ρωσίδα ποιήτρια του τέλους του 19ου αιώνα, μία από τις αυθεντικότερες φωνές της "Αργυρής Εποχής" στην ποίηση της έσχατης Τσαρικής Ρωσίας.

- Οσίπ Μάντελσταμ (1891-1938) η ποιητική ιδιοφυϊα, το αστέρι των ρωσικών γραμμάτων, που λάτρεψε τον ελληνικό πολιτισμό και τον μνημόνευσε στη δυσνόητη ποίησή του.

- Ζινάιντα Γκίπιους (1869-1945) πολυγραφότατη λογοτέχνιδα, η γνησιότερη εκφράστρια του ρωσικού Μοντερνισμού.

- Μάρκ Σαγκάλ (1887 - 1985) Γάλλος ζωγράφος και ποιητής ρωσο-εβραϊκής καταγωγής που θεωρείται ένας από τους μείζονες καλλιτέχνες της μοντέρνας τέχνης. Εντυπωσιασμένος από το ελληνικό φως το αποτύπωσε στους υπέροχους πίνακές του.

Στην εκδήλωση θα ταξιδέψουν το κοινό στη μαγική χώρα της Ρωσικής οι παρακάτω καλλιτέχνες:

- Θα διαβάσουν ο ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης και η Ποριώτισσα υψίφωνος Κατερίνα Οικονόμου,

- Θα τραγουδήσουν οι Αργυρώ Καπαρού, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Θοδωρής Βουτσικάκης

- Μετάφραση ποιημάτων από τον Γιάννη Σουλιώτη

- Μελοποίηση-ενορχήστρωση από την Δάφνη Αλεξανδρή

- Καλλιτεχνική διεύθυνση από την Λίνα Νικολακοπούλου.

- Στην αφίσα ο "Ποιητής" είναι έργο του ζωγράφου Δημήτρη Γέρου.

Αφιέρωμα σε ισπανικό περιοδικό για τη Λιάνα Σακελλίου

Σε ισπανικό λογοτεχνικό περιοδικό δημοσιεύτηκε πρόσφατα αφιέρωμα για την Ποριώτισσα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ποιήτρια Λιάνα Σακελλίου. Το αφιέρωμα περιέχει και αριθμό ποιημάτων μεταφρασμένων στα ισπανικά με τα οποία η Λιάνα συμμετείχε στο φετινό παγκόσμιο φεστιβάλ ποίησης, που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην νότια Γαλλία. Κάποια μάλιστα από τα ποιήματά της που δημοσιεύονται, αναφέρονται και στον Πόρο, όπως εκείνο για το διάσημο Ιταλό ζωγράφο και 1ο διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Raf. Ceccoli που έμεινε στο Μοναστήρι του Πόρου στα 1849, και άλλο ποίημα για τον επίσης διάσημο Ρώσο ζωγράφο Marc Chagall και στην διαμονή του στη βίλλα 'Γαλήνη' στον Πόρο στα 1952.

Μαζί με τα θερμά μας συγχαρητήρια στην αγαπητή συμπατριώτισσα ποιήτρια Λιάνα, να ευχηθούμε να ευοδωθούν και οι προσπάθειές της να οργανωθεί το παγκόσμιο φεστιβάλ ποίησης και στο νησί μας, ενέργεια που ελπίζουμε να στηριχτεί αμέριστα τόσο από τον δήμο, όσο και από εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

Δείτε τη φωτό του περιοδικού με το δημοσίευμα για την Λιάνα και την ποιητική συλλογή της "Πάρε με σαν φωτογραφία" μεταφρασμένη στα γαλλικά και με πίνακα της Ιταλίδας ζωγράφου Gianna Cuneo στο εξώφυλλο.

Η Τέτη Κασιώνη στο Ανοιχτό Θέατρο Καμμένης Χώρας

Την Παρασκευή 19/8 στις 21:30, το Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας παρουσιάζει τη νέα ερμηνεύτρια και τραγουδοποιό Τέτη Κασιώνη. Μετά από έναν πολύ επιτυχημένο συναυλιακό χειμώνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Τέτη Κασιώνη ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία και κάνει στάση στο υπέροχο Θέατρο Καμένης στα Μέθανα. Μαζί της, οι εξαιρετικοί μουσικοί Γιώργος Αθανασίου στην κλασική κιθάρα και Δημήτρης Κουζής στο βιολί. Οι τρεις μουσικοί ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα ταξίδι γεμάτο από χρώματα και αρώματα μακρινών τόπων. Τραγούδια από τον πρώτο προσωπικό δίσκο της ερμηνεύτριας που μόλις κυκλοφόρησε από την εταιρεία Μικρός Ήρως, σε ενορχήστρωση του Θύμιου Παπαδόπουλου, όπως επίσης και τραγούδια από την Μεσόγειο, την Λατινική Αμερική και τα Βαλκάνια βρίσκουν δρόμους ανοιχτούς για να φτάσουν σε μακρινούς προορισμούς και να βρουν συνταξιδιώτες. Πολυρυθμίες και έντονες ερμηνείες σε διασκευές διαχρονικών κομματιών του διεθνούς ρεπερτορίου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής τους παράστασης. Βασικά χαρακτηριστικά της μουσικής τους, η δραπέτευση και το πάθος που παρασέρνουν τους θεατές σε μια αξέχαστη μουσική περιήγηση.


Συντελεστές:

Τέτη Κασιώνη, φωνή
Γιώργος Αθανασίου, κιθάρα
Δημήτρης Κουζής, βιολί


Πληροφορίες:

Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας, Καμένη Χώρα, Μέθανα
Επικοινωνία: 6977715676
Είσοδος 8 ευρώ
Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν
Ώρα έναρξης: 21:30Πηγή: mymethana.gr

O Συνδεσμος Τροιζηνίων για την έκθεση του "Ζωγραφίζοντας τον Πόρο"

Την Κυριακή το βράδυ τέλειωσε η έκθεση "Ζωγραφίζοντας τον Πόρο" με πλέον των 200 φωτοαντιγράφων ζωγραφικών έργων που αφορούσαν το νησί μας και ήταν σχεδόν όλα άγνωστα στο ευρύ κοινό.Ο σκοπός αυτής της έκθεσης ήταν να μάθει ο κόσμος ότι πάνω από 50 ζωγράφοι Ελληνες και Ξένοι συμπεριλαμβανόντουσαν.Και αρχίζαμε έχοντας έργα,από τις πρώτες δεκαετίες του 1800 μέχρι και σήμερα.Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι Ελληνες ζωγράφοι είχαν περάσει από τον Πόρο και είχαν αφήσει το πολύτιμο αποτύπωμά τους στους υπέροχους πινακές τους.Ορισμένοι σκιαγραφούσαν και την ιστορία της εποχής.

Την εκθεσή μας τίμησαν ο κ.Γιάννης Δημητριάδης Δήμαρχος Πόρου,ο κ. Σπύρος Σπυρίδων πρώην Δήμαρχος και μέλος μας,οι κ.Αντώνης Βιρβίλης Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου μας ο Πρώην Πρόεδρος κ.Γιώργος Ταρταράκης οι Διεθνείς ζωγράφοι κυρία G P Cuneo, και ο δικός μας Χρήστος Παπαδόπουλος,ο Διευθυντής της Χατζοπούλειου Βιβλιοθήκης κ. Γιάννης Μανιάτης η κ.Νάγια Τζιτζα Μακρή Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πόρου,ο κ.Γιώργος Ξενούλης γλύπτης κ. Τάσος Τζιτζάς ζωγράφος,αλλά και ο Γιώργος Κληροδοτάκος ζωγράφος και πλήθος μελών μας αλλά και άλλων ανθρώπων που οι περισσότεροι ήταν εκτός Πόρου αλλά λάτρεις του Πόρου

Η φωτογραφία του κ. Δημάρχου είναι σχετικά δυσδιάκριτη για την προστασία του παιδιού του που κρατά μαζί του.

Σας ευχαριστούμε όλους όσους ήλθατε και μας τιμήσατε

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΥ

Μας εστάλη και σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Χατζηπέρου (Παρασκευή 5 Αυγούστου, αμφιθέατρο κτ. Συγγρού, ώρα 20:00).

Δελτίο Τύπου           Πόρος, 3.8.2016

Παρουσίαση βιβλίου Παναγιώτη Χατζηπέρου

Το βιβλίο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 5 Αυγούστου και ώρα 20:00 στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς, ο Δήμος Πόρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Ποριώτισσα». Για το βιβλίο του κ. Χατζηπέρου, με τίτλο Στη Σκιά του Ποσειδώνα: Η Ανταρσία του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», θα μιλήσουν οι Αντώνης Βιρβίλης, ο Διευθυντής της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννης Μανιάτης, ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Αθηνών Γιώργος Καρράς και ο Δημήτριος Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α. Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μαίρη Βιδάλη, ηθοποιός, στο τραγούδι θα είναι ο Ανδρέας Λάφης και η Σοφία Ζαράνη και στο πιάνο ο Ανδρέας Βουδούρης, ενώ συντονίζει ο Στέφανος Μίλεσης, Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού στον ΠΟΡΟ

Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού στον Πόρο!
Κυριακή 7 Αυγούστου, 9μμ
Αμφιθέατρο Συγγρού

Ακόμη ένα μουσικό καλοκαίρι υπόσχεται να προσφέρει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού που διοργανώνεται για έκτη χρονιά στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα και τον Πόρο και για πρώτη φορά και στα Κύθηρα.

Μια μοναδική συναυλία στο Αμφιθέατρο Συγγρού, παρουσιάζουν οι εκλεκτοί μουσικοί που έχουν καταφτάσει στην Ελλάδα από κάθε γωνιά του κόσμου:

ΠΟΡΟΣ
7 Αυγούστου, 2016 | 21:00
Γιάννης Αγρανιώτης, Anna Blackmur, Benjamin Bowman, Clemens Linder, βιολιά
Steven Dann, Ruth Gibson, Francis Kefford, βιόλες
James Barralet βιολοντσέλοΚουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 18 No. 6 Beethoven
Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε μι ύφεση μείζονα , K. 614 Mozart
Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε φα μείζονα, Op. 88 Brahms
Νωρίτερα, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού επισκέπεται τον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα, ενώ ολοκληρώνει το 6ο μουσικό καλοκαίρι του στα νησιά της Ελλάδας με μια συναυλία στα Κύθηρα!

Δείτε τα νέα του Φεστιβάλ στο www.facebook.com/SaronicFestival

Έκθεση έργων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων

Την Δευτέρα 1η Αυγούστου και μέχρι τις 7 Αυγούστου, ο Σύνδεσμος Τροιζηνίων, θα παρουσιάσει μια συλλογή έργων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με θέμα τον τόπο μας με περισσότερα απο 100 έργα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε απόγευμα από τις 19:30 έως 22:30, στο κτίριο Συγγρού.

Μην την χάσετε.

Citronne Gallery-Δελτιο τυπου

Μας εστάλη και επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου των εγκαινίων της Γκαλερί Citronne "ΑΙΓΑΙΟ Ταυτότητες + Διαδρομές" που πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 25 Ιουνίου στον Πόρο.

ΓΚΑΛΕΡΙ CITRONNE – ΠΟΡΟΣ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ


Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές
Σάββατο, 25 ΙουνίουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης ‘Αιγαίο: Ταυτότητες + Διαδρομές’ , το Σαββάτο 25 Ιουνίου στην Γκαλερί CITRONNE στην παραλία του Πόρου.
Εννέα σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες,- ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Μιχάλης Κατζουράκης, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης, ο Αλέκος Κυραρίνης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, ο Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ο Σωτήρης Σόρογκας και ο Γιάννης Ψυχοπαίδης - κλήθηκαν να σχολιάσουν εικαστικά το ‘Αιγαίο’ – ένα διαχρονικά επίκαιρο θέμα -,και να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στους σύγχρονους προβληματισμούς.


Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν πολλοί καλλιτέχνες και φιλότεχνοι. Αναμεσά τους ο Ακαδημαικός και επί σαράντα χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κύριος Άγγελος Δεληβοριάς, ο ποιητής και Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης κύριος Διονύσης Καψάλης με την συζυγό του Μαρίνα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Harvard και President του Κολλεγίου Αθηνών Σπύρος Πολλάλης, επιμελητής κύριος Τάκης Μαυρωτάς, ο συγγραφέας κύριος Θανάσης Νιάρχος, οι εικαστικοί κύριοι Σωτήρης Σόρογκας, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Αλέκος Κυραρίνης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, ο κύριος Σπύρος Λάζαρης, ο κύριος Αντώνης Μαρκεζίνης με την συζυγό του κυρία Μαρία Πρωτονοταρίου – Μαρκεζίνη, ο κύριος Μανώλης Περατικός, ο κύριος Σπύρος Σπυρίδων με την συζυγό του Κατερίνα, οι κυρίες Δώρα Σαββίδη, Χαρά Μπεγλέρη, Μαίρη Χριστοφίδη και πολλοί άλλοι.Επιμέλεια έκθεσης: Τατιάνα Σπινάρη - Πολλάλη, Δρ της Ιστορίας της Τέχνης
Διάρκεια της έκθεσης: 25 Ιουνίου - 17 Σεπτεμβρίου 2016

1 2 3 4 5 -->