POROSplus.gr - Αρχική


Περιβάλλον

Επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης

Σας παραθέτουμε την ενημέρωση του ΕΕΣΠ αναφορικά με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ 1/1/2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου Ε.Ε.Σ.Π. σε συνεργασία με την Ο.Ε.Σ.Α.Ο.Ν.Ν.Α. και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας Ε.Ε.Σ.Ε., ενημερώνει τα μέλη του που διατηρούν εμπορικές επιχειρήσεις για την επιβολή Περιβαλλλοντικού Τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες. Συγκεκριμένα από την 1-1-2018, δεν θα διατίθενται δωρεάν στους καταναλωτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, αντιθέτως αυτές θα χρεώνονται στον καταναλωτή, ενώ μία ακόμη πινακίδα θα προστεθεί στο κατάστημα και σε εμφανές σημείο, όπου θα αναγράφεται το κείμενο «Οι λεπτές σακούλες μεταφοράς υπόκεινται στο περιβαλλοντικό τέλος με σκοπό τη μείωση χρήση τους». Τέτοιες Πινακίδες προσφέρει δωρεάν στα μέλη του ο Ε.Ε.Σ.Π. Το ύψος του τέλους καθορίζεται ως εξής:

α) Από την 1η Ιανουαρίου 2018 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 3 λεπτών.
β) Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς προσδιορίζεται στην τιμή των 7 λεπτών.

Επομένως κάθε έμπορος, ο οποίος διαθέτει στον καταναλωτή λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, υποχρεούται ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Το τέλος αναγράφεται στα παραστατικά πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων και αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που τηρεί η επιχείρηση.

Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση του νέου πλαισίου από τους συναδέλφους, δεδομένου ότι οι κυρώσεις είναι σημαντικές και δεν επιτρέπεται –ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς- να επιβάλλονται λόγω λάθους. Συγκεκριμένα, για τον έμπορο που παραβαίνει τις υποχρεώσεις του, προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο από 200 μέχρι 5.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα της παράβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους λογιστές σας και με το Δ.Σ στα τηλέφωνα 6970801255 (Δ.Συξέρης) & 6974366525 (Γ.Μαστροπέτρος)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Ε.Σ.Π.image 2812

Τα 15 λαθη της ανακυκλωσης

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι στον μπλε κάδο μπαίνουν αλουμινένιες, τσίγκινες, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Τι γίνεται όμως όταν το γυαλί είναι σπασμένο ή το χαρτί λερωμένο; Διαβάστε τι δεν κάνουμε σωστά όταν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας στους μπλε κάδους.

Καθώς η ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων κάνει σημαντικά βήματα και όλο και περισσότεροι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών, είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγονται ορισμένα λάθη, που ενδέχεται, αντί να λύσουν, να δημιουργήσουν προβλήματα. Εμείς συγκεντρώσαμε 15 «περίεργα υλικά» που φαίνονται κατάλληλα για ανακύκλωση, αλλά δεν είναι.

1. Σπασμένα γυαλιά. Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, αν σπάσει ένα ποτήρι ή ένα μπουκάλι, δεν το πετάμε στους μπλε κάδους, αλλά στους κοινούς.

2. Κουτιά από πίτσα, συσκευασίες έτοιμου φαγητού. Τα κουτιά της πίτσας είναι από χαρτόνι, οπότε μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι είναι ανακυκλώσιμα. Οταν τα πετάμε όμως είναι γεμάτα λάδια και λίπη. Μάλιστα, όσο κι αν προσπαθήσουμε να τα καθαρίσουμε, αυτό δεν γίνεται ολοκληρωτικά, καθώς πάντα μένουν υπολείμματα, ενώ και το ίδιο το χαρτόνι μοιάζει να έχει «ποτίσει». Επομένως, όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού (διαμορφώνεται μια λερωμένη μάζα). Το ίδιο κάνουμε και τις συσκευασίες έτοιμου φαγητού.

3. Σακούλες βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες. Μοιάζουν με τις απλές πλαστικές σακούλες, αλλά δεν είναι ίδιες. Ενώ οι απλές πλαστικές σακούλες μπορούν να ανακυκλωθούν και να γίνουν πλαστικό φιλμ, οι βιοδιασπώμενες ή φωτοδιασπώμενες, που διατίθενται κυρίως από τα σούπερ μάρκετ, έχουν ημερομηνία λήξης και από ένα σημείο και μετά αρχίζουν να αποσυντίθενται. Επομένως, δεν ανακυκλώνονται. Επίσης, υπάρχει περίπτωση η διαδικασία αποσύνθεσής τους να ξεκινήσει ενώ βρίσκονται στους μπλε κάδους ή στο κέντρο διαλογής της ανακύκλωσης, δημιουργώντας πολλά μικροσκοπικά κομματάκια, που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολτού σκουπιδιών, ο οποίος δυσχεραίνει την ανακύκλωση.

4. Κομματάκια χαρτί. Το σύστημα των μπλε κάδων δεν μπορεί να διαχειριστεί κομμάτια χαρτιού, που είναι μικρότερα από μια σελίδα μεγέθους Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί δημιουργούν ένα χάρτινο κατακάθι που κάνει την όλη διαδικασία πιο χρονοβόρο.

5. Βρεγμένο ή λερωμένο χαρτί. Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Ακατάλληλο για ανακύκλωση είναι και το βρεγμένο χαρτί, ακόμη κι όταν στεγνώσει, γιατί οι ίνες του χαρτιού «μαζεύουν» όταν βρέχονται. Στους μπλε κάδους καλό είναι να μη ρίχνουμε χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας, ακόμα κι αν ειναι καθαρά.

6. Υλικά από πηλό. Αρκετά είδη καθημερινής χρήσης είναι κεραμικά, δηλαδή προέρχονται από ψημένο πηλό, όπως οι παλιές κούπες του καφέ, τις οποίες αντικαθιστούμε. Δεν πρέπει όμως να πεταχτούν στον μπλε κάδο, γιατί η ανακύκλωσή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

7. Αφρολέξ και φελιζόλ. Και τα δύο είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε οποιοδήποτε στάδιο της πορείας της ανακύκλωσης. Συνεπώς, η ρίψη τους στους μπλε κάδους δημιουργεί προβλήματα.

8. Συσκευασίες τοξικών υλικών. Πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες, που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., δεν πρέπει με τίποτα να ρίχνονται στους μπλε κάδους, γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δύσκολα απομακρύνονται.

9. Δισκάκια CD, DVD και βιντεοκασέτες. Παρότι κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο από αλουμίνιο, τα ψηφιακά δισκάκια ή οι παλιές μας βιντεοκασέτες περιέχουν πολλές προσμείξεις, καθιστώντας αδύνατη την άμεση ανακύκλωσή τους. Το ίδιο ισχύει και για τις βιντεοκασέτες (όσες έχουν απομείνει), καθότι, εκτός από το πλαστικό περίβλημα, περιέχουν και την ταινία, η οποία δεν ανακυκλώνεται. Αν θέλουμε να τα ανακυκλώσουμε, θα πρέπει να τα στείλουμε στην Ανακύκλωση Α.Ε., Βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής (Τ/25310-58.100), ή να τα παραδώσουμε στην εταιρεία Eurosun (Kτίριο SANYO, 12ο χλμ. εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, Μεταμόρφωση).

10. Καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν διαχειρίζονται και δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης.

11. Πλαστικά έπιπλα. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων που οφείλει να διαθέτει κάθε δήμος.

12. Συρμάτινες κρεμάστρες. Οι περισσότερες έχουν και πλαστικά μέρη με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης των δύο υλικών. Για να μη δυσχεραίνουμε τη διαδικασία ανακύκλωσης, είτε διαχωρίζουμε το σύρμα από το πλαστικό είτε τις ρίχνουμε στους κοινούς κάδους σκουπιδιών.

13. Τηλεκάρτες. Δεν θεωρούνται συσκευασίες γι’ αυτό και δεν πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους. Aλλωστε, το κόστος ανακύκλωσής τους είναι μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής, γι’ αυτό και η μόνη λύση είναι η επαναχρησιμοποίηση (π.χ. διακοσμητικά υλικά και παιχνίδια).

14. Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αρα πρέπει να τα αφαιρούμε και να τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε καδο.

15. Κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλότητας για ανακύκλωση.

Δεν ξεχνάμε…


1. Να διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
2. Να αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, να τις ξεπλένουμε.
3. Να διπλώνουμε/ συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
4. Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
5. Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
6. Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.


Πηγή: www.kathimerini.gr

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Σας επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Πόρου αναφορικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Μήνυμα ΥΝΑΝΠ προς ΜΜΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. Ο εορτασμός αυτός μας υπενθυμίζει ακόμη μια φορά τις ήδη λεπτές ισορροπίες του πλανήτη μας και το γεγονός ότι το μέλλον του όπως και αυτό της ύπαρξής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η ημέρα αυτή αποτελεί ιδανική ευκαιρία για περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την ανάληψη δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Όλοι μας αναγνωρίζουμε την αλληλεξάρτηση των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό τους περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτά, η βιώσιμη και αειφόρος κοινωνική-οικονομική ανάπτυξη θα πρέπει να εξασφαλίζεται με γνώμονα τον σεβασμό στη φύση μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα για την πατρίδα μας, ο άφθονος φυσικός της πλούτος, η μεγάλη έκταση της ακτογραμμής της και η πληθώρα των νησιών της αποτελούν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθειά της να χαράξει μια νέα αναπτυξιακή πορεία. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στην ολοκλήρωση από το Υπουργείο μας της διαδικασίας για την πρόσφατη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και τη Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, που υιοθετήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταφοράς και διασποράς στη θάλασσα επιβλαβών, αλλόχθονων υδρόβιων οργανισμών, μέσω της αλλαγής του έρματος των πλοίων, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα το συνεχές ενδιαφέρον του ΥΝΑΝΠ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει, λοιπόν, και φέτος ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στην προστασία του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής χάρη στην εκπαίδευσή τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει.
Μέσω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2017 οφείλουμε και πάλι να αναλογιστούμε ότι σε αυτό το περιβάλλον δεν ζούμε μόνοι μας. Το παραλάβαμε, το διαχειριζόμαστε και θα το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η σχέση μας με το περιβάλλον εκτός από οικονομική , κοινωνική και πολιτιστική είναι πρωτίστως μια σχέση ζωής, την οποία πρέπει να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


Μήνυμα ΥΝΑΝΠ προς ΝΑΥΤΙΚΟΥΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
05/06/2017

Έλληνες ναυτικοί,
Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί διεθνώς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ως ημέρα υπενθύμισης του χρέους και του καθήκοντός μας απέναντι στο φυσικό περιβάλλον. Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μας φέρνει όλους έναντι των ευθυνών μας και ιδιαίτερα εσάς, τους ανθρώπους της θάλασσας, τους Έλληνες ναυτικούς.
Καλούμε, λοιπόν, εσάς που βιώνετε καθημερινά το υγρό στοιχείο, το οποίο αποτελεί για εσάς ταυτόχρονα περιβάλλον αλλά και χώρο εργασίας, να δώσετε το παράδειγμα σε όλους τους άλλους για τον σεβασμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του από την αδιαφορία, την αμέλεια, την ασυνείδητη εκμετάλλευση και την εσκεμμένη ρύπανση που προκαλεί ο ανθρώπινος παράγοντας.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά μέσω του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών της χώρας μας, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας την κοινωνία καθώς και τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με τα προβλήματα της θαλάσσιας ρύπανσης, σε μια κοινή προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αναφερθώ στην ολοκλήρωση από το Υπουργείο μας της διαδικασίας για την πρόσφατη κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Έλεγχο και Διαχείριση του Έρματος και των Ιζημάτων που προέρχονται από τα Πλοία, που υιοθετήθηκε στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταφοράς και διασποράς στη θάλασσα επιβλαβών, αλλόχθονων υδρόβιων οργανισμών, μέσω της αλλαγής του έρματος των πλοίων, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο έμπρακτα το συνεχές ενδιαφέρον του ΥΝΑΝΠ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Φέτος ευελπιστούμε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα αποτελέσει αφετηρία έντονου προβληματισμού αλλά και υιοθέτησης μιας νέας αντίληψης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με τη συμβολή όλων μας για την εξασφάλιση ενός καλύτερου παρόντος και ενός ακόμη καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας. Σας χαιρετώ και σας εύχομαι καλά ταξίδια, με ήρεμες και καθαρές θάλασσες.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σκοτώνουν τα δέντρα πριν γεράσουν

Διαζύγιο έχουν πάρει με το πότισμα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η όμορφη αροκάρια (ή Αραουκάρια ή Αρωκάρια) ύστερα από 20 χρόνια πλέει τα λοίσθια, αφού έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της απότιστη, μαζί με το υπέροχο γιασεμί που στόλιζε και ευωδίαζε την περιοχή. Να σημειώσουμε ότι οι Αροκάριες είναι υπεραιωνόβια δέντρα και φτάνουν από 30 έως 80 μέτρα ύψος.

Την φωτογραφία μας την έστειλε γείτονας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που πλέον πηγαίνει και ανοίγει το νερό μόνος του, μήπως και σωθεί και η αροκάρια, και το γιασεμί

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2016

Μας εστάλη και σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας Νήσων αναφορικά με το πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2016

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων ενημερώνει ότι από την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 θα ξεκινήσει η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών από εδάφους για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, σε ελαιοκομικές περιοχές των Δήμων Πόρου και Τροιζηνίας – Mεθάνων εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Θα υπάρξει ανακοίνωση για κάθε Τοπική – Δημοτική Κοινότητα από τον Εργολάβο που έχει αναλάβει την εκτέλεση του δολωματικού ψεκασμού.

Παρακαλούνται οι ελαιοκαλλιεργητές να έχουν ανοικτά τα ελαιοκτήματα τους και αν είναι δυνατόν να παρευρίσκονται κατά τη διάρκεια του ψεκασμού ώστε να αναφέρουν στην Υπηρεσία μας οποιοδήποτε πρόβλημα υποπέσει στην αντίληψή τους.

Καλούνται οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη τους από τις ψεκαζόμενες περιοχές.

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τηλ.:2131618532 Γ.Α.Ο. Πόρου 2298022202.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ

Στην ημερίδα με θέμα «Βελτιώνουμε το εισόδημα και την απασχόληση, αξιοποιώντας την αγροτική μας γη», μίλησε ο κος Σπύρος Σπυρίδων την Κυριακή 10/07/2016.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσε ο διακρατικός σύνδεσμος «Εύξεινη Πόλη», στην οποία ο κος Σπυρίδων είναι πρόεδρος και ο Δήμος Μεσολογγίου με επιμέλεια του Δημάρχου κου Καραπάνου.

Το θέμα ήταν η ανάδειξη των οικονομικών πλεονεκτημάτων από την καλλιέργεια και την μεταποίηση αρωματικών φυτών, καθώς και της ελαιοκομίας.

Ειδικοί ομιλητές για τα θέματα αυτά ήταν:

Η Δρ Μαλούπα Ελένη, Γεωπόνος – Ερευνήτρια – Διευθύντρια της ΕΛΓΟ, ο επίκουρος καθηγητής της ΑΣ.ΠΡΙ.ΤΕ κος Ανδρέας Οικονόμου, ο Γεωπόνος- ερευνητής- Συγγραφέας κος Γεώργιος Κωστελένος και ο Δρ της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κος Χρήστος Λάκης.

“Η μάχη στον πρωτογενή τομέα θα δοθεί στην ποιότητα των παραγομένων προϊόντων μας, στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που μας χάρισε απλόχερα η φύση. Τα ελληνικά αρωματικά φυτά και η πληθώρα των παρασκευασμάτων που προκείπτουν από αυτά (ιατρικά, καλλυντικά κ.α.) μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά το αγροτικό εισόδημα και να δημιουργήσουν ανταγωνιστική εξωστρέφεια, τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στην μεταποίηση” δήλωσε κατά την λήξη του συνεδρίου ο κος Σπυρίδων.

Σκωτία: Η παραγωγή αιολικής ενέργειας άγγιξε το 97% των αναγκών ηλεκτρισμού για το 2015

Στην Ελλάδα έχουμε δυνατότερους ανέμους (7.2 έναντι 6.8), καθώς και υψηλότερο μέσο όρο ημερών με αρκετό αέρα (145 έναντι 99), το οποίο μεταφράζεται ότι χρειαζόμαστε λιγότερες ανεμογεννήτριες από εκείνους. Τα νούμερα στα φωτοβολταϊκά είναι ακόμα ποιο συντριπτικά υπέρ μας, καθότι στην Ελλάδα έχουν σχεδόν διπλάσια απόδοση

Παρόλα αυτά είμαστε αρκετά πίσω, ούτε το 20% δεν καλύπτουμε ακόμα, ενώ οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες (όπως και η δική μας), δεν τις θέλουν ως αντιαισθητικές, κλείνοντας τα μάτια όμως στον καρκίνο που σκορπούν δίπλα στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, και στην υπερθέρμανση του πλανήτη..

Οι ανεμογεννήτριες στη Σκωτία παρήγαγαν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια το 2015 ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του 97% των νοικοκυριών της χώρας, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Στο μεταξύ, η ηλιακή ενέργεια σημείωσε επίσης αύξηση, παρέχοντας το 50% ή περισσότερο της οικιακής ηλεκτρικής ενέργειας ή ζεστού νερού κατά τη διάρκεια συνολικά επτά μηνών του έτους.

Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα αποτελεί καλό οιωνό για την επίτευξη του στόχου της πλήρης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχει θέσει η Σκωτία για το 2020, όσον αφορά την οικιακή ηλεκτρική ενέργεια. Συνολικά, σήμερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναλογούν στο 15% της ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας για ηλεκτρισμό, θέρμανση και μεταφορές.

«Χωρίς αμφιβολία, το 2015 ήταν ένα τεράστιο έτος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τις ανεμογεννήτριες και τους ηλιακούς συλλέκτες να εξασφαλίζουν την αποφυγή απελευθέρωσης στην ατμόσφαιρα εκατομμυρίων τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που βλάπτουν το κλίμα», δήλωσε ο Λανγκ Μπανκς, διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Σκωτίας.

«Για το 2015 ως σύνολο, χάρις στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας έσπασε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ και σημείωσε άνοδο κατά σχεδόν 20%», πρόσθεσε ο Μπανκς.

Κατά μέσο όρο, σε ολόκληρο το 2015, η αιολική ενέργεια που παράχθηκε επαρκούσε για να καλύψει τις ηλεκτρικές ανάγκες του 97% των νοικοκυριών της Σκωτίας, με έξι μήνες μάλιστα να έχουν παραγωγή μεγαλύτερη από 100%, αναφέρουν τα στοιχεία της WWF.

Παράλληλα, στα νοικοκυριά με ηλιακούς συλλέκτες, το μισό ή περισσότερο του ηλεκτρισμού τους και της θέρμανσης νερού καλύφθηκε από την ηλιακή ενέργεια για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, μειώνοντας την εξάρτηση των σπιτιών από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

"Όταν εδώ δεν τις θέλαμε ..."

Στην Ουρουγουάη το 95% της ενέργειας παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές
«Πράσινος» Ηγέτης

Την ώρα που στο Παρίσι διεξάγεται η παγκόσμια σύνοδος για το κλίμα με έντονες αντιπαραθέσεις σχετικά με το ποιος - αναπτυσσόμενες ή ανεπτυγμένες χώρες - θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη μείωση της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Ουρουγουάη δίνει το παράδειγμα για τη μετάβαση της ανθρωπότητας σε ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην Ουρουγουάη Ραμόν Μέντεζ, η χώρα παράγει πλέον το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το εντυπωσιακό επίτευγμα υλοποιήθηκε σε λιγότερα από δέκα χρόνια, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις ή επιβαρύνσεις στους πολίτες.

Όπως υπογράμμισε ο Ραμόν Μέντεζ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καλύπτουν το 94,5% των αναγκών του πληθυσμού της χώρας - 3,4 εκατομμύρια - για ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που οδήγησε και σε σημαντική μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με τον πληθωρισμό. Παράλληλα σημειώνει πως με την κατάλληλη σύνθεση διαφορετικών ενεργειακών πηγών επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών - με λιγότερες διακοπές ρεύματος - και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην ξηρασία.

Μόλις 15 χρόνια πριν, η κατάσταση στην Ουρουγουάη ήταν τελείως διαφορετική, σημειώνει ο Guardian. Το 2000 το πετρέλαιο αντιστοιχούσε στο 27% των εισαγωγών της Ουρουγουάης και είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου από την Αργεντινή. Τότε η Ουρουγουάη ήταν μια χώρα εξαρτημένη ενεργειακά από την Αργεντινή, όμως σήμερα εξάγει ενέργεια στη γειτονική χώρα.

Τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό στις εισαγωγές αφορά στις ανεμογεννήτριες. Μεγάλη αύξηση καταγράφεται και στη χρήση βιομάζας και ηλιακής ενέργειας, που μαζί με τις υδροηλεκτρικές μονάδες, αντιστοιχούν στο 55% του ενεργειακού μείγματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων μεταφορών. Την ίδια στιγμή ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 12%.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της Ουρουγουάης έχει κερδίσει τα εύσημα τα τελευταία χρόνια για τις πρωτοποριακές πολιτικές που έχει εφαρμόσει όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας και των κοινωνικών πολιτικών, αλλά και στο θέμα των ναρκωτικών, με την κρατικοποίηση της παραγωγής της κάνναβης, και στα κοινωνικά δικαιώματα, στις αμβλώσεις και το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Σήμερα επιβραβεύεται για τις πολιτικές στον τομέα της ενέργειας με τη WWF και την Παγκόσμια Τράπεζα να σημειώνουν πως «η Ουρουγουάη καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Η Ουρουγουάη αναδεικνύεται, όπως τονίζει η WWF, σε «ηγέτη πράσινης ενέργειας».

Ο Ραμόν Μέντεζ, στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι, παρουσίασε ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% μέχρι το 2017, σε σύγκριση με το μέσο όρο της περιόδου 2009 - 2013. Όπως σημειώνει ο Ραμόν Μέντεζ στο επίτευγμα της Ουρουγουάης «δεν υπάρχουν τεχνολογικά θαύματα, ούτε πυρηνική ενέργεια, ενώ δεν έχει προστεθεί καμία νέα εγκατάσταση υδροηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο για πάνω από δύο δεκαετίες».

Το κλειδί της επιτυχίας, όπως σημειώνει, είναι πιο απλό και βασίζεται στη σαφή λήψη αποφάσεων, ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον και μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των ενεργειακών επενδύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 7 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 15% του ΑΕΠ της χώρας.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια επένδυση», δηλώνει ο Μέντεζ και προσθέτει: «Το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι αρκετά χαμηλό. Εφόσον δοθεί στους επενδυτές ένα ασφαλές περιβάλλον, τότε πρόκειται για ελκυστική επένδυση». «Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά. Ο τομέας των μεταφορών εξακολουθεί να εξαρτάται από το πετρέλαιο. Αλλά η βιομηχανία σήμερα τροφοδοτείται κυρίως από μονάδες συμπαραγωγής βιομάζας», κατέληξε ο Μέντεζ, ο οποίος παρουσίασε και τους τρεις βασικούς παράγοντες της επιτυχίας της Ουρουγουάης:

--Αξιοπιστία (μια σταθερή χώρα που ποτέ δεν έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της, ώστε να είναι ελκυστική σε επενδύσεις).
--Φυσικό περιβάλλον (άνεμος, ήλιος και μεγάλες ποσότητες βιομάζας από τη γεωργία).
--Ισχυρές δημόσιες επενδύσεις (ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ― που μπορούν να συνεργαστούν με το κράτος― και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ελκυστικό περιβάλλον λειτουργίας).

Πηγή: http://tvxs.gr/

Συστάσεις σε ευπαθείς ομάδες λόγω όζοντος

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον

Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες για αποφυγή μετακινήσεων δίνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω υπέρβασης του όζοντος.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης της Αθήνας, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης (180 μg/m3) για το όζον. Συγκεκριμένα μέχρι τις 16:00 σημειώθηκε μέγιστη Ωριαία Τιμή όζοντος 216 μg/m3 στο Σταθμό Μέτρησης Θρακομακεδόνων κατά τις δύο τελευταίες ωριαίες μετρήσεις.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, παρέχονται οι ακόλουθες οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού: «Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης συνιστάται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Πηγή: protothema.gr

Λίμνη Flathead: Ένα μικρό θαύμα της φύσης! Δείτε γιατί μοιάζει ρηχή ενώ φτάνει τα 115 μέτρα βάθος!

Μια λίμνη που, λόγω των εξαιρετικά καθαρών νερών της μοιάζει ρηχή, ενώ στην πραγματικότητα φτάνει τα 115 μέτρα σε βάθος!

H Flathead Lake στην Μοντάνα, των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης. Δείτε τις φωτογραφίες της πανέμορφης αυτής λίμνης:

Πηγή: http://www.fanpage.gr

Γιατί η Apple αγόρασε 250.000 στρέμματα κινεζικού δάσους

Μήνυμα στέλνει η Apple σε τρεις αποδέκτες: στους καταναλωτές, στους επενδυτές και στην Κίνα.

Τη Δευτέρα, η Apple ανακοίνωσε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση για την προστασία 250.000 στρεμμάτων κινεζικού δάσους, σε μία προσπάθεια να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα.

Τους τελευταίους 12 μήνες η Apple έχει εντείνει τις περιβαλλοντικές της πρωτοβουλίες και την προώθηση αυτών, μέσω του τμήματος δημοσίων σχέσεων καθώς δεν είναι μία από τις πιο «πράσινες» επιχειρήσεις και αυτό στον κόσμο των social media, μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο...

Μέχρι στιγμής, έχει ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη 80 μεγαβάτ ηλιακής ενέργειας στην Κίνα, έχει αγοράσει ένα μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα στο Όρεγκον και ένα δάσος 8.100 στρεμμάτων στο Μέιν.

Η κίνηση να αγοράσει κινεζικό δάσος, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν την απόλυτη στήριξη του διευθύνοντα συμβούλου της Aplple, Tim Cook και έχουν πολλούς αποδέκτες:

1. Τους καταναλωτές

Οι άνθρωποι προτιμούν να αγοράσουν προϊόντα από εταιρείες που φαίνεται να συμμερίζονται τις ίδιες αξίες με αυτούς, ειδικά όταν πρόκειται για το περιβάλλον. Οι εταιρείες που επενδύουν σε πρωτοβουλίες που βοηθούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη φαίνεται πως έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

2. Τους επενδυτές

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει πόσο θα κοστίσει η αγορά των κινεζικών δασών, ενώ έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει ποιο είναι το ενεργειακό της αποτύπωμα. Οι επενδυτές ζητούν να μάθουν περισσότερα για όλα αυτά, όμως είναι γεγονός πως η Apple δεν προχωρά σε κινήσεις που θα την οδηγήσουν στο να χάσει χρήματα.

3. Την Κίνα

Μπορεί η έδρα της Apple να βρίσκεται στο Cupertino, όμως η Κίνα είναι η περιοχή όπου παράγονται σχεδόν όλα της τα προϊόντα, αλλά και εκεί όπου πωλούνται πάρα πολλά αυτά. Η τελευταία κίνηση του Tim Cook θεωρήθηκε ως μέρος της τακτικής «καρότο και μαστίγιο» απέναντι στην Κίνα. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με τους ηγέτες της εφοδιαστικής αλυσίδας, οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται επίσης στην κορυφή του πράσινου μετασχηματισμού της Κίνας», δήλωσε σχετικά ο Tim Cook.

Πηγή: newmoney.gr

Το Σάββατο σβήνουμε τα φώτα στις 8.30 «Ώρα Γης»

Από τις 8.30 μ.μ έως τις 9.30 μμ σβήνουμε τα φώτα αύριο Σάββατο για να δώσουμε μια ώρα ενεργειακής «ανάσας» στον πλανήτη. Για έβδομη χρονιά η Ελλάδα συμμετέχει στην «Ώρα της Γης», την παγκόσμια πρωτοβουλία ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η εκστρατεία που ξεκίνησε το 2007 στην Αυστραλία με πρωτοβουλία του οργανισμού WWF που φέτος καλεί τον κόσμο να βελτιώσει την καθημερινότητά του, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, Καλύτερη Ζωή. Έξι στους δέκα πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όπως προκύπτει από έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, φέρνει κοντά και προτρέπει τους ανθρώπους σε μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές τόσο για τους ίδιους όσο και για τον πλανήτη. Πολλοί είναι οι δήμοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή και έχουν καλέσει τους δημότες τους να λάβουν μέρος στην παγκόσμια εκστρατεία. Για ακόμη μια χρονιά θα σβήσουν τα φώτα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Οι Συγκοινωνίες Αθηνών στηρίζουν την παγκόσμια πρωτοβουλία του WWF, «Ώρα της Γης», συμβάλλοντας ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, από σήμερα Παρασκευή, 27 Μαρτίου, έως και το Σάββατο, 28 Μαρτίου, μέσω ενός σύντομου ηχητικού μηνύματος που θα ακούγεται σε όλες τις αποβάθρες του μετρό και του τραμ, οι Συγκοινωνίες Αθηνών, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, θα ενημερώνουν το επιβατικό κοινό για την «Ώρα της Γης», προσκαλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης για το Περιβάλλον και να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα.

Φαίνονται κάποιες περίεργες κουκκίδες κατά μήκος αυτής της παραλίας... Κάντε zoom και θα εκπλαγείτε!

Πετώντας πάνω από τις ακτές της Αργεντινής όλα μοιάζουν φυσιολογικά, εκτός από αυτό τον παράξενο σχηματισμό στην άμμο…

Κοιτώντας το απ’ευθείας από πάνω, μοιάζει σαν ολόκληρη η παραλία να είναι καλυμμένη με… μάτια!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για χιλιάδες κορμοράνους (είδος πτηνού) που έχουν φτιάξει τις φωλιές τους. Το συγκεκριμένο θαλασσοπούλι συνηθίζει να φτιάχει τις «αποικίες» του κοντά στη θάλασσα. Υπολογίζεται πως η συγκεκριμένη αριθμεί πάνω από 10,600 «κατοίκους» και 5,300 φωλιές.

Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα drone για να μην ενοχλήσουν τα πτηνά.

Δείτε τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες της έκλειψης του ήλιου

Το φαινόμενο στην Αθήνα άρχισε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50 - Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ

Όσο κι αν οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν τρομάζουν πια από μια ηλιακή έκλειψη, όπως συνέβαινε με τους προγόνους μας, που έβλεπαν μια απόκοσμη σκιά (κάποιο δράκο σύμφωνα με τους Κινέζους) να εξαφανίζει τον μεγαλοπρεπή Θεό-Ήλιο ή φοβούνταν ότι οι άνθρωποι θα τρελαίνονταν, ακόμη και σήμερα το αστρονομικό φαινόμενο προκαλεί ενδόμυχο δέος και, όχι αδικαιολόγητα, προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, είχαν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν ήταν συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα ξεκίνησε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου κάλυψε η σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Την έκλειψη μπόρεσαν να παρακολουθήσουν όσοι θέλησαν διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της πιθανής νέφωσης στον ουρανό.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους. To ίδιο συνέβη στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτούργησαν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.

Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ. Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) κατέγραψαν την έκλειψη από το διάστημα.

Εντός του 2015 θα υπάρξει άλλη μια μερική έκλειψη Ηλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική (από τους πιγκουίνους!). Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό). Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες δέκα εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».

Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.

Προληπτικά μέτρα στα σχολεία

Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αναστάσιος Κουράκης, κάλεσε διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθόλη τη διάρκεια της έκλειψης (10:30-13:00).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν σχετικές δράσεις για το φαινόμενο. Όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις ή διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού. Οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.

Πηγή: protothema.gr

Ορατή και στην Ελλάδα ήταν η έκλειψη ηλίου

Το φαινόμενο στην Αθήνα άρχισε στις 10:39 περίπου, κορυφώθηκε στις 11:45 και έληξε γύρω στις 12:50 - Η έκλειψη ήταν ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ

Όσο κι αν οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν τρομάζουν πια από μια ηλιακή έκλειψη, όπως συνέβαινε με τους προγόνους μας, που έβλεπαν μια απόκοσμη σκιά (κάποιο δράκο σύμφωνα με τους Κινέζους) να εξαφανίζει τον μεγαλοπρεπή Θεό-Ήλιο ή φοβούνταν ότι οι άνθρωποι θα τρελαίνονταν, ακόμη και σήμερα το αστρονομικό φαινόμενο προκαλεί ενδόμυχο δέος και, όχι αδικαιολόγητα, προσελκύει το ενδιαφέρον των ανθρώπων.

Οι Έλληνες, μαζί με τους άλλους Ευρωπαίους, καθώς επίσης πολλούς Αφρικανούς και Ασιάτες, έχουν την ευκαιρία σήμερα το πρωί να παρακολουθήσουν (με γυμνά μάτια απαγορεύεται αυστηρά) την μερική σκίαση του ηλιακού δίσκου, στο μέτρο που ο ουρανός δεν είναι συννεφιασμένος. Το φαινόμενο στην Αθήνα ξεκίνησε στις 10:39 περίπου, κορυφώνεται στις 11:45 και λήγει γύρω στις 12:50 (συνολική διάρκεια της έκλειψης σχεδόν δύο ώρες κι ένα τέταρτο).

Όσο πιο βόρεια είναι μια τοποθεσία στη χώρα μας, τόσο μεγαλύτερο μέρος του Ήλιου θα καλύπτεται από τη σκιά της Σελήνης: Στην Αθήνα περίπου το 31%, στη Φλώρινα σχεδόν το 41%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης σχεδόν το 24%.

Τα δύο σημεία στην Αθήνα από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε με ασφάλεια την έκλειψη ηλίου - Δείτε live

Η έκλειψη εκπέμπεται διαδικτυακά από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ζωντανά από τις εγκαταστάσεις του στην Πεντέλη, στη διεύθυνση: https://diavlos.grnet.gr/event/e495, συνεπώς ο καθένας μπορεί να την παρακολουθήσει από τον υπολογιστή του, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο λόγω της πιθανής νέφωσης στον ουρανό.

Παράλληλα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην είσοδο του Πλανηταρίου, χάρη στα εγκατεστημένα τηλεσκόπια της Ένωσης Ερασιτεχνών Αστρονόμων, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την έκλειψη, με παράλληλη ενημέρωση από τους αστρονόμους. To ίδιο συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο και την Πεντέλη, όπου λειτουργούν ειδικά τηλεσκόπια και διατίθενται στο κοινό ειδικά γυαλιά.

Η έκλειψη είναι ορατή ως ολική μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, ανάμεσα στη Νορβηγία και στην Ισλανδία, στις νήσους Φαρόε και Σβάλμπαρντ. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει την ολική έκλειψη, μπορεί να το κάνει διαδικτυακά στη διεύθυνση του online παρατηρητηρίου Slooh http://live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015 (έναρξη στις 10:30 το πρωί). Οι μίνι-δορυφόροι Proba του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) θα καταγράφουν την έκλειψη από το διάστημα.

Εντός του 2015 θα υπάρξει άλλη μια μερική έκλειψη Ηλίου, στις 13 Σεπτεμβρίου, ορατή μόνο στη Νότια Αφρική, στο Νότιο Ινδικό Ωκεανό και στην Ανταρκτική (από τους πιγκουίνους!). Το 2016, θα υπάρξουν δύο ηλιακές εκλείψεις, στις 9 Μαρτίου (ορατή ως ολική μόνο στην Ινδονησία) και μια δακτυλιοειδής την 1η Σεπτεμβρίου (ορατή στην Αφρική και στον Ινδικό Ωκεανό). Έως το 2020, θα υπάρξουν συνολικά άλλες δέκα εκλείψεις του Ήλιου, ολικές, μερικές και δακτυλιοειδείς, από τις οποίες ορατή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (και την Ελλάδα) θα είναι μόνο εκείνη στις 21 Ιουνίου 2020.

Οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν, όταν ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη βρίσκονται σε ευθεία γραμμή και η Σελήνη περνάει μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου, καλύπτοντάς τον έτσι είτε μερικώς είτε ολικώς. Η σκιά της Σελήνης, που πέφτει πάνω στη Γη, αποτελείται από δύο διαφορετικές περιοχές: έναν εσωτερικό κώνο πλήρους σκιάς, που λέγεται «κύρια σκιά», και μια περιοχή μερικής σκιάς, που λέγεται «παρασκιά».

Όταν παρατηρεί κανείς μια έκλειψη του Ήλιου από μια περιοχή της Γης στην οποία πέφτει η παρασκιά, η Σελήνη καλύπτει ένα μόνο τμήμα του άστρου μας και τότε υπάρχει μερική έκλειψη Ήλιου. Όταν κοιτάζει κάποιος τον Ήλιο από μια περιοχή, την οποία καλύπτει η πλήρης σκιά της Σελήνης, τότε η έκλειψή του Ήλιου είναι ολική.

Προληπτικά μέτρα στα σχολεία Με επείγουσα εγκύκλιο ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Αναστάσιος Κουράκης, καλεί διευθυντές και εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων να αναπροσαρμόσουν το πρόγραμμά τους για σήμερα, Παρασκευή, προκειμένου όλοι οι μαθητές να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της έκλειψης (10:30-13:00).

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας εξαιτίας της υπέρυθρης ηλιακής ακτινοβολίας υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν σοβαρές βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης τα σχολεία μπορούν να πραγματοποιούν σχετικές δράσεις για το φαινόμενο.

Όλες οι προγραμματισμένες μετακινήσεις ή διδακτικές επισκέψεις των σχολικών μονάδων της χώρας για την Παρασκευή μπορούν να πραγματοποιηθούν με ευθύνη του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού

Οι δε περίπατοι χωρίς χρήση μεταφορικού μέσου, για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναστέλλονται.

Πηγή: protothema.gr

ΠΣΕ-Ήρθε η ώρα της ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 19.3.2015 της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας

Η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στις ενέργειες κατά της άναρχης και περιβαλλοντικά επιβλαβούς λειτουργίας ιχθυοτροφείων σε όλη την Ελλάδα και έχει ταχθεί ανοικτά κατά του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών» (όπως και η συγκυβερνώσα παράταξη των «ΑΝΕΛ») και η ανάθεση των χαρτοφυλακίων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας στους διαχρονικά κοινωνούς των αγώνων κατά της καταστροφικής λειτουργίας ιχθυοτροφείων, κυρίους Π. Λαφαζάνη και Θ. Δρίτσα, σηματοδοτεί την ελπίδα διάσωσης των περιοχών που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις καταστροφικές συνέπειες της λειτουργίας αυτής.

Επισημαίνουμε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή που απέστειλε στις 11.1.2012 στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ: μετέχουν 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους, 24 Δήμοι, ενώσεις παράκτιων αλιέων, τουριστικών κλάδων, περιβαλλοντικοί φορείς, οικιστών κ.α.) έχει χαρακτηρίσει την ΚΥΑ του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών «παράνομη και πραξικοπηματική» και έχει τονίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο συμφωνεί με τους στόχους και τις επιδιώξεις (της ΠΣΕ) και συμπαραστέκεται στους αγώνες της, αλλά και συμπαρατάσσεται». Επίσης, με την ίδια επιστολή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι βουλευτές του, κ. Θοδωρής Δρίτσας και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, ως εκπρόσωποί του, να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΠΣΕ κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενημέρωσε ότι η υπογραφή από τους ίδιους βουλευτές της διακήρυξης της ΠΣΕ και σχετικής ερώτησης στη Βουλή, με την οποία ζήτησαν την ακύρωσή του Χωροταξικού, έγινε εκ μέρους όλου του κόμματος.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΗΣ 11-01-2012

Με δεδομένη την έως σήμερα συμπαράταξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΣΕ, η τελευταία απέστειλε επιστολή στη νέα κυβέρνηση, με την οποία επισημαίνει την ηθική δέσμευσή της να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση της αμαρτωλής ΚΥΑ και να ξεκινήσει από μηδενική βάση τον διάλογο για την χωροταξική –και όχι μόνον- διευθέτηση της ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας, έχοντας πλέον ως ισότιμο συνομιλητή τους αιρετούς εκπροσώπους των θιγόμενων περιοχών και όχι ως μοναδικό συνομιλητή τους ιδιοκτήτες των εταιριών, όπως συνήθιζαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η ηθική αυτή υποχρέωση καθίσταται ακόμα περισσότερο επιτακτική, καθώς μια μόλις μέρα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ ως νέας κυβέρνησης, έγινε γνωστή η απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά του παράνομου και πραξικοπηματικού (ενέχοντος και ποινικά κολάσιμες αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες έχει διαβιβαστεί στη Βουλή σχετική μηνυτήρια αναφορά) Χωροταξικού.

Τέλος, σε μια περίοδο οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων, ήρθε η ώρα η νέα κυβέρνηση, καθώς και οι αρμόδιοι Εισαγγελείς, να ελέγξουν με ποια κριτήρια και με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν στις εταιρίες του κλάδου μη εξυπηρετούμενα σήμερα δάνεια που οδήγησαν σε συνολικές υποχρεώσεις της τάξης του 1 δις ευρώ και με ποια κριτήρια επιχειρείται την τελευταία περίοδο η «εξυγίανση» του κλάδου, καθιστώντας τις ελληνικές τράπεζες –και επομένως τον ελληνικό λαό– μετόχους και χρηματοδότες των πλέον ζημιογόνων και νομοτελειακά μη – βιώσιμων εταιριών της ελληνικής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr

Κόκκινος «βάφτηκε» ο Θερμαϊκός Κόλπος (φωτογραφίες)

Το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης - Πώς προέκυψε και πόσο θα κρατήσει

Κόκκινος "βάφτηκε" για μια ακόμη φορά ο Θερμαϊκός κόλπος στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο της "ερυθράς παλίρροιας" έκανε την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δημιουργώντας μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

"Εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στον Θερμαϊκό κόλπο, κυρίως δύο εποχές: την άνοιξη και το φθινόπωρο. Διαρκεί κάποιες εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Οι επιπτώσεις της "ερυθράς παλίρροιας" είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

«Ξεφορτώθηκαν» απόβλητα στα Φαλάσαρνα

Κατάμαυρη η φημισμένη παραλία της δυτικής Κρήτης

Μια από τις πιο γνωστές παραλίες της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα, παρουσιάζει σήμερα εικόνα ντροπής. Άγνωστοι φαίνεται ότι «ξεφορτώθηκαν» απόβλητα στην παραλία, μολύνοντας την παραλία νότια της κεντρικής στα Φαλάσαρνα, βορείως του λιμανιού.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, η παραλία, το ποταμάκι και η θάλασσα είναι... κατάμαυρα!

6 Φεβρουαρίου Υποθαλάσσιο γήπεδο Πόρου και πεταμένα λεφτά

Με την φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανείς. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει είναι τουλάχιστον να προβλέψει καταστάσεις και προβλήματα, ειδικά εάν είναι κάτοικος του νησιού και έχει να αντιμετωπίσει φαινόμενα τα οποία είναι συχνά και γνωστά.

Για ακόμη μία φορά το γήπεδο του Πόρου έγινε «υποθαλάσσιο» αφού η σοροκάδα, όχι μόνον μετέφερε μέσα στο γήπεδο θαλασσινό νερό, αλλά και μέρος από τα χώματα που είχαν στοιβαχτεί όπως- όπως, δίπλα από την θάλασσα και το γήπεδο, μετά την πλημμύρα της 9 ης Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα βέβαια, από τις καιρικές συνθήκες, έχουν επηρεαστεί και οι παραλίες του Πόρου, ειδικά σε Ασκέλι , Άγιο Στέφανο και Κανάλι.

Να θυμίσουμε ότι για την αποκατάσταση των παραλιών του Πόρου μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 5 αποφάσεις από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου, με ατομικές αποφάσεις του Προέδρου (Νο 130-134) και όχι από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, συνολικού ύψους 46.105€ .

Οι αποφάσεις αφορούν: (για να δείτε αναλυτικά την κάθε απόφαση πατήστε επάνω σε αυτήν)

« Καθαρισμός Παραλίας στο Κανάλι και μεταφορά φερτών υλικών στον Άγιο Στέφανο.» ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΑΜΝΑΚΗΣ έναντι ποσού 19.680,00€.

« Καθαρισμός Παραλίας στο Ασκέλι και μεταφορά φερτών υλικών στον Άγιο Στέφανο». Σ. ΣΑΚΕΛΛΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε έναντι ποσού 16.605,00€.

«Απομάκρυνση φερτών ογκωδών υλικών που μεταφέρθηκαν από τις πλημμύρες στη θάλασσα, στις θαλάσσιες περιοχές ΚΑΝΑΛΙ - ΑΣΚΕΛΙ - ΝΕΩΡΙΟ». ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ «ΦΕΡΚΑΣΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ έναντι ποσού 2.460,00€.

« Βυθομετρικής Αποτύπωσης στις Εκβολές Ρεμάτων στη Θάλασσα στις Θέσεις Συνοικισμός, Νεώριο και Ασκέλι Πόρου» στον Ιωάννη Δημ. Χούντα Τοπογράφο Μηχανικό έναντι ποσού 2460,00€ .

Καθοδήγηση επειγουσών εργασιών επαναφοράς τεσσάρων (4) ακτών στη χ.ζ.λ. του Πόρου που κατεστράφησαν λόγω εξαιρετικής πλημμύρας» κ. Φραγκίσκα-Καρμέλα Γαδ, Πολ. Μηχ. ΑΠΘ, ΜΔΕ ΕΜΠ έναντι Αμοιβής 4.900,00 € περιλαμβανομένων του ΦΠΑ και των εξόδων επισκέψεων και διαμονής.

Ενώ οι αποφάσεις έχουν παρθεί από 31 Δεκεμβρίου 2014 , η ανάρτησή τους στην διαύγεια έγινε μόλις την 27/01/2015 και την 6/2/2015. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν και άλλες αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί και εάν ήταν ενήμερος ο Δήμαρχος Πόρου.

Ο κος Αλιφέρης επικαλείται τον Ν 3463/06 άρθρο 158 παρ 4 ο οποίος προβλέπει : 4. Πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στους οικείους κωδικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του Δήμου ή της Κοινότητας μπορούν να διατίθενται με απόφαση του δημάρχου ή του προέδρου της Κοινότητας για την πληρωμή δαπανών, οι οποίες αφορούν: … β) Την άμεση αποκατάσταση απρόβλεπτων ζημιών σε δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, φωτισμού και σε δρόμους. Στις περιπτώσεις αυτές, εάν ο προϋπο− λογισμός του σχετικού έργου δεν υπερβαίνει το ποσό που καθορίζεται κάθε φορά, βάσει της περίπτωσης γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 1418/1984 (ΦΕΚ 23 Α΄), όπως κάθε φορά ισχύει, μπορεί να γίνεται απευθείας ανάθεση με απόφαση του δημάρχου ή του προέδρου της Κοινότητας.

Αναρωτιόμαστε ,

1) Γιατί οι κινήσεις αυτές δεν συζητήθηκαν και οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Πόρου, όταν για πολύ μικρότερα ποσά τα θέματα πηγαίνουν προς συζήτηση στο ΔΣ ακόμα και κατά την διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

2) Γιατί πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις αφού ο νόμος αναφέρεται ξεκάθαρα, ΜΟΝΟΝ σε ζημίες δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, άρδευσης, φωτισμού και σε δρόμους, αλλά όχι σε παραλίες.

3) Γιατί βιάστηκε ο κος Αλιφέρης να πάρει αυτές τις αποφάσεις, α) όταν είναι γνωστό το φαινόμενο της σοροκάδας, β) όταν ο κος Γρίβας είχε επισημάνει το καιρικό φαινόμενο και τα αποτελέσματα της σοροκάδας στην συνεδρίαση για το ΣΤΟ, όπως επίσης είχε προειδοποιήσει και για την αναγκαιότητα του άμεσου καθαρισμού του ρέματος και της γέφυρας κοντά στο Δασαρχείο και ψηλότερα αυτού και το οποίο δεν έχει καθαριστεί ακόμα.

4) Τι θα γίνει τώρα που όλες οι εργασίες θα πρέπει να ξαναγίνουν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το νησί μας έληξε σήμερα 9 Φεβρουαρίου ;

Υπουργείο Περιβάλλοντος : Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού

Σε μία αποπνικτική ατμόσφαιρα υποδέχτηκε ο Πόρος (και όλη η Ελλάδα) τον Φεβρουάριο.

Ο ήλιος προσπαθεί να ξεπροβάλλει, ωστόσο η αφρικανική σκόνη, έχει καλύψει τα πάντα και έχει περιορίσει κατά πολύ την ορατότητα. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Πόρος από το Γαλατά μέσα στο νέφος σκόνης.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβει στην έκδοση της κάτωθι ανακοίνωσης:

Υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα / Συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού

Υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 κατέγραψε το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική, για το 24ωρο του Σαββάτου 31.01.15, λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. Συγκεκριμένα, στο σταθμό ΠΕΙΡΑΙΑ 117μg/m3, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 115 μg/m3, ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ 117 μg/m3 και ΜΑΡΟΥΣΙ 106 μg/m3.

Επειδή η έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα θα συνεχισθεί, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10 στην ατμόσφαιρα θα κυμανθούν και σήμερα, Κυριακή 01.02.2015, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Για το λόγο αυτό, σε εφαρμογή της ΚΥΑ 70601/23.12.2013, συστήνεται :

Άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου. Επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.

Σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Περιφέρειας τι κάνουν;

Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε καύση κλαριών στην περιοχή της κατασκήνωσης Πόρου, έναν τόπο μέσα στο εκπληκτικό πευκοδάσος. Την επόμενη ημέρα οι καιόμενοι σωροί , οι οποίοι δεν είχαν βεβαίως σβήσει, έστελναν σήματα καπνού από μακριά, προς κάθε ενδιαφερόμενο. Ο κίνδυνος να καταστραφεί το νησί από πυρκαγιά προφανώς δεν συγκινεί κανέναν, ενώ φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή αισθάνεται καλυμμένη μετά την επιστολή της Νο 153 προς την πυροσβεστική υπηρεσία, από 12 Ιανουαρίου με την οποία αναφέρει ότι θα προβεί σε ελεγχόμενες καύσεις σε προκαθορισμένα σημεία της χερσαίας ζώνης λιμένα !

«Όχι» από το ΣτΕ στις φωνές για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Έχει ιδιαίτερη σημασία η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που περίληψή της δημοσιεύουμε και αφορά την ποιότητα του «αντιπολιτευτικού λόγου» που άρθρωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης πριν τις Δημοτικές Εκλογές και που στην τελική διαμόρφωσε και το εκλογικό αποτέλεσμα αυτών.

Υπενθυμίζουμε ότι ομάδα από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων (μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Δημητριάδης) αλλά και Δημάρχους είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Διαβάστε πιο κάτω ενημερωτικό σημείωμα που ευγενώς μας παραχώρησε το δικηγορικό γραφείο Παπαδημητρίου:

ΠΗΓΗ http://www.mellon.gr/%CE%95%CE%99%CE%94%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3/tabid/68/vw/1/ItemID/13615/Default.aspx

Κάτι δεν πάει καλά με τις ημερομηνίες κύριε Δήμαρχε ...

To porosplus.gr δημοσίευσε θέμα σχετικά με την καύση ξύλων στον Άγιο Στέφανο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της 10ης Ιανουαρίου και κάναμε αναφορά, ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει από το 2012 επί δημαρχίας του κ. Στρατηγού.

Επίσης θυμίσαμε την καταγγελία που είχε κάνει το 2012 ο κος Δημητριάδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ Της 10ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Ο δήμαρχος μας απάντησε την επόμενη κιόλας ημέρα (11 Ιανουαρίου), ότι τίποτα δεν είναι το ίδιο με την καύση επί Στρατηγού, και ότι είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είχε ενημερώσει τις αρχές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μόνο που σύμφωνα με το Φαξ που μας έστειλε ο κ. Γρίβας, με το υπ' αριθμ 153 έγγραφο του Δήμου Πόρου , η ενημέρωση προς τις αρχές έγινε την μεθεπόμενη μέρα, αφού είχε γίνει η καύση, το ρεπορτάζ, και η απάντηση δημάρχου, δηλαδή στις 12 Ιανουαρίου.

Άραγε αν δεν είχε γίνει η καταγγελία και η δημοσίευση της, θα είχε γίνει την μεθεπόμενη μέρα η ενημέρωση των αρχών ?

Άραγε πως από το: «3. Προ της έναρξης της καύσης είχε ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Α.Τ. Πόρου» του δημάρχου, φτάνουμε στην ενημέρωση 2 ημέρες μετά, δηλαδή στις 12 Ιανουαρίου στην επιστολή αρ. πρωτ 153-12/1/2015, προς Πυροσβεστική Υπηρεσία Σταθμός Τροιζηνίας, κοιν Α.Τ.Πόρου, ΛΧ Πόρου, Λιμενικό Ταμείο, Δασαρχείο).

Κάτι δεν πάει καλά με τις ημερομηνίες κύριε Δήμαρχε, καθόλου καλά.....

Απάντηση Δημάρχου Πόρου

Δημοσιεύουμε την απάντηση του Δημάρχου Πόρου σε ανάρτησή μας:

Σε απάντηση της σημερινής ανάρτησής σας αναφορικά με την καύση κλαριών που πραγματοποιείται στον Αγ. Στέφανο και αφού σάς θυμίσουμε ότι ο Δήμος μας βρίσκεται ακόμα σε κηρυγμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου 2014, σάς ενημερώνουμε για τα εξής:

1. Η καύση κλαριών που έλαβε χώρα σήμερα είχε ανακοινωθεί από το Δήμο και έγινε με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές (σε αντίθεση με άλλες χρονιές).

2. Προ της καύσης είχε προηγηθεί Απόφαση Δημάρχου (σε αντίθεση με άλλες χρονιές), με την οποία ο χώρος του αμαξοστασίου του Αγ. Στεφάνου ορίσθηκε ως χώρος προσωρινής εναπόθεσης φερτών υλικών και ως χώρος συγκέντρωσης και καύσης ξύλων που παρασύρθηκαν από την κακοκαιρία της 8ης και 9ης Δεκεμβρίου του 2014 .

3. Προ της έναρξής της καύσης είχε ενημερωθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Α.Τ. Πόρου.

4. Κατά τη διάρκεια της καύσης βρισκόταν στο χώρο το υδροφόρο όχημα του Δήμου, υπάλληλοι του Δήμου και συνεχώς αιρετοί εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, οι οποίοι επέβλεπαν την έκταση της καύσης, το μέγεθος της φωτιάς και γενικά συντόνιζαν όλη τη διαδικασία.

5. Η καύση (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) αφορά μόνο κλαριά και ξύλα και είναι απολύτως ανακριβής η αναφορά σας ότι πραγματοποιήθηκε «καύση σκουπιδιών… και ό,τι διαθέσιμο προς καύση υπήρχε στην περιοχή». Επειδή μάλιστα η φράση αυτή αποδίδει ψευδώς στη δημοτική αρχή την τέλεση ποινικού αδικήματος, παρακαλούμε να αποκαταστήσετε άμεσα την ορθότητα του ρεπορτάζ σας, καθώς η αναφορά αυτή (και όχι η ψευδώς αποδιδόμενη στην δημοτική αρχή πράξη) στοιχειοθετεί ποινικό αδίκημα.

6. Προ της καύσης (σε αντίθεση με άλλες χρονιές) είχαν διενεργηθεί εργασίες διαλογής και διαχώρισης των διάφορων υλικών που έχουν εναποτεθεί προσωρινά στο χώρο, ώστε τα σκουπίδια και απορρίμματα να συγκεντρωθούν στη μία άκρη του χώρου και τα κλαριά στην ακριβώς αντίθετη.

7. Η νέα δημοτική αρχή, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, έχει αναθέσει τη μεταφορά των ογκωδών αντικειμένων και μπαζών σε νόμιμο χώρο εναπόθεσης εκτός Πόρου, επιλέγοντας να διαθέσει για το σκοπό αυτό σημαντικό μέρος των περιορισμένων οικονομικών της πόρων, παρά να ακολουθήσει τη διαχρονική πεπατημένη της καύσης των υλικών αυτών και της σιωπηρής προτροπής των δημοτών να τα εναποθέτουν σε δάση και ρέματα.

8. Προκειμένου να περιορισθεί η όχληση από την καύση: α) η δημοτική αρχή περίμενε αρκετές μέρες, ώστε να συμπέσει ο αέρας να είναι βολικός και να μην λειτουργούν τα σχολεία, β) η καύση γίνεται τμηματικά με μικρή ποσότητα κλαριών, ώστε ο καπνός να είναι λίγος, παρότι η πρακτική αυτή απαιτεί περισσότερο χρόνο και εργατοώρες και γ) όταν ο αέρας άλλαξε κατεύθυνση η καύση σταμάτησε προσωρινά για επόμενη βολική μέρα.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι προ της 9ης Δεκεμβρίου η δημοτική αρχή είχε δρομολογήσει διαδικασίες μεταφοράς των κλαριών για καύση σε άλλο χώρο, αλλά ο σχεδιασμός αυτός διαφοροποιήθηκε υποχρεωτικά λόγω της έκτακτης ανάγκης για άμεση διαχείριση των χιλιάδων κυβικών υλικών που συγκεντρώθηκαν στο χώρο, λόγω της άμεσης και αποτελεσματικής περαίωσης των εργασιών καθαρισμού ρεμάτων, πλημμυρισμένων οικιών, οδών κτλ.

Επομένως, η «καταγγελλόμενη» από το μέσο σας διαδικασία είναι αφενός απολύτως αναγκαία και αφετέρου υποδειγματική ως προς την τέλεσή της. Η δημοτική αρχή, δε, είναι ιδιαίτερα περήφανη από τον βαθμό τήρησης και σεβασμού περιβαλλοντικών κανόνων που για πρώτη φορά αρχίζουν να εφαρμόζονται στο Δήμο Πόρου.

Κατόπιν των ανωτέρω, η απάντηση στο ερώτημα που θέτετε «αν έχει αλλάξει κάτι από το 2012» είναι μάλλον περιττή. Τέλος, στο δεύτερο ερώτημά σας («φέτος από ποιον σε ποιον θα γίνει καταγγελία»), η απάντηση –την οποία προφανώς γνωρίζετε - είναι ότι φέτος η καταγγελία έγινε από το μέλος της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Γρίβα.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Καταγγελία για καύση σκουπιδιών στον Άγιο Στέφανο Πόρου

Σήμερα 10 Ιανουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε καύση σκουπιδιών, κλαριών και ό,τι διαθέσιμο προς καύση υπήρχε στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου! Ο πρωινός αέρας έδιωχνε τον καπνό προς τα Ασκέλι και ο μεσημεριανός προς τον οικισμό, τον Συνοικισμό κλπ.

Εμείς δεν θα κάνουμε κανέναν σχολιασμό, ούτε θα πούμε ότι απαγορεύεται η καύση σε κατοικημένη ζώνη, απλά θα αναρτήσουμε την καταγγελία του 2012 του νυν Δημάρχου κου Δημητριάδη:

«Καταγγελία για καύση σκουπιδιών στον Άγιο Στέφανο Πόρου

15/12/2012 |porosnews.gr

Σκουπίδια, κλαριά, οικοδομικά υλικά και άλλα αντικείμενα κάηκαν, από τον Δήμο Πόρου, το πρωί του Σαββάτου 15/12, σε μια μεγάλη φωτιά στον Άγιο Στέφανο στον Πόρο.

Καταγγελία για το συμβάν και για ρύπανση του περιβάλλοντος έκαναν πολλοί δημότες, αλλά και η παράταξη μείζονος μειοψηφίας του Δήμου. Σύμφωνα με την καταγγελία της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της καύσης, στο χώρο δεν βρίσκονταν εξειδικευμένες δυνάμεις πυρόσβεσης του Δήμου, ούτε η πυροσβεστική υπηρεσία (για προληπτικούς λόγους).

Στην ίδια καταγγελία αναφέρεται πως ο χώρος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει μετατραπεί σε μπαζότοπο, είναι κατοικημένη περιοχή που συνορεύει με τον οικισμό της πόλης του Πόρου.

Όπως μάς ενημέρωσε ο κ. Δημητριάδης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του απάντησε τηλεφωνικά στην καταγγελία του ότι αρμόδια για το συμβάν είναι η Αστυνομία, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Πόρου τού απάντησε ότι αρμόδια είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία…

Με αυτό το δεδομένο, και καθώς η αναφορά του κ. Δημητριάδη κοινοποιείται και στον αρμόδιο Εισαγγελέα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα του απαντήσουν και εγγράφως οι δύο αρχές.»

Η φωτογραφία του 2012 επί δημαρχίας Δ. Στρατηγού, καταγγέλων Ι.Δημητριάδης

Η φωτογραφία του 2015 επί δημαρχίας Ι. Δημητριάδη, καταγγέλων ;;;

Εφέτος από ποιον σε ποιον θα γίνει καταγγελία ;;;

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΤΟ 2012. ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ;;;

Ξεκίνησε επιτέλους η αποκατάσταση της βλάβης

Σήμερα 7 Ιανουαρίου τελικά ξεκίνησε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης, μετά από 6 ημέρες που έρεε το νερό μπροστά από το ΚΕ Πορος. Το θέμα προφανώς κρίθηκε λιγότερο επείγον από την κοπή των δένδρων.

Ανάθεση Αποκομιδής απορριμμάτων για τον Ιανουάριο 2015

Στην Οικονομική Επιτροπή της 23 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε η εκ νέου ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινοχρήστων χώρων, στον ίδιο ιδιώτη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2015, λόγω έλλειψης χρόνου για νέο διαγωνισμό.

Άραγε τον Ιανουάριο θα βρεθεί χρόνος;

Η εισήγηση και η απόφαση (κατόπιν της ορθής επανάληψης) έχει ως εξής:

Όπως σας είναι γνωστό στις 31/12/2014 λήγει η σύμβασης εκτέλεσης των εργασιών του έργου « Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πόρου για το έτος 2014». Στον προγραμματισμό της νέας Δημοτικής Αρχής και σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του έτους 2015 τον οποίο ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχει εγγεγραμμένη σχετική πίστωση για την εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών για το έτος 2015 η οποία θα άρχιζε μετά την προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Ο Δήμος μας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων που έλαβαν χώρα την 8-9.12.2014. Ως εκ τούτου προτείνεται λόγω του κατεπείγοντος να αναταθεί η « Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πόρου» για τον μήνα Ιανουάριο του 2015 στον ίδιο ανάδοχο με τους ίδιους όρους και την ίδια τιμή.

Η ανάθεση κρίνεται απαραίτητη δεδομένου ότι δεν υπάρχει αφ΄ ενός διαθέσιμο προσωπικό λόγω της απασχολήσεώς του σε εργασίες αποκατάστασης ζημιών και αφ΄ εταίρου δεν υπάρχει όρος στην σύμβαση για δυνατότητα επέκτασης της ήδη εκτελούμενης.

Τον λόγο έλαβε η Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Μητσιοπούλου Σταματίνα η οποία είπε ότι ψηφίζει ΛΕΥΚΟ γιατί δεν υπήρχε εισήγηση στο φάκελο της Ο.Ε. Μέχρι και την ώρα της συνεδρίασής της.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

1. Αναθέτει Ορίζει όπως η εκτέλεση των εργασιών «Αποκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Πόρου» για τον μήνα Ιανουάριο του 2015 αντί του ποσού των 16.780,50€ πραγματοποιηθεί με τις διαδικασίες της απ' ευθείας ανάθεσης από τον κ. Δήμαρχο.

2. Ορίζει όπως η εργασία εκτελεστεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις σύμφωνα με τις υπ’ αρίθμ.2/2014, του ΔΣ και 27/2014 Οικ. Επιτροπής και τη2 υπάρίθμ.1962/26.3.2014 σύμβασης.

3. Ορίζει όπως η σχετική πίστωση διατεθεί μετά την σχετική έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2015.

%.

Πως η καταγγελία του 2014 γίνεται διαφήμιση το 2015, από τον ίδιο τον Δήμαρχο Πόρου

Η απόφαση Δημάρχου Νο 1279/2014 από 23 Δεκεμβρίου Αναθέτει την απομάκρυνση και διαχείριση πεσμένων – επικίνδυνων δέντρων από οδούς, ρέματα και κοινόχρηστους χώρους, σύμφωνα με την έκθεση του εντεταλμένου συμβούλου πολιτικής προστασίας κ. Ευαγγέλου Τζάνου, η οποία εγκρίθηκε από το Δασαρχείο Πόρου, στον εργολάβο αγροτικών εργασιών κ. Κυριάκο Γάτσινο άνευ αμοιβής. Η απομάκρυνση θα γίνει με την επιτήρηση του κ. Τζάνου και αφορά μόνον τα ακόλουθα δέντρα:

1) Νεώριο: 1 στην πάροδο μετά από Πολυκατοικία (οικία Ρόη), 5 στο Καλυψώ, 1 στο Μικρό Νεώριο, 7 στο Λιμανάκι Αγάπης, 2 στην παραλία Άγκυρας,

2) Ασκέλι: 3 στο Μικρό Ρέμα, 1 στο Μεγάλο Ποτάμι (οικία Ζουρδού), 1 στην Παναγίτσα (οικία Αντωνίου)

3) Βαγιωνιά: 1 επί του δρόμου,

4) Οδός προς Φούσα: 8 στη Βρυσούλα, 3 μετά διασταύρωση Ποσειδωνείου επί της οδού,

5) Μοναστήρι: 2 προς κατασκήνωση, 2 προς Ι.Μ.,

6) Οδός από Μονάδα ΒΙΟΚΑ προς Φούσα: 15 επί και πλησίον της οδού.

Ακόμη:

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή πραγματοποιείται το κλάδεμα των δένδρων. Έτσι και φέτος, λίγο νωρίτερα από ότι συνήθως, από την δεύτερη μέρα της Πρωτοχρονιάς έως και σήμερα Κυριακή, δηλαδή 2/1/2015-4/1/2015 πραγματοποιήθηκε κλάδεμα, αλλά και ξερίζωμα δένδρων σε όλη την παραλία του Πόρου. Το κλάδεμα πραγματοποιήθηκε από συνεργεία του Δήμου Πόρου με όχημα καλάθι, ιδιωτικό.

Μέχρι εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτηματικά: Γιατί τόση βιασύνη; Ποιος θα πληρώσει το ιδιωτικό όχημα ; Βάσει ποιας απόφασης; Μήπως ήταν και αυτό δώρο του κου Γάτσινου; Που ήταν ο γεωπόνος ; Ποιος αποφάσισε τι πρέπει να κοπεί και τι να ξεριζωθεί ; Τα ξύλα θα τα πάρει πάλι ο γνωστός κύριος (κοινό μυστικό πλέον), κάτοικος Ασκελίου, του οποίου το τζάκι δεν χορταίνει;

Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα διαβάζαμε ρεπορτάζ σε άλλο τοπικό site με τίτλους: Οι ευκάλυπτοι του Πόρου, τα καυσόξυλα και η κοινωνική πολιτική 05/01/2013 και Διαχρονικό έγκλημα στην παραλία με τα δέντρα 14/01/2014, όπου περιλαμβάνονται και σχολιασμοί της τότε αντιπολίτευσης και νυν συμπολίτευσης.

Στις 3/1/2015, δεν πιστεύαμε στα μάτια μας όταν είδαμε φωτογραφίες στο facebook που αναρτήθηκαν από τον Δήμαρχο Πόρου, ο οποίος εξήρε δημοτικό σύμβουλο της παράταξής του που αν και άσχετος από το αντικείμενο (πρώην ναυτικός), ανέλαβε τον ρόλο του κλαδευτή με ηλεκτρικό πριόνι !

Δείτε τώρα τις φωτογραφίες από το φετινό κλάδεμα των δένδρων (ευκάλυπτοι, πεύκο, φοίνικες κ.α.) και ειδικότερα αυτές των φοινίκων, κλάδεμα που είχε πραγματοποιηθεί και πριν από τις γιορτές.

Σε αυτό το σημείο προκύπτουν και άλλα ερωτηματικά: Που μεταφέρθηκαν τα αρρωστημένα κλαδιά; Θάφτηκαν, κάηκαν ή τοποθετήθηκαν στον Άγιο Στέφανο όπως είχε γίνει προ ημερών με ολόκληρο τον κορμό ενός Φοίνικα; Τι θα κάνουν με τους μολυσμένους κορμούς που απέμειναν στην παραλία; Μέχρι και σήμερα το πρωί (Δευτέρα 5/1/2015) μεταφέρονται κορμοί Φοινίκων χωρίς καμία προστασία (περιτύλιγμα με ειδικό δίχτυ).

Τέλος, τέτοιες εργασίες (κοπή και ξερίζωμα δένδρων) χωρίς την προβλεπόμενη έγκριση, ισχύει για δένδρα τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί ολοσχερώς ή για αυτά για τα οποία υπάρχει έγκριση Δασαρχείου και όχι για δένδρα που απλώς μας «εμποδίζουν» ή εικάζουμε ότι είναι επικίνδυνα, ακόμα και σήμερα που το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ευκάλυπτοι

Ξερίζωμα ολόκληρου δένδρου μπροστά από την φιλαρμονική

Φοίνικες

Και τελευταία ερώτηση: Που είναι φέτος ο καταγγέλλων πολίτης για την κοπή των δέντρων; Έλαβε μέρος στην κοπή;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Βλέπουμε ότι τίποτα δεν αλλάζει σε αυτόν τον τόπο, ζούμε μία από τα ίδια.

"Μοιράζεται δωρεάν το κόκκινο σκαθάρι" !

Με αυτόν τον τρόπο, μαζεύοντας δηλαδή πρόχειρα, με ανοιχτά φορτηγά και πετώντας πάνω στα μπάζα τους άρρωστους φοίνικες, που είναι γεμάτοι κόκκινα σκαθάρια, διασφαλίζει η νέα Δημοτική Αρχή ότι δεν θα μείνει ούτε ένας από τους 500+ φοίνικες του Πόρου. Να θυμίσουμε ότι:

«Ως προς τα μέτρα αντιμετώπισης: με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μετά την προσβολή, πρέπει να γίνεται αφαίρεση όλων των φύλλων και αμέσως να καλύπτεται η κορυφή ή και ολόκληρος ο κορμός με χο- ντρό πλαστικό. Με αυτόν τον τρόπο εμποδί- ζονται τα ενήλικα έντομα να εγκαταλείψουν το προσβεβλημένο φυτό. Τα φοινικόδεντρα πρέπει κατόπιν να κόβονται με ιδιαίτερη προσοχή και να μεταφέρονται μαζί με τα φύλλα στο χώρο όπου θα γίνει η ταφή και η κάλυψή τους με τουλάχιστον 50-60 εκ. χώματος.» ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΚΑΘΑΡΙ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ Μιχάλης Παπαηλιάκης dionet.gr

Το Δασαρχείο και η Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης τι λέει;

Πρόσφατα και κατόπιν έγκρισης του Δασαρχείου, εκδόθηκε εντολή από τον Δήμο Πόρου για την μεταφορά πεσμένων και επικίνδυνων δένδρων που παρασύρθηκαν από την νεροποντή. Την μεταφορά θα εποπτεύει ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Ευάγγελος Τζάνος.

ΑΠΟΦΑΣΗ

- Ενημερώθηκε το Δασαρχείο ότι μεταξύ των δένδρων που θα μεταφερθούν θα είναι και Φοίνικας προσβεβλημένος από το «κόκκινο σκαθάρι»;

- Ο κος Τζάνος γνωρίζει τα προβλεπόμενα για την υποχρεωτική ταφή ή και καύση των άρρωστων δένδρων για την αποφυγή εξάπλωσης του σκαθαριού; Γνωρίζει τα έγγραφα προς τους ΟΤΑ περί παράβασης καθήκοντος εάν δεν γίνει σωστά η καταστροφή των άρρωστων φοινίκων;

- Επιτρέπεται η μεταφορά άρρωστου φοίνικα χωρίς την συμμετοχή της Δ/νσης Γεωργικής Ανάπτυξης;

Χώροι απόθεσης φερτών υλικών

Εκδόθηκε η Νο 1232/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ σύμφωνα με την οποία:

Ο Δήμαρχος Πόρου,

α) Ορίζει ως χώρο προσωρινής εναπόθεσης και μεταφόρτωσης φερτών υλικών τοαμαξοστάσιο του Δήμου στον Αγ. Στέφανο, προκείμενου τα μεν άχρηστα υλικά να εναποτεθούν σε χώρο υποδοχής στη Δρυόπη με ευθύνη της Π.Ε. Νήσων Αττικής και τα δε αξιοποιήσιμα υλικά να αξιοποιηθούν κατά τις εργασίες αποκατάστασης των φθορών που προκλήθηκαν σε κοινόχρηστους χώρους και υποδομές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

β) Ορίζει ως χώρους συγκέντρωσης και καύσης ξύλων που παρασύρθηκαν από την κακοκαιρία και συγκεντρώνονται κατά τις εργασίες καθαρισμού τους ακόλουθους: 1) Νεώριο –Ρώσικος Ναύσταθμος, 2) Νεώριο - παραλία Αργύρη Καϊκα, 3) Νεώριο –προβλήτα Άγκυρα, 4)Μικρό Νεώριο – παραλία, 5) Συνοικισμός - παραλία Κανάλι, 6) Ασκέλι – παραλία Χρυσής Αυγής, 7) Ασκέλι - παραλία 10ης στάσης Ασκελίου, 8) Σφαιρία – δημοτικό αμαξοστάσιο Αγ. Στεφάνου, 9) Νέο Δυτικό Λιμάνι – γλίστρα.

Σημειώνεται ότι η οριοθέτηση των χώρων καθαρισμού εντός ρεμάτων από φερτά υλικά και άλλα στοιχεία θα γίνει με νεότερη Απόφαση Δημάρχου, στην οποία θα επισυνάπτονται ακριβή τοπογραφικά με ακριβή υπόδειξη των εν λόγω ορίων, όπως θα αποτυπωθούν από εκθέσεις κλιμακίων μηχανικών του Δήμου Πόρου και της Περιφέρειας Αττικής που θα συνταχθούν τις αμέσως επόμενες μέρες.

1 2 -->