POROSplus.gr - Αρχική


Παράδοση

ΙΕΡΟΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΣ ΝΑΟΣ ''ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ'' ΠΟΡΟΥ:ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Ο Ιερός Ενοριακός Ναός "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Πόρου μας απέστειλε το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Α' Κυριακής των νηστειών της Ορθοδοξίας.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 06:45 Ακολουθία Όρθρου των Ωρών και της Θείας
Λειτουργίας των Προηγιασμέων Δώρων
(Η ακολουθία θα επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή)

ΩΡΑ 17:00 Ακολουθία Εσπερινού και ευχή των κολύβων

ΩΡΑ 19:00 Η ακολουθία των Χαιρετισμών


ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΩΡΑ 07:00 Ορθρος και Θεία Λειτουργία

ΩΡΑ 17:00 Εσπερινός Κυριακής της Ορθοδοξίας


ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ (ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

ΩΡΑ 07:00 Ορθρος, Θεία Λειτουργία και λιτάνευση των Ιερών Εικόνων περιξ του Ιερού Ναού

ΩΡΑ 18:00 Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ Εφραίμ.


Πηγή: http://ineyaggelismoyporoy.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html

Πασχαλινές Ευχές από Άρι Αντάνη

ΚΑΛΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ.
ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΛΗΨΗ
ΑΡΙΣ.ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ
ΣΥΝΗΜΜΕΝΩΣ: 4 ( Για απλή συνοδεία στις ευχές)Ο Ιούδας φιλούσε… απαίσια

Έρχεται Πάσχα. Για μια βδομάδα κάθε χρόνο ξαναζούμε τα Άγια Πάθη του Χριστού, μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Όμως βασικό ρόλο στο Πάθος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού έχει διαδραματίσει η Προδοσία.
Τι είναι η προδοσία; Είναι η ανθρώπινη αδυναμία. Είναι η ανθρώπινη πλεονεξία. Είναι η ανθρώπινη απληστία. Είναι η ανθρώπινη αλαζονεία. Είναι τα θανάσιμα αμαρτήματα, που όλοι τα ανάγουν σε επτά τον αριθμό. Στη λεπτομέρειά τους και στην ανάλυση είναι πολύ περισσότερα. Στην ουσία όμως είναι μόνο ένα. Πρόκειται για ένα τεράστιο κύκλο, μέσα στο οποίο ρέουν, πλέουν, πνέουν, κυκλοφορούν και ίπτανται, όλα τα άλλα αμαρτήματα.
Δηλαδή, αν πάω να εξομολογηθώ, μπορεί η εξομολόγησή μου, να κρατήσει μόνο όσο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου: Μπαίνω στο ναό, πάω στο εξομολογητήριο, λέω στον εξομολόγο δύο λέξεις και αναχωρώ με αναφιλητά.
Τι του λέω και δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο; Δύο λέξεις. Μόνο δύο. Ένα ρήμα και μάλιστα … βοηθητικό και ένα επίθετο και μάλιστα ουσιαστικοποιηθέν: «Είμαι προδότης», λέω στον παπά, και φεύγω.
Αυτές οι δύο λέξεις τα λένε όλα. ( Όποιος και αν είμαι.)


<<<>>>


Αυτά σκέφτηκα για αυτές τις μέρες της χαρμολύπης. Δεν λυπάμαι για το Χριστό και για το Πάθος Του. Λυπάμαι που τον πρόδωσα. Δεν χαίρομαι για την Ανάστασή Του. Χαίρομαι για τη πιθανή δική μου Ανάσταση, εάν δεν Τον ξαναπροδώσω, προδίδοντας το συνάνθρωπό μου, την πατρίδα μου την Ελλάδα, την ιδιαίτερη πατρίδα μου, τους γονείς μου, τους δασκάλους μου.

Για τριάκοντα αργύρια, ή- πιο κυριολεκτικά- για μια θέση που δεν αξίζω, για αυτούς που κοροϊδεύω, και για τα εφτά ή… χίλια δεκαεφτά θανάσιμα αμαρτήματα, στα οποία εντελώς ασυνείδητα υποπίπτω καθημερινά, για ευτελείς αιτίες, για υλικά οφέλη, για ανόητες επιλογές, για βλακώδεις ψευτοεγωισμούς και για εφήμερες απολαβές.

Όλα αυτά τα ασήμαντα κυκλάκια που περιλαμβάνονται μέσα στον τεράστιο κύκλο της προδοσίας.
Και πρέπει να προσέχω αυτά που γράφω και δεν τα τηρώ ο ίδιος. Και την πρώτη μεν φορά υπάρχει κάποιος δισταγμός και σκεπτικισμός.
Μετά όμως; Στην κωμωδία «Χοτέλ Βένους» ένας από τους χαρακτήρες λέει:
Είναι εκπληκτικό πόσο εύκολα ξηλώνεται η συνείδηση, έτσι και φύγει ο πρώτος πόντος.

Ο Ιούδας είναι μια αμφισβητούμενη και τελικά πολύ θλιβερή προσωπικότητα.
Αν θα υπογράψω ως ‘Ιούδας’ αυτό το κείμενο, ίσως και να μην είμαι πολύ μακριά από την αλήθεια.

Αντ’ αυτού
Αντάνης Άρις


ΙΣΚΑΡΙΩΤΗΣ…


Τι τάχα, αν όλοι σε είπαν, μια φορά, προδότη
και τ’ όνομά σου ανατριχίλες φοβερές
και σιχασιά σκορπάει ολόγυρα, Ισκαριώτη,
εγώ, προδότη, σε φωνάζω, δυό φορές.


Τη μια, γιατί στων άδικων το γλιδερό σινάφι
με ατιμία παράδωσες τον ώριο αγωνιστή,
με ψεύτικο φιλί, για μια αδραξιά χρυσάφι,
σαν ένα κλέφτη, σαν φονιά και σαν ληστή.


Και, δεύτερη φορά, γιατί μπροστά στο κρίμα
το άνομο, προδότη, τράπηκες σε φυγή
και τη ντροπή προτίμησες , μέσα σε μνήμα
να σκεπάσεις, μακριά απ΄ του κόσμου την οργή.


Όχι, δεν έπρεπε τ’ αργύρια να επιστρέψεις,
που έλαβες σαν τίμημα αισχρό, ψυχή ιταμή,
μαχαίρι, έστω, ας αγόραζες να στρέψεις
σ΄ όποιων τα στήθη, σού αγοράσαν την τιμή.


Κι αντί θηλιά πνιγμού σ’ άισκιο κλωνάρι
ψηλά να δέσεις και μετάνοιας ρυπαρό
πνεύμα να δώσεις, άμα ήσουν παλληκάρι
θα’ ταν καλύτερα να πάρεις το Σταυρό.


Και να συρθείς καρτερικά στην καταφρόνια,
μέσα στου όχλου τις βρισιές, το χλευασμό,
γνώση τ’ ανθρώπου να υψώσεις μες τα χρόνια
του δίκαιου πόνου σου το μαύρο κολασμό.


Και σ’ ότι επρόδωσες εσύ, ο τελευταίος,
αν εγινόσουν στρατιώτης, μαχητής,
και τη ζωή σου αν έδινες, αντί μοιραίος
προδότης, θα πέθαινες σαν αγωνιστής. []


Άνθης Σκάρος
(Για την αντιγραφή: Άρις Αντάνης )

Επισυνπτόμενο Ηχητικό


ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥ ΟΥΡΑΝΙΕ.WMA

Ευχές και ευχαριστίες Αριστείδη Αντάνη

Ευχαριστούμε πολύ για τις καλές ευχές και για την αγάπη σας, τόσο προς το Λεμονοδάσος μας, όσο και για μας προσωπικά. Αντευχόμαστε ολόψυχα.

Στέλνουμε κι εμείς μια καρτούλα συμβολική και δυο τραγούδια χριστουγεννιάτικα.

Κι’ όπως συνηθίζω να λέω τώρα τελευταία, γνωρίζω πολύ καλά πως θα τα προτιμούσατε από το Γιάννη Πάριο, αλλά βολευτείτε τώρα με τον… Άρι Πόριο, και έχει ο Θεός. Μπορεί το καλοκαίρι να τραγουδήσει ο Πάριος στο Ρωσικό Ναύσταθμο, με την πρόσκληση του Δήμου Πόρου. Κι επειδή όλοι αυτοί οι μεγάλοι -και σε ηλικία πια - δεν έχουν καμία μα καμία ανάγκη χρημάτων, μπορεί να μας χαρίσει την παρουσία του στο νησί μας, με μια συναυλία εντελώς δωρεάν.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι να του στείλει κάποιος που ξέρει να γράφει, μια επιστολή, δεόντως υπογεγραμμένη από τον Δήμο Πόρου. Και όχι μόνο στο Γιάννη Πάριο αλλά και σε άλλους -ηλικιωμένους πλέον και εθελοντές διάσημους καλλιτέχνες- να συνδράμουν, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, στην διασκέδαση των δημοτών και επισκεπτών του νησιού μας. (Για Βασίλη Παπακωνσταντίνου και κάποιους ακόμα μην κουράζεστε). Μπορείτε όμως να γράψετε στο Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Χ. Γαργανουράκη, Βασίλη Λέκκα, Μαρινέλλα, Κώστα Τουρνά, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Μπέση Αργυράκη, Πόπη Αστεριάδη, και πολλούς άλλους. Είναι καλοί άνθρωποι.


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΜΕ ΥΠΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
Ο ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΣΑΣ
ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ


ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ -ΑΣΜΑ.wma
ΑΓΙΑ ΝΥΧΤΑ.wma
Η Αλυκή στον Πόρο των χρωμάτων

Ευχές από ΤΟΕΒ ΛΕμονοδάσους

Ο ΤΟΕΒ Λεμονοδάσους και ο Σύλλογος Φίλων Λεμονοδάσους Πόρου σας εύχονται καλά Χριστούγεννα και με υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα για το νέο έτος 2017.

Τρίτη 23 Ιουνίου στις 20:30 αναβίωση του Κλήδονα

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ θα αναβιώσει το έθιμο του Κλήδονα, στον Αη Γιάννη στην Πούντα, την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ.

Το συγκρότημα 2+2 θα είναι παρόν για να διασκεδάσουν και να χορέψουν όλοι, ενώ οι υπάλληλοι του Δήμου θα φροντίσουν για το ασφαλές άναμμα της φωτιάς. Αναμένεται και φέτος να χαρούν την εκδήλωση τόσο τα παιδιά όσο και οι μεγάλοι.

Προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 16 Μαΐου 

Εκδρομή για την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στην Αθήνα, πραγματοποιεί το Σάββατο 16 Μαΐου, η ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πόρου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Παρασκευή και ώρα 5.μ.μ στο τηλέφωνο 6932364835 π.Λεωνίδας Βέλκος Εφημέριος Ιερού Ναού Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Πόρου.

Λαμπάδα, τσουρέκι, κόκκινα & σοκολατένια αυγά: Τα πασχαλινά έθιμα & δώρα

Γιατί τσουγκρίζουμε αυγά το Πάσχα; Πώς τα σοκολατένια αυγά και η λαμπάδα έγιναν δώρο από τους νονούς και γιατί ψήνουμε τσουρέκια; Η ιστορία & οι συμβολισμοί.

Πασχαλινή Λαμπάδα

Ένα έθιμο από την Αρχαία Εκκλησία που αφορούσε τους νεοφώτιστους την νύχτα της Ανάστασης. Το βάπτισμα των νέων μελών της Εκκλησίας όριζε να κρατούν μια αναμμένη λαμπάδα το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η λαμπάδα είχε διττή σημασία, συμβολίζοντας από τη μία το νέο φως του Χριστού από τον θάνατο στην Ανάσταση και από την άλλη τον ήλιο της Άνοιξης.

Τότε η βάπτιση γινόταν δημόσια, πλέον αποτελεί περισσότερο ιδιωτική και οικογενειακή υπόθεση και η λαμπάδα του Πάσχα δεν συνδέεται άμεσα μαζί της ως θρησκευτική ιεροτελεστία.

Η λαμπάδα, όμως, ακόμα και τώρα είναι το σύμβολο μεταφοράς του Άγιου φωτός από την εκκλησία στο σπίτι κάθε πιστού το βράδυ της Ανάστασης.

Πασχαλινά Αυγά

Το αυγό συμβολίζει την γονιμότητα και τη δημιουργία, όπως επίσης την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης.Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού στον Σταυρό αλλά και την χαρά της Ανάστασης.

Το πρώτο αυγό που θα βαφόταν είχε ιδιαίτερη σημασία για τους πιστούς γι’ αυτό και το ονόμαζαν «το Αυγό της Παναγίας» και το κρατούσαν στο εικονοστάσι του σπιτιού για έναν χρόνο.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά καθώς εκείνη την ημέρα ο Χριστός πρόσφερε στους μαθητές τους άρτο και κρασί στον Μυστικό Δείπνο.

Το τσούγκρισμα είναι μέρος του εθίμου και γίνεται κυρίως την Κυριακή του Πάσχα στο γιορτινό τραπέζι. Ως σύμβολο ζωής σπάει κατά τη διαδικασία του τσουγκρίσματος όπως έσπασε και η ταφική πέτρα κατά την Ανάσταση του Χριστού.

Σοκολατένια Αυγά

Δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις αρχές του 19ου αιώνα, με τα πρώτα αυγά να φτιάχνονται από συμπαγή σοκολάτα τυλιγμένα σε απλό χαρτί. Αργότερα με την ανακάλυψη άλλης μεθόδου επεξεργασίας της σοκολάτας, κατάφεραν οι ζαχαροπλάστες να φορμάρουν τα αυγά σε καλούπια και στο εσωτερικό τους να βάλουν κουφέτα και να τα διακοσμήσουν με λουλούδια από αμυγδαλόπαστα.

Ο John Cadbury έφτιαξε την πρώτη «πλάκα γαλλικής σοκολάτας » το 1842, αλλά το πρώτο σοκολατένιο αυγό το δημιούργησε το 1875.

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότερα από 90 εκατομμύρια σοκολατένια πασχαλινά αυγά.

Πασχαλινό Τσουρέκι

Η ονομασία προέρχεται από την τούρκικη λέξη «corek» και αναφέρεται σε οποιοδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Η ελληνική παράδοση το ονομάζει Λαμπροκουλούρα ή Λαμπρόψωμο, όμως ο όρος τσουρέκι είναι πιο διαδεδομένος καθώς υιοθετήθηκε επί τουρκοκρατίας.

Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς κατά τη ζύμωση το αλεύρι «ζωντανεύει» με τη μαγιά και γίνεται ψωμί. Ακόμα και κατά την ειδωλολατρική περίοδο βλέπουμε ότι το «ψωμί» συμβόλιζε τη «ζωή».

Το σχήμα ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. Φυσικά η πλεξούδα με ή χωρίς το αυγό είναι το πιο διαδεδομένο. Οι πλεξούδα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων την περίοδο της ειδωλολατρίας.

Τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».

Πηγή: thetoc.gr

Πρόσκληση σε τσάι από την Ποριώτισσα

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πόρου "ΠΟΡΙΩΤΙΣΣΑ" σας προσκαλεί στο ετήσιο τσάι για την τρίτη ηλικία και όχι μόνο, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο του Λαζάρου 4/4/2015 ώρα 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Κωνσταντίνου. Ομιλήτρια η κυρία Ρένα Μαυρολέοντος με θέμα ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ.

Θα συμμετάσχει η χορωδία του συλλόγου μας.

εκ του Δ.Σ.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 10 αποφθέγματα

Υπάρχουν πολλά για να γιορτάσουν οι γυναίκες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: τα δικαιώματα τους έχουν αυξηθεί στην πολιτική ατζέντα τις δύο τελευταίες δεκαετίες, πολλές χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξάλειψη της ανισότητας των φύλων, ενώ παράλληλα λαμβάνονται αξιόλογες πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση τής μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια.

Ο δρόμος για τις γυναίκες και την καθιέρωση των δικαιωμάτων τους είναι ασφαλώς μακρύς – όπως ήταν άλλωστε ο δρόμος από την «κουζίνα στο Διάστημα». Σε κάθε περίπτωση, η 8η Μαρτίου είναι μία ημέρα υπενθύμισης της προόδου αυτής, καθώς επίσης και των αναρίθμητων παραδειγμάτων κουράγιου και θάρρους που στέλνουν καθημερινά απλές γυναίκες στις χώρες τους.

Το μήνυμα του ΟΗΕ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι «χειραφέτηση των γυναικών – χειραφέτηση της ανθρωπότητας». Το όραμα ενός κόσμου όπου κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι θα μπορεί να κάνει τις επιλογές του, να συμμετέχει στην ενεργό πολιτική δράση, να έχει πρόσβαση σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, να έχει εισόδημα και να ζει σε κοινωνίες χωρίς βίας και διακρίσεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ενόσω εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή σε όλο τον κόσμο για τη γυναίκα, ιδού 10 γνωστά ή λιγότερο γνωστά αποφθέγματα γι’ αυτήν.

1. «Η γυναίκα είναι σαν το φακελάκι με το τσάι. Δεν μπορείς να ξέρεις πόσο δυνατή είναι μέχρι να τη βάλεις στο καυτό νερό» - Ελεάνορ Ρούσβελτ

2. «Οι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τις αγαπάμε, όχι για να τις καταλαβαίνουμε» - Οσκαρ Ουάιλντ

3. «Οι γυναίκες ήταν ανέκαθεν οι ισχυροί του κόσμου. Οι άνδρες αναζητούν πάντα από τις γυναίκες λίγο μαξιλάρι να ακουμπήσουν το κεφάλι τους. Πάντα λαχταρούν τη μητέρα που τους κρατούσε ως βρέφη» - Κοκό Σανέλ

4. «Οι γυναίκες δεν θα είναι ποτέ τόσο επιτυχημένες όσο οι άνδρες επειδή δεν έχουν γυναίκες συζύγους να τις συμβουλεύουν» - Ντικ Βαν Ντάικ

5. «Η μέρα θα έρθει όταν οι άνδρες θα αναγνωρίσουν τη γυναίκα ως ομότιμή τους, όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στα συμβούλια του έθνους. Τότε, και όχι έως τότε, θα υπάρχει η τέλεια συντροφικότητα, η ιδανική ένωση μεταξύ των δύο φύλων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την υψηλότερη ανάπτυξη της φυλής» - Σούζαν Αντονι, ακτιβίστρια και πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

6. «Οι γυναίκες δεν είναι ποτέ ισχυρότερες από ό,τι όταν εξοπλίζονται με τις αδυναμίες τους» - Μαντάμ Μαρί ντι Ντεφάν, αρωγός του Ντιντερό στην έκδοης της «Εγκυκλοπαίδειας»

7. «Πίσω από κάθε ισχυρή γυναίκα, κρύβεται ένας τυραννικός πατέρας» - Ζίγμουντ Φρόιντ

8. «Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» - Σιμόν ντε Μπουβουάρ

9. «Γυναίκες, σας περιγράφουμε όπως μας αρέσει

Κι εξοργιζόμαστε που δεν χωράτε στις περιγραφές μας» Τίτος Πατρίκιος

10. Cherchez la femme

Μύρισε Άνοιξη! Φτιάξε τον δικό σου DIY «Μάρτη» με τον πιο εύκολο τρόπο!

Έθιμο και trend μαζί, ο «Μάρτης», είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις της Άνοιξης

Επιτέλους η πρώτη μέρα της Άνοιξης ήρθε και φυσικά, η μισή χαρά της μέρας είναι η κατασκευή του παραδοσιακού βραχιολιού που φοράς στο χέρι σου σηματοδοτώντας τον ερχομό της νέας εποχής. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το δημοφιλές αυτό έθιμο έχει επανέλθει για τα καλά, οπότε πολλοί από εμάς επιλέγουμε να κοσμήσουμε το χέρι μας με το αγαπημένο ερυθρόλευκο βραχιολάκι, που μας φέρνει στο μυαλό την Άνοιξη, ευχάριστα συναισθήματα και πάνω από όλα παιδικές αναμνήσεις.

Οι ρίζες του εθίμου χάνονται στα βάθη των χρόνων, με κάποιους να υποστηρίζουν πως ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα και τα Ελευσίνια Μυστήρια. Το μόνο σίγουρο βέβαια είναι πως η καταγωγή του είναι βαλκανική.

Ο Μάρτης ή Μαρτιά, που δημιουργείται από μία κόκκινη και μια λευκή κλωστή, φοριέται στα χέρια -των παιδιών παλιότερα- από την πρώτη έως και την τελευταία μέρα του μήνα, προκειμένου να προστατευτούν από τον έντονο, ανοιξιάτικο ήλιο, ενώ στο τέλος του μήνα το «κόσμημα» αφήνουν πάνω σε τριανταφυλλιές, για να το βρουν τα πουλιά, που την περίοδο εκείνη χτίζουν τις φωλιές τους.

Αν θέλεις κι εσύ να ακολουθήσεις για ακόμα μια χρονιά το έθιμο αυτό, έχεις λίγο χρόνο ακόμα για να φτιάξεις τον δικό σου «Μάρτη». Παρακάτω θα βρεις το βίντεο που θα σε βοηθήσει να τον κατασκευάσεις εύκολα στο άψε σβήσε!

Πηγή: http://www.queen.gr

Καλό μήνα! Ξεχνιέται το έθιμο του "Μάρτη" (& Οι παροιμίες)

Η πρώτη μέρα του Μάρτη βρίσκει αρκετά παιδιά και μεγάλους να φορούν ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση προστατεύει τα πρόσωπα να μην καούν από τον πρώτο ήλιο της άνοιξης.

Πρόκειται για το έθιμο του «Μάρτη», το οποίο όμως απ' ό,τι φαίνεται ολοένα και φθίνει, καθώς σήμερα οι μητέρες δεν βάζουν στα παιδιά τους αυτό το βραχιολάκι, προτιμώντας άλλα, συνήθως πολύχρωμα και χρυσά.

Ωστόσο, παλαιότερα το έθιμο αυτό ήταν πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, Νέλλη Μελίδου - Κεφαλά, «σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας έβαζαν Μάρτη ακόμη και στα μωρά, γύρω από το λαιμουδάκι τους».

Σύμφωνα με την παράδοση, ο «Μάρτης» φτιάχνεται την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου και φοριέται από την 1η Μαρτίου έως και τα τέλη του μήνα. Εκτός όμως από τους ανθρώπους, σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία, ενώ σε άλλες περιοχές την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να διατηρήσουν κρύο το νερό από τον ήλιο.

Στους κατοίκους παλαιότερα, σύμφωνα με την κ. Μελίδου - Κεφαλά, υπήρχε η προσδοκία για έναν ζεστό Μάρτιο, χωρίς όμως ξαφνικές κακοκαιρίες, γεγονός που θα σήμαινε ικανοποιητική ανθοφορία και βλάστηση.

«Σε ορισμένα μέρη, λένε ότι τον Μάρτιο πέφτει ένα κάρβουνο από τον ουρανό στη γη και έτσι αρχίζει να ζεσταίνεται η ατμόσφαιρα και να ανθίζουν τα δέντρα», πρόσθεσε η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου.

ΑΠΕ ΜΑΡΤΗΣ Ή ΜΑΡΤΙΑ

Ο «Μάρτης» ή «Μαρτιά» είναι ένα παμπάλαιο έθιμο, με βαλκανική διασπορά. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων έδεναν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, τα παιδιά φορούν στον καρπό του χεριού τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο «Μάρτης» προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, για να μην καούν. Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι.

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Το έθιμο του Μάρτη γιορτάζεται ίδιο και απαράλλαχτο στα Σκόπια με την ονομασία «Μάρτινκα» και στην Αλβανία ως «Βερόρε». Οι κάτοικοι των δυο γειτονικών μας χωρών φορούν βραχιόλια από κόκκινη και άσπρη κλωστή για να μην τους «πιάσει» ο ήλιος, τα οποία και βγάζουν στα τέλη του μήνα ή όταν δουν το πρώτο χελιδόνι. Άλλοι πάλι, δένουν τον «Μάρτη» σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη ημέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι πολύ καλή.

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, οι Βούλγαροι, την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που αποκαλούνται «Μαρτενίτσα». Σε ορισμένες περιοχές της Βουλγαρίας, οι κάτοικοι τοποθετούν έξω από τα σπίτια τους ένα κομμάτι κόκκινου υφάσματος για να μην τους «κάψει η γιαγιά Μάρτα» (Μπάμπα Μάρτα, στα βουλγαρικά), που είναι η θηλυκή προσωποποίηση του μήνα Μάρτη. Η «Μαρτενίτσα» λειτουργεί στη συνείδηση του βουλγαρικού λαού ως φυλαχτό, το οποίο μάλιστα είθισται να προσφέρεται ως δώρο μεταξύ των μελών της οικογένειας, συνοδευόμενο από ευχές για υγεία και ευημερία.

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία «Μαρτιζόρ». Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.

Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα

sansimera.gr

Παροιμίες Μαρτίου

Καλό μήνα! Ο Μάρτης είναι ένας μήνας με πολλές παροιμίες κυρίως λόγω του άστατου καιρού του, ας της δούμε και όσοι έχουν και άλλες να μας τις στείλουν.

Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης.

Μάρτης είναι χάδια κάνει, πότε κλαίει και πότε γελάει.

«Τον Μάρτη χιόνι βούτυρο, μα σαν παγώσει μάρμαρο.»

«Aκόμη και στις δεκαοχτώ έχει το μάτι του ανοιχτό.»

«Aκόμη στις δεκαοχτώ, ψοφάει η πέρδικα στ' αυγό. Λένε και στις τριάντα, μα δεν ηξεύρω γιάντα.»

«Το Μάρτη φύλα(ξε) άχερα, μη χάσεις το ζευγάρι.»

«Τσοπάνη μου την κάπα σου, το Μάρτη φύλαγε την.»

«Όλες του Μάρτη φύλαγε και τ' Απριλίου τις δώδεκα, ότι ακόμη και στις δεκαοχτώ πέρδικα ψόφησε στ' αβγό.»

«Ο Αύγουστος για τα πανιά κι ο Μάρτης για τα ξύλα.»

«Mάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης. Και σαν τύχει και θυμώσει, μες στο χιόνι θα μας χώσει.»

«Tο Mάρτη ξύλα φύλαγε, μην κάψεις τα παλούκια.»

«Στων αμαρτωλών τη χώρα, το Mαρτάπριλο χιονίζει.»

Σε κάποιες παροιμίες του μήνα, φαίνεται η επιθυμία των γεωργών να βρέξει τον Μάρτιο:

«Μάρτης έβρεχε, θεριστής χαιρότανε.»

«Μάρτης βρέχει; Ποτέ μην πάψει.»

«Κάλλιο Μάρτης στις γωνιές, παρά Μάρτης στις αυλές»

«Κάλλιο Μάρτης καρβουνιάρης, παρά Μάρτης λιοπυριάρης.»

«Μάρτης βροχερός, θεριστής κουραστικός.»

«Μάρτης κλαψής, θεριστής χαρούμενος.»

«Βροντή Μαρτιού, φίλεμα με καρύδια.»

«Μάρτης πουκαμισάς, δεν σου δίνει να μασάς.»

«Mάρτης άβροχος, μούστος άμετρος.»

«Aν κάνει ο Mάρτης δυο νερά κι ο Aπρίλης πέντε - δέκα, να δεις το κοντοκρίθαρο πως στρίβει το μουστάκι, να δεις και τις αρχόντισσες πως ψιλοκλεισιρίζουν, να δεις και τη φτωχολογιά πως ψιλοκοσκινάει.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης μια βροχή κι Απρίλης άλλη μία, να δεις κουλούρες στρογγυλές και πίττες σαν αλώνι.»

«Σαν ρίξει ο Μάρτης δυο νερά κι Απρίλης άλλο ένα χαράς σ' εκείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.»

Οι μεταβολές του καιρό τον μήνα αυτό είναι απότομες και ξαφνικές. Αυτό το γεγονός έχει σχολιαστεί και από τις παροιμίες:

«Ο Μάρτης το πρωί το ψόφησε, και το βράδυ το βρόμισε.»

«Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος, πέντε φορές εχιόνισε, και πάλι το μετάνιωσε, πως δεν εξαναχιόνισε»

«O Μάρτης ο κλαψόγελος»

«O Mάρτης το πρωί χιόνισε, κι ο γάιδαρος ψόφησε (από το κρύο). Το μεσημέρι βρώμισε (από τη ζέστη), και το βράδυ τον πήρε το ποτάμι (από τη βροχή).»

«Του Mάρτη του αρέσει, να είναι πάντα στο διπλό, μια στις δέκα να έχει ήλιο, και τις άλλες ξυλιασμό.»

Κάποιες παροιμίες θέλουν τον Μάρτιο να ξεκινά το καλοκαίρι και η ζέστη:

«Από Μαρτιού πουκάμισο, κι απ' Αύγουστο σεγκούνι.»

«Ο Μάρτης έχει τ' όνομα, κι ο Απρίλης τα λουλούδια»

Για την εαρινή ισημερία στις 21 Μαρτίου υπάρχει η παροιμία:

«Του Μάρτη και του Τρυγητή ίσα τα ημερόνυχτια»

Κάποιες παροιμίες αναφέρονται στον ήλιο του Μαρτίου:

«Του Μάρτη ο ήλιος βάφει, και πέντε μήνες δεν ξεβάφει.»

«Ο ήλιος του Μαρτιού, τρυπάει κέρατο βοδιού.»

«Ο καλός Μάρτης στα κάρβουνα, κι' ο κακός στον ήλιο.»

«Του Μάρτη οι αυγές με κάψανε, του Μάη τα μεσημέρια.»

«Οπόχει κόρην ακριβή, το Μάρτη ήλιος μην τη δει».

Και φυσικά η πιο γνωστή παροιμία του μήνα:

«Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;»

xenios.gr

Εκδήλωση μνήμης της άφιξης του Καποδίστρια στον Πόρο

Ο προϊστάμενος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Γεωργίου Πόρου έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στον εορτασμό που για πρώτη φορά οργανώνεται, ώστε να τιμηθεί η μνήμη του ιστορικού γεγονότος της άφιξης στον Πόρο του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος, του Ιωάννη Καποδίστρια, το πρωί της Α’ Κυριακής των Νηστειών – Κυριακή της Ορθοδοξίας, τον Φεβρουάριο του 1828.

Στη διάρκεια μικρής πανηγυρικής τελετής, η οποία θα γίνει στο ναό του Αγ. Γεωργίου το πρωί της Κυριακής 1ης Μαρτίου 2015, αμέσως μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και της λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων, θα γίνει και η επανεγκατάσταση, μετά από 187 χρόνια, του “θρόνου” που είχε δωρίσει η Δημογεροντία του Πόρου στον μικρό ξυλόκτιστο ναό του Αγ. Γεωργίου εκείνης της εποχής, για να χρησιμεύει ως στασίδι του Κυβερνήτη. Στην ιστορική μνήμη της σημαντικής αυτής για τον τόπο μας μέρας θα αναφερθεί ο ενορίτης του Αγ. Γεωργίου π. υπουργός κ. Γεώργιος Καλός.

1 2 -->