POROSplus.gr - Αρχική


Ελλάδα

Δ.Τ Ημερίδα του προγράμματος ARISTOIL για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου στα Κύθηρα

Σε ενημερωτική ημερίδα για τους ελαιοκαλλιεργητές πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο στα Φράτσια Κυθήρων προήδρευσε ο Σπύρος Σπυρίδων.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από τον ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, τον Δήμο Κυθήρων και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς Λιβαδίου και Ποταμού και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED ARISTOIL του οποίου επικεφαλής είναι ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, σύνδεσμος με μέλη 38 Δήμους και Περιφέρειες όπου Πρόεδρος είναι ο κ. Σπυρίδων.

Ο κ. Σπυρίδων κατά την ομιλία του τόνισε την ανάγκη ανασύστασης του παραγωγικού ιστού της χώρας μας στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη να καινοτομήσουμε στην παραγωγή προϊόντων που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα όπως η παραγωγή ελαιολάδου.

Το ARISTOIL αποσκοπεί στη σωστή εκπαίδευση των ελαιοπαραγωγών, την ανάδειξη των ευεργετικών- θεραπευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου, την πιστοποίηση τους και την ανάπτυξη ενός Μεσογειακού Cluster με τελικό στόχο την αύξηση της ζήτησης και της αξίας του. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Κύπρος.

Στη διάρκεια της ημερίδας το πρόγραμμα ARISTOIL παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Νίκο Κρημνιανιώτη, οι υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου από τη Δρ Ελένη Μέλιου και οι ορθές πρακτικές συγκομιδής και ελαιοποίησης από την Αν. Καθηγητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη.

 photo _zpspf13psnx.jpg

Συνέλευση ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη - Ζάππειο

Σας παραθέτουμε το δελτίο τύπου για τη Συνέλευση των ΕΟΕΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 4 Μαΐου με θέμα: «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για το μέλλον της Ευρώπης συζήτησαν Ευρωπαϊκοί Θεσμοί στο Ζάππειο


Το Μέλλον της Ευρώπης, ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) σε αυτό και οι Πολιτικές Συνοχής, αποτέλεσαν τα κυρίαρχα θέματα της Συνέλευσης των ΕΟΕΣ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 στο Ζάππειο Μέγαρο, με κεντρικό ομιλητή τον Έλληνα Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο και με τη συμμετοχή Ευρωπαίων και Ελλήνων αξιωματούχων, αλλά και εκπροσώπων των ΕΟΕΣ από όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε την αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πολίτη, θύμισε την κατακερματισμένη Ευρώπη των δύο παγκοσμίων πολέμων και τόνισε την ανάγκη για προσπάθεια όλων να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά με αυτό τον τρόπο η ιστορία. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, ως καινοτόμα εργαλεία οργάνωσης και συνεργασίας θεσμικών φορέων από πολλές χώρες για την επίτευξη κοινών στόχων.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας που αφορούσε το μέλλον της Ευρώπης, ομιλητές ήταν οι Ευρωβουλευτές, κα Ελίζα Βοζεμπεργκ και κα Εύα Καϊλή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Άγγελος Κότιος και ο Γάλλος πρώην Υπουργός και Δήμαρχος της Δουνκέρκης κ. Michel Delebarre. Επίσης από το Στρασβούργο, μέσω βιντεομηνύματος, τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο 1ος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER και Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη κ. Σπύρος Σπυρίδων, ο οποίος ανέλυσε τα αίτια της υπαρξιακής κρίσης που περνά η ΕΕ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ενδυνάμωση της οικονομικής και κοινωνικής Συνοχής.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρουσιάσεις επιλεγμένων Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας, μεταξύ των οποίων και των εδρευόντων στην Ελλάδα, με συντονιστές τον κ. Pavel Branda και τον κ. Δημήτρη Αργιανά Πρόεδρο του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, ο οποίος τόνισε ότι οι ΕΟΕΣ αναδεικνύονται σε βασικούς συντελεστές στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Χαιρετισμό στην ημερίδα εκ μέρους της Κυβέρνησης απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής COTER κ. Petr Osvald και εκ μέρους των διοργανωτών ο κ. Αργιανάς.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, οι Ελληνικοί ΕΟΕΣ «Αμφικτυονία» και «Εύξεινη Πόλη» και τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) αποτελούν ένα νέο Ευρωπαϊκό θεσμό που αρχικά δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία. Σήμερα οι ΕΟΕΣ έχουν μετεξελιχθεί σε διακρατικούς Συνδέσμους σκοπού, κυρίως Δήμων και Περιφερειών, αλλά και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και άλλων θεσμικών φορέων. Ως μέλη τους οι μέχρι τώρα 72 συνολικά ΕΟΕΣ έχουν 80 Περιφέρειες και περίπου 500 Δήμους, με συνολικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 140 εκατομμύρια κατοίκους. Αποστολή τους είναι η θεσμική συνεργασία Δήμων, Περιφερειών, Πανεπιστημίων και άλλων φορέων από διαφορετικά κράτη, ακόμη και εκτός της ΕΕ, για την επίτευξη κοινών στόχων προς όφελος των πολιτών τους.

Αλλάζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορά τα λιμάνια των κρατών-μελών της ΕΕ

Αλλάζει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που αφορά τα λιμάνια των κρατών-μελών της ΕΕ.
Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, 1ος Αντιπρόεδρος της επιτροπής COTER, ορίστηκε ως γενικός εισηγητής (raporteur) εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) για τη νέα οδηγία της ΕΕ, που αφορά την δημιουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων στο σύνολο των Ευρωπαϊκών λιμανιών, καθώς και τις διαδικασίες παραλαβής και την διαχείριση στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας των απορριμμάτων- λυμάτων και καταλοίπων των πλοίων που τα προσεγγίζουν.

Τα 700 περίπου μεγαλύτερα λιμάνια της ΕΕ δέχονται ετησίως πάνω από 750.000 προσεγγίσεις πλοίων και διαχειρίζονται 5 εκατομμύρια τόνους ελαιώδη απόβλητα και πάνω από 1.000.000 τόνους στερεά απόβλητα, ενώ πολύ μεγάλες ποσότητες απορρίπτονται στη θάλασσα παρανόμως ή νομίμως υπό όρους, βάσει της μέχρι σήμερα ισχύουσας νομοθεσίας.

Η νέα νομοθεσία υπαγορεύεται από την επιτακτική ανάγκη για καλύτερη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με δημιουργία κινήτρων και κανόνες που διασφαλίζουν την επιβολής της. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια να μη μειωθεί η ανταγωνιστικότητα των λιμανιών μας σε σχέση με τα λιμάνια τρίτων χωρών λόγω της πιθανής αύξησης του κόστους και των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο κ. Σπυρίδων θα παρουσιάσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, αρχικά στη Σόφια στις 6 Ιουνίου και κατόπιν στην ολομέλεια της ΕτΠ στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο, αφού βέβαια προηγηθούν διαβουλεύσεις τόσο στην Χώρα μας όσο και στην ΕΕ με ναυτιλιακές, περιβαλλοντικές, και λιμενικές ενώσεις και αρμόδιες αρχές.

Εκδήλωση ΕΟΕΣ 4 Μαϊου 2018, Ζάππειο Μέγαρο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ και ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ σας καλούν στη συνεδρίαση της Πλατφόρμας των ΕΟΕΣ που συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στην Αθήνα στις 4 Μαΐου 2018.

Θέμα : «Λευκή Βίβλος, Οι ΕΟΕΣ συνεισφέρουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης»

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης επισυνάπτεται
Δημήτρης Αργιανάς      Σπύρος Σπυρίδων
Πρόεδρος ΕΟΕΣ «Αμφικτυονία»      Πρόεδρος ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη»


Παρακαλούμε ενημερώστε μας για την παρουσία σας έως τις 25/4/2018 απαντώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://goo.gl/forms/ 0btnViziFZpkYDGu2

ΕΟΕΣ Αμφικτυονία, τηλ. 210 3243374, email: amfiktio@otenet.gr
ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη, τηλ. 210 2486041, email: epolis@efxini.grAGENDA_EGTC_Future_of_Europe_1 AGENDA_EGTC_Future_of_Europe_2

Σ. Σπυρίδων: Αναγκαία η εφαρμογή για τα Νησιά μας, πολιτικών αντίστοιχων με αυτών των Απόμακρων Περιφερειών της ΕΕ.

-Σε ημερίδα για τις «Εξόχως Απόμακρες Περιφέρειες της ΕΕ» στην Τενερίφη, συμμετείχε, όπου και προήδρευσε στο πρώτο μέρος ο κ. Σπύρος Σπυρίδων ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής COTER, αρμόδιας για τις πολιτικές Συνοχής (Μέσω των Διαθρωτικών ταμείων, γνωστά ως ΕΣΠΑ .) -Προϋπολογισμό της ΕΕ - Μεταφορές κ.α.

Οι εννέα «Απόμακρες Περιφέρειες» :Γουαδελούπη, Γαλλική Γουιάνα, Μαρτινίκα, Μαγιότ, Ρεϊνιόν, κ´ Άγιος Μαρτίνος (Γαλλία), Κανάριοι Νήσοι (Ισπανία) Αζόρες κ´ Μαδέρα (Πορτογαλία) αποτελούν ισχυρό πλεονέκτημα για την ΕΕ αφού της παρέχουν στρατηγική πρόσβαση σε θάλασσες , καθώς και πολιτιστικά-οικονομικά και φυσικά πλεονεκτήματα. Το 80% της βιοποικιλότητας της ΕΕ πρoέρχεται από αυτές τις Περιφέρειες.

Οι περιοχές αυτές όμως αν και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης και προοπτικής, χαρακτηρίζονται από ευάλωτη οικονομία, προβλήματα προσβασιμότητας, περιορισμούς στις οικονομικές δραστηριότητες, έλλειψη πόσιμου νερού, υψηλή ανεργία ιδίως στους νέους, παράνομη μετανάστευση κ.α. Προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ούτε άμεσα ούτε εύκολα.

Το ερώτημα που τίθεται όσο αφορά στη Χώρα μας είναι : Αντιμετωπίζουν νησιά της Ελλάδος και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά του Αιγαίου παρόμοια προβλήματα και υστερήσεις με εκείνες των νησιών που αποτελούν τις Απόμακρες Περιφέρειες της ΕΕ;

Αν ναι, που είναι βέβαιο ότι ισχύει, υπάρχουν ειδικές πολιτικές της ΕΕ που αποσκοπούν στην άρση αυτών των ανισοτήτων παρόμοιες με εκείνες για τις Απόμακρες Περιφέρειες;

Όπως για παράδειγμα, η ρητή αναφορά που υπάρχει για τις περιοχές αυτές από το 2009 στη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών κανόνων σε σχέση με τις Κρατικές ενισχύσεις, Τελωνεία, Φορολογία, προγράμματα για την Γεωργία και την Αλιεία, ειδικά μέτρα για την Γαλάζια Ανάπτυξη καθώς και επιπλέον χρηματοδοτήσεις για υποδομές που για την περίοδο 20013-2020 ανήλθαν στα 13 δις euro;

Λίγο πριν την νέα προγραμματική περίοδο 2020-2027 και συνεκτιμώντας τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθώς και τις μεταναστευτικές εντάσεις, η εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών για τα νησιά μας από την ΕΕ, πρέπει να αποτελεί κύρια επιδίωξη για την Χώρα μας.

Σ. Σπυρίδων: Θα γίνει το μεταναστευτικό η αιτία να αλλάξει η μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ;

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούν σήμερα την ΕΕ, το Μεταναστευτικό, συζητήθηκε στις 22 Μαρτίου, κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην ομιλία του το μέλος της Ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας Σπύρος Σπυρίδων αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένης Μεταναστευτικής πολιτικής που χαρακτήριζε την ΕΕ, πριν από τέσσερα χρόνια, ικανής να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ραγδαίως αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα αναγνώρισε τις συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων ετών τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και εφαρμογής ενιαίας Ευρωπαϊκής πολιτικής και δράσης για τον σκοπό αυτό.

Στη συνέχεια επεσήμανε τον κίνδυνο από τον κλυδωνισμό που υπέστησαν ήδη τα θεμέλια της ΕΕ, κυρίως από την ανεξέλεγκτη και την παράνομη μετανάστευση, κάτι που μάλιστα ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναγνώρισε αναφέροντας το 2016 σε ομιλία του ότι η ΕΕ περνά «Υπαρξιακή Κρίση».
Συνέχισε δε λέγοντας ότι η κατακόρυφα ραγδαία άνοδος της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, «γέννησε» ξενοφοβία, ριζοσπαστισμό, ιδιότυπο Εθνικισμό (που δεν έχει σχέση με Πατριωτισμό) και λαϊκισμό. Όλα αυτά έθεσαν σε αμφισβήτηση τις αξίες, τις αρχές, τα επιτεύγματα και την προοπτική της ΕΕ.

Κατέληξε δε εκφράζοντας την αγωνία πολλών πλέον Ευρωπαίων πολιτών, ότι το Μεταναστευτικό μπορεί να αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα που θα αλλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντάς της μια νέα μορφή που θα απέχει από αυτή που μέχρι τώρα γνωρίσαμε, αλλά το σημαντικότερο από εκείνη που οραματίστηκαν οι Ιδρυτές της μετά τις καταστροφές του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο τομέας των μεταφορών αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλες οι αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών παρουσίασε την 1η Φεβρουαρίου ο Σπύρος Σπυρίδων την εισήγησή του για τα εργασιακά θέματα που αφορούν τις οδικές μεταφορές και τις μεταφορικές επιχειρήσεις στην ΕΕ.

Η εισήγησή του, η οποία μάλιστα έγινε καθολικά αποδεκτή, αποτελεί πλέον την επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για τα θέματα αυτά.
Θεωρείται δε σημαντικό ότι κατα την παρουσίαση και την ψηφοφορία, παρέστη και στήριξε τις απόψεις του κ. Σπυρίδωνα, ο αντίστοιχος εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για τα θέματα αυτά Ολλανδός Ευρωβουλευτής Van de Camp.

Η εισήγηση ανέδειξε στους 350 εκπροσώπους των 28 Κρατών Μελών την μεγάλη ανομοιομορφία που υπάρχει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την εργασιακή νομοθεσία, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, κάτι που έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου των μεταφορών και πολλές φορές στην οδική ασφάλεια.

Επεσημάνθηκε επίσης ότι αυτό οφείλεται στην μεγάλη απόκλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε για παράδειγμα ότι οι μισθοί των οδηγών ανάλογα με την χώρα προέλευσης κυμαίνονται από 300 έως 3300 ευρώ. Δηλαδή έχουν μια σχέση 1 προς 11 !

<<Ο τομέας της κινητικότητας αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο , εντός της ΕΕ απασχολούνται 11 εκατομύρια άτομα, αριθμός, που αποτελεί το 5% της συνολικής απασχόλησης, ενώ η συμβολή των μεταφορών στο ΑΕΠ είναι επίσης της τάξεως του 5%. Μόνο στις οδικές μεταφορές απασχολούνται 5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και δραστηριοποιούνται 914.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις>>. Τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Σπυρίδων.(Στην πρώτη φωτογραφία με την κα Violeta Bulc ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ)


f60620a0_3add_4b9a_b0d6_8040f8160337 IMG_3197

Παράταση πρόσκλησης οχημάτων για τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) μέχρι τέλος του 2018

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ 28/12/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράταση πρόσκλησης οχημάτων για τεχνικό έλεγχο (ΚΤΕΟ) μέχρι τέλος του 2018

Η ασφάλεια των πολιτών, των δικύκλων και των οχημάτων αποτελεί πρωταρχική και αδιαπραγμάτευτή προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Σε καιρούς οικονομικά δύσκολους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Π.Ε. Νήσων Αττικής και παρά τις καταβληθείσες άκαρπες προσπάθειες για εξασφάλιση κινητού ΚΤΕΟ, με εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Χατζηπέρου Παναγιώτη υπογράφηκε από τη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ ΩΩΝΔΟΡ1Κ-ΞΓΒ η απόφαση για παράταση πρόσκλησης οχημάτων για ΚΤΕΟ για ένα ακόμη έτος.

Παράλληλα με ευθύνη της Περιφέρειας και σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 68067/6255/2015(ΦΕΚ 71/Β Αρ. 9), θα προβούμε σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να επιλυθεί οριστικά η εξασφάλιση της μόνιμης λειτουργίας Κινητών Μονάδων ΚΤΕΟ στα νησιά της Π.Ε. Νήσων Αττικής, πλην Σαλαμίνας.

Προς το παρόν, η ετήσια παράταση προσκλήσεως αποτελεί ανάσα ανακούφισης για τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού, οι οποίοι, σε διαφορετική περίπτωση, θα εκκαλούντο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη μετάβασης και τη δυσκολία από την ακτοπλοϊκή σύνδεση, προκειμένου να εφοδιασθούν με τ’ απαραίτητα πιστοποιητικά καλής και ασφαλούς λειτουργίας των οχημάτων τους.

Στόχος της Περιφέρειας είναι στο μεσοδιάστημα να έχει λυθεί οριστικά το πρόβλημα αυτό το οποίο αποτέλεσε και προεκλογική μας δέσμευση.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ : Οι σημαντικές οικονομικές ανισότητες στην ΕΕ αποτελούν την αιτία των διαφωνιών στις μεταφορές

Με συντριπτική πλειοψηφία (υπήρξε 1 μόνο λευκό) εγκρίθηκε η εισήγηση του κ. Σπυρίδωνα για τα εργασιακά θέματα για τις διεθνείς οδικές μεταφορές, απο την αρμόδια επιτροπή COTER.

Στην εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων ανέδειξε την μεγάλη ανομοιομορφία που υπάρχει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με την εργασιακή νομοθεσία, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς των εργαζομένων, κάτι που έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου των μεταφορών και πολλές φορές στην οδική ασφάλεια.

Επεσήμανε δε ότι αυτό οφείλεται στην μεγάλη απόκλιση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι για παράδειγμα οι μισθοί των οδηγών ανάλογα με την χώρα προέλευσης κυμαίνονται από 300 έως 3300 ευρώ. Δηλαδή έχουν μια σχέση 1 προς 11 !

Ο τομέας της κινητικότητας αποτελεί τον μεγαλύτερο οικονομικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο , τόνισε κατα την ομιλία του ο κ. Σπυριδων, ενώ οι οδικές μεταφορές μόνο στην ΕΕ απασχολούν 5 εκατομύρια εργαζόμενους και εξυπηρετούνται απο 914.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σπυρίδωνας, ζήτησε επίσης τα κράτη-μέλη να εφαρμόζουν συστηματικά και χωρίς εξαιρέσεις την ενιαία πλέον προτεινόμενη νομοθεσία, που αφορά στις διεθνείς μεταφορές, έτσι ώστε να διαμορφωθούν σταθεροί κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού, που θα παράξουν θέσεις εργασίας, θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των κρατών και των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οριστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί τέλος Ιανουαρίου στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών, οπότε και θα αποτελέσει επίσημα την πολιτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης, για το θέμα αυτό, θέμα για το οποίο οι θέσεις- απόψεις των κρατών-μελών έχουν σημαντικες και σε ορισμενα σημεία αγεφύρωτες διαφορές.

Ακολουθεί η εισήγηση του κου. Σπυρίδων:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ζούμε σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από ραγδαίους ρυθμούς αύξησης των μεταφορών, με όλα τα μεταφορικά μέσα.

Δεν είναι τυχαίο εξ άλλου ότι οι μεταφορές αποτελούν το μεγαλύτερο τομέα της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στους κόλπους της δικής μας οικογένειας , στην ΕΕ, ο τομέας αυτός καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση , τόσο στο πεδίο της οικονομίας , όσο και της κοινωνίας γενικότερα.

Η ενιαία αγορά που διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων εντός της ΕΕ, και τα οικονομικά, πολιτιστικά και κυρίως κοινωνικά φέλη που απορρέουν από μια «Ευρώπη χωρίς σύνορα», βασίζεται σε ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά αποδεκτό σύστημα κινητικότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τομέα των μεταφορών, εντός της ΕΕ απασχολούνται 11 εκατομμύρια άτομα, αριθμός, που αποτελεί το 5% της συνολικής απασχόλησης, ενώ η συμβολή των μεταφορών στο ΑΕΠ είναι επίσης της τάξεως του 5%.

Οι δε οδικές μεταφορές που θα αναφερθούμε σήμερα, αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών εμπορευματικών μεταφορών, απασχολούν 5 εκ. άτομα και εξυπηρετούνται από 914.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Εξετάζουμε λοιπόν σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα σημαντικό θέμα που αφορά την πορεία προς τη σταδιακή εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, την ανταγωνιστικότητα των περιφερειών, ένα θέμα που παράλληλα βρίσκεται στην καρδιά της χωρικής, οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ΕΕ.

Η αλήθεια είναι ότι η εύρεση κοινού τόπου δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα στον τομέα των οδικών μεταφορών, όπου για λόγους που οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συνοχής, χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλη ανομοιομορφία. (πχ μελέτη 2016 μισθοί 300-3300, 1/11, ώρες οδήγησης 1540-2025)

Η Επιτροπή με την πρότασή της επιχειρεί αρχικά να αυστηροποιήσει τους όρους έναρξης επαγγέλματος και πρόσβασης στην αγορά.
Ο βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των εταιρειών γραμματοκιβωτίων.
Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις για το θέμα αυτό μας καλύπτουν.
Διατηρούμε όμως κάποιες επιφυλάξεις για το επιπλέον διοικητικό φόρτο που θα προκύψει, κάτι που δεν πρέπει όμως να εξετάζεται μεμονωμένα, αλλά σε σχέση με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και τα οφέλη που θα προκύψουν απ` αυτό.
Ως προς το καμποτάζ, η πρόταση της Επιτροπής περί απελευθέρωσης του αριθμού των ενδομεταφορών εντός πενθημέρου μας βρίσκει σύμφωνους, με μια μικρή επιφύλαξη, στις διασυνοριακές περιοχές που υπάρχει μεγάλη μισθολογική διαφορά εκατέρωθεν.
Εκεί, φοβούμεθα ότι η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει σε αλυσιδωτά εικονικά καμποτάζ, που θα είναι στην ουσία παροχή μεταφορικού έργου εντός των συνόρων του κράτους υποδοχής.
Εδώ αναδεικνύεται ένα κεντρικό θέμα που σχεδόν το σύνολο των προτάσεων της Επιτροπής προσπαθεί να αντιμετωπίσει.
Τις στρεβλώσεις που υφίστανται λόγω των σημαντικών μισθολογικών διαφορών μεταξύ των κρατών μελών. Θεωρούμε όμως, ιδανικά, ότι στην ολοκλήρωσή της η ενιαία αγορά, θα συμβαδίζει με την πλήρη οικονομική και κοινωνική συνοχή, και τέτοιες ρυθμίσεις θα περιττεύουν.
Αντίθετα λοιπόν με κάποιες τροπολογίες, δεν θεωρούμε τις ενδομεταφορές ως κάτι αρνητικό που πρέπει να περιοριστεί.
Είναι μια δραστηριότητα που, συν τω χρόνω, θα πρέπει να μπορεί να εκτελείται (όλο και πιο) ελεύθερα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα της γνωμοδότησης αφορά τις περιόδους ανάπαυσης των οδηγών. Αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής των οδηγών αλλά και με την ασφάλεια των μεταφορών.
Κατά την εκτίμησή μας, εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή των χρόνων ανάπαυσης: Οι χρόνοι ανάπαυσης θα υπολογίζονται σε βάθος τεσσάρων εβδομάδων αντί μίας.

Εφιστούμε βέβαια την προσοχή στο να μην καταστεί αυτή η ευελιξία εργαλείο πίεσης προς τους οδηγούς, αλλά και να μην γίνει κατάχρηση από τους ίδιους, εις βάρος της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Παραμένουν όμως εκκρεμή τα ζητήματα του ορισμού της έδρας για τον οδηγό και βεβαίως η χωροθέτηση και κατασκευή επαρκών και ασφαλών χώρων στάθμευσης στους αυτοκινητοδρόμους.


Αγαπητοί συνάδελφοι,
έρχομαι τώρα σε ένα κομβικό σημείο του σχεδίου γνωμοδότησής μας:

Με γνώμονα την υποχρέωσή μας να επιδείξουμε την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία, επικροτούμε την αρχή ότι για την παροχή ίδιας υπηρεσίας στον ίδιο τόπο πρέπει να παρέχεται η ίδια αμοιβή.

Συμφωνούμε επομένως επί της αρχής με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόσπαση οδηγών. Θέλοντας όμως να απλοποιήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να καλλιεργήσουμε συγκλήσεις, προτείνουμε ένα νέο τρόπο εφαρμογής της παραπάνω αρχής:

Συγκεκριμένα προτείνουμε τη διαίρεση της ΕΕ σε ομάδες κρατών σύμφωνα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως ακριβώς γίνεται και για την πολιτική της Συνοχής.

Ανάλογα δε με την απόκλιση από τον μέσο όρο, προτείνουμε να οριστεί ένα κατ’ αποκοπήν ημερήσιο ποσόν, που θα χορηγείται στους οδηγούς που αποσπώνται σε ένα κράτος μέλος.


Τα πλεονεκτήματα αυτής της ρύθμισης είναι πολλά:

Πρώτον, είναι μία διευθέτηση που είναι ήδη γνωστή και χρησιμοποιείται στην ΕΕ για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής, άρα είναι κατανοητή και έχει αποδείξει την αξία της.

Δεύτερον, επιτρέπει την προβλεψιμότητα από την πλευρά των εταιρειών μεταφορών, ούτως ώστε να υπολογίζουν ευχερέστερα το κόστος μίας διεθνούς μεταφοράς που αναλαμβάνουν. Και

Τρίτον, απλοποιεί την υποχρέωση γνωστοποίησης της απόσπασης ενώ επιτρέπει στις αρχές να διεξάγουν ευκολότερα τους ελέγχους συμμόρφωσης, αντί να υπολογίζουν μεμονωμένα ημερομίσθια κάθε φορά.

Η πρότασή μας αυτή κύριοι συνάδελφοι πιστεύουμε ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία, εάν στηριχθεί, να συμβάλει η Επιτροπή των Περιφερειών στην επίλυση ενός σοβαρού ζητήματος όπου δεν φαίνεται προς το παρόν να έχει γίνει ικανοποιητική πρόοδος.

Τελειώνοντας, σημειώνουμε ότι, εν όψει των ραγδαίων μελλοντικών, ψηφιακών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών εξελίξεων που θα επηρεάσουν άμεσα τις μεταφορές, η ΕτΠ θα πρέπει να επιμείνει στην επιτάχυνση της υποχρέωσης τοποθέτησης των έξυπνων ψηφιακών ταχογράφων.

Επίσης οφείλει να ενθαρρύνει δράσεις αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, μέσω της ένταξής τους στις επιλέξιμες δράσεις των Ευρωπαϊκών Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων.
Στο σημείο αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αξιότιμους συναδέλφους που μπήκαν στον κόπο να μας προτείνουν τροπολογίες.

Να ευχαριστήσω την γραμματεία της COTER, και την expert κ. Πανοπούλου.
Είμαι στη διάθεσή σας και ελπίζω να ακολουθήσει μία εποικοδομητική συζήτηση.

Σ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ
Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ
Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής CΟTER

Εκανε σύσκεψη η Περιφέρεια πριν 9 μέρες και δήλωνε έτοιμη για πλημμύρες!

Στις 6 Νοεμβρίου συγκεντρώθηκαν οι υπεύθυνοι για να διαπιστώσουν ότι είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα! - Σήμερα μετράμε νεκρούς...

Σοβαρότατες ευθύνες των αρμοδίων για τη σημερινή τραγωδία με νεκρούς στη Δυτική Αττική προκύπτουν από το γεγονός ότι μόλις 9 μέρες πριν η Περιφέρεια Δυτικής Αττικής δήλωνε απόλυτα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει πλημμυρικά φαινόμενα στη συγκεκριμένη περιοχή!

Οπως αποκαλύπτει το protothema.gr στις 6 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του (ΣΟΠΠ) Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος τόνισε ότι “οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της Χειμερινής Περιόδου” ενώ διαπιστώθηκε ότι “η στενή συνεργασία των αρμόδιων φορέων θα θωρακίσει κατάλληλα την περιοχή ενόψει της αντιπλημμυρικής και αποχιονιστικής περιόδου”.Αποκλειστικό θέμα της συνεδρίασης αυτής υπήρξε ο συντονισμός και η προετοιμασία του τοπικού συστήματος πολιτικής προστασίας για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής. “Ενόψει της αντιπλημμυρικής και αποχιονιστικής περιόδου, όλοι οι συμμετέχοντες φορείς τόνισαν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν στις κοινές προσπάθειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των επιχειρησιακών δυνάμεών τους”, αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, κα. Ι. Τσούπρα, ο προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, ο κος Ευ.Δαβάκης, ο προϊστάμενος ΠΕ Δυτικής Αττικής Ι.Λειβαδάρος, εκπρόσωποι των Δήμων Ελευσίνας, Μεγάρων, Ασπροπύργου, Μάνδρας- Ειδυλλίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Λιμενικού Σώματος, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Τροχαίας, της Πυροσβεστικής, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΜΥ, του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου, κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής.Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας συμμετείχαν αναλυτικά οι ακόλουθοι: Γιώργος Πιτσινάδης ΔΕΔΔΗΕ Ελευσίνας, Χρήστος Γκάτσης Δ/νση Δασών Αττικής, Α. Βερτζάγιας Δ/νση Τεχνικων Εργων, Δημήτριος Στέλλιου Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Α.Φιαμέγκος Δ/νση Μεταφορών-Επικοινωνιών, Παναγιώτης Γρηγορίου ΕΥΔΑΠ ΑΕ, Παναγιώτης Νιάφας ΠΥ Ελευσίνας, Ιωάννης Καλυμνάκης Εθελοντές Θριασίου, Σωτήριος Κανάκης, Αναστάσιος Χρηστίδης Δήμος Ελευσίνας, Αβρααμ Κωνσταντινίδης και Ελένη Βερούτη Δήμος Ασπροπύργου, Νικόλαος Ντεντες Τροχαία, Ξ. Βαμβακερός και Α.Μαυράκης ΔΔΕ Αττικής, Χρυσούλα Πέτρου ΕΜΥ, Β.Παπανικολάου Τροχαία Ελευσίνας, Δήμητριος Καιάφας ΠΥ Μεγάρων, Ζ. Φραγκιουδάκης Αστυνομία, Ε. Δαβάκης ΠΠ Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα Εντεταλμένη ΠΠ Αττικής, Ι.Λειβαδάρος και Μ-Σ Μάνδηλα από ΠΠΠΕΔΑ, Μ. Κάραλη ΔΤΕ, Β.Σκούρτη ΔΑΟΚ ΠΕΔΑ, Ι.Κάντας Ολυμπία Οδός, Ι.Μαλανδράκης Λιμεναρχείο Ελευσίνας, Σ.Σκουλίδης Αττικές Διαδρομές, Κ.Κωστάκης Σχολή Πυροβολικού, Σωτηρία Φράγκου Δασαρχείο Μεγάρων, Α.Παπακωνσταντίνου και Σ.Δρίκος από Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Στο μεταξύ, και στο δήμο Μεγαρέων, στον οποίο υπάγεται η Νέα Πέραμος, είχε συνεδριάσει στις 30 Οκτωβρίου το τοπικό Συντονιστικό Οργανο της Πολιτικής Προστασίας διαβεβαιώνοντας ότι έχει προετοιμαστεί ο δήμος καθαρίζοντας διαρκώς φρεάτια και ρέματα σε συνεργασία με την περιφέρεια που καθαρίζει ρέματα και χειμάρρους. Στη σύσκεψη αυτή εκτός του δημάρχου Γρηγόρη Σταμούλη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κώστας Φυλακτός, ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ Σπύρος Κορώσης, ο υποστράτηγος ε.α άμισθος σύμβουλος του δημάρχου και υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλης Γκιώνης, εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων. “Ο δήμος καθαρίζει διαρκώς τα φρεάτια και τα μικρορέματα και υπάρχει άριστη συνεργασία και καλή προετοιμασία της Περιφέρειας, η οποία έχει επιφορτιστεί με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων”, τονίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του δήμου Μεγαρέων.Δείτε βίντεο:
Αποκάλυψη: Έτοιμη για τις πλημμύρες δήλωνε η Περιφέρεια πριν 9 μέρες
Πηγή αναδημοσίευσης: http://www.protothema.gr/greece/article/731823/ekane-suskepsi-i-perifereia-prin-9-meres-kai-dilone-etoimi-gia-plimmures/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΟΕΣ - Σ. Σπυρίδων: «Ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ είναι ευθύνη των πολιτών της»

Σ. Σπυρίδων: «Ο διάλογος για το μέλλον της ΕΕ είναι ευθύνη των πολιτών της»

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση των «Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας» (ΕΟΕΣ ή EGTCs) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Οκτωβρίου, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων που προήδρευσε κατά τη διάρκειά της, είχε παράλληλα την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις των δύο ελληνικών ΕΟΕΣ (Αμφικτυονία και Εύξεινη Πόλη) για τη συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση για τη Λευκή Βίβλο, δηλαδή το αύριο της Ε.Ε.

Ο κ. Σπυρίδων εκ μέρους των παραπάνω ΕΟΕΣ, ζήτησε επίσης για το σκοπό αυτό να πραγματοποιηθεί έκτακτη κοινή συνεδρίαση όλων των ΕΟΕΣ της Ε.Ε. στην Αθήνα το Μάρτιο του 2018. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από το σύνολο των παρευρισκομένων.

Στην ΕΕ υφίστανται σήμερα 69 ΕΟΕΣ που αφορούν 20 κράτη – μέλη, 900 περίπου περιφερειακές – τοπικές αυτοδιοικήσεις, πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς, που απευθύνονται σε περίπου 30 εκατ. πολίτες της ΕΕ.

Επισυνάπτεται η ομιλία του κ. Σπύρου Σπυρίδων.


Φίλες και Φίλοι εκπρόσωποι των ΕΟΕΣ

Τα μέλη του ΕΟΕΣ Αμφικτυονία και ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη όλα οργανισμοί αυτοδιοίκησης , από πέντε χώρες του ευρωμεσογειακού χώρου, έχουν βαθιά την πεποίθηση ότι οι λαοί της Ευρώπης βιώνουμε με διαφορετική ένταση από χώρα σε χώρα, μια βαθιά πολιτισμική κρίση. Κρίση αρχών, αξιών, θεσμών, ιδανικών, πρακτικών και συμπεριφορών και το σημαντικότερο, έλλειψης οραμάτων. Εάν αυτή η θέση γίνει αφετηρία για μια νέα εκκίνηση τότε το αύριο, κατά την άποψη μας, θα είναι ευοίωνο. Η άποψη που θέλει την κρίση μόνο οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική δεν αναδεικνύει παρά την κορυφή του παγόβουνου, Για αυτό και οι όποιες «σωστικές» παρεμβάσεις γίνουν, πιστεύουμε ότι θα είναι προσωρινές αφού δεν προσεγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος. Η ενδημούσα ή εισαγόμενη τρομοκρατία, οι επανακάμπτοντες εθνικοί εγωισμοί και οι εκ νέου ανυψώσεις συνόρων, το πλήθος των πολιτικών, πολιτιστικών, εθνικών και θρησκευτικών προκαταλήψεων που με νέα δυναμική επανεμφανίζονται στις γειτονιές της Ευρώπης παράλληλα με τα φαινόμενα της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας.

Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας, ο τόσο εμβληματικός και τόσο κοντινός θεσμός στον ευρωπαίο πολίτη σε ένα συνεχώς εντεινόμενο, όπως το περιγράφουμε περιβάλλον, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης, δεν θα έχουν μέλλον. Στο ερώτημα τι κάνουμε, προτείνουμε να απαντήσουμε ανοίγοντας ένα κοινό βηματισμό στο θέμα Ευρώπη του αύριο.

Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάρτιο του 2017, η «Λευκή Βίβλος», περιέχοντας πέντε (5) άξονες σχετικούς με το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσφατα στις 13 Σεπτεμβρίου 2017 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε στην ολομέλεια του Ε.Κ. και την δική του θέση. Εμείς θα συζητήσουμε για τον ποιο δρόμο προκρίνουμε; Θα δώσουμε λόγο στον ρόλο μας; Ή θα μείνουμε απλοί ακροατές ή και χειροκροτητές ;

Οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας ιδρύθηκαν ως αναπτυξιακά εργαλεία στην υπηρεσία της διαπεριφερειακής, διασυνοριακής, διακρατικής συνεργασίας, συμβάλλοντας με το έργο τους- πέραν όλων των άλλων- στην κοινωνική συνοχή, στην συνειδητοποίηση του ευρωπαίου πολίτη και στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι η αέναη πορεία προς την άυλη και υλική ανάπτυξη προϋποθέτει πρωτίστως, από μέρους όλων μας, πολιτική επιλογή και βέβαια την αντίστοιχη βούληση. Χωρίς αυτά τα δύο στοιχεία η επικρατούσα, στο μεγαλύτερο μέρος των τοπικών κοινωνιών και των τοπικών αρχών λογική που βλέπει την Ε.Ε μόνο ως ταμείο από το οποίο συνεχώς εισπράττουμε πόρους, θα γίνει κυρίαρχη και μοιραία αυτοκαταστροφική.

Το αύριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του σημαντικότερου πολιτισμικού γεγονότος στον κόσμο το 20ου αιώνα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι θέμα μόνο των ηγετών και των ειδικών περί τα κέντρα των αποφάσεων, είναι και πρέπει να γίνει και θέμα των λαών της. Γιατί εκεί στις γειτονιές της Γηραιάς Ηπείρου όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενδημεί η λαϊκή σοφία και η δημιουργική φαντασία και αυτά πρέπει να αναζητήσουμε στην προσπάθεια για το κοινό αύριο, με Παιδεία, Δημοκρατία, Αποκέντρωση, Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη και Αξιοπρέπεια.

Πρότασή μας, η έκτακτη συνεδρίαση των μελών της πλατφόρμας (σχετική δική μας επιστολή 22/03/2017 προς την πλατφόρμα και απαντητικές 22/04/2017 και 26/04/2017),με θέμα Λευκή Βίβλος να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μέχρι τον Μάρτιο του 2018. Επιπλέον έξοδα δεν θα υπάρξουν πέραν των όσων γίνονται με την μετάβαση μας στις Βρυξέλλες. Τα οφέλη όμως θα είναι σημαντικά αφού στην συνέχεια οι ΕΟΕΣ θα αξιοποιήσουν τον όλο προβληματισμό στις έδρες τους, στον κοινωνικό τους περίγυρο, στον προγραμματισμό τους. Πάντα στην λογική της συνέργιας στην πορεία του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Στην συνάντηση προτείνουνε να κληθούν ως εισηγητές ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών και ο Πρόεδρος της πλατφόρμας.

Λεπτομέρειες προτείνουμε να συζητηθούν εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή και ορισθεί επιτροπή που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα.

Οι Πρόεδροι

ΕΟΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ       ΕΟΕΣ ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ
Δημήτρης Αργιανάς       Σπύρος Σπυρίδων

Οι διαφορές στους μισθούς και την απασχόληση Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα

Για σημαντικές «διαφορετικές συνθήκες» μισθών και απασχόλησης στον ιδιωτικό απ’ ό,τι στο δημόσιο τομέα, κάνει λόγο στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, αναλύοντας τα στοιχεία αμοιβών (εργασίας και απασχόλησης). Αρχικά, το α’ τρίμηνο του 2017, οι μισθωτοί στο δημόσιο τομέα (806,2 χιλιάδες άτομα) είναι το 51% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (1.588,5 χιλιάδες άτομα), δηλαδή το 34% του συνόλου των μισθωτών, ενώ δραστηριοποιούνται στην οικονομία και 1.264,6 χιλιάδες άτομα σε ατομικές επιχειρήσεις και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με βάση την έρευνα του εργατικού δυναμικού (β’ τρίμηνου του 2017), ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός ανέρχεται σε €874 (€777 στον ιδιωτικό τομέα και €1.075 στο δημόσιο τομέα), δηλαδή ο μέσος δημόσιος λειτουργός απολαμβάνει κατά 38% υψηλότερο μισθό απ’ ό,τι ο μέσος μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα.

«Οι εξελίξεις, λοιπόν, στην απασχόληση και τις αντίστοιχες αμοιβές, συνθέτουν το συνολικό ατομικό εισόδημα, που λογικά θα πρέπει να μεταβάλλεται με το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας», σχολιάζει ο ΣΕΒ.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού, οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές μειώνονται σε σταθερές τιμές κατά -0,8% ετησίως στο α’ εξάμηνο του 2017, έχοντας ήδη αυξηθεί κατά +1,3% και 1,9% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως, με τις αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειώνονται κατά -1,3% το α’ εξάμηνο του 2017 (από +0,7% και +2,3% το 2015 και 2016 αντιστοίχως) και τις αποδοχές στο δημόσιο τομέα να αυξάνουν κατά +0,1% (από +3,2% και 1,9% το 2015 και 2016 αντιστοίχως.

Το αντίστοιχα στοιχεία των εθνικών λογαριασμών δείχνουν το ακαθάριστο εισόδημα των μισθωτών να μειώνεται σε σταθερές τιμές κατά -2,2% το α’ τρίμηνο του 2017 (έναντι -1,3% και +1,6% το 2015 και το 2016 αντιστοίχως) και το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα των αυτοαπασχολούμενων να μειώνεται κατά -0,7% το α’ τρίμηνο του 2017 (έναντι +0,4% και +1,5% το 2015 και 2016 αντιστοίχως).

Στην πλευρά της απασχόλησης, αντιθέτως, οι μισθωτοί στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα το α’ εξάμηνο του 2017 αυξάνονται ετησίως κατά +2% και +1,6% αντιστοίχως (έναντι +3,1% και -1,2% το 2015 και +1,8% και +1,4% το 2016 αντιστοίχως), ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι αυξάνονται ετησίως στο α’ εξάμηνο του 2017 κατά +2% (έναντι -0,1% και +0,4% το 2015 και 2016 αντιστοίχως).

Από τα στοιχεία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, προκύπτει, επίσης αύξηση της απασχόλησης το 2016 έναντι του 2015.

Πηγή: www.epoli.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ στην aftodioikisi.gr: Πότε δίνονται οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο

Μετά από ερωτήματα αναγνωστών, η aftodioikisi.gr επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πληροφορηθεί από επίσημη πηγή το πότε θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν, οι φετινές επιδοτήσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους (αυτούς δηλαδή που έχουν προσκομίσει αιτήσεις και δικαιολογητικά εντός των προθεσμιών), όπως συνηθίζεται, σε δυο δόσεις.

Η μία θα είναι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η άλλη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή προς το τέλος του Δεκεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να επικοινωνούν με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο τηλ. 210 8802000.

Πηγή: www.aftodioikisi.gr

Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER)

Σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών με θέμα την εκλογή του κου Σπύρου Σπυρίδωνα ως πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER).
PRESS_RELEASE_SPYRIDON_COTER

Εκδόθηκε η ΚΥΑ περί χρηματοδότησης των Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης δήμων και συνδέσμων δήμων με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία τη σίτισή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξη τους, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν. 4039/2012 (Α’ 15), όπως ισχύει.

Στη ΚΥΑ καθορίζονται οι όροι χρηματοδότησης καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΚΥΑ (Αρ. 1915/90550/29.08.2017 στο ΦΕΚ (3114/08.09.2017 τεύχος Β’)

Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός των προϋποθέσεων και της διαδικασίας για τη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων, στο εξής φορείς, με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτισή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξη τους, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν. 4039/2012 (Α’ 15), όπως ισχύει.

Για να δείτε τα υπόλοιπα άρθρα πατήστε εδώ

Στο ΣτΕ σύσσωμος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών για την ακύρωση εγκυκλίου αδειοδότησης νέων μονάδων

Στο ΣτΕ προσέφυγε σύσσωμος ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών για την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε πρόσφατα ο Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ, Ν. Αντώνογλου.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Μικρομεσαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ), «πρόκειται για μια εγκύκλιο αδειοδότησης νέων μονάδων η οποία δημιουργεί τρία πολύ σημαντικά προβλήματα και εγείρει πολλά ερωτήματα για την σκοπιμότητα της εγκυκλίου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η εγκύκλιος αυτή επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από την σχετική νομοθεσία, την αδειοδότηση μονάδων σε περιοχές όπου ρητώς απαγορεύεται η ίδρυση οποιασδήποτε μονάδας πριν από την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού. Πρακτικά το ΥΠΑΑΤ με τον τρόπο αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για αυθαιρεσίες, πρακτικές και «συναλλαγές» που είχαν γίνει και στο παρελθόν και που δεν ευνοούν τον υγιή ανταγωνισμό. Επίσης, η εγκύκλιος «τορπιλίζει» την διαδικασία ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου.

Εδώ και τέσσερα χρόνια προχωράει με πολλές δυσκολίες η διαδικασία ίδρυσης των ΠΟΑΥ (περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών) όπως προβλέπονται στην σχετική νομοθεσία της χώρας από το 2011.

Με την εγκύκλιο αυτή, ανατρέπεται όλη η προετοιμασία που έχει γίνει σε πολλές περιφέρειες της χώρας, δημιουργούνται τρομακτικές καθυστερήσεις στους φακέλους που έχουν ήδη κατατεθεί και είναι υπό αξιολόγηση.

Η εγκύκλιος αυτή δημιουργεί ξανά ερωτηματικά και επομένως προβλήματα στην προσέλκυση νέων επενδυτών οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επενδύσουν στη χώρα μας».
Εκπρόσωποι του κλάδου ιχθυοκαλλιεργειών σημειώνουν πως «εμείς οι παραγωγοί είμαστε οι πρώτοι που επιδιώκουμε την δημιουργία νέων μονάδων και την προσέλκυση υγιών επενδυτών στην χώρα.

Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει σεβόμενοι την ισχύουσα νομοθεσία και να μην αναβιώνει νοσηρές καταστάσεις του παρελθόντος.

Εκτός από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε από τις τρίτες χώρες, τώρα με την εγκύκλιο αυτή δημιουργούνται προϋποθέσεις αθέμιτου ανταγωνισμού και εντός της χώρας και μάλιστα με την συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Όταν όλες οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη όλου του κλάδου είναι ημιτελείς εδώ και χρόνια, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κίνητρο για την έκδοση αυτής της εγκυκλίου, αυτή την χρονική στιγμή, λίγο πριν την ολοκλήρωση των ΠΟΑΥ και κυρίως για ποιο λόγο δεν έχει ανακληθεί ακόμα.

Υπενθυμίζουμε στους συναρμόδιους Υπουργούς πως το Πολυετές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών είναι ημιτελές, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014 - 2020 παραμένει ανενεργό και ο χωροταξικός σχεδιασμός του κλάδου σχεδόν στάσιμος».

Αναδημοσίευση: paseges.gr
Πηγή: http://www.skai.gr

Ρυθμίσεις προς τους οφειλέτες ΟΤΑ

Άρθρο 52
Ρυθμίσεις οφειλών προς Ο.Τ.Α. α ́ βαθμού


1. Οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών που έχουν βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν έως και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μπορούν, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη προς την αρ- μόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δή- μου ή του νομικού προσώπου αυτού, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθε- σμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:

α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%),
β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),
γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) έως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),
δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) έως εβδομή- ντα δύο (72) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).2. Στη ρύθμιση της παραγράφου 1 μπορούν, επίσης, να υπαχθούν και οφειλές που κατά την ημερομηνία υπο- βολής της αίτησης:
α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου ή
β) έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκό- λυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμι- σης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστρο- φή καταβληθέντων ποσών,
γ) δεν έχουν βεβαιωθεί, λόγω του ότι εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιοδήποτε βαθμό εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης πα- ραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε υποβληθεί και αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω πα- ραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στην ρύθμιση.3. Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμι- ση υποβάλλεται το αργότερο εντός τεσσάρων (4) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.4. Η ρύθμιση χορηγείται με απόφαση που εκδίδεται από τα αρμόδια κατά περίπτωση όργανα της παραγρά- φου 2 του άρθρου 170 του Κώδικα Δήμων και Κοινο- τήτων.5. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τε- λευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση πλην της τελευταίας δεν μπορεί να είναι μι- κρότερη των είκοσι (20) ευρώ.6. Η ρυθμιζόμενη οφειλή εξοφλείται εφάπαξ ή η πρώ- τη δόση της καταβάλλεται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπα- γωγή στη ρύθμιση, διαφορετικά η αίτηση θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέ- χρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.7. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφει- λε αυτή να καταβληθεί.8. Εφόσον ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσο- στό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου της παραγράφου 4.9. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον δεν συντρέ- χουν οι προϋποθέσεις δέσμευσης χορήγησης αποδει- κτικού φορολογικής ενημερότητας από άλλη αιτία και ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
α) το πέντε τοις εκατό (5%) της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ,
β) το δέκα τοις εκατό (10%) της ρυθμιζόμενης οφει- λής του, για οφειλή από πέντε χιλιάδες και μηδέν ένα (5.000,01) μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ,
γ) το είκοσι τοις εκατό (20 %) της ρυθμιζόμενης οφει- λής του, για οφειλή δέκα χιλιάδες (10.000,01) ευρώ και πάνω, ο δήμος προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευ- σης αυτής προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και σε εντολή για επαναδέσμευση αυτής σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας εκ των δόσεων.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της δι- αδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων με την προϋπόθεση ότι η εκτέλεση αφορά μόνο χρέη που ρυθμίζονται με τις διατάξεις αυτού του άρθρου. Η αναστολή αυτή δεν ισχύει για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες, τα αποδιδόμενα όμως ποσά από αυτές λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης, εφόσον δεν πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί. Στις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου είναι δυνατή κατόπιν αίτησης του οφειλέτη η άρση της κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, εφόσον εξοφληθεί το 25% της οφειλής που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση. Ποσά που αποδίδονται από επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων πέραν του ανωτέρω πο- σοστού δεν επιστρέφονται. Αν ο οφειλέτης απολέσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν αναστα- λεί συνεχίζονται.10. Η παραγραφή των οφειλών, για τις οποίες υποβάλ- λεται αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση, αναστέλλεται από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης αυτής και για ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αφορά η ρύθμιση, ανεξαρτήτως καταβολής οποιουδήποτε ποσού και δεν συμπληρώνεται πριν παρέλθει ένα (1) έτος από την ημε- ρομηνία καταβολής της τελευταίας δόσης αυτής.11. Πρόσωπα που ευθύνονται, μαζί με τον οφειλέτη,
Τεύχος Α’ 107/31.07.2017 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 1789 για την καταβολή μέρους της οφειλής μπορούν να υπα- χθούν στη ρύθμιση μόνο για το μέρος αυτό.12. Η ρύθμιση της οφειλής καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίω- σης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης:
α) δεν καταβάλλει τρείς (3) συνεχόμενες δόσεις ή κα- θυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για χρο- νικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών,
β) δεν υποβάλει στο δήμο τις προβλεπόμενες δηλώ- σεις για την επιβολή του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και του τέλους παρεπιδημούντων, μετά των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. και του εκκαθαριστικού Φ.Π.Α.,
γ) έχει υποβάλει αναληθή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί η ρύθμιση.

Άρθρο 53 Επέκταση ρύθμισης

Στο άρθρο 167 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής:
«4. Ειδικότερες διατάξεις νόμου και οι κατ’ εξουσιοδό- τηση αυτών εκδοθείσες αποφάσεις περί παράτασης της προθεσμίας ή αναστολής της καταβολής χρεών προς το Δημόσιο λόγω εξαιρετικών περιστάσεων εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών.».Άρθρο 54
Τροποποίηση διαδικασίας επιβολής και είσπραξης προστίμων του άρθρου 21 του ν. 4039/2012
1. Στην περίπτωση ιδ ́ του άρθρου 1 του ν. 4039/2012 (Α ́15) μετά τις λέξεις «και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας», προστίθενται οι λέξεις «καθώς και της Δημοτικής Αστυνομίας,».

2. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4039/ 2012, μετά τον πίνακα, προστίθεται η φράση:
«Τα ανωτέρω πρόστιμα αποτελούν έσοδο των δήμων στην περιφέρεια των οποίων διαπιστώνεται η παράβα- ση.».
3. Η παρ. 4 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικα- θίσταται ως εξής:

«4. Κατά τη διαπίστωση της παράβασης αυτή βεβαι- ώνεται επί τόπου. Επί της πράξης βεβαίωσης της παρά- βασης αναγράφονται υποχρεωτικώς: α) η αρμόδια αρχή και η προθεσμία προσφυγής σε αυτή, σύμφωνα με την παράγραφο 5, β) η παράβαση και το άρθρο του νόμου στο οποίο αναφέρεται αυτή, γ) το ύψος του προστίμου, όπως αυτά αποτυπώνονται στον πίνακα του παρόντος άρθρου. Η πράξη βεβαίωσης της παράβασης επιδίδεται στον παραβάτη και αντίγραφο της βεβαίωσης παράβα- σης αποστέλλεται άμεσα στην αρμόδια, σύμφωνα με την παράγραφο 5, αρχή.».

4. Η παρ. 5 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικα- θίσταται ως εξής:
«5. Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να εμφανισθεί αυτο- προσώπως ή να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών από τη βεβαί- ωση της παράβασης στον προϊστάμενο της κτηνιατρικής υπηρεσίας ή, όπου αυτή δεν υπάρχει, στον προϊστάμενο του γραφείου γεωργικής ανάπτυξης του δήμου, στα όρια του οποίου τελέστηκε η παράβαση και αν αυτή δεν υφί- σταται, στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας περιφερειακής ενότητας, προκειμένου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Η απόφαση, με την οποία εξετάζονται οι αντιρρή- σεις, πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη, με αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία.».

5. Η παρ. 6 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικα- θίσταται ως εξής:
«6. Αν δεν προβληθούν αντιρρήσεις ή αν απορρι- φθούν, εκδίδεται απόφαση επιβολής του προστίμου από τον προϊστάμενο της, σύμφωνα με την παράγραφο 5, αρχής. Αντίγραφο της απόφασης επιβολής προστίμου αποστέλλεται στον οικείο δήμο, προκειμένου να επιδι- ωχθεί η είσπραξή του. Το πρόστιμο καταβάλλεται μει- ωμένο κατά το μισό, μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής προστίμου στον παραβάτη. Αν παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, το πρόστιμο βεβαιώνεται ολόκληρο από την ταμειακή υπηρεσία του Δήμου, προκειμένου να επιδιωχθεί η εί- σπραξή του, σύμφωνα με τις διατάξεις της Κ.Ε.Δ.Ε..».

6. Η παρ. 7 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 αντικαθί- σταται, ως εξής:
«7. Τα έσοδα από τα πρόστιμα του παρόντος νόμου εγγράφονται με τρόπο διακριτό στον προϋπολογισμό του δήμου και διατίθενται αποκλειστικά για τη βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων και για την αντιμετώπιση των δαπανών που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου αυτού.».

7. Η παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 4039/2012 καταρ- γείται.

Δημοσιεύτηκε στις 31 Ιουλίου 2017 και συνεπώς είναι σε ισχύ ο νόμος 4483 Πρώτο τεύχος ΦΕΚ 107 που αφορά θέματα της Αυτοδιοίκησης. Σημαντικά για τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις που οφείλουν στους Δήμους τα άρθρα 52 έως 54 τα οποία και παραθέτουμε.

Οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα των οδικών Μεταφορών, Εισηγητής: Σπύρος Σπυρίδων

Ο Σπύρος Σπυρίδων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ) θα είναι ο εισηγητής που θα εκφράσει τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την διαμόρφωση της νέας πολιτικής της ΕΕ με τίτλο “Η Ευρώπη σε κίνηση: Οι εργασιακές σχέσεις στον τομέα των οδικών Μεταφορών”

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων στον τομέα των μεταφορών προωθώντας τη χρήση καθαρότερης ενέργειας και καλύτερης εκμετάλλευσης των νέων τεχνολογιών, που θα βελτιώσουν τη συνδεσιμότητα καθώς και την ασφαλέστερη μετακίνηση.

Η κοινωνική διάσταση της κινητικότητας, η επίδραση στις εργασιακές σχέσεις από αλλαγές που αναπόφευκτα έρχονται, ο τρόπος αντιμετώπισής τους και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, θα αποτελέσουν αντικείμενο της γνωμοδότησης του κυρίου Σπυρίδωνα.

“Η νέα πολιτική για τις μεταφορές θα πρέπει διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη και να στηρίζει την απασχόληση και την ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα την ΕΕ ανάμεσα στις πιο προηγμένες οικονομίες παγκοσμίως”.
Δήλωσε ο κ. Σπυρίδων, που στο παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη και άλλης εισήγησης, για λογαριασμό της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, σχετικά με τις Μεταφορές.
Συγκεκριμένα το 2015 ήταν εισηγητής για την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της Λευκής Βίβλου για τις μεταφορές που άρχιζε να εφαρμόζεται από το 2011. ​

ΠΑΡΑΤΑΣΗ στις προθεσμίες για τους Παιδικούς Σταθμούς Δήμων

Παράταση στις προθεσμίες (υποβολή αίτησης και κατάθεση εκκαθαριστικού σημειώματος) για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς & Παιδικούς Σταθμούς, στα πλαίσια της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2017 - 2018», σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., που δημοσιεύει πρώτο και αποκλειστικά το epoli.gr.


Συγκεκριμένα,

- παρατείνεται έως την Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017, η υποβολή αιτήσεων.

- σε περίπτωση που για λόγους αντικειμενικής αδυναμίας και μόνο, μη οφειλομένης σε υπαιτιότητα του αιτούντος/αιτούσας δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2016 – και ως εκ τούτου δεν έχει εκδοθεί Εκκαθαριστικό Σημείωμα – η προθεσμία κατάθεσης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος ορίζεται η 30η Ιουνίου 2017.

«Κατά συνέπεια γίνεται αντιληπτό ότι σε κάθε περίπτωση κανένας ωφελούμενος δεν θα μείνει εκτός της δράσης λόγω αντικειμενικής δυσκολίας υποβολής της Φορολογικής Δήλωσης και έκδοσης του εκκαθαριστικού σημειώματος», επισημαίνεται στο έγγραφο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

Οι νέες προθεσμίες / νέα διαδικασία

1. Αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο χρονικό διάστημα από 24/5/2017 έως 14/6/2017, στη Διεύθυνση (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr).
Καταληκτική ημερομηνία για την ηλεκτρονική υποβολή των Αιτήσεων, ορίζεται η 14/6/2017 και ώρα 24:00, βάσει του αποδεικτικού του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, που δίνεται αυτόματα.

2. Τα δικαιολογητικά συμμετοχής μαζί με την εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης πρέπει να αποσταλούν κατά το χρονικό διάστημα από 24/5/2017 έως 14/6/2017 και μόνο ταχυδρομικά ή με υπηρεσίες ταχυμεταφοράς (courier). Καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ορίζεται η 14/6/2017, βάσει απόδειξης ταχυδρομείου ή εταιρείας ταχυμεταφοράς (courier).

Προσοχή:

Αιτήσεις μετά την παραπάνω ημερομηνία (14/6/2017 και ώρα 24.00) δεν θα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Αιτήσεις συνοδευόμενες από τα δικαιολογητικά, που θα αποσταλούν μετά την παραπάνω ημερομηνία (14/6/2017), θα απορρίπτονται ως εκπρόθεσμες και δεν θα αξιολογούνται.
Φάκελοι με δικαιολογητικά, που θα κατατεθούν μετά την ημερομηνία υποβολής 14/6/2017, όπως ορίζεται ανωτέρω δεν λαμβάνονται υπόψη.

3. Κάθε ωφελούμενος/νη μπορεί να υποβάλει μια και μοναδική αίτηση, βάσει ΑΦΜ του ιδίου/ας και ΑΜΚΑ του ιδίου/ας, που θα δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή.

4. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, ο/η ωφελούμενος/νη θα πρέπει να καταθέσει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία δηλαδή μέχρι την 14/6/2017, όλα τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν την επαγγελματική, οικονομική, οικογενειακή κατάσταση μαζί με το αντίγραφο της αίτησης, που θα εκτυπώσει όταν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή.

Ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο .pdf το έγγραφο, μ' όλες τις λεπτομέρειες:
Πατήστε εδώ για να δείτε το έγγραφο

Πηγή: epoli.gr

Το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου είναι ελληνικό!

Αυτό το μικρό νησί με το ακανόνιστο σχήμα, διάσημο στην αρχαιότητα για τα βότανα και τα μύρα του, γνωστό σήμερα και για το ευωδιαστό θυμαρίσιο μέλι του, τη βραχώδη ομορφιά του και τη μικρή πεδιάδα που σκάει σαν πράσινο βεγγαλικό στη μέση του, αποφάσισε να αυτονομηθεί.

Η Τήλος θα εφαρμόσει ένα πρωτοπόρο υβριδικό σύστημα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας προερχόμενης αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές. Το νησί θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικά «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο και η ενεργειακή αυτονόμηση της Τήλου θα αλλάξει, μια και καλή, τα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική των νησιών μας.

Το πρόγραμμα TILOS, όπως ονομάζεται, έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 15 εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες με επικεφαλής την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του AΕΙ Πειραιά T.T. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), ενώ από τη χώρα μας συμμετέχουν ακόμα ο ΔΕΔΔΗΕ, το WWF Ελλάς και η Eunice, εταιρεία με μακροχρόνια δραστηριότητα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Η Τήλος είναι ένα μικρό ακριτικό νησί με πολλά προβλήματα, μικρή στήριξη αλλά και μεγάλο πείσμα. Παρά τις αντιξοότητες και τις αγκυλώσεις τολμάμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο, το διαφορετικό, το καινούργιο. Το πρόγραμμα TILOS είναι ένα καινοτόμο έργο πνοής, συνεπές με την παράδοση του νησιού μας στην προστασία του περιβάλλοντος, που θα το εντάξει στην παγκόσμια ενεργειακή πρωτοπορία, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους ορίζοντες στον τομέα του οικοτουρισμού και ενισχύοντας την εικόνα του νησιού μας διεθνώς», δήλωσε σχετικά η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά Αλιφέρη.Δημιουργία ενός έξυπνου νησιωτικού μικροδικτύου

Στο νησί θα εγκατασταθεί υβριδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων.

Μέχρι σήμερα το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης με το νησί της Κω, όπου λειτουργεί πετρελαϊκός σταθμός, αντιμετωπίζοντας συχνές, και αρκετές φορές μεγάλης διάρκειας, διακοπές ρεύματος παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την πλευρά του Διαχειριστή του δικτύου.Η πρωτοπορία του έργου δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών, η λειτουργία του οποίου θα επικουρείται από την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης.

Σήμερα, πραγματοποιούνται στο νησί οι απαραίτητες μετρήσεις για την εύρεση των καταλληλότερων και πιο αποδοτικών ενεργειακά χώρων προς εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πλαισίων και της ανεμογεννήτριας, ενώ σύντομα αναμένεται η ανταπόκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε να προχωρήσει η αδειοδοτική διαδικασία. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται επίσης στην εκπόνηση της σχετικής ορνιθολογικής μελέτης, απαραίτητης για την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού, καθώς στην Τήλο κατοικούν μερικά σπάνια είδη πτηνών, όπως ο σπιζαετός (η Τήλος είναι στο σύνολό της προστατευόμενη περιοχή Natura 2000).


Συνάντηση για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των στόχων

Στις 7 - 9 Ιουλίου, η Τήλος θα υποδεχτεί και τους 15 εταίρους που μετέχουν στο πρόγραμμα για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνεδριακής τους συνάντησης, όπου θα συζητηθούν η μέχρι τώρα πορεία και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επιμέρους στόχων.«Έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να αναδείξουμε τη δυναμική της νησιωτικής Ελλάδας προτάσσοντας την υιοθέτηση ενός νέου ενεργειακού μοντέλου, προσηλωμένου στην αποκεντρωμένη παραγωγή και την ήπια ανάπτυξη με στόχο τη μεγιστοποίηση του οφέλους για τις τοπικές κοινωνίες, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στο περιβάλλον και τις οικολογικές αξίες των νησιωτών. Είμαστε ευγνώμονες στους κατοίκους της Τήλου για τη φιλόξενη στάση τους, φιλοδοξώντας στην από κοινού ανάπτυξη μιας καινοτόμας ενεργειακής λύσης με προοπτικές εφαρμογής σε πλήθος νησιωτικών συστημάτων», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Ιωάννης Καλδέλλης,Διευθυντής του Εργαστηρίου Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.


Νέο παράδειγμα ζωντανής οικονομίας

Ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς, υπογράμμισε ότι «Το πρόγραμμα TILOS αποτελεί ένα από τα πλέον πρωτοποριακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική. Καθώς η τεχνολογία στους τομείς των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, η μετάβαση σε ένα ενεργειακό μοντέλο μηδενικών εκπομπών αποτελεί πλέον και ένα προσωπικό στοίχημα για τον καθένα από εμάς. Η επιτυχία του καινοτόμου αυτού προγράμματος στο νησί της Τήλου θα δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα ζωντανής οικονομίας που ελπίζουμε να βρει μιμητές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο με στόχο την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την ενεργειακή ασφάλεια και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής».Πηγή: iefimerida.gr

Δ.Τ. Αντιπεριφέρειας για Ιχθυοκαλλιέργιες

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ 15-05-2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σύσκεψη για το χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοκαλλιεργειών


Στην σύσκεψη που συνεκλήθη στις 12 Μαΐου 2017 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου, με θέμα την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού των υδατοκαλλιεργειών, παραβρέθηκαν οι Βουλευτές Α΄Πειραιά κ.κ. Γεωργία Γεννιά, Ελένη Σταματάκη, Θεόδωρος Δρίτσας, η Βουλευτής Β΄Πειραιά κ. Ευαγγελία Καρακώστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος, η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αλιείας κ. Παρασκευή Τουτουντζή, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Ιωάννης Δημητριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Πόρου κ.κ. Γεώργιος Κουτουζής, Αναστάσιος Παπαχρήστου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Γκιών.

Η εν λόγω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την παροχή διευκρινίσεων, λόγω των παρερμηνειών που έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με την υπ’ αρ. 150/2017 απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που αφορά στην γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την μετεγκατάσταση δύο πλωτών μονάδων υδατοκαλλιέργειας που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τις εκβολές του Βιολογικού Καθαρισμού του Πόρου. Παράλληλα για να ανοίξει το θέμα της ΚΥΑ 31722/04-11-2011, η οποία είναι εκτός του πνεύματος και του κλίματος της οικονομικής ζωής των νησιών και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ΣΤΟΧΟ την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ της.

Για την έγκριση μίας ΜΠΕ από το Περιφερειακό Συμβούλιο προηγείται Δημόσια Διαβούλευση, στην οποία έχει δικαίωμα να παρέμβει ο οποιοσδήποτε, κυρίως όμως οι Δήμοι, αφού προηγουμένως έχει ληφθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκριση ή την απόρριψη της μελέτης.

Ακολούθως, σύμφωνα με το ΠΔ 185/2007 και την τροποποίηση του με το ΠΔ 89/2011, κάθε Δήμος οφείλει, μέσα στο Α΄Εξάμηνο από την έναρξη της δημοτικής περιόδου, να καταρτίσει σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού έτσι ώστε να υπάρχει και μία εναλλακτική πρόταση. Με μεγάλη απογοήτευση διαπιστώσαμε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Πόρου ότι καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν έχει υλοποιηθεί από τον Δήμο.

Ο Δήμαρχος Πόρου πρέπει, πριν βγει να διαμαρτυρηθεί για πράξεις ή παραλείψεις άλλων φορέων και προσώπων, να έχει καλύψει τις πιο πάνω αναγκαίες και απαραίτητες υποχρεώσεις του. Η Περιφέρεια, η οποία δεν είναι αρμόδια για τις αδειοδοτήσεις, έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Προς τι λοιπόν «ο θρήνος και ο κοπετός» του κ. Δημάρχου Πόρου;;;

Οι θέσεις της Περιφέρειας Αττικής παραμένουν σταθερές, προεκλογικά και μετεκλογικά, όσον αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό των ιχθυοτροφείων και έχουμε στην διάθεσή μας το χρονικό περιθώριο μέχρι το 2019 να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, σύμφωνα με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2014-2019.

Η στείρα άρνηση και αμφισβήτηση των υπολοίπων και το πνεύμα έλλειψης εμπιστοσύνης προς τους συνεργαζόμενους φορείς, εκ μέρους του Δημάρχου Πόρου, δεν βοηθάει στην εποικοδομητική επίλυση των θεμάτων.

Δεν ήταν στις προθέσεις μας να δούμε ποιοι θα κάνουν ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, αλλά τώρα θα το κάνουμε…
Η ειλικρίνεια, η εντιμότητα, η αξιοπρέπεια και η ανιδιοτέλεια πρέπει να είναι το διαβατήριο μας για να πορευόμαστε στην ζωή.
Αναμένουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου για την εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Θέλει αρετή και τόλμη η Δημοκρατία…..Εώς τις 8 Ιουνίου οι Ενστάσεις για τους Δασικούς Χάρτες

Σας επισυνάπτουμε το έγγραφο αναφορικά με την τροποποίηση απόφασης ανάρτησης δασικού χάρτη περιοχών τοπικών/δημοτικών κοινοτήτων των δήμων Αίγινας, Αγκιστρίου, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας, Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του.
Πατήστε για να δείτε το έγγραφο

Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας στις Νησιωτικές Περιοχές

Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΕτΠ, στη Μάλτα στις 20 &21 Απριλίου συμμετείχε ο κ. Σπύρος Σπυρίδων με θέμα: <Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας στις Νησιωτικές Περιοχές: προκλήσεις, ευκαιρίες και πολιτικές απαντήσεις>.

Στην ΕΕ όπου υπάρχουν 362 νησιά με συνολικό πληθυσμό περίπου 20 εκατ. (χωρίς τα νησιωτικά κράτη: Ιρλανδία, Μάλτα, Κύπρο και Μ. Βρετανία) και με μέσο ΑΕΠ κάτω από το 80% της ΕΕ, η νησιωτική επιχειρηματικότητα είναι αντιμέτωπη με πολλά διαθρωτικά μειονεκτήματα σε σχέση με τις χερσαίες περιοχές.

Η δημιουργία καταλληλότερου νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις σε νησιωτικές περιοχές, η δυνατότητα οι υποδομές όλων των νησιών να χρηματοδοτούνται από όλα τα Ευρωπαϊκά ταμεία καθώς και η ευελιξία που πρέπει να χαρακτηρίζει την εφαρμογή όλων των πολιτικών όταν εφαρμόζονται στα νησιά, μπορούν από την δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η νησιωτική επιχειρηματικότητα να την μετατρέψουν σε πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Στην συνεδρίαση ο κ. Σπυρίδων είχε επίσης την ευκαιρία να αναδείξει τα ειδικά θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στα Ελληνικά νησιά καθώς και σε εκείνα που δέχονται τις πιέσεις από τα μεταναστευτικά κύματα.

Η προεδρία της Μάλτας έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων τα νησιωτικά θέματα, κάτι που η Ελλάδα, ως κατ εξοχήν νησιωτική Χώρα, πρέπει να αξιοποιήσει.

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τις τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας

Κατατέθηκε προς συζήτηση στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την τροποποίηση διατάξεων της δασικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι βασικές ρυθμίσεις αφορούν στην απλοποίηση και προώθηση διαδικασίας αιτήσεων εξαγοράς ή και χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης από τα δασαρχεία.

Επίσης προβλέπεται η μείωση του κόστους εξαγοράς ή και της χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων.

Προβλέπεται η δυνατότητα ύπαρξης κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις.΄

Με βάση το σχέδιο νόμου δεν απαιτείται υποβολή οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007 που είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα χρήσης του αναρτημένου δασικού χάρτη και όχι του κυρωμένου για την έκδοση απόφασης σχετικά με το δασικό χαρακτήρα μιας έκτασης (δάσος ή δασική). Επιπλέον, προβλέπεται ένταξη στους δασωμένους αγρούς των κληροτεμαχίων, των εκτάσεων με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού, αλλά και των εκτάσεων που εμφανίζονται σήμερα με αγροτική μορφή, καθώς επίσης και η τακτοποίηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων που είναι πεδινές, αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες κατά το παρελθόν.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με τις οποίες ρυθμίζονται μεταξύ άλλων θέματα όπως η χωροθέτηση υδατοκαλλιεργειών σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στόχος του νομοσχεδίου είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του έργου των δασικών χαρτών, η χορήγηση εργαλείων στους πολίτες για τη διαφύλαξη και προστασία των δικαιωμάτων τους και η προσαρμογή της δασικής νομοθεσίας στη σύγχρονη εποχή.

Πηγή: mymethana.gr

Γιατί δεν αντιδρούν οι Ελληνες; Κι όμως, υπάρχει απάντηση…

Στον όγδοο χρόνο της κρίσης και με το εγγενές οικονομικό πρόβλημα της χώρας να παραμένει στην ουσία άθικτο, μία άλλη αναζήτηση είναι φανερό ότι επιχειρείται – τουλάχιστον από κάποιους.

Είτε μιλούν για την εθνική μας υπνοβασία, είτε αναρωτιούνται γιατί δεν αντιδρούν οι Ελληνες σε όλα όσα τους συμβαίνουν, όσοι αγωνιούν φαίνεται πως καταλήγουν κάπου: τα ζητήματα δεν είναι μόνο οικονομικά. Δεν λύνονται μόνο πολιτικά. Ούτε ξεπερνιούνται με συνθήματα και πολιτικές αερολογίες.

Υπό την έννοια αυτή, το τετραήμερο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Μαρτίου, έδωσε ευκαιρία σε όσους ήθελαν και μπορούσαν, να δουν μία άλλη διάσταση της κρίσης.

Παράλληλα με την αγωνία (τετριμμένη πλέον…) για το αν θα κλείσει η αξιολόγηση και ποιες ντρίμπλες θα επιχειρήσουν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου, κάποιες στιγμές στο Φόρουμ έπεσε φως στην βαθύτερη αιτία της κρίσης. Που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μάλλον πολιτιστική. Ενδεχομένως δε να είναι κατά βάση τέτοια.

Το ανέδειξε η κυρία Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, το πρώτο βράδυ των συζητήσεων. «Η σημερινή παγκοσμιοποίηση δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, το απέραντο κάνει τον άνθρωπο να πέφτει στην αβεβαιότητα και να αναζητά ως λύση την συνωμοσιολογία. Επιτρέπει να καταλάβει αυτό που θέλει να καταλάβει και όχι αυτό που είναι η αλήθεια», είπε.

Το λέμε σήμερα post-truth politics.

Θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί;

Ισως, αν εγκαίρως είχαν αντιληφθεί εκείνοι που πρέπει, ότι η συζήτηση περί Παιδείας και Εκπαίδευσης είναι σημαντικότερη από το πόσο θα περικοπούν οι συντάξεις. «Σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν να μαθαίνουν», είπε με μία φράση η κυρία Αρβελέρ. Και είναι γνωστό ότι τα απλά είναι δύσκολα. Ανάμεσα σε αυτά, η κριτική σκέψη.

Μία συμπληρωματική προσέγγιση στο πρόβλημα επιχείρησε με ενοχλητική για κάποιους ευστοχία, ο καθηγητής Γιώργος Δερτιλής.

Σε μία διάλεξη με θέμα «Η τυραννία της αμάθειας», περιέγραψε πώς η διάβρωση του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα πεδία και σε όλες τις βαθμίδες, εν τέλει επιδρά αποσυνθετικά στην ίδια την δημοκρατία. Και το πικρό συμπέρασμα ίσως να είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες, σωτηρία δεν υπάρχει…

Ο κ. Δερτιλής αναφέρθηκε διεξοδικά στην σταδιακή και μεθοδευμένη υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος κατά την 30ετία που ξεκίνησε το 1980. Ηδη από τότε οι αλλαγές στα σχολεία και τα πανεπιστήμια είχαν προκαλέσει την ανησυχία του, την οποία είχε καταγράψει σε ένα κείμενο με τίτλο «Δωρεάν Πτυχίο».

Εκεί ανέφερε ότι εφόσον σχεδόν όλοι όσοι εισάγονται στο ελληνικό πανεπιστήμιο και «έχουν το προνόμιο να εξετάζονται επ’ άπειρον», θα πάρουν πτυχίο αργά ή γρήγορα και αφού δεν υποχρεούνται να παρακολουθούν μαθήματα, προτιμότερο θα ήταν να το πάρουν προκαταβολικώς μόλις εισαχθούν και εν συνεχεία, όποιος θέλει, με το πτυχίο στην τσέπη, να παρακολουθεί μαθήματα, «με στόχο βέβαια να μάθει γράμματα».

Ηταν μία πρόταση που είχε υποβληθεί και στους αρμοδίους, με προφανή διάθεση επισήμανσης του προβλήματος, όμως απορρίφθηκε από το «Υπουργείο Απαιδευσίας», όπως είπε ο καθηγητής Δερτιλής.

«Η κατάσταση σήμερα είναι απλώς χειρότερη, αποφοιτούν ημιμαθείς σε ποσοστό περίπου 50%-75%», ανέφερε στην ίδια διάλεξη ο καθηγητής. Και προσέθεσε ότι με δεδομένο το διάστημα της υποβάθμισης «μπορεί να φανταστεί κανείς πόσες γενιές θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της ζημιάς».

Πώς συνδέονται όλα αυτά με την κρίση;

«Αυτό το πλήθος είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή εκλογέων. Αν προσθέσουμε τους αναπόφευκτους βλάκες, αυτό είναι το εκλογικό σώμα που επιβραβεύει τους δημαγωγούς», σημείωσε ο κ. Δερτιλής.

Και η ουσία ποια είναι;

Ότι «δίχως κριτική σκέψη ελάχιστα μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στην δίκαιη και εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της Δημοκρατίας». Προφανώς επειδή μόνο με αυτήν «διακρίνουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, το ωραίο από το άσχημο, το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο».

Το επόμενο στάδιο μοιάζει νομοτελειακό: «Ο αμαθής βλαξ είναι κοινός και γνώριμος τύπος ανθρώπου. Εύκολα θα δεχθεί να υπηρετήσει έναν δημαγωγό και θα υποδουλωθεί σε έναν ακόμη πιο μεγάλο δημαγωγό», ανέφερε ο κ. Δερτιλής.

Και προειδοποίησε: «Η δικτατορία των αμαθών πλησιάζει».

Μήπως όμως είναι ήδη εδώ; Αλλωστε, εδώ και δύο χρόνια υπάρχει καταγεγραμμένη μία κοινωνική μάζα (62% των πολιτών), που ψήφισε κάποτε «Όχι» σε ένα δημοψήφισμα, επειδή έτσι της υπαγορεύθηκε, χόρεψε τσάμικα στο Σύνταγμα, μετά επιβράβευσε εκλογικά το «Ναι» και σήμερα αναζητεί ακόμη πολιτικά άλλοθι για την δήθεν αριστεροσύνη της…

Πηγή: http://www.protagon.gr

Θα επιδράσει το Brexit στις Περιφέρειες μας;

Για τις επιπτώσεις του Brexit στις Περιφέρειες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ, μίλησε ο Σπύρος Σπυρίδων, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σε ημερίδα που διοργανώθηκε για το Brexit στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σπυρίδων μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

Στην "μαύρη τρύπα" κατά 12 δις ετησίως που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, και στην υστέρηση λόγω αυτού στην χρηματοδότηση των Περιφερειών.

Στον αποκλεισμό Περιφερειών (μεταξύ των οποίων και Ελληνικών) από το Ταμείο Συνοχής, από το οποίο χρηματοδοτούνται οι φτωχότερες Περιφέρειες της Ευρώπης κυρίως για έργα υποδομής.

Στις επιπτώσεις των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο και στον εισερχόμενο τουρισμό από αυτό.

Στα προβλήματα που πιθανά θα αντιμετωπίσουν φοιτητές, πτυχιούχοι και οι αναζητούντες εργασία στο Ην. Βασίλειο, καθώς και σε μία σειρά άλλων αρνητικών επιπτώσεων που θα αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες των υπολοίπων 27 χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδος.

Στην συνέχεια αφού πρότεινε μέτρα που θα συμβάλουν στην έγκαιρη προετοιμασία των αρνητικών επιπτώσεων, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ΕΕ δεν είναι οι επιπτώσεις του Brexit αλλά η αντιμετώπιση των αιτιών που ώθησαν τους πολίτες του Ην. Βασιλείου να βγουν από την ΕΕ.

Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των κρατών- μελών της ΕΕ και η δημιουργία προοπτικής πολιτικής ολοκλήρωσής της μέσα από κοινή εξωτερική, αμυντική και οικονομική πολιτική.

Χαμένο και το φετινό καλοκαίρι

Χαμένο φαίνεται πως θα είναι και το φετινό καλοκαίρι για τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, με το ερώτημα να παραμένει γιατί το Υπουργείο Μεταφορών δεν προχωράει τις διαδικασίες με το νομοσχέδιο που πρωτοεμφάνισε αρχές Αυγούστου το 2016 σύμφωνα με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλα Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχή έχει γίνει με τα υδατοδρόμια της Κέρκυρας και των Παξών για τα οποία ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ξεκίνησε την αδειοδοτική διαδικασία από το 2012 και έλαβε πρόσφατα άδειες λειτουργίας. Πέντε χρόνια προσπάθειας για να αδειοδοτηθούν δύο υδατοδρόμια είναι αποτέλεσμα δυσανάλογο με τον σχεδιασμό που έγινε μέχρι σήμερα…. Επιπρόσθετα, δύο-τρία υδατοδρόμια δεν συνιστούν δίκτυο και προφανώς δεν είναι ικανοποιητικός αριθμός για να δραστηριοποιηθεί κάποια εταιρεία υδροπλάνων εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά της. Επομένως, το ζητούμενο είναι να προχωρήσει τάχιστα η αδειοδότηση μεγαλύτερου αριθμού υδατοδρομίων ώστε να είναι δυνατόν να δημιουργηθεί δίκτυο. Ωστόσο, το εγχείρημα της επιτάχυνσης της αδειοδότησης βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο προσκόμματα.

Όπως αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους, το πρώτο αφορά το νομοσχέδιο Σπίρτζη, όπου η δημόσια διαβούλευση του σχετικά με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου και δεν έχει πάρει ακόμα τον δρόμο προς τη Βουλή. Η απουσία θεσμικού πλαισίου (τυπικώς ισχύει ο προηγούμενος νόμος, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την ίδρυση υδατοδρομίων και από ιδιωτικούς φορείς, κάτι που αλλάζει με το νέο, μη νομοθετημένο ακόμη, καθεστώς) αποτελεί ακόμη μία, χωρίς λόγο, καθυστέρηση στο εγχείρημα δημιουργίας εκτενούς δικτύου υδατοδρομίων στη χώρα. Το νομοσχέδιο που αναμένεται,απαξιώνει πλήρως και υποβαθμίζει το ρόλο του ιδιώτη επενδυτή και ακυρώνει όλα τα ιδιωτικά υδατοδρόμια (αρκετά από τα οποία ήταν πλήρως αδειοδοτημένα και έτοιμα να κατασκευαστούν), ή το ολιγότερο ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι σήμερα σχετικά με την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα, τουλάχιστον όλων όσων έχουν ξεκινήσει με ιδιωτική πρωτοβουλία και τρέπει σε φυγή όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Δεύτερον τα υδατοδρόμια, που υλοποιούνται ως δημόσιες επενδύσεις, προχωρούν με πολύ βραδείς ρυθμούς.Και η εξήγηση είναι απλή: Κάθε δημόσιος φορέας πρέπει να ακολουθεί τις αποφάσεις των διοικητικών οργάνων, να λαμβάνει εγκρίσεις δαπανών, να διενεργεί διαγωνιστικές διαδικασίες και πολλές φορές λόγω εκλογών να αλλάζει η πολιτική της εκάστοτε διοίκησης με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί η προσπάθεια αυτή. Με εξαίρεση τους Οργανισμούς Λιμένων που είναι Ανώνυμες Εταιρείες και έχουν ένα χρονικό προβάδισμα λόγω διαφορετικών διαδικασιών. Όπως προβλέπει η σημερινή νομοθεσία, ένα υδατοδρόμιο μπορεί να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια και σε αυτή την περίπτωση κάτοχος της άδειας λειτουργίας μπορεί να είναι ιδιώτης. Ωστόσο, το κατατεθέν προς διαβούλευση νομοσχέδιο Σπίρτζη τον Αύγουστο του 2016 ακυρώνει όλα τα ιδιωτικά υδατοδρόμια με το σκεπτικό ότι οι άδειες πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο και όπως αναφέρθηκε σε Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Μεταφορών τον Αύγουστο του 2016 ότι δεν είναι δυνατόν τον συνολικό σχεδιασμό των υδατοδρομίων και το πού αυτά θα χωροθετήσουν, να το ρυθμίζουν οι ιδιώτες. Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα:

«Οι ιδιώτες έχουν τον δικό τους σχεδιασμό … το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει κάποιο σχεδιασμό για το εθνικό δίκτυο υδατοδρομίων; Τέτοιου είδους σχεδιασμός δεν υπήρξε από την σημερινή ηγεσία του υπουργείου και τίθεται εν αμφιβόλω εάν θα αποτελέσει μια από τις πρώτες προτεραιότητες στο άμεσο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ένα ακόμη αγκάθι στο νομοσχέδιο που επηρεάζει άμεσα την λειτουργία των υδατοδρομίων… Ο υφιστάμενος νόμος προέβλεπε άδεια αορίστου διάρκειας ενώ τώρα το παρόν σχέδιο νόμου το περιορίζει στην 5ετία !! Ποιος επενδυτής θα έλθει να επενδύσει με ορίζοντα πενταετίας; Και ποια θα είναι μετά η διαδικασία ανανέωσης; Αυξάνονται οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις χωρίς λόγο αφού υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο για συνεχή επίβλεψη και ανά τακτά χρονικά διαστήματα έλεγχοι για την πληρότητα των κριτηρίων της άδειας. Σε πολλά περιφερειακά Υδατοδρόμια με χαμηλή κίνηση η διάρκεια των 5 ετών είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να γίνει η απόσβεση της όποιας επένδυσης. Επίσης, από τη στιγμή που ο κάτοχος της Άδειας είναι υποχρεωμένος να δέχεται τους τακτικούς και έκτακτους ελέγχους της Επιτροπής Υδατοδρομίων, για ποιο λόγο θα πρέπει να τεθεί χρονικός περιορισμός και να μην είναι η Άδεια Αορίστου Διάρκειας σύμφωνα με τις προβλέψεις του 4146/2013?

Με το ως άνω νομοσχέδιο δεν πληρείται ο αρχικός σκοπός του νομοθέτη, καθώς αποθαρρύνεται η συμμετοχή των ιδιωτών στις εν λόγω επενδύσεις, προτείνεται δε μεταξύ άλλων η συμμετοχή των ιδιωτών σε σχήματα διοικητικής λειτουργίας με τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων, η οποία θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω της διαδικασίας ΣΔΙΤ, μια διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί χρονοβόρα.

Ας σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά υδροπλάνων, Hellenic Seaplanes και Ελληνικά Υδατοδρόμια και οι δύο αναφέρουν απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας τη δημιουργία μητροπολιτικού υδατοδρομίου στην Αθήνα ώστε να εξασφαλίζεται η εύκολη μετακίνηση των τουριστών αλλά και την άμεση πρόσβαση των νησιωτών στο οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στα μεγάλα νοσοκομεία. Η δημιουργία κεντρικού υδατοδρομίου στην Αθήνα, το οποίο θα χρησιμοποιείται από όλες τις εταιρείες και θα είναι εύκολα προσβάσιμο με ΙΧ ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, θεωρείται μείζονος σημασίας για το ξεκλείδωμα των επενδύσεων στον χώρο των υδροπλάνων.

Από την δημοσίευση του παραπάνω νόμου και σε μια εποχή που η χώρα μας είναι αναγκαίο να δεχθεί επενδύσεις, η Εταιρεία μας ήταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις, συζητήσεις με τις αρμόδιες διευθύνσεις και φορείς για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης κατασκευής και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Μετά από μεγάλη και χρονοβόρα προσπάθεια εμφανίστηκε φως στο τούνελ και οφείλουμε να παραδεχθούμε την υποστηρικτική στάση των εμπλεκόμενων υπουργείων.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω η Ηellenic Seaplanes επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι η προσήλωση στην εφαρμογή του υφιστάμενου νόμου αποτελούσε και αποτελεί κύριο μέλημα της, κατά την κρίση της όμως είναι αδιανόητο τέσσερα (4) χρόνια μετά την δημοσίευση του σχετικού με την αδειοδότηση των υδατοδρομίων Νόμου να βγαίνει νέο σχέδιο νόμου και να ανατρέπονται όλες οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες δημιουργώντας ένα αρνητικό κλίμα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Πηγή: http://www.insider.gr

Δελτίο Τύπου για το πρόγραμμα ARISTOIL

Σας παραθέτουμε το ΔΤ για την παρουσίαση του προγράμματος ARISTOIL στην Ιερή Πόλη Μεσολογγίου.

Πρόγραμμα ARISTOIL– Ενδυνάμωση πρωτογεννή τομέα Ελαιολάδου

Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου μίλησε ο Σπύρος Σπυρίδων αναλύοντας το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ARISTOIL που αφορά την υπεραξία που πρέπει να προσδώσουμε στο Ελληνικό ελαιόλαδο αναδεικνύοντας τις ιδιότητες που προστατεύουν την υγεία μας.

Ο πρόεδρος του διακρατικού συνδέσμου ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ κ. Σπυρίδων μίλησε επίσης για την σημασία που έχει η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης του Νότου για την προώθηση του ελαιολάδου έχοντας απτό παράδειγμα το πρόγραμμα aristoil όπου συνεργάζονται αρμονικά και παραγωγικά 17 φορείς από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία και Κύπρο.

Τόνισε δε, όσο αφορά την Χώρα μας, ότι μόνο καινοτομώντας και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά μας, ιδιαίτερα στον πρωτογεννή τομέα, θα μπορέσουμε να επανασυστήσουμε τον διαρρηγμένο παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας.

Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με δημοσιονομικές περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Η λύση θα έλθει μόνο μέσα από την αναθέρμανση της οικονομίας μας. Και τέτοια Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το aristoil που αφορά την παραγωγή, τυποποίηση και την εμπορία ενός προϊόντος που έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα ως Χώρα, πρέπει να τα αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 -->